Beharangozó La Liga Gwolf  

Fáradtan Lopótök ellen

Fontos rangadóhoz érkeztünk a La Liga 32. fordulójában. Sevillába megyünk, ahol a sokáig legnagyobb bajnoki kihívónk, Lopetegui csapata ellen kellene majd helyt állni. Az utóbbi öt meccsükön 9 pontot szórtak el a Barca javára, így jelenleg pontegyenlőséggel másodikok. A tét: A Real Madrid végleg szertefoszlathatja a Sevilla bajnoki reményeit (ha voltak ilyenek) vasárnap este. Ehhez azonban a Ramón Sánchez Pizjuán stadionban kellene győzedelmeskedni, ami még senkinek nem sikerült a szezonban.

Sevilla

Lopótök eddig remek munkát végez az andalúz csapatnál, tavaly pl. klubrekordot döntöttek, ami a szerzett pontokat illeti, 77 egységgel zártak. Idén nem valószínű, hogy megdöntik ezt, ahhoz a hátralévő meccseiket hozniuk kéne. Konzisztensen azonban képtelen győzelmeket halmozni ez a csapat, mindig belerondít a képbe egy botlás, leginkább döntetlen eredmény formájában. 16 győzelem mellett 12 X-es meccsük volt, aminél több csak a Cádiznak. Viszont a ligában csak háromszor kaptak ki, ami meg rávilágít, mennyire nehéz legyőzni őket.

Mi változott tavalyhoz képest?

Kezdőcsapatukat nem akarták túlzottan megbolygatni Monchiék, inkább a keretmélyítést tartották szem előtt a nyári transzfer ablakban. Érkezett Dmitrovic kapus az Eibartól, Montiel (jobb hátvéd) a River Plate-től, bal hátvéd Augustinsson a Werdertől, középső középpályás Thomas Delaney a Dortmundtól, Lamela a Spurstől, Rafa Mir a Huescától. Mint az idény során kiderült, ez az igazolás-politika bevált, ugyanis elég sok kulcsember dőlt ki hosszabb időre a kezdőcsapatból. Például a tavalyi gólfelelős, a marokkói En-Nesyri, aki 18 találattal a hátán vitte a csapatot, 15 fordulót volt kénytelen kihagyni és csak nem rég óta van ismét meccsritmusban.

Hiányában Rafa Mir hozta a gólokat, igaz nem olyan mértékben, hisz csak 9-et sikerült összekaparni a 191 centis csatárnak. A tavaly szintén alapembernek számító Suso is sérülésekkel bajlódik, ő ott sem lesz a találkozón. Főleg a támadószekciójuk robbant le, ezért télen hozták kölcsönbe a Manchester Unitedből Martialt és a Portó szélsőjét Coronát.

Monchiék előre tervezésének hála, eredményekben kevéssé sínylették meg a sok sérülést, bőszen gyűjtögették a pontokat (tavaly 2.03 pont/meccs idén 1.94) érdemes azonban elgondolkodni, ha kicsit kegyesebb velük a sors ilyen téren, még talán ennél keményebb ellenfelek is lehettek volna a bajnoki címért folyó harcban.

Ellenünk a „gála” csapatuk nagy része bevethető lesz, kivéve a házi Casemiro-jukat, Fernandót. A teljes sérült-listájukat itt lehet megnézni annak, akit érdekel. Kapus Bounou, csak elfelejtettem beírni a képre, de később lesz szó róla… Corona helyett kezdhet Papu Gomez, vagy Martial akár. Jesus Navas helyett Montiel is kezdhet, ha Lopótök gyorsabb embert akar Vini oldalára.

Mi nem változott tavalyhoz képest?

J-Lo továbbra is a strukturált labdabirtoklásra építi a filozófiáját. 60% fölött birtokolják a labdát átlagosan, ebben a statban csak a Madrid és Barca van előttük. Azonban ezt a fölényt, nem tudják minőségi helyzetekre váltani. Általában a rövid passzos, lassú, megmunkált labdabirtoklós támadásépítés a támadó harmadban ötlettelen tologatásba fullad. Progresszív passzok száma és a támadó harmadban való labdaérintések alacsonyabb száma jól reprezentálja ezt.  A Sevilla ligaelső a defenzív harmadban történő labdaérintésekben, a pályán előrébb ugyanebben a mutatóban viszont középmezőny, ahogy progresszív passzokban is. Nehezen tudják feltörni a védelmeket, ezt bizonyítja, hogy 35.7-es várható gólt tudtak eddig összehozni ami eléggé gyengus még a spanyol bajnokságban is, de ha az 5 topliga összes csapatát (98) vesszük alapul, akkor még inkább. Európai viszonylatban ez az xG, az 59. helyre elég, közvetlenül az Aston Villa mögé és az Angers elé.

Van azonban 3 dolog, amiben a Sevilla kiemelkedik:

– xGA, azaz a várható benyelt gólokat tekintve európai elit (7.) Lopótök gárdája. 29,5-ös ez a mutató, tehát a védekezés rész nagyon jól össze van rakva. Ehhez hozzájárul, hogy labdatartással védekeznek, egyrészt, másrészt viszont a fizikálisan erős védelmüknek is nagy szerepe van benne: Jules Koundé, Diego Carlos, Gonzalo Montiel, Marcos Acuña, mind olyan játékosok, akik ellen nehéz párharcokat nyerni.

– Kapusteljesítmény: Yassine Bounou, a Sevilla hálóőre igen jól véd idén, így még ha a védőket sikerül is mattolni, akkor a támadó csapatnak egy extra teljesítményt hozó kapussal is farkasszemet kell nézni. Nagyságrendileg 3 és fél góltól mentette meg a csapatát eddig, ami Courtois-hoz közel jár, védési hatékonysága pedig még Tibóénál is jobb, igaz nem sokkal (79% vs 76%)

– Beadások: Fullba’ nyomja Lopetegui a Zidane-ball-t. Rendre beadásokkal próbálnak helyzeteket generálni, ezért J-Lo szereti is, ha van egy fejelni tudó magas embere. Tavaly ez En-Nesyri mellett Luuk de Jong volt, idén jobb híján Rafa Mir volt a célpont általában. Nem véletlen, hogy a legjobb kreatív statisztikákkal a szélső hátvédek bírnak (Rakitic mellett), akik beadogatják a labdákat (Acuña és Jesus Navas)

Real Madrid

Sólyom és Predator

Nálunk a Chelsea elleni hosszabbításos hero-time sokat kivett a játékosokból. Nem látok Carlo fejébe, de engem meglepne, ha a 120 percet robotoló kulcsemberek kezdőként kapnának lehetőséget. Akármilyen fontos meccs lesz ez, Modric és Benzema jobb lenne, ha pihenne és csak nagyon nagy vész esetén állnának rendelkezésre. Kroos ugye a Chelsea ellen le lett cserélve (és milyen rosszul viselte), így elvileg ő pihentebb állapotban van. Azonban szerintem taktikai hátrányt jelentene a Sevilla ellen a jelenléte, de ez attól is függ, hogy mi lesz a taktika.

Én mindenképp a dinamikus középpályát részesíteném előnyben erre a meccsre, akik a Sevilla támadásait, leginkább Rakitic-t megzavarva (presszing szót ki sem merem mondani, mert amit mi tolunk az nem az) tudnak labdaszerzés után gyors kontrákat is indítani. Vagyis Camavinga és Valverde ideális lenne. Főleg, ha védekezésnél a sevillai beadásokat idő előtt le akarjuk kapcsolni, ennek a két embernek kulcsfontosságú lenne a jelenléte, mert jaj nekünk, ha a Sevilla végig a levegő ura akar lenni Alabáék mellett. Egyébként Fede is kihajtotta magát a Chelsea ellen, így még akár Ceballos játszatása sem lenne ördögtől való, azonban Ceba pozitív Covid teszt miatt nem lesz bevethető. Casemiro-val szintén nem kell számolni, mert eltiltását fogja tölteni.

Elől Benzema hiányában, az utóbbi meccsek ismeretében, valószínűleg Bale lehetne a csatár. Vininek nagyon nincs alternatívája, így ő szinte biztos, hogy kezd. Másik oldalon Mr. BL, Modric fogadott fia, Rodrygo érdemel kezdőt a Chelsea elleni produktuma után.

Védelem problémás Mendy sérülésével. Most fogja seggen harapni Carlót a tény, hogy Miguel-ről október óta megfeledkezett, ugyanis se Marci, se Mendy nem lesz bevethető állapotban. (Egyébként Miguel is sérült most) Eszkábált YOLO védelem ON, megtippelni se merem a Chelsea ellen látottak után a hátsó alakzatot. Még akár a Castillás Rafa Marin is a kezdőben találhatja magát. A Chelsea elleni keretben helyett kapott, róla már tettem említést a jövőbe merengős posztomban. Ideális lenne a testalkata miatt a fejpárbajoknál, viszont debütáló meccsnek talán túl nagy téttel bír ez a Sevilla elleni csörte. Meglátjuk.

Milyen jó lenne, ha kapott volna meccseket korábban és lehetne rá számítani Militao mellett. Alabát meg szélre lehetne tolni és meg is van oldva a védelem. #colosftw

Összegzés

Szóval így állunk. Egy 120 perces BL csörte után kellene rotált csapattal legyőzni a Sevillát. A vereségnek nagy súlya lehet, mert a 12 pontos előny a Barcával szemben nagyon csalóka, könnyen felére is csökkenhet ha kikapunk. Ugyanis a Barcának van 1 elmaradt meccse a Rayo ellen, ezen a hétvégén pedig a Cádizt nagy valószínűséggel legyőzik. Szóval egy 6 pontra olvadó előnynél azért már jobban aggódnánk. Főleg, ha ránézünk a Barca hátralévő meccseire. Ha viszont Carlo nem rotál, azzal a szezon hátralévő részére kockáztatja a kulcsembereket. Nem könnyű dilemma.

Road to

Közérdekű: Norma fog készülni egy helyszíni beszámolóval a Chelsea elleni BL-meccsről, csak picit több időbe telik, Húsvét and all that, you know.

Oszd meg a posztot, ha tetszett!