Beharangozó La Liga Sultan  

Főpróba, vagy hattyúdal?

A Real Madrid a La Liga 27. fordulójában a Real Sociedad együttesét fogadja a Santiago Bernabéu stadionban, ahol ezúttal a Merengués blog kemény magja személyesen fogja a találkozót megtekinteni. Lássunk pár fontosnak tűnő vonatkozást a találkozó felvezetéseképpen!

Mindkét gárda igen fontos időszakhoz érkezett. A Madrid a jövő héten megpróbálja a BL-ben ledolgozni egygólos hátrányát a PSG ellenében, a Sociedad pedig egy elképesztően sűrű mezőnyben küzd a BL indulást jelentő helyek egyikéért. A Betis, a Barcelona, az Atletico és a Sociedad a 3-6. helyen feszül egymásnak, mindössze 2 ponton belül. (A Barca 1 meccsel kevesebbet játszott.) Ráadásul ebből a négyesből ezen a hétvégén a Betis az erősen tartalékos Ticót fogadja majd vasárnap este – talán ez lehet a forduló igazi rangadója.

Azt már tudjuk, hogy péntek este a Sevilla nem boldogult az Alavés otthonában, a 0-0-as végeredmény némi könnyebbséget jelenthet Ancelottinak, legalábbis abból szempontból, hogy egyértelműen fókuszba helyezheti a BL meccset. (Megtehetné, de nem fogja megtenni!) A Sevillával szemben kiharcolt 5 pont előny nem sok, de épp elég ebben a pillanatban ahhoz, hogy akár teljesen „elengedjük” ezt a találkozót. Hadd ekézzem most röviden az olasz edzőnket: mert milyen jó is volna, ha a második vonalunk játékban lenne, ha normálisan forgatná a keretet – és, és, és… De most ez a vágyálom még messzebb került, hisz a gála kezdő is igen harmatos teljesítményt nyújt utóbb. Nem kell messze menni, a Rayo ellen összejött a 3 pont, de a játék több elemében is csapnivalóak voltunk, és egyéni teljesítmények is kilógtak lefelé még ebből nem túl acélos átlagból is. Elég csak azt felhozni, hogy a Rayo 19-szer vehette célba Courtois kapuját, és néhányszor csak a belga bravúrja mentette meg a góltól a Madridot. Ez nem csak a védelem kritikája, hanem siralmas képet fest a nemigen működő csapatvédekezésről is.

A másik igen ronda statisztika Casemiro nevéhez köthető, 14 labdavesztésével az ő pozíciójában nem lehetne normál esetben a kezdőben maradni. Pedig ott lesz, ezt lefogadom! (A játékos sorsokról jutott eszembe egy Odriozola interjú erről a hétről, ahol a baszk szélső védő elárulta, hogy anno vitte volna a Juventus is, csak nem tudott nemet mondani a Realnak. Hááát, lehet jobban járt volna a Serie A-val.) Kroos sajnos megsérült a szerdai edzésen, Valverde lebetegedett, így rájuk biztosan nem lehet számítani. Szerintetek van esély, hogy az „örök ifjú” Modric nem kezd? Ugye… A spanyol lapok Camavingának adják a legtöbb esélyt, hogy a középpályán odaállhat a kezdő sípszóhoz.

Isco és Ceballos nem lájkolja ezt. Talán még emlékszünk, hogy Lopetegui szövetségi kapitánykodása alatt a válogatott ékköve volt Isco, szinte biztos, hogy a Sevilla megpróbálja majd megszerezni a nyáron. Elől nem lesz variálás, simán fel fogja küldeni a Vini, Benya, Ase sort. Jovic meg Hazard jó lesz cserének a 80. percben a PSG ellen, amikor már úgyis égünk 2-vel. Mivel a Mendy, Alaba (sérülésből jön vissza), Militao, Carvajal négyes elérhető, hátul nem lesz kérdés. Mondanám, hogy Courtois kirobbanthatatlan a kapuból, de ez mostanában nem hangzik olyan jól…

Jelenleg Mendy, Militao és (mekkora meglepetés) Casemiro van egy sárgára az eltiltástól.

Íme a keretünk:

Kapusok: Courtois, Lunin és Luis López.

Hátul: Carvajal, E. Militão, Alaba, Vallejo, Nacho, Marcelo és F. Mendy.

Középen: Modrić, Casemiro, Lucas V., D. Ceballos, Isco és Camavinga.

Elől: Hazard, Benzema, Asensio, Jović, Bale, Vini Jr., Rodrygo és Mariano.

A végére hadd kopizzam be a Penáról Ancelotti nyilatkozatát, mert ő úgyis jobban tudja: „Úgy tűnik, hogy a csapat rendben van, jól dolgoztunk az edzéseken, sikerült a héten a fizikai állapotunkon javítani. Látom az elkötelezettséget és az izgatottságot ha körbenézek, készen állunk az idény hajrájára. Ezt holnap, a Real Sociedad ellen meg is akarjuk mutatni. Remek idényük van, jó futballt játszunk. Magabiztos vagyok, mert úgy néz ki, hogy a csapat jó formában van.”

Továbbá:

„Azt is muszáj megemlítenem, hogy a legutóbbi négy bajnokinkon nem kaptunk gólt, ami megmutatja, hogy milyen stabil a csapat.”

Hát, ok…de, hogy kétségünk se legyen az öreg demenciájával kapcsolatosan:

„A bajnoki címhez manapság nem kell annyi pont, mint korábban. Ezt kétféleképp is értelmezheti valaki. Sokkal kiegyenlítettebb a bajnokság, vagy a nagyobb csapatok meggyengültek. Szerintem az első az igaz, mivel nagyon magas színvonalú a játék, a csapatok remekül szervezettek, a rendkívül okos edzők pedig a legapróbb részletekre is odafigyelnek. A spanyol bajnokság javult.”

Senkit ne tévesszem meg a fenti képen a mosolygása, ezeket teljesen komoly arccal mondta.

A Sociedad erősen kezdte a bajnokságot, de utána kissé hullámzóbbá vált a teljesítménye, melynek mélypontján kaptak egy négyest a baszk rangadón a San Mamésben. Azóta megnyertek két bajnokit, a legutóbbit hét közben, Mallorcán, szóval elvileg nekik kellene egy kicsivel fáradtabbnak lenni szombat este. Ráadásul a hiányzóik a csapat egészét nézve talán fajsúlyosabbak: Carlos Fenandez, Januzaj, Ahien, Rico, Monreal és Berrenetxea. Jellemzően otthon veszélyesek, idegenben kevésbé élesek, még ha legutóbb győztek is Kubóék ellen.

Gil Manzano fújja majd a sípot (össze-vissza).

A hét híre még, hogy Seedorf (öregségére) áttért az iszlám vallásra. Ezt csak így itt hagyom.

Végül egy szép találat: a fiatal Modric rövid hajjal Josip Broz Tito keresztelőjén:

A meccset szombaton 21 órától élvezhetjük. Ezúttal a helyszíni lehetőségek tükrében extra tartalomra is számíthattok – akár posztban, akár a komment mezőben!

Oszd meg a posztot, ha tetszett!