Júniusi hónap értékelése


„És mivel fogod tölteni a vakációt?” Ezt a kérdést sok kisiskolás megkapja, ahogy közeledik a nyári szünet. De vajon hogyan válaszoltak volna márciusban a csapat játékosai. Vannak, akik abban reménykedtek, hogy az EB serleget emelhetik majd a magasba, míg mások talán csak arra vágytak, hogy egy kellemes helyen, a családjukkal együtt tölthessék a jól megérdemelt nyári szünetet (persze, mert nem jutottak ki kontinenstornára… 😛 ). De ehelyett valami egészen más koronázta meg a nyarunkat. Jött a vírus és keresztülhúzta mindannyiunk számítását. Ahelyett, hogy most épp az EB izgalmai miatt rágnánk a körmünket (már akit izgat), a bajnoki menetelést követhetjük nyomon. És ez valóban különleges helyzet, mivel körülbelül 1 hónapon belül nézhetünk meg 11 fordulót, amelyen kiderül, hogy fiaink magasba emelhetik-e a 34.-et. Heti 2 mérkőzés a nyári melegben… (Erről lesz még bővebben szó, ugye, Jose? 😉 ) Nem egyszerű. De mi sem kíméljük őket! Kíméletlenül kiértékeljük, hogy hogyan is sikerült teljesíteni a post-COVID bajnokság első felét júniusban. Kezdjük is a teljes csapat és Zidane produktumával.

De mielőtt belecsapnánk a lecsóba közepébe, ahogy az előző poszt végén sultan kolléga említette, ebből az értékelőből többen is kivesszük a részünket. Megkértem a szerzőtársak közül néhányukat, hogy ők is mondják el, hogyan látták a júniusi bajnoki szereplésünket. (De Jose csak 1-1 sort írt. Txt formátumban. Hosszú sorok tördelése nélkül. 😎 )

A csapat és Zidane

5 mérkőzés alatt 15 pontot gyűjtött be a csapat, ami 100%-os teljesítmény. Összesen 11 rúgott és 2 kapott gól, ami mindkét tekintetben a legjobb a bajnoki mezőnyt figyelembe véve. Ez meccsenként átlagban 2,2 lőtt gólt jelent és 0,4 kapottat. Korábban ez az arány így nézett ki: 2,3 : 1,14. Tehát elsődlegesen a védelem az, ami még egy lapáttal rápakolt az idei parádés teljesítményre.

Ezek mellett érdemes kiemelni, hogy nem jött mindenkinek olyan jól ez a leállás az eredményekre gondolva, mint nekünk. A Barcelona 4 pontot hullajtott, aminek köszönhetően átvehettük a vezetést a bajnoki versenyfutásban. Mínusz 2-ről, plusz 2. De ha ránézünk a tabellára, látjuk, hogy csak nagyon keveseknek jött ki igazán a lépés a korona után. Egy külön bajnokság kezdődött június közepétől és a srácok nagyon rákészültek erre. Íme a tabella a leállás előttről és az azóta lejátszott 5 fordulóról. (Szegény Soci! Pedig nagyon jó formában voltak márciusban… 😥 )

Zidane-nal kapcsolatban pedig fontos megemlíteni, hogy törekedett rá, hogy forgassa a csapatot.  A 23 elérhető mezőnyjátékosból csak a sérültek nem voltak a pályán. Persze nem egyenlően lettek elosztva a játékpercek (ami lehetetlen), de azok is kaptak lehetőséget, akik hosszabb sérülés után tértek vissza. Ezzel a mester próbál mindenkit tűzben tartani, hogy szinte bármikor bevethetőek legyenek a hátralévő 6 mérkőzésen.

És a többiektől ezt kérdeztem ebben a témában:

Hogyan értékelnéd a csapat és Zidane teljesítményét júniuSban? (Lehet külön-külön is részletezni, ha úgy látjátok.)

A többiek megválaszolják helyettem itt a lényegi dolgokat, én 1 dolgot említenék, ami lehet nem kerül szóba náluk. Ez pedig Greg Dupont személye. Ugye ő korábban a francia válogatottnál a VB győztes csapatot hozta penge erőnlétbe és a helyzet hasonló volt, mint most a COVID utáni minibajnokság esetén (rövid felkészülési idő + sorozatterhelés 1 hónapon át), szóval kifejezetten jó, hogy egy ilyen tekintetben kipróbált szakemberünk van. A bajnoki restart óta a játékosok egyéni formájára abszolút nem lehet panasz, és eddig a kulcsembereket elkerülték a sérülések, valamint nem lehetett a fásultság jeleit sem látni a csapaton. Isco villámfelépülése, Hazard és Asensio okos menedzselése nálam piros pont az orvosi és erőnléti stábnak. Ne csak akkor emlegessük őket, ha sérüléshullám tizedeli a csapatot, mint pl. a szezon elején. A lötyögés, amit láttunk pl. az Eibar és Valencia elleni második- és első félidőkben is jórészt az energia tartalékolásáról szólt, tudatosan. Ez véleményem szerint egy fontos dolog lesz a bajnoki cím szempontjából, úgyhogy mindenképp meg akartam említeni. /gwolf94/

Jó. Bővebben: elégedett vagyok, jobb mint amire számítottam. A variálás (vagy rotálás, ahogy kopaszunk nevezi) aránylag jól működött, közepesen stabil az egyensúly. De szerencsére mindenkinél, így jól jövünk ki a dolgokból egyenlőre. Akiket kiemelnék még a POTM-on kívül az Benz, aki brutál formát hoz ismét. További dicséret Kurtának és Varane-nak, akik folyamatosan megingathatatlanul stabilak (valami szexi statot kérek Bertotól ide  /na még mit nem 😛 / – szerk. kieg.). Illetve Hazard és Ase is kapnak buksisimit, mert jól álltak vissza a hosszú sérülés után. /Raulitás/

Szerintem ennél többet nem szabadott elvárni a fiúktól és a mestertől. Az, hogy a hosszú kihagyás után ilyen mentalitást tudnak a pályára festeni a srácok, mutatja, hogy ők nem adták fel a bajnoki címről szőtt álmokat, és tudatosan készültek mind fizikailag, mind pedig taktikailag.

Zidane hibái persze nem tűntek el az újraindítással, de azt látnunk kell, hogy van benne fejlődési lehetőség. A kezdők, a cserék, a felállások és a változtatások is jól sültek el, még ha elsőre nem is mindig tűntek logikusnak és/vagy magyarázhatónak. Túlzás lenne azt mondani, hogy az eredmények őt igazolják, de az tény, hogy most óriási lélektani fölénybe kerültünk a Barcával szemben a bajnoki versenyfutásban. /ReAlantos/

Ha egy 1-től 5-ig terjedő skálán kell értékelnem a csapatot és ZZ-t, akkor 4, esetleg 4.5. Muszáj vagyok a körülményeket is figyelembe venni, s nem tartom elégségesnek a szurkolói álláspontból (gyönyörű, könnyed játékkal mindenkit elverni, kapott gólok nélkül). Egy új szezon kezdődött. Nem lehet a március elején lezárulthoz hozzá gondolni ezt, mert annyi idő eltelt, amely általában nincs is meg a jól megszokott nyári leállás idején. Fizikailag minden csapat visszaesett a szünet alatt, ezért nem látjuk azt, hogy ki mennyire roggyant meg – kicsit mindenki. Az, hogy nem lehetett felkészülési meccseket tolni, a játékképre, az egyéni teljesítményekre jelentősen kihatott. Fizikai oldalról a mediterrán nyár okozta körülmények is sújtanak minden csapatot, ahhoz is igazodni kell mindenkinek. Itt pedig nem csak a pályára lépő játékosokról van szó. Arról is, ahogyan ZZ és stábja beosztja a keret energiaforrását, hiszen a mediterrán pokol mellett a brutális meccsnaptár is szipolyozza a srácokat és minden csapatot.
Jelenleg a Real Madrid a leghatékonyabb formában lévő csapat Spanyolországban. Igen, leghatékonyabb. Nem mi játszunk a legjobban és nem is kell, hogy most toljuk a szép focit. Gondolni kell arra is, hogy mennyi idő lesz a mostani időszak és az új szezon kezdése között. Pillangóhatás. Élőben. A szemünk előtt.

Jusson eszünkbe az összes nyári focitorna, amikor a kizsigerelt csúcskategóriás játékosok a legtöbbször fékezett habzású teljesítményt tudnak felmutatni, miközben mentálisan is hozni kell bizonyos szintet, hogy a koncentráció rendben legyen.

ZZ, a stábja és a csapat eddig közel tökéletesen dolgozik. A srácokról süt, hogy tudják, a bajnoki címért mennek és AKARJÁK is azt. Mentálisan rendben vannak. Fizikailag a lehető legjobban felkészítették őket. A játék pedig… hatékony és a szurkolóknak ezt most akkor is el kell fogadni, ha normál körülmények között is ezt láttuk ZZ edzősége során.

Néztem a videót, ahogyan Messi és bandája mennyire sz.rba se nézi a másodedzőt és Setien mennyire „láthatatlan” a cooling break alatt a Celta Vigo elleni meccsen. Ott nincs meg a szinkron, nem megy a közös munka. Emlékeztek az Espanyol ellen, az első félidei ivószünetre? ZZ csendesen, tök normálisan beszélt – a játékosok pedig köré csoportosultak. Mentek a Főnökhöz, mert ő mutat irányt!

Lehetett volna másokkal is kezdeni adott meccseken? Nyilván – de nem látjuk azokat az edzéseket és az edzésekről az adatokat, a fitnesz adatokat, amiket ők igen.
Lehetett volna jobban cserélni? Igen, lehetett volna és ezt a témát tényleg nehéz még a feltételezett adatok megléte mellett is elfogadni.
Lehetne szebben játszani? Szerintem most nem. Ha meg igen, akkor nem mi gyűjtöttük volna a legtöbb pontot az újrakezdés óta. Míg mi a lehetséges 15 pontból mind a 15-öt megkaparintottuk, addig a Barcelona csak 11-et. Mi lőttük a legtöbb gólt az restart óta, míg a védelmünk továbbra is (!) jól zár, Zsiráffal az élen. (De az igazsághoz tartozik, hogy a Barca, Atma, Villarreal is, hozzánk hasonlóan két kapott gólnál jár; amikor ezt írom, akkor még nem játszották le a Barca-Atma meccset, szóval most még nem nagy bold betippelni egy egygólos meccset. Morata 89. percben, kontrából szerzett góljával.

Még egy részt szeretnék jobban kibontani ebben a „rövid válaszban”!

A júniusi-júliusi meccseket a mediterrán országokban a nyári időjárás sem támogatja, ahogy fentebb már írtam. Két fontos tényező játszik szerepet abban, hogy gyakran erőtlenebb, lagymatag meccsel lepnek meg minket a csapatok.

1. – A délutáni, kora esti meccsek esetében a 30° körüli hőmérséklet igen barátságtalan.

Erről nyilatkozzon Paco Jémez, a Segundában szereplő Rayo Vallecano mestere:

"Hogy mi a gond a mérkőzés időpontokkal? Itt júniusban végig játszunk, sőt, a találkozók elnyúlnak majdnem augusztusig. És itt délen meleg van, olyan meleg, hogy beszarsz. Igen, Vallecasban is, aki nem hiszi, fogjon egy repülőt és jöjjön le onnan északról és meglátja!

Annak, hogy 17:00-kor játszunk mérkőzéseket sok értelme nincsen, a hőség mindenre kihat. Kihat a játékos teljesítményére, a rehabilitációra és a felkészülésre. Amit mi kérünk, hogy a Liga vizsgálja felül a kezdési időpontokat és legyen egy kicsit rugalmasabb azok meghatározásával." (Forrás: La Liga Loca)

2. –  A késő esti meccsek esetében gyakran 25-27° közé esik vissza az érték, de előfordul elég gyakran, hogy brutális pára van a levegőben. Az Espanyol-Real Madrid meccs idején Barcelonában 78-82% közötti páratartalmat mértek. Aki járt már fóliázott sátorban (kertészet, mezőgazdasági centrum, botanikus kert, stb.) az tisztában van azzal, hogy belépve egy ilyen helyre úgy érezzük, mintha kevesebb oxigénhez jutna az ember.

Aki futni szokott, az is tudja, hogy milyen érzés fülledt párás időben teljesíteni a megszokott távot. Norma, aki jelenleg az Atlanti-óceán közelében lakik, azt mondta, hogy az USA-ba való visszaköltözéskor neki is szokni kellett a levegőt, illetve, hogy érkezett a munkahelyére olyan előadó Kaliforniából, aki a mondandója elején már azon pörgött, hogy mennyire párás a levegő náluk.

Tudományosabb sorokat írva így néz ki ez a dolog:  ha 31 fok van és 70%-os a páratartalom, akkor 37 foknak érzékeled a hőmérsékletet. (Gyakran találkozhatunk ezzel a fogalommal is: hőérzet. Ez a legtöbbször más értéken áll, mint az aktuális hőmérséklet.)

Futás közben (a focisták általában futnak) emelkedik a szervezeted maghőmérséklete, a verejtékmirigyek pedig egyből működésbe lendülnek, hogy lehűtsenek. Normális esetben a bőrödről ezt követően elpárolog a nedvesség. A párás levegő hatására viszont a verejtékcseppek nem tudnak elpárologni. Ha pedig nagyon felmelegszik a tested és egyre dehidratálódik, túlélő-üzemmódra kapcsol, így a legfontosabb belső szerveidhez és a bőrödhöz juttat több vért. Az emésztőrendszerhez kevesebb vér jut, így nehezebben tudod megemészteni a sportitalokat vagy géleket, emiatt hányingered lehet. Az is előfordulhat, hogy gyakrabban elkezd szúrni az oldalad futás közben, mivel nehezebben kapsz levegőt. Emelkedik a pulzusod is, hiszen a szívednek és tüdődnek keményebben kell dolgoznia, hogy minden testrészedhez oxigént juttasson.

És ez még nem minden: ha ennek ellenére keményen edzel és tovább emelkedik a belső hőmérsékleted, lassulsz, és a mentális képességeid sem lesznek éppen a toppon.

Ez alapján azért máris érthetőbb, hogy miért nem bírt többet fizikailag a hátrányban lévő Espanyol és hogy miért nézett ki Kroos a meccs ELEJÉN így: (videó)

Mikor ezeket a sorokat írom, a Barca-Atletico csörte még nem kezdődött el. A találkozó idejére ma (kedd) délben az időjárás-előrejelzés 83%-os páratartalmat jósolt. Ha nem lesz végig magas az iram, ha nem lesz sok nagy intenzítású megindulás, akkor leginkább a körülmények, konkrétabban a párás levegő okozza majd ezt.

Még egy fontos kiegészítés: ezt a témakört először Kodex-szel jártam körül, kerestünk adatokat, értelmeztük. Köszönöm neki a társadalmi munkát. Az, hogy egyáltalán a páratartalmat kezdtük el vizsgálgatni, azt pedig Carlos06-nak köszönöm, mert amíg ő nem írta meg a kommentjét az Összefoglaló alatt, addig én is csak a magas hőmérsékletre gondoltam, mint külső ok. Viszont vasárnap este nem volt különösebben meleg Barcelonában (24°). Jó ez a csapatmunka! Azt már meg sem említem, hogy a Kroos-videót gwolf szedte ki nekem a meccsből.  /Jose/

A hónap legjobbja

Kit tartotok a hónap játékosának, aki a legjobb teljesítményt nyújtotta és miért? (Elsődlegesen egy személyt várok, de ha nem tudtok választani 2 közül, akkor legyen.)

Ramos és Courtois. Előbbi a legjobb támadónk és vezérünk a pályán, ZZ meghosszabbított akaratcsápja, utóbbi pedig naggggyon komoly számokat produkál. Statman, dobj ide pár alátámasztó statot, pls. 😀 /Jose/ – Most őszintén, minek néztek engem???  Amúgy már túlvagyok rajta. 😛 

Kroos. Remekül játssza a nap szerepét a Madridi csillagok galaxisában (klisés hasonlatok írását szakdogához, beadandóhoz, instaposztokhoz vállalok). A tehermentesített, támadóbb szerep fekszik neki, élvezet nézni a játékát. /Raulitás/

Karim Benzema. 2 éve jellemző, hogy ha neki megy, az egész csapat jobban muzsikál. A hónapban láttuk a link-up Benzemát, a góllövő Benzemát, az asszisztens Benzemát. Folytassa!  (Vini lenne a 2. ezen a listán nekem) /gwolf94/

Azzal, hogy Zidane nem egy specifikus filozófia köré építi a keretet, és nincs egy állandó játékrendszer, sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak az egyéni teljesítmények (galaktikus éra, deja vu).

Mégis, nem tudnék egyetlen embert kiemelni a tömegből. Az, hogy az újrakezdés óta 4 pontot hoztunk a katalán riválison, egyértelműen a csapatmunka érdeme. Ki lehetne emelni pár embert, akik talán egy hangyányit jobban teljesítenek a többieknél, de minek? Végre beszélhetünk csapatról, élvezzük ki ezt!
(Persze, azért van elfogult véleményem: ASENSIO <3 )/ReAlantos/

A hónap leggyengébb teljesítménye

Szerintetek ki az, aki a leggyengébb/legelkeserítőbb teljesítményt nyújtotta? (Legalább 1 félidőt játszott játékosról legyen szó.)

Ebben a kategóriában viszont sajnos van egyértelmű győztes. És, legyen ez bármennyire is meglepő a korábbi hónapok fényében, nem Bale-ről van szó.

Nem feltétlen az ő hibája ugyan, de James annyira lefelé lógott ki a társaságból, hogy nem lehet nem felróni neki ezt a hónapot. Zidane kezdőként is biztosított neki lehetőséget, mégis csak sajnálatot tudott kiváltani a szurkolókból.

Bármennyire is örültem anno, amikor leigazoltuk, és bármennyire kedvelem is a kolumbiai játékát, de ez a hónap is csak azt támasztotta alá, hogy az ő ideje is lejárt nálunk. /ReAlantos/

Egyiket sem tudom értelmezni erre az időszakra. Nagyon lefelé egyik sem lóg ki. Aki meg igen, az korábban is ilyen volt (Bale). Nekem pozitív a csapat és a játékosok teljesítménye – a már korábban megénekelt, nem megszokott körülmények miatt. /Jose/

Nem tudok kiemelni kirívóan gyenge egyéni teljesítményt senkitől. Ha pisztolyt tartanának a fejemhez talán Modric nevét mondanám, aki magához képest gyengébb volt. /gwolf94/

Marci Espanyol elleni meccse finoman szólva is tragikus volt, de Carvajal is több meccsen volt (Pl. Vale ellen) eléggé offon. Utóbbi mentségére szolgáljon, hogy helyettes nélkül, gyaníthatóan folyamatosan kisebb-nagyobb sérülésekkel játszik. Bale ‘teljesítményét’ hagyjuk, menjen csak golfozni. /Raulitás/

Aki többet érdemelne

És végül ki az, aki a teljesítménye alapján többet érdemelne Zidane kezei alatt? (Kérlek, koncentráljatok a hónapban mutatott teljesítményekre. )

Militao és Mendy. Előbbi amikor pályán volt idén (a PSG elleni égést leszámítva, de akkor mindenki minősíthetetlen volt), nem nyújtott sosem rossz teljesítményt. Eddig mégis összesen 30-40 percet kapott. Ráadásul a City ellen Ramos hiányában játszani fog, szóval fontos lenne neki a játékperc.  Mendy pedig egész évben jobb teljesítményt nyújt jóval, mint Borzos, de a játszott  percek nem hinném, hogy ezt tükrözik. /Raulitás/

Rodrygo vagy Brahim, ha 4-3-3-ban állunk fel szerintem több bizalmat érdemelnének, de nem tudom hibáztatni Zidane-t, ha a Pacit preferálja erre a hajrára még. Nyártól azért takarítás kéne a jobb támadó pozícióban. /gwolf94/

Ez ismét inkább a szurkolóknak jó téma. Mert rendben, kapjon Brahim, Asensio, Vinicius Jr és Rodrygo is több játékpercet, na meg még esetleg Mariano is és Militao is.

De.

Ki helyett ki? És sportszakmailag alátámasztható lenne, vagy csak a szurkolói vágyak (valakiért, valakivel szemben) jelennek meg?
És ha adott játékossal nem jönne az eredmény? A két brazil szélső egyébként nagyon komoly csapatember, védekezésben úgy dolgoznak, ahogy soha el nem tudtam volna képzelni brazil tini támadókról. Nálam, ebben a kiélezett helyzetben ők érdemelnének több percet. /Jose/

ASENSIO <3 – Na, jó, a szentimentális énemet félretéve… Talán Iscót mondanám, akire nagyobb szerepet is lehetne terhelni. Az ő játékszervezői képességeinek még nagy hasznát vehetjük a következő pár évben. /ReAlantos/

Körülbelül ennyire gondoltunk a csapat júniusi teljesítményét illetően. Ti hogyan látjátok Zidane, a csapat, mint egész és az egyes játékosok teljesítményét? Írjátok le kommentben! 😉  (Segítségképpen a végére berakok még néhány statisztikát, ami az utóbbi hónap számait mutatják. Ti mit olvastok ki belőle?)

Berto

View Comments

Share
Published by
Berto

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago