La Liga Összefoglaló Jose  

A szemünk előtt zajlik? (Betis – Real Madrid)

Élveztem a tegnapi meccset – minden hibánkkal együtt. Képes lennék a szándékos fanyalgásra és bőven meg tudnám támasztani érvek tömkelegével a dolgot, de egy ponton túl tudni kell elfogadni a helyzetet és örülni azon dolgoknak, amik eleddig nem voltak, de lehet, eztán lesznek! Ezekről is írok lentebb. Továbbá egy misztériumról is lerántom a leplet!

Nem percről-percre, inkább témáról témára lesz a koreográfia. Elfogadjátok? Kezeket fel, aki elfogadja!

Remek, tehát ez eldőlt. Ezért szeretem a demokráciát!  😎

I. napirendi pont: A Casemiro-Kovacic belső középpályás duónál klasszikus 442-ben nem tud rosszabbat felküldeni Zidane.

Miért? Ezt a legszebben más szavaival – sasuéval – tudom elmondani, lopom is a szövegét a tegnap esti kommentek közül:

"Kova egy klasszikus box-to-box játékos, akkor a legjobb ha van mellette vagy Modric vagy Kroos (inkább ő) akik labdabiztosak és passzopciókat kínálnak és segítik a labdakihozatalt. Kázmér mellett az ő játéka erősen szuicid ötlet."

Kova nem Modric utódja, ez – norma igen helyes megjegyzése alapján – egyszerű városi legenda. Még a horvát válogatottban sem azonos poszton, azonos szerepkörben játszanak, mert Mateo nem irányító. Kovacic nem védekező középpályás és nem támadó középpályás – az Interben a DM posztot Gary Medel hozta, amikor Mateo is ott játszott. Kovacic továbbá nem passzer, azaz nem tudja azt játszani, mint Kroos – látjátok Ti is, ha labdát kap, akkor sokszor megindul vele (az irány itt mindegy), minthogy egyből passzolna. Ez nem baj, a box-to-box játékos igenis fusson a labdával is. Tehát van egy lóti-futi, technikailag és fizikailag is erős játékosod, aki sem most, sem 5 év múlva nem fog „átgondoltabban” játszani. Mellé tett Zidane egy klasszikus (tehát nem modern) védekező középpályást, és láss csodát: nagyon nem működött a dolog. Mert a gyors, de felesleges labdajáratás/labdacipelés hiába látványos, ha nem segít rá a csapat céljára. Tegnap Zidane olyan párost dobott fel a középpályára, akik nem tudták egymás erősségeit felhúzni, de képesek voltak egymás gyengeségeit felnagyítani. Casemiro látványosan kereste a helyét a pályán. Ha nem csak a védőzóna a tied, hanem szervezési, támadási feladatokat is meg kell oldanod, akkor az észt is kíván, sebességet, lendületet. Az biztos, hogy ZZ nem akart a PSG ellen látott pozíciós játékkal játszani, de a kémia (még?) nem működött ezen két játékos között.

Középső középpályásként támadásban sok opciód van. Üres területet keresel és oda mozogsz (ezt teszi Modric és Kroos – szerintetek miért lehet őket megjátszani mindig?), területet nyitsz a társaknak az elmozgásoddal és egy ellenfél elmozgatásával (ezt Kovacic is tudja), felvállalod a labdás párharcot, megindulsz, passzaid előre mennek, nem hátra. Szerencsére Casemiro belejött a meccsbe, de itt ez a jelenet és nézzétek meg a brazil mozgását. Hogyan segítette a támadás felépítését Casemiro a fentebb leírt lehetőségek közül?

 

A következő két, hosszabb jelenetben ismét a brazilt figyeljétek. Ismét abból indulok ki, hogy klasszikus 442-nél a belső középpályásoktól több kell, mint amit látunk. (Itt kell megjegyeznem, hogy Case a 433-ban érzi otthon magát, illetve minden olyan rendszerben, ahol a középpálya és a védelem között kell ütközni – tehát a védelmében le kell írjam: Zidane vele nem a legjobb választást eszközölte a tegnapi szisztémába.) Mit látunk az első anyagban? Azután, hogy megkapja a labdát, tengernyi terület van előtte. Ő azonban nem indul be ebbe labdával, hanem a lehetséges támadást megtörve Kovának passzolja – hátra. Ezután még mindig Casemirót figyelve azt látjuk, hogy az a terület továbbra is nyitott, de a brazil nem futja be, nem ad egy plusz embert a támadásnak. Ezután – nem az ő érdeme, hanem a többiek mozgása miatt – lehetősége van megkapni a labdát, amit okosan is továbbít a bal oldalra. De nem lehet arra várni, hogy a többiek mozgása adja meg egy középpályásnak a lehetőséget a passz megkapására. Konkrétan a meccs nagy részében a brazil a végigmozizta a meccset a pályán. Jó neki. S lehetne jobb nekünk, na meg a Csapatnak.

