Categories: Közösségi tartalom

RMA – Girona | Gyors összegzés | by gwolf

Ez volt a szezonban az első olyan meccs a spanyol bajnokságban, ahol nem voltunk eléggé jók ahhoz, hogy minden kétséget kizáróan megérdemeljük a győzelmet. A Real Madrid sajnos teret adott a spanyol bíráskodásnak ahhoz, hogy döntő mértékben tudják befolyásolni a mérkőzés alakulását. Korábban, az Elche ellen a VAR bevezetése óta példátlan módon, 3 gólunkat sikerült érvényteleníteni a videóbíró segítségével. Ezek közül Alaba találatának annullálása vitatható döntés volt, és a Diario AS információi szerint, még az RFEF is beismerte a tévedésüket és bocsánatkérő levelet küldött a Real Madridnak pár nappal az eset után. Mi nem feltétlen hiszünk ennek a hírnek, azonban a gondolattal eljátszani nem bűn.

Írta Rubi, két orgia között, melyeket a spanyol futballszövetség pénzéből finanszíroz.
Válaszlevél

Bírózás helyett vegyük inkább górcső alá azokat a dolgokat, amik miatt nem sikerült korábban eldönteni a mérkőzést, és amiért végül a vitatható játékvezetői ítéletek döntően befolyásolni tudták a végeredményt. Rövid összegzés következik.

 José is készül egy szösszenettel a mérkőzés kapcsán.

xG

Bár várható gólokban (xG) a Madrid 2.66-os mutatót hozott össze, ez nagyon csalóka, mivel az understat mérései szerint Rodrygo 88. perces tűzijátéka, amikor kétszer került helyzetbe 1 beadás után, megdobta ezt a statisztikát 1.78-cal, vagyis a meccs végéig még az 1-es várható gólt sem sikerült elérni. Ezen mutatóban a Girona 1.25-öt hozott össze, tehát a kevés alkalommal, amikor helyzetbe kerültek veszélyesebbek voltak, mint azok a helyzetek amiket a Real Madrid tudott kialakítani. Tizenegyessel együtt érte el a Girona a 2-es xG-t, ami a legnagyobb, amit a Madrid ellen ellenfél összekapirgált ebben a szezonban.

A Girona szervezett, sokszor 10-0-0-s formációjú védekezését látva Diego Simeone is büszkén mutogatott volna testének középpontjára, utalva ezzel a rendelkezésére álló, bőrtokba bebugyolált leányálmának méretére.

Nem ritka jelenet, hogy a Girona minden mezőnyjátékosával boxon belül védekezik. A Girona alapvetően egy labdabirtoklásra építő csapat és legtöbbször magas védelmi vonalakkal operálnak. A Real Madrid ellen Michel pontért jött, és minden eszközt bevetettek. Rodrygo lövése a kapufán csattant.

A Madrid a meccs során – a két félidőben különböző elszántsági fokozatokon ugyan, de – megpróbált mindent (kombinációk, átlövések, pontrúgások) Michel taktikájának feltörésére, azonban néhány tényező hátráltatta a blancókat már a meccs elejétől kezdve:

Toni Kroos és Luka Modric

A két maestro egyszerre a pályán, ennyire betömörülő ellenfél ellen nem igazán jó ötlet. Ancsa mentségére szóljon, hogy nem biztos, hogy erre számított. Kroos, bár jól játszott (legtöbb progresszív passz + sikeres labdacipelés) ilyen meccseken nem kimondottan előnyös, ha ő van a pályán, mivel ő nem tud sokat hozzátenni a mély blokkok penetrálásához, főleg a CR utáni korszakban és főleg Benzema nélkül, aki nem léphetett pályára tegnap.

Ráadásul, mivel Casemiro helyén játszott, így az egészségesnél több védelmi feladat hárult rá, ami szintén nem Kroos erősségeit domborítja ki. A Girona kontrái során rendszeresen lemaradt, illetve 2 sárga lapot érő taktikai szabálytalanságot is elkövetett. A másodikat a 93. percben és így teljesen jogosan jutott a kiállítás sorsára.

15 éves pályafutása során először villant a piros Toni Kroosnak.

Luka Modric sokkal inkább alkalmas mélyen ülő csapatok feltörésére, és a horvát jól is kezdett, már a második percben sikerült lövőhelyzetbe kerülnie egy kombinatív akció után. Mellé lőtte azonban, és a meccs hátralévő részében nem is rémlik, hogy Lukita kapura tört volna, jobbára a 2 védelmi sor előtti labdajáratásban vállalt szerepet, illetve a széleken próbált segíteni a Vinicius-Mendy, illeve a Fede-Carvajal duónak több-kevesebb sikerrel.

Nem egyszerű. A Madridnak csak a széleken volt esélye. Ilyen helyzetekben – azaz, ha az ellenfél ennyire szervezetten és mélyen védekezik az összes mezőnyjátékosával – picit hátrányosabb az Ancsa-ball, vagyis, hogy a játékosok intuícióira vannak bízva a támadások. A jelenleg Premier League-ben keringő taktikai mintázatokból jó lenne párat elsajátítani, főleg Arteta Arsenalja hatékony idén a low-blokkok feltörésében, akik tegnap a Nottingham Forestet küldték haza egy ötössel és látszottak a begyakorolt mozgáselemek.

A középpálya legjobbja Camavinga volt, aki többször próbálkozott veszélyes lövésekkel és ezúttal a (vertikális) passzai és döntéshozatalai is rendben voltak, minden Real Madrid támadás aktív résztvevője volt. Sajnos Kroos mellett azonban sokszor ő sem tudott visszaérni a Girona kontráknál, így a legtöbbször jobb szélen vezetett ellentámadások utáni beadásoknál még a második hullámban érkező Girona játékosok is üresen várhatták a labdákat. Ilyen akció után tudták elérni a kapufájukat is. Az átmenetek levédekezése finoman szólva is inogott a Madridiaknál.

Camavinga az első félidőben. Big up.

Ancsa első rossz cseréje, amiért meg is bűnhődtünk

Carletto a 60. percben úgy döntött, lehozza Camavingát és helyére Asensiót dobja be. Vagyis kivette a legjobb középpályását, Kroos és Modric pedig maradtak. Ha marad Cama és Kroos jön le, akkor ugyanaz a taktikai felállás alakulhatott volna ki, mint a tavalyi BL feltámadások során és teljes erőbedobással lehetett volna támadni a gólért. Camavinga, aki amúgy is jól játszott, ezzel a legjobb szerepkörébe került volna. Ancsa azonban most rosszul döntött és Asensio jött, viszont Fede nem került vissza a középpályára, így a csapat egyensúlya megbomlott. Ennek ellenére a 69. percben sikerült feltörni a Fede – Carvajal duónak a Girona védekezését, középre tett labda pedig Vininek tökéletes volt. Nem sokáig örülhettünk a vezetésnek, mert a semmiből már 10 perc elteltével egyenlített a Girona. Épp a csereként beálló Asensio hozott össze tizenegyest, ami után nem tudtuk már a javunkra billenteni a mérkőzést. Rodrygo került hozzá legközelebb a 88. percben, azonban, mint említettem a bíró elvette a találatot. Mindkét döntés vitatható.

A vitatható döntések:

Asensio tizenegyes és a 88. perces Rodrygo gól. Szabálykönyvet átbogarászva az alábbiakra jutottam.


Szabálykönyv egy dolog. Ha két ujja rajta van a kapusnak az biztos, hogy labdabirtoklás? Raulitás szerint nem.

Understat
Gwolf

View Comments

Share
Published by
Gwolf

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago