Beharangozó La Liga Sultan  

Maradjunk hibátlanok! Real Madrid – Getafe

A negyedig fordulóra egyedül a Real Madrid maradt 100%-os a La Ligában. Ha azt nézzük, hogy mindhárom meccsünk idegenben volt, nem is rossz ez a 9 pont, bár a legnehezebb ellenfelek még hátra vannak. Ha papíron nem is a legnehezebbek közé tartozik a Getafe, a stílusuk és a futballhoz való hozzáállásuk miatt rendszeresen megszenvedünk velük. Ma délután a Bernabeuba való visszatérést ünnepelve nagyon jó lenne ismét megverni őket!

2022 tavaszán idegenben ki tudtunk tőlük kapni egy olyan meccsen, ahol kismillió helyzetből nem sikerült gólt szerezni. A legutóbbi 2 mérkőzést sikerült ugyan megnyerni, de mindkettőt nagy nehézségek árán, mindössze 1-0-ra. Ez a Bordalas által dirigált gárda kifejezetten fizikai futballt játszik, nagyon sok kontakttal, tucatnyi szabálytalansággal, időnként durvaságokkal. Ez általában nem fekszik a technikás futballt játszó gárdáknak, és nem elég, hogy a busz feltörése gondot okoz, a Getafe kontrái életveszélyesek. A Getafe stílusáról a Barcelona is be tudna számolni, ők az első fordulóban szenvedtek végig egy 0-0-ás, 2 pirossal tarkított meccset ellenük. Jellemző, hogy a Girona ellen megpróbáltak egy nyíltabb, ki-ki meccset játszani, és bele is szaladtak egy hármasba. Ebből tanulva otthon az Alaves ellen megint sokkal defenzívebb taktikát választottak, és jött is az 1-0-ás siker. Ha pikírt lennék, akkor azt a következtetést vonnám le, hogy ahol focizni kell, ott nem megy nekik, ahol szét kell tördelni a játékot, és találni kontrából egy gólt, az működhet. Ne legyen kétségünk, mire készülnek a Bernabeuban.

A délután egyik fénypontja lesz Bellingham bemutatkozása hazai közönség előtt. Az angol az elmúlt 3 forduló alatt sztár lett a Ligában – a Real Madrid sztárjaként érkezik a hazai stadionba -, emelje fel a kezét, aki megjósolta volna a 4 gólt 3 meccsen. Ez a gól/meccs átlag nyilván nem tartható, de egyértelmű, hogy hatalmasat fogtunk Bellinghammel. Talán még annál is nagyobbat, mint amit jelenleg látunk belőle. A kiállása és az érett játéka miatt hajlamosak vagyunk átsiklani az életkorán. Kilépve a tinédzser korból, éppen csak 20 éves. Brutális potenciál a srác! Halkan jegyzem meg, jó eséllyel nagyobb fogás, mint Mbappe… Csak kisebb a hype körülötte, mert egy intelligens gyerek. Nem akarja magát a világ közepébe helyezni.

Sajnos közismert, hogy a sérülések betalálták a klubot, Güler még 3 hét, Ceballos kb. 2 hét, míg rendelkezésre állhat. Mendy áll a legjobban ebből a szempontból. Tibo és Militao gyakorlatilag kiszállt a szezonból. A legfájóbb mindazonáltal Vinicius sérülése, aki az előzetes találgatások szintjén 8 meccset fog kihagyni. Az biztos, hogy már így az elején be fogja gyakorolni a gárda, hogy mit kell játszanunk Vini hiányában. Nincs ennek jó oldala, de nevezzük apró pozitívumnak, hogy Brahim sokkal több lehetőséget fog kapni. Ahogy én látom, sokat fejlődött az elmúlt években, és nyugodtan tehetnénk rá nagyobb terhet is, meg fog birkózni vele! Kevésbé befejező ember, mint Vini, de a nagyon gyors, sok labdát visz a 16-os előterébe, és képes cseleivel feltörni egy buszozó védelmet. Azt gondolom, hogy egyébként is, ha nem lenne sérültünk, simán kezdetném Brahimot a Getafe stílusú csapatok ellen. Nagy dilemma, hogy kinek a kárára, na, ezt oldja most fel Vini sérülése.

Ancelotti egyértelművé tette, hogy Kroos és Modric már nem kezdő ember – teljes joggal. Kroos lassulása a védekező feladatoknál elég fajsúlyosan domborodik ki. Eddig minden pályára lépése alkalmával vesztett el úgy labdát a 16-osunk előterében, hogy abból nagy helyzete lett az ellenfélnek – sajnos már gólja is. Előre még mindig világszínvonal, de az ő játékát védekezésben már nem bírja el a csapat 90 percen át. Modric még nála is kevesebb percet kapott idén, álláspontom szerint ő az, aki fizikailag még bírja, sokkal jobban visszaér, és fegyelmezettebb is Kroosnál, én őt  merném még jobban terhelni. De minden vitán fölül áll, hogy a középpályánk megfiatalítása sikeres volt, és most jó ideig megoldottnak látszik – Camavingával, Csucsuval, Valverdével, nem beszélve Bellinghamről.

Ma délután tehát kiderül, mit kezdünk a Vini nélküli időszakban. Marad-e a gyémánt, hogyan módosul, vagy visszaállunk egy 4-3-3-ra. Nagyon szurkolok Joselunak, aki nagyon tapasztalt, de még nem teljesen érti a Real Madridot. (Legutóbb Brahim ragyogó jobboldali akciójánál, ha minimálisan megmozdul a lehetséges beadás felé, kihagyhatatlan helyzetbe került volna, sajnos látványos volt a meg nem értés a két játékos között.) Egyelőre a kiszolgáló embereink bizalma sincs még meg benne, elég sok bemozdulása van, mely során nem érkezik számára labda. Fontos lesz az ő belecsiszolódása a Real gépezetébe. A héten a La Liga kerettel edzett a castillás Gonzalo, aki csatár, és Raúl megfogalmazása szerint az az ember, aki a különbséget jelenti a legtöbb mérkőzésen. Igazából ha 4-3-3 lesz, akkor Rodrygo, Joselu és Brahim is kezd, és NINCS mögöttük csatárnak nevezett csere. Gonzalo az egyetlen. Szívesen megnézném egy 20-25 percig a srácot!

Egyébként a Getafe két exrealossal fog támadni, Borja Mayoral és Latasa is saját nevelésünk. Remélem a hazai pálya szelleme elűzi az átkot!

Az Mbappe híreket most nem kell követni egy ideig. Várható volt, hogy marad egy évig és nem hagyja veszni a hűség bónuszát. Ha van gerince, akkor jövő nyáron jön ingyen, ha nincs gerince, akkor szerencsére nem fog jönni. Szerintem röviden ennyi. És ha jön, akkor remélnünk kell, hogy a Bernabeu légköre, az öltöző szelleme megváltoztatja majd az élethez való hozzáállását. Mert a jelenlegi Mbappe kell a francnak…

A kapu mögötti szektor is meg fog telni, sok-sok hónap után először!

A meccs nagy forróságban, 16:15-kor kezdődik, nem esküdnék meg rá, hogy ez jó hatással lesz a meccs dinamikájára. De meglátjuk! Sajnos nem egy olyan nagy dérrel-durral beharangozott és nagyon várt hazai meccs sikeredet igen laposra. Remélem nem jön be, de egy ilyenre számítok most is. Egy szenvedős találkozóra. Csak legyen meg valahogy az a 3 pont!

Oszd meg a posztot, ha tetszett!