La Liga Összefoglaló Gwolf  

A Remontada mögött | J-Lo és Carlo taktikai csatája | Objektív bírózás

A  2 félidőt külön kell vizsgálni, mert a félidő utáni meccs konkrétan nyomokban sem emlékeztetett arra, ami az első félidőben zajlott. Ebben a posztban a miértekre keressük a válaszokat.

ELSŐ FÉLIDŐ

Először vázlatszerűen, aztán képekkel illusztrálva

Sevilla:

  1. Minden játékfázisban hatékony volt a Sevilla. Labda nélkül először a Realnak egy szervezett magas letámadással kellett szembe nézni, ha ezt sikerült átjátszani, a Sevilla visszaállt mély blokkba és 6 védővel + a 2 középpályással és 2 támadóval a középpályán leszűkítették a területeket. Ez a középső 4-es tolódva védte a széleket is és támadta a labdást, szinte fojtogatták a támadó madridiakat. Vagyis Lopetegui azt csinálta amit kell: Szűkítette a területeket és az időt, ami a madridi játékosok rendelkezésére állt a döntéshozataloknál.
  2. Labdás támadásépítéseik is ültek, mindig jól tudták megválasztani a momentumaikat a kontrához, ha elakadtak, akkor viszont a szokásos passzolgatós játékukkal próbálták a madrid 4-1-4-1-es védekézéséből adódó lyukakat kihasználni, vagy a szélekre irányítani a játékot. Úgy tűnt, hogy fölényben vannak, mert a támadásaiknál mindig sikerült szabadon lévő társakat találniuk.

Real Madrid

  1. A Madridnál az első félidőben inkább a hibákra érdemes koncentrálni, amikkel elősegítettük JLo taktikájának megvalósulását. Az első ilyen nagy hiba az a 4-1-4-1-es alakzat volt, amiben Kroos vette át Casemiro helyét és ő volt az egyedüli védekező középpályás. Ezt ki is használta a Sevilla, amikor támadtak. Rakitic és Jordán mélyebben helyezkedve kicsalogattak a Fede-Modric-Camavinga-Vini 4-esből valakit, vagy valakiket, mögöttük pedig pont annyi terület volt a Madrid 2 csapatrésze között, hogy viszonylag nyugodtan tudták felvenni a labdát a támadók és vinni tovább az akciókat. Kroos védekező munkája nem olyan jó, hogy túlerő ellen meg tudja oldani. Ez, ebben a formációban akkor is így szokott lenni általában, amikor Casemiro a DM, de az ő hero védekezése sokszor elfedi a hibákat.
  2. Labdakihozataloknál szintén Kroos pozíciója volt hibás. Ő volt a legmélyebben helyezkedő madridi, és a saját 16-osról, kb mint egy NFL irányító, kellett volna megtalálni passzokkal a társakat. Ez Kroos kvalitásai miatt sikerült is általában, de a Sevilla szervezett high-pressing-je ma megzavarta még a labdabiztos Modricsot is, aki sokszor elpasszolta a labdákat, így a labdakihozatal gyakran a második fázisban elhalt. Vazquezre és Valverdére is elmondható ugyanaz, ami Modricsra. Ebben a helyzetben a legügyesebb játékosunk Camavinga volt a pályán, aki ha felvette a labdákat, volt (nem is egyszer), hogy passz nélkül egy Kovacic-like meglódulással egymaga hatástalanította a Sevilla magas letámadását. Kroos ilyesfajta elpocséklása tehát nagy hiba volt Ancsától, és most a többi középpályás nem tudott olyan egyéni teljesítménnyel előrukkolni, ami maszkírozza a problémát.
  3. A harmadik nagy hiba az a jobb oldali védekezés volt. A Chelsea ellen Fede remekül kisegítette Carvajalt, ebben a félidőben azonban Lucas Vazquez-t csúnyán magára hagyták, nem volt jó a kommunikáció a Modric-Fede-LV hármas között. Valverde nem tartotta fegyelmezetten a szélső pozícióját, hanem szabadon mozgott a pálya közepe felé. Ha Modrics észrevette Valverde kóricálását, volt, hogy kiváltott a helyére, de ez nem mindig történt meg.

Képes példák:

Sevilla mély blokk. A 4 középső ember lezárja a pálya közepét, tolódással pedig a szélen vezetett akciók ellen is hatékonyan tudnak védekezni. Sok idő nem volt babusgatni a labdát, mert a labdás játékosokat is letámadták. A letámadás intenzitására is az volt a jellemző, hogy nagyon érzik mikor kell intenzívebben presszionálni a labdást, mikor kell passzívnak lenni.
Sevilla sárgában. A középső négyes volt a kulcs a mély védekezésnél.
Sevilla magas letámadás. Toni az osztogató szerepben. Labdáival megtalálta a társakat, ám azok rendre nem tudtak mit kezdeni a Sevilla játékosok letámadásával. A kék mezes madridiak között túl nagy a terület, és ha meg is kapta a labdát Modric, Vazquez stb, gyakran a Sevillai támadók hamarabb odaértek megzavarni, mint a csapattársak segíteni.
Ugyanaz a probléma, egy későbbi jelenetnél. A taktikánk aláásta szinte az összes középpályásunk erényeit. Kroos túl mélyen, Fede jobb szélen fent, nem tud segíteni. Luka próbált, de enerváltan, sok hibával focizott. Legtöbbször Camavingán keresztül sikerült áttörni a letámadást.
Rakitic itt a 3-as opciót választotta, Fede azonban fejjel blokkolta az átadást. A lepattanó labda viszont Modricsék mögé esett, és Luka csak szabálytalanul tudott közbeavatkozni. Rettegett Iván utána kíméletlenül bevarrta a szabadot, a sorfalból kirontó Militao helyén. Más kérdés, hogy az akciónak meg sem kellett volna történnie Diego Carlos ugyanis közvetlen ezelőtt kézilabdázott a 16-osán belül, amit a bíró nem szúrt ki. De a játékvezetői döntésekről külön szegmensben a poszt végén lesz szó.

Mint a 2 képről lerí: Középen és a széleken is sebezhetők voltunk. Nem jó jel. 3 percre rá jött is a Sevilla 2. gólja, akik lényegében ezekre a hibákra játszottak rá. 2. gól előtt a jobb oldali védekezés hiányosságai kerülnek előtérbe.
Ráadásul ez az akció még nem is eredményezett gólt. 2 percen belül 2x próbálkozott ugyanazzal a Sevilla, ez a jelenet az első még sikertelen támadásból van. A következő ugyanilyenből kaptuk a gólt.
Ennél a gólnál többen Militaot vettük elő, de sokkal nagyobb problémák voltak valójában. Mint ahogy az első gólnál is jelen voltak a hibák, de ott azért ha Mili nem hagyja el a helyét a sorfalban, megakadályozható lett volna.

Erre mondtam, hogy a Sevilla gyilkos ösztönnel focizott ebben a játékrészben. Minden fázisban mindig tudták mi a teendő és általában jól is kivitelezték az akcióikat. Nem volt JLo masterclass, mert a Madrid hibáit használták ki lényegében, de mindenképp jól meccselt Lopótök. Ilyen körülmények között folytatódott a meccs. A Sevilla még magabiztosabbá vált a két gólos előnytől és meg nagyobb lelkesedéssel vetették magukat a párharcokba. A 35. perc környékén azonban valami megváltozott, Kroos már nem mindig utolsó emberként osztogatta a labdákat, mintha Carlo próbálta volna feljebb vezényelni. Vezettünk is pár veszélyes akciót, és a félidőt a Madrid zárta erősebben. Benzema került nagy helyzetbe lefújás előtt, de a francia elrontotta a lövést. Félidőhöz érve van mit tisztába tenni az öltözőben…

Változtatások a második félidőre

  1. Félidőben a sárga lapos Camavingát kénytelen volt beáldozni Carlo. A Predator, bár nem játszott rosszul, mégis örülhetett, hogy megúszta második sárga nélkül. Belépője után Martialt le is kellett cserélni, őt Rafa Mir váltotta, Cama helyére Rodrygo jött.
  2. Vagyis visszaálltunk a 4-3-3-ra amit ez a csapat a legjobban tud játszani és amiben pozíciós szabadság helyett, mindenki pontosan tudja a dolgát.  Egyfajta taktikai clean-up történt, a hibák kiiktatására. Rodrygo megadja a szélességet, amire a támadásoknál nagy szükség van, hogy a Sevilla mély blokkját, amennyire lehet szétnyújtsuk. Ráadásul Fede is játszhatja amit a legjobban tud, középen, mert Rodry be tud segíteni LV-nek védekezésnél is.
  3. Az első félidőben sokszor láthattuk azt is, hogy Benzema lép ki Vini oldalára, Vini pedig középre húzódik, aminek már első látásra se volt sok értelme. A második félidőre ez is jobbára megoldódott, mert Vinit szélre parancsolta Ancelotti.
  4. Kroos és Valverde lett a két hátrébb helyezkedő középpályás, Modric meg free-roamer előttük. A különbség az volt az első félidőhöz képest Kroos játékában, hogy amint a Real átjutott a Sevilla térfelén, Toni jött fel az akciókkal, nem maradt hátul. Ezt letisztázták félidőben Ancelottival.
  5. Lopótöknél Papu Gomezt Oliver Torres váltotta, a defenzív stabilitást szem előtt tartva.

MÁSODIK FÉLIDŐ

Carvajal szép meglátása kellett.

49. percben jött a következő bal oldali akció. Carvajal ismét főszerepben. Először kioszt egy bőröst, majd Vinivel olyan összhangban támadnak, mint amit Mendy SOHA nem tudott felmutatni. Rodrygo pedig hála az égnek nem helyet próbál készíteni másnak, hanem saját maga robban rá a labdára, mint tette azt a Chelsea ellen is. Így kell használni ezt a fiút. Befejező csatárokat megszégyenítően érzi a mozgásokat.

A Sevilla pedig érzi a veszélyt, mert az előnyük lefeleződött 5 percnyi játék után. Lesújthatta őket a gyors gól, főleg, hogy alapvetően ők védekezőbb mentalitásban jöttek ki a másodikra. Ez most nagyon más félidő. Elvesztik az 50/50 párharcokat, pontatlanul passzolnak, kapkodnak, mély helyezkedésükkel pedig invitálják a Real Madrid nyomását. Lopótök még 10 percig nézte a csapata szenvedését, amikor lapott húzott 19-re és lecserélte Acunát és Coronát is, akik az első félidőben a legtöbb veszélyt jelentették. Bejött Augustinsson és Güdelj. 2 védekezésben jobb játékos. Lopetegui All in-t tolt védekezésre úgy, hogy fél óra még hátra volt a meccsből. Ez volt a végzetes hiba. Az idei Madridot nem lehet meccsben tartani és bízni abban, hogy kihúzod.

A meccs kormányrúdja a Madrid középpályájának kezében volt. A labdákat már nem Kroos, hanem a védők hozták ki, de a Sevilla annyira be volt szorulva, hogy erre kevésszer került sor. Kroos csinálhatta amiben a világ legjobbja még mindig, domináló csapatban deep lying playmaker-kedni. Modric is felszabadult a 10-es pozícióban, Valverde pedig a kontra-presszing és jobb oldalt vezetett támadások miatt volt nagyon fontos. Rodrygoval megélénkült a jobb oldal, de Carvajal is brutál jól nézett ki balhátvédként, a meccs képe pedig a Sociedad és a Getafe elleni bajnokikra kezdett hasonlítani.

Az első félidőben nem bírta el a csapat a hiányát a középpályáról, nem lehet utolsó vonalba állítani NFL irányítónak Tonit.

A 73. percig bírta a Sevilla a nyomást. Ekkor egy jobb oldalon vezetett akció során kombinált Fede-Rodry-LV, utóbbi adta a be a labdát. Középen Vinire nem jutott ember, ő tökéletes és szabályos labdalevétel után helyezte a hálóba a labdát. A gólt azonban érthetetlen okból érvénytelenítette a bíró. Majd a poszt végén kap a pofájára…

A második félidőre feljavuló Vini mindent jól csinált.

Majdnem 7 percen keresztül ment a huzavona, hogy mi legyen Vini góljával. Nacho a cserepadon kapott sárgát reklamálásért. A 81. percben azonban beállt, Asensioval együtt. Marco ugyanazt a szerepkört kapta mint a free-roamer Modric, Nacho Alaba helyére jött középre. Carvajal visszament jobb hátvédnek, másik oldalon pedig Alaba játszott balhátvédet. Viszont ezek már az után derültek ki, hogy a 82. percben a beállt Nacho szögletet követő szituációból megszerezte a Madrid egyenlítő gólját. Nacho 5 kerge perce alatt tehát: Sárga lap, becserélés, gól. 😀 Az aszisztot Dani Carvajal adta, már jobb oldalról. Dani korábban soha nem adott egy meccsen 2 gólpasszt.

Carvajal ascending to godhood.

Innentől csoda lett volna, ha kibírja a Sevilla. Lopetegui nem tudta lereagálni Ancelotti félidei taktikai tisztogatását nem volt semmi válaszuk a második félidei történésekre, csak a bekkelés, csapata viszont mentálisan halálvárás üzemmódban volt. Asensio nem nézett ki rosszul a 10-es pozícióban, de biztosan jobban nézett ki, mint jobb szélsőként bármikor.

Lehet megtalálta neki a pozíciót Carlo? Az elkövetkező meccseken kiderül. Madridi karrierje múlhat rajta.

A meccset, és valószínűleg az idei spanyol bajnokságot eldöntő gólt stílusosan és megérdemelten (a szezonja miatt) Benzema szerezte aztán a 92. percben. Visszalépésével, már az akció kezdetén fontos szerepe volt. Jobb oldalon épült a támadás, Rodry mellett Vinicius is oda mozgott besegíteni, hogy túltöltsék az oldalt és 3-an ki is zsugázták a sevillai védőket. Vinicius adott egy szenzációs sarokpasszt Rodrygónak, aki megtalálta a már középen érkező Benzemát. Benya üresen volt és csak akkor rúgta rá, amikor már minden védőt és  Bono kapust is becsapta a lövőcseleivel. Remontada completo.

A hősök. – Pintusnak is jár a pacsi.

A BÍRÓI ÁMOKFUTÁS

Én úgy számoltam, hogy 3, meccset alapjaiban befolyásoló szituáció volt, a játékvezető az összes esetben a hibás döntést hozta meg. Időrendben ezek:

  • 18. percben Diego Carlos kezezése a Sevilla tizenhatoson belül. Ha ezt befújja, már pedig be kellett volna, nincs Sevilla gól, ugyanis az ezt követő akcióból szerezte az első gólt a Sevilla.
  • 38. percben jött a következő kétes ítélet. Camavinga szabálytalankodott, Martial volt az elszenvedő. Cama megkaphatta volna a második sárgát és azt hiszem egy szót nem szóltunk volna, ha meg is kapja. Nem kapta.
  • A fenti esetnél Martial kapott sárgát, de nem azért mert színészkedett volna, vagy ilyesmi, hanem mert a földön csapkodta a kulacsot dühében.
  • 72. percben volt a következő vakvágány, amikor Vini gólját érvénytelenítette ez a vakvarjú. Ez a szabálykönyvben leírtakkal totálisan ellentétes ítélet. Magyar és külföldi kommentátorok, szakértők tátott szájjal bámulták mi zajlik. Mindenki aki ismeri a szabálykönyvet tudja, hogy ez a tipikus nem kéz. Vállal ért labdába Vini.
  • Ez a fogalmatlan barom, még mutatta is, hogy váll, mégis kezezést ítélt. Azóta az RFEF el is vette tőle a soron következő La liga meccsét, ami az Espanyol – Rayo lett volna.

Oszd meg a posztot, ha tetszett!