Merengues Gwolf  

Vágány mellett vigyázzanak!

9 meccs telt már el az új idényből és majk kommentelőnk augusztusban született kisfia még mindig nem látott olyan meccset, amikor pontot veszített volna a Real Madrid. 100%-os ugyanis a győzelmi mérlegünk, jobb idénykezdet a 60-as évek óta nem volt, még az előző évtized sikerkorszakaiban sem. A mostani válogatott szünet ad némi időt arra, hogy statisztikák erdejében bogarászva lamentáljunk a különböző játékosok teljesítményein. A kilenc meccses minta nem túl nagy, hosszú távú következtetések levonására nem igazán alkalmas, arra azonban megfelelő, hogy az egyes játékosok egyéni formájáról / idénykezdetéről képet kapjunk. Az első játékos, akit statisztikái alapján kielemzünk, nem más, mint a nyári friss szerzemény Aurélien Tchouameni. (Kék gombot megnyomni!)

Befutott a Tchou-Tchou expressz

1. megálló: Passzolás

  • Az adatokból kiolvasható, hogy igen ügyesen továbbítja a lasztit a társainak. Nála csak Kroos és Modric kísérelt meg több átadást, és hatékonysága is 90% fölött.
  • Rövid passzokban (5-10m között kb.) hatodik a csapaton belüli rangsorolásban. Előtte vannak: Mendy (!), Alaba, Modric, Kroos és Fede. In that order. (Zárójel: Mendy passzhatékonysága 96.6%.)
  • Középtávú passzokban (10-25m kb.) holtversenyben Toni Kroos-szal első helyen állnak csapaton belül. Ugyanannyi a próbálkozási kísérlet, és a sikeres kivitelezése is mint a németnek. Ezt hogy hozták össze?
  • Hosszú labdákban (> 25m) Modric és Kroos mögött a 3. helyet foglalja el. Hatékonyságban viszont mindkettőjüket előzi, igaz azonban, hogy a német majdnem 3x annyi hosszú passzt kísérelt meg, szóval ebben a mutatóban azért még bőven Toni a király.
  • Progresszivitás alatt azt értem, hogy passzai mennyire vertikálisak, vagyis mennyire az ellenfél kapuja felé irányulnak. Ebben a statisztikában is csak Mr. Alibi (khm) jobb Tchouameninél.
  • Kiosztott már 7 kulcspasszt is. Toni 8-nál, Modric 9-nél jár. Az első Federico Valverde 16-tal (!).
  • 2 gólpassz fűződik a nevéhez, aminél többet, csak Vini (3) tudott eddig összehozni. Legutóbbi asszisztját éppen a Shitletico de Racists ellen sikerült kiosztania, amikor nagyjából 25m-rel az ellenfél kapujától Rodrygóval kényszerítőzött, majd emelte át a védők fölött a labdát pontosan a kis brazil lábára. Casemiro ilyen helyzetekben vagy középen biztosított (ergo támadásbeli emberhátrány), vagy ha kellett az eredmény, akkor a tizenhatoson belülre szaladva igyekezett a támadást befejezni ő maga. Tchouamenitől ilyen betöréseket talán egyszer láttunk a 9 meccs alatt. Ő a boxon kívül érzi otthonosabban magát, jelenléte a támadásoknál +1 kreatív embert jelent anélkül, hogy a csapat veszítene a kompaktságból, amit Casemiro tudott biztosítani egy esetleges labdavesztést követő kontra levédekezésénél. Hozzáteszem, Casemiro gólerőssége főleg Zidane alatt volt tényező, Carlo tavaly szinte egyáltalán nem számolt ezekkel a betörésekkel Casemirótól. Tavaly a Tank már mindössze 1 gólt szerzett. Vagyis Tchou-Tchou-val nyertünk 1 kreatív embert, úgy, hogy közben nem veszítettünk semmit. A befejezésekre pedig eddig elég volt, ha érkezik Vini, Rodry, Fede, vagy Benzema.
  • A csapatból eddig ő próbálkozott legtöbbször védők mögé belőtt hosszú indításokkal (through balls). Nyomás alatt 56-szor tudta sikeresen továbbítani a bogyót, vagyis pressz-rezisztencia pipa. Legtöbb sikeres fejes-passzt is ő jegyzi. #Air-alien #Tchouameni

2. megálló: Védekezés

Erre mondják, hogy a kép magáért beszél? Az egész csapaton belül a legjobb védekezési mutatókkal bír Tchouameni. Azért pár sort írok alább, főleg mert egy másik játékosról is derülnek ki érdekességek, ha összehasonlítjuk az adatokat:
  • Szerelésekben érdekes módon Vinícius Jr. követi Csucsut a listán. Míg Aurélien a pálya középső harmadában dominál, Vini jobbára a támadó és védekező harmadban történő szerelésekkel hozta össze a 11/8-as mutatóját.
  • Pressures, vagyis az a statisztika, hogy hányszor és milyen sikerrel támadta az ellenfél labdás játékosát, vagy a passzt kapó játékost. Ebben a mutatóban is csak Vini közelíti meg, aki 120 alkalommal helyezett nyomást az ellenfeleire, viszont „csak” 24 alkalommal sikeresen. Brazil táncosunknak tehát nem büdös a védekezés sem.
  • Ezek mellett Tchouameni 13-szor fülelte a labdát az ellenfél labdajáratásai alatt, 63 alkalommal szedte össze a „gazdátlan” labdákat, ami a játékolvasási képességeiről (game-sense) mutat impozáns képet.
  • A levegőt is uralja. Több fejpárbajt vállalt és nyert meg mint Militao, vagy Rüdiger.
  • Összességében 90 percenként 7.4 alkalommal szerzi vissza a labdát (possession regain), valamennyi labdaszerzési technikát figyelembe véve, ez pedig az egész La Ligában a 7. legjobb mutató. (forrás: theanalyst.com)

3. megálló: Mutatói labdával

  • Ezekből leszűrhető, hogy aktív részese a Madrid játékának már most. Nála csak Toni Kroos ért többet labdába. Keresik is a társak passzokkal (receives), ebben csak a Luka-Toni párosunk előzi. Egyébként, ezen a ponton azért feltűnhet mindenkinek, hogy Toni Kroos mekkora boss még mindig. 2023 nyarán, azaz szezon végén lejár a német karmeister szerződése. Ideje lenne hosszabbítani még 1 évre legalább…
  • Labdacipeléssel megtett távban kettőt találhattok, hogy ki az első. 🦅 Tchouameni viszont ebben is a csapat egyik legjobbjai közt van, amivel Ancelotti „transition” Madridjának nagy fegyvere lehet majd a szezon során. Az Opta szerint a szezonban mi vezettük a legtöbb „Direkt támadást.” Csucsu labdaszerzései, labdacipelése, pontos passzai és nyomástűrése elég jól illeszkedik ebbe a fociba.
  • Ami az offenzív részét illeti a dolognak, Tchouameni nem igazán próbálkozik cselekkel és kapura lövésekkel eddig. Viszont kreativitásával hozzájárul a támadásokhoz, ezt mutatja, hogy 16 lövést generált és 4 gólban is aktív részt vállalt. Ezzel egy szinten van Kroos és Modric hozzáadott értékével (16, 15), ennél jobbat csak a támadórészleg tud felmutatni (Rodry, Vini, Fede és Benz) és kisebb meglepetésre talán, de CAMAVINGA (megidézlek José) is 21 SCA-t tud magáénak, ami a játékperceihez képest remek.

Végállomás: Helyezkedés és SZITUÁCIÓS INTELLIGENCIA

Illetve a kommentben korábban linkelt Peet-thread, az Atleti elleni második gólunk elemzése. Kiderül, hogyan válhat a Real Madrid hasznára ez a középpályás fluiditás, főleg, ha olyan gyenge letámadásba „ütközik”, mint amit a Tico produkált.

Extra

Mit szólnak Kloppék, akik lemaradtak nyáron Csucsu szerződtetéséről és most többek között a középpályájuk miatt szenvednek?

Another tough cookie to take, eh? Sorry, not sorry, ez a vonat már elment Kloppo.

Oszd meg a posztot, ha tetszett!