 

II. napirendi pont: Carvajal pocsék formája!

Tisztelt Bíróság, tiltakozom! Junior, a Betis balhátvédje meglepően sokszor érkezett a támadóharmadban labdával védő nélkül. Ki ott a védő? Carvajal. Akkor kinek a hibája? José mondá: nem Carvajal hibája. Nézzük meg a lenti videót és csak Dani mozgását nézzük. Szerintem pofonegyszerű trükkel húzták be folyamatosan a kapu felé Carvajalt, s az az igazság, hogy Dani nagyobb hibát követett volna el, ha nem megy befele, mert akkor az üres ember közvetlenül a kapunk előtt kaphatott volna labdát. Lucas pálya közepe felé tartó mozgása volt felesleges, vagy ha már így történt, akkor Bale/CR az, aki visszazárhatott volna még. De ne felejtsük: a Betis nem csak védekezésben, hanem támadásban is 5 középpályással játszott és két támadóval, így folyamatosan emberfölényben voltak a pálya ezen szakaszán.

 

A következő videóban ugyanígy Dani mozgását figyeljétek, és azt, hogy Junior mennyire bántóan egyedül van. Szerintem látjátok Ti is, nem Carvajalnak az embere ilyenkor a Betis balhátvédje. Szerencsére ebben a jelenetben nem kapta meg a labdát a hazai.

 

A Betis 2. góljánál ugyanez a helyzet állt elő. A meccsen sokadjára arra kényszerítette az ellenfél Carvajalt, hogy behúzódjon. Ha nem húzódik be, akkor bent lett volna veszély, akkor levédekezte volna Junior előtt a területet, de a Betis 17-es hőse egyedül gyalogol a kapuba. Melyik a jobb? (Erről lent, a helyzetek-gólok videóban találtok anyagot.) Ilyen esetekben érzem azt, hogy a foci sakkjátszmához hasonlít. A Betis ügyesen oldotta meg a labda nélküli támadásépítést. És ennél a gólnál kapcsolom össze Dani és Casemiro napirendi pontját is. Mindketten szenvedtek – előbbi a Betis rendszere, utóbbi Zidane miatt. Viszont Dani egyénileg szerintem jól játszott – a gólpassza és az előtte lévő alakítása is remek volt. Casemiro azonban az egyenlítő gólnál és pár perccel korábban is fejpárbajt vesztett az ötösön belül. A Betis 2. gólja előtt ő adta egyértelmű leshelyzetben Ronaldónak a labdát. Számomra Casemiro gólpassza az egyéni teljesítményén szépségtapasz, mert túl sok kárt okozott egyébként a csapata számára. Carvajal helyén pedig játszhatott volna Nacho, Hakimi, Danilo, Cafu… akkor is kialakította volna az emberfölényes szituációkat a Betis. Erre egyébként az edzőnknek kellett volna reagálni.

III. napirendi pont: Gólképesség

Elöl. Hátul. Nem jó ez így. Illetve még éppen jó. Vagyis már így jobb, mint volt.

Kibontva: a szezon korábbi szakaszában is ennyire gólképes volt a védelem. Most már meccsek óta felnőtt hozzá a támadósor is! Itt lenne az ideje a védelem gólképességét elfojtani. A PSG, a Betis, a Valencia… sok, túl sok helyzetet engedélyezünk nekik – ráadásul más-más okok miatt. De az eredője ugyanaz: szervezetlen a védekezésünk. Fontos: nem csak a védőnégyes. Ezen javítani kell. A bajnokságokat a védelmek nyerik – ezzel csak a futballbolond vitatkozik. Az, hogy nem kaptunk több gólt, bőven köszönhető Navasnak. Komoly védéseket és a 60. percben Zrínyi futását is bemutatta! A továbbiakban muszáj védekezésben fejlődni!

(Ez a videó jó visszacsatolás a korábbi témára is: hol van egy támadó szellemű csapat kapusa, ha nem a védőharmadában van a labda?)

IV. napirendi pont: a mérkőzés góljai

Az első kapott gólnál Navasnak nem sok esélye volt hárítani. Casemiro rosszul kiszámított ütemben, lassú reakcióval akart felugrani fejelni. Nem jött össze.

A második kapott gól előéletét boncolgattam a II. napirendi pontban, Nacho esetében pedig nem vagyok hajlandó negatív kommentárt megfogalmazni, mert kedvencünk nyilván nem öngólra gyúrt, sz.rul találta el a labdát, bokacsont környékén – javítani nem volt ideje.

A harmadik kapott gólunknál Theo – aki szerencsére ezen kívül semmi negatívumot nem tett a játékunkhoz, csak hozta a kötelezőt – lemaradt az emberéről. Mit mondjak, mintha Marcit láttuk volna.  😆 Ő szokott így lemaradni ilyenkor.

A lőtt góljainknál Asensio első találatánál a helyzetfelismerés és kivitelezés, a reakció sebessége, második góljánál a helyzetfelismerés és a technika, Ronaldo góljánál a kis területen megoldott egyéni játék és a gyilkos erejű lövés 7-8 méterről, Benzema esetében a labdaszerzés és az intelligens mozgás, valamint az elegáns helyezés tetszett. Az ilyen gólokat nagyon kedvelem!

Ramos gólja más. Ramosnak mondá egy hang: BRUTAL FORCE!

És lőn bombafejes. (Asensio és Lucas nem lőtte rosszul a szögleteket, hahó!)

 V. napirendi pont: Pozitív, negatív és semleges szmájlik.

Pozitív csapat: A két szélsőnk játékát öröm volt nézni. Asensio persze tehetségesebb, de Lucas munkáját is el kell ismerni – mindketten beletették a pluszt, csak másképpen. Ramos jól muzsikált, védekezésben, támadásban és kapitányságban is odatette magát! Navast külön is említettem, de egyértelműen itt a helye! Ronaldo játéka számomra borzasztóan kedves volt! Végre nem a csapat és a szupersztár, hanem a csapatban a csapatért dolgozó szupersztár játszott. Mindazt, amit nem szeretünk benne, ki sem vitte a pályára. Védekezett, csapdázott, egy-az-egy ellenit vállalt és nyert, segített felépíteni számos támadást, klasszis gólt lőtt. Egy rossz szavam nincs rá. Pont annyit szerepelt a meccsen, amennyit kellett és az egyik legjobbunk volt megítélésem szerint. Ami azért részemről beszédes.  😉

 

Semlegesnek mondanám Kovacic, Marci (gyógyulj meg, Bohóc!), Theo, Nacho játékát (utóbbi az öngólja mellett egyszer nagyot is mentett a második félidőben). Isco kevés lehetőséget kapott, de csak ezért nem lesz negatív.

Negatív tartományban van viszont a pocsék egyéni teljesítményét a rendszer miatt még ijesztőbben előadó Casemiro, akinek a gólpassza csodálatos felismerés és kivitelezés volt. Miért van mégis itt az én véleményem szerint? Mert ez a megmozdulása extrafeladat volt, s közben az alapfeladatait nem tudta ellátni rendesen.

Bale szintén ide tartozik. Ő szintén a rendszer áldozata, ám egyénileg sem volt jó meccse. Az 55. és 57. percben jobbal, majd ballal rontott helyzetet – miközben alig volt játékban, s elmozgásaival sem tudta úgy segíteni a csapatát, mint Ronaldo. Egyrészt több kell tőle, másrészt valahol a világ vicce, hogy a Real Madrid kezdőjében a szélsőből centerré váló CR és a soha centerré nem váló Bale volt támadó. Ez így nehezen megemészthető nekem. Zidane nem tudja vagy nem akarja hasznosan játszatni Bale-t, vagy nem szabad neki ? Viszont a címre (A szemünk előtt zajlik?) most térek vissza: szerintem igen. A BBC múltba zárása most történik. Ebben a hónapban. Végre. A PSG ellen és a Betis ellen is mindenki elérhető volt a marketinghármasból. ZZ mégis megbontotta őket – szerintem szerencsénkre. Bár elképzelhetőnek tartom, hogy kieső zónában lévő csapatok ellen feldobja őket a mester, de komoly ellenfél ellen többé nem számol velük egyszerre.

Ide tartozik nekem a Betis játéka is. Mondom ezt úgy, hogy az első félidőt nyerték. A másodikra azonban látványosan visszafogottan jöttek ki, azt gondolom, edzői utasításra. Ez viszont nagyon rosszul sült el. Nem tudták ugyanazzal az intenzitással zavarni a labdakihozatalunkat. Lelassult és ötlettelenné vált a támadásépítésük, nem tudták megoldani az emberfölényes szituációk kiépítését. Ehhez persze mi is hozzájárultunk, mert feszesebb, gyorsabb, rámenősebb lett a csapatszintű védekezésünk és az egyéni megoldásaink is hatékonyabbá váltak. Lásd a videót, ahol mindenből van egy kicsi.

Ja igen… kimaradt Benzema! Neki külön kategóriája van: ő mostantól a super-sub!  😉

Ami fontos még, hogy pihenni tudott Ceballos, Modric, a csapat (sajnos újra) hátrányból tudott fordítani és már (ez kicsit ironikus lesz) három nyertes meccs van a hátunk mögött!

Kicsi statisztika

  • Meglepő, de a Betis többször próbálkozott gólszerzéssel (20-13).
  • Viszont a kaput eltaláló kísérletek száma 5-9.
  • Ha még nem lepődtél meg, akkor most: passzok számában nagyon lemaradtunk, hiszen ez 524-385.  😯 (Kroos és Modric, khm…)
  • Ötször futottunk lesre, ők pedig pont öttel kevesebbszer.
  • 15 szabálytalanságunkra a hazaiak 7-tel válaszoltak.

Videós összefoglaló!


Ti jöttök! 

 

Oszd meg a posztot, ha tetszett!