Bajnokok Ligája Beharangozó Jose  

A PSG ezzel a Real Madriddal még nem játszott

A képlet pofonegyszerű: továbbjutunk még a kezdő sípszó előtt, ha a Brugge nem nyer a Galatasaray otthonában. Ha a belga csapat nyer, nekünk is nyerni kell, hogy ne legyen ki-ki meccs az utolsó fordulóban. Persze, hallom a reakciót: ne foglalkozzunk a másik meccsel, csak magunkra koncentráljunk. Ám a mai forgatókönyv nem ez utóbbi nézőpontot támogatja, hiszen a a csoport másik mérkőzése a korábbi idősávban fog zajlani.

Jöjjön a PSG… de mi ez a PSG!?

Nem megbántva a már 20-30 éve itthonról is PSG-törzsszurkolóként létező milliárdnyi embert, de a modernkori PSG egy wannabe klub. Ennek a jelenlegi projektnek (vagyis az arab tőke megjelenése óta) vannak sportszakmai céljai, de a legnagyobb sikert (BL) nem tudja elérni. Ennek több oka van, ezek közé tartozik az, hogy a jelenlegi, súlyos pénzen összevásárolt játékoskeret olyan klubhoz érkezett, amelynek a tulajdonváltás miatt nincs kialakult, historikus értékrendje. A játékosok a brutális fizetésért/aláírási pénzért és a feltételezhető fhanszia Galaktikus-csapatért igazoltak ide (vagy ügynöki nyomásra), s azt nem tudjuk elképzelni az amúgy zseniális, klasszis, kimagasló ésígytovább képességű-tehetségű játékosokról, hogy „mindigisapéezsgébenakartamjátszani”, „gyermekkoriálmomváltvalóra”. Nincs olyan renoméja a PSG-nek, mint nekünk, a Barcelonának, a Juventusnak, Bayern Münchennek.

Könnyű hasonlóságot vonni a PSG és a City között, ám csak azoknak, akik távolról tekintenek a két klubra. Igen, a tőke forrása és #levelvégtelen mennyisége azonos, ám az angol klub szisztematikus, átgondolt és profi háttérmunkával akar építkezni és ez már Pep érkezése előtt is nyilvánvaló volt. Pep után is ez lesz az irány. A francia sztárcsapat mögül azonban valószínűleg 3 év múlva kifarolnak az arabok, ahogy a katari vb elmúlik és senki nem látja, hogy mi lesz utána. Akár egy kártyavár, úgy omolhat majd össze a PSG (ők lehetnek a francia Anzsi), vagy lehet, hogy komoly befektetők kezébe kerül a klub. Akárhogy is lesz, véleményem szerint a mostani PSG egyeduralkodó otthonában, mert a többi francia klub nem képes ilyen gazdasági erőt felmutatni, amit át képes alakítani hazai sportszakmai sikerekké. Ám a BL-ben nem tudja átlépni az árnyékát ez a gárda, mert bár a a csoportkörök megfeleltethetőek a francia bajