Beharangozó La Liga Bende  

Rayo Vallecano – Real Madrid (Beharangozó)

Szombat este Vallecas-ba látogat a Real Madrid, ahol a Rayo vendégeként lépnek pályára a habfehérek. A papírforma alapján ennek a találkozónak távolról sem a hazai együttes a favoritja. Beharangozó.

Európa keleti régiójával szemben Madridban hűvös napok járnak. A kizárólag végletekben gondolkodó többségi madridisták hurráoptimizmusát letörte a csapat párizsi teljesítménye és hirtelen minden értelmetlennek, az edző alkalmatlannak, a csapat gerince pedig kis túlzással kutyaütő öregembernek lett titulálva. Hiszen ez a Real Madrid és mindig és minden körülmények között csak a győzelem elfogadható.

Realitás

Nem kívánom a blogunkast messiásként beállítani, pusztán itt jön elő, hogy milyen hasznos dolog tud lenni a dolgok értelmének és kontextusának kutatása, az arra való kíváncsiság. Ami Párizsban történt, az csupán a realitás csattanó pofonja a habfehér orcákon – már persze azokén, akik szerint napjaink Real Madridja az európai elitfoci krémjéhez tartozik.

Előre temetem az esetleges BL-csodát és a Párizs elleni továbbjutást? Természetesen nem, a végsőig hiszek a csodákban (lásd Ramos bólintása Lisszabonban). Egyáltalán BL beharangozóval készültem nektek? Dehogy, van még addig másfél hét. Csak kicsit szeretnék hangsúlyt adni a realitásnak.

Annak a realitásnak, ami egy csapat életében a szezonközi hullámvölgyeket is magában foglalja. Való igaz, hogy az újévben a Szuperkupa behúzásán kívül bőséggel adódtak olyan periódusok, amikor alacsonyabb lángon pislákolt a Királyi Gárda, de ez természetes folyamat. Mint ahogy természetes, hogy adódnak helyzetek, amikor sérüléshullám sújt egy gárdát – COVID, vagy mi a fene. Ezeknek a tényezőknek a figyelembevételével szerintem egyből nem tűnik olyan vészesnek a helyzete a csapatnak.

Persze, vizsgálnunk kell az okozati tényezőket és a közép-, hosszútávú tendenciánkat. Például, hogy a keretforgatás és a fiatalok beépítése igenis probléma. Az ezekre vonatkozó felelősség egyértelműen Ancelottit terheli. Az olasz kinevezésekor pontosan erre a műsorra lett befizetve a Madrid, hiszen minden hiányosság, amit felhántorgatunk az olasznak, gyakorlatilag évtizedes sajátosságai az ő karakterének.

A negatívumok mellett pedig a jó tulajdonságait is hozta magával Carletto. Egy ilyen, átmeneti szezonban a bajnokságért harcolunk, ráadásul újra van stílusa és identitása a Real Madridnak. Ezek olyan dolgok, amelyekért Zidane második uralma alatt összetettem a két kezem. Természetesen, nagyszerű lenne, ha egy 23 éves átlagéletkorú keret minden játékosa egyenlő arányban osztozna a játékperceken, de ez maximum a FIFA 22 manager módjában lehetséges olyan rövid idő alatt, mint ami eltelt az olasz kinevezése óta.

A nyár minden bizonnyal új szeleket hoz majd, köztük az edző kiléte is napirendre kerülhet. Perez földhöz vághatja a malacperselyt, jöhetnek az újak, mehet sok régi. De a hídon átmenni ráérünk majd, ha odaértünk, jelenleg a legfontosabb feladata a csapatnak és Carlónak a bajnokság megnyerése.

Aktualitás

A remekül rajtoló Rayo lendülete szinte az egész első félszezonra kitartott. A Barcelona skalpjának begyűjtésének is köszönhetően már szinte a nemzetközi kupaindulás ajtaján kopogtattak a Darazsak. Mindemellett parádés kupaszereplést tudhatnak magukénak, hiszen az elődöntőig jutottak, ahol a Betis elleni párharcban mérkőznek a döntőbe jutásért.

Az elmúlt hetekben azonban kipukkadni látszik a nagyra fújt lufi, hiszen a csapat legutóbbi 4 bajnokiját kivétel nélkül elvesztette – visszacsúszva így a liga középmezőnyébe. Az említett kupa-elődöntőben sem nekik áll a zászló, az első felvonást a Betis tudta behúzni Vallecasban.

Ha ki szeretnék emelni valakit a keretükből legalább említés szintjén, az Luca Zidane aki második számú portásként őrzi a kaput a madridi külvárosban. Rajta kívül a nyári sztárigazolásuk is említést érdemel, hiszen a karrierje zenitjén jócskán túllevő Tigrist sikerült szerződtetni. Falcao 5 góllal holtversenyben ugyan, de természetesen vezeti a házi góllövőlistájukat.

Kérdés, hogy mit tervez kifőzni a hazaiak mestere, Iraola. Csütörtökön következik ugyanis a sevillai vendégjáték a kupaelődöntő visszavágójaként. Mondanom sem kell, hogy a baszk legenda edzői karrierjének, no meg a Rayo históriájának is hatalmas sikere lenne a döntőbe kerülés.

Összegzés

A Rayo jóval szerényebb képességű gárda a miénknél. Mindezt persze sok futással, harcias szellemiséggel, urambocsá’ kemény belépőkkel igyekeznek majd kompenzálni – ahogy egyébként tették a szezon során eddig szinte végig.

A kvalitásbeli különbségek, no meg a vendéglátóink rossz formája alapján kötelező győzelemnek kellene lennie ennek a találkozónak a Real Madrid számára. Ehhez persze meg kell oldani a védelemben Alaba pótlását, aki izomproblémák miatt nem került a meccskeretbe. Helyettese minden bizonnyal Nacho lesz.

Extra öröm lenne, ha a CKM helyett némi vérfrissítést láthatnánk a középpályán. Nem valószínű, hogy egynél több játékos kezdőből való kihagyását be merné kockáztatni Carlo a szupertrióból. Én mindenesetre örülnék, ha Fede és Cama mellett, egy esetleges előny birtokában mondjuk Ceballos-t is megnézhetnénk.

Persze, egy idealizált világban ez mind bekövetkezhtne. De a realitás talaján maradva, no meg a legfontosabb célt, a bajnokság megnyerését szem előtt tartva szombat este egyedül az számít, hogy 3 pontot szállítsunk haza a Bernabéuba.

Hasta el final! Vamos Real!

Kezdés: 18.30

TV: Spíler2

Oszd meg a posztot, ha tetszett!