Real Madrid - Sahtar Doneck nyitókép
Bajnokok Ligája Beharangozó ReAlantos  

A donecki csata | Real Madrid – Sahtar Doneck

Real Madrid – Sahtar Doneck csata a Bajnokok Ligája első fordulójában. Miután az évfolyam sztárja a hétvégén leszerepelt az andalúz háborúkból, szerdán este javíthat. Hogy mit szól ehhez a professzor? Lássuk!

A felelés

Real Madrid - Sahtar Doneck confused

Madrid úr idegesen biceg ide-oda a lábain. Tudja ő is, tudja nagyon jól, hogy legutóbb arcpirító módon felsült. Az andalúz háborúk, hazai anyagrész, egy kötelező ötös… mégis egyest kapott. Lehet, hogy többet kellett volna készülnie. Talán ha jobban koncentrál a hadrendek ábráira…

Méla bambulásából Futrinka Balázs professzor úr szakítja ki, aki unottan, mégis némi elégtétellel a hangjában szólal meg:

– No, Madridkám, hogy is voltak azok a donecki csaták?

– Drága Futbal úr – merthogy mindenki így becézte a nagy tiszteletben álló, sokat látott, mégis legtöbbször szórakoztató profot -, kérem, én készültem múltkor is! Nem értem, miért kaptam egyest!

– Drága Madridom, tanuld meg, hogy a múlton töprengeni nem érdemes. Hibáztál, mindenkivel előfordul. A lényeg az, hogy levonjuk a tanulságokat, és fejlődjünk belőle. Próbáld meg a teljes képet figyelni! De, visszatérve a kérdésemhez: donecki csaták?

– Várom a kérdéseket, Tanár úr! – feleli hetykén hősünk, mire az osztályteremben halk kuncogás nesze hallatszik.

A donecki sereg

– Madrid fiam, rögtön védekezünk? Nem ezt szoktam én meg magától, és nem lesz ennek jó vége. Ámde nem bánom, legyen így. Kezdjünk egy egyszerű kérdéssel: Hol is van ez a Doneck? – érdeklődik a prof, miközben szétszórt nebulója felé lök egy atlaszt.

– Doneck, Doneck… – mormogja maga elé félhangosan, hogy csak ő és a prof hallja, ezzel is némi időt nyervén, miközben pánikszerűen pásztázza a térkép felcímkézett pontjait. – Á, itt van, meg is van, a Szovjetunióban!

donyecki népköztársaság

– Szovjetunió ám a nagyanyád térdje kalácsát! – Futbal úr kicsit kijön a sodrából, de csak amolyan atyai szigorral dorgálja kedvenc nebulói egyikét –  Tudod te, mikor volt ott utoljára Szovjetunió? Amikor itt még a Keselyűk lakomáztak. Na, tessék már kicsit jobban megnézni azt az atlaszt!

– Doneck, Doneck… – mantrázza az ifjú a már jól bevált taktika szerint a szavakat – látom már, Ucrania! Azaz Ukrajna, bocsánat. – javítja saját bakiját.

– Nem, fiam, nem Ukrajna, bár ezt már közel sem veszem akkora hibának, mint a korábbi „vörös” ködöt. Doneck évek óta a Donyecki Népköztársaság fővárosa, de ugyebár jelen felelésed apropóját az Ukrajnával való politikai kapcsolata szolgáltatja.

– Ugyebár. – puffantja el Madrid úr tudálékosan. Tudja, hogyha csak úgy tesz, mintha értené Futbal urat, akkor is kijöhet ebből egy jó eredmény.

– Nos, akkor az első kérdésen túl is lennénk. A következő, amire kíváncsi lennék: milyen eredményei vannak a donecki csapatoknak Ukrajnában, illetve a madridi sereg ellen?

– A donecki fő hadsereg sikerei messzi földre híresek, sorra aratják a döntő erejű győzelmeket, vereséget pedig csak ritkán szenvednek. Kijev seregei az utóbbi négy-öt évben csak kergetik a nyomukat. Ezek az eredményei biztosítják, hogy már évek óta tényező az európai hadszíntéren is. – mondja magabiztosan az előre sokszor begyakorolt mondatokat. – Madrid fehér seregével pedig eddig mindösszesen kétszer álltak csatába öt esztendővel ezelőtt, mindkétszer vesztesként hagyták el az ütközetet.

– Na, úgy hallom, csak sikerült lenyelni egy-két részt a tankönyvből, fiam! Ez esetben halljunk még egy keveset arról a fő hadseregről!

Az ukrán(?) sereg taktikája

doneck kezdő

– A donecki sereg különös ismérve, hogy évek óta brazil zsoldosokat alkalmaz, akik kiemelkednek a közép-európai átlagból mind fizikális, mind pedig technikai jellemzőikben. A legismertebb közülük talán Willian tizedes, a jelenleg is Doneckben szolgálatot teljesítők közül pedig Taison zászlós. Nagyszerűen vegyítik az ukrán és brazil elemeket harcmodorukban, így bármely sereg számára veszélyes ellenfelet jelenthetnek. Ezen felül közismert, hogy a jelenlegi taktika alapjait a legendás román Lucescu tábornok alakította ki.- hadarja Madrid úr, maga is meglepődvén saját tudásán.

– Úgy van, úgy van! – kiált lelkesen a prof. – Csak kezdünk belelendülni ebbe, fiam! Akkor most azt mondja meg nekem, hogy milyen taktikát alkalmaz a donecki csapat!

– Fonseca hadvezér kedvenc szisztémája a gyors, direkt támadásokkal operáló 4-2-3-1. Ez azért jó, mert mind a brazilok gyorsaságát, mind az ukránok robusztusságát ki tudja használni. Pjatov első tiszt a védelem fő oszlopa – bár az utóbbi időben őt gyakran helyettesíti Trubin vagy Sevcsenko közkatona e minőségében -, Stepanenko őrmester pedig a támadások irányításáért felelős, amiben segítségére vannak Kovalenko és Maycon tisztek is többek között. Kovalenko katona emellett ráadásul a legveszélyesebb fegyverük is jelenleg.

– Elég lesz, köszönöm. – szakítja félbe Madridunk mondanivalóját a nagy becsben álló prof. – Már csak egy kérdésem maradt.  Ha Ön lenne a madridi seregek hadvezére, hogy állítaná fel a katonákat?

Madridi hadszíntér

– Tanár úr, az kérem vitán felül áll, hogy sáncunkat a belga első tisztünk védené, előtte pedig ingathatatlan bástyáink, Ramos kapitány és Varane tűzszerész állnák a rohamokat. – tolmácsolja főhősünk az első padból látványosan súgó ReAlantos osztálytárs szavait. – Mivel a jobb- és baloldali frontokon várható jelentős támadás, ezért a két szélen mindenképp dupla egységekkel operálnék, és – ellensúlyozván a várható sebes rohamokat – mindenképp Mendy katona közelharci szolgálataira számítanék bal hátul, jobb oldali párjaként pedig Dani százados robotolhatna. Középen helyezkedne el Toni, a hadimérnökünk, akit e tevékenységében Casemiro és Fede nehéztüzérek tehermentesítenének. Az oldalról érkező támadásainkért Vini futárt és Asensio ágyúst tenném felelőssé, míg az ostromaink ékköve Karim ezredes lenne. Kérdés viszont, hogy a felcsereink kiket tudnak összedrótozni az ütközetre, mert jó néhányan az ispotály vendégei.

– Érdekes gondolatok – szúr közbe Futbal úr -, de két meglátásom van. Az első, hogy nagyon hiányolom többek között Odegaard újoncot a csatatérről. A másik pedig, hogy kíváncsi lennék az Ön gondolataira is, nem csak ReAlantos kollégáéra.

Madrid urunk hebeg-habog, majd elvörösödve helyet foglal.

– No de, fiam, ki mondta magának, hogy leülhet? A java még csak most jön! – rivall rá a prof, majd rövid gondolkodás után folytatja: – Na, tudja mit? Holnap estig adok magának lehetőséget, aztán megmutathatja, hogy mit sikerült kiötlenie.

keret
„ReAlantos kolléga” kívánt kezdőjéből azonban Ramos és Carvajal biztosan hiányozni fog.

Végszó

Madridunk próbálkozásait a hétvégi kisiklás utáni javításra szerda este 18:55-től követhetjük nyomon a Spíler1 képernyőjén. Real Madrid – Sahtar Doneck csata az első három pontért a csoportban.

Hala Madrid!

Oszd meg a posztot, ha tetszett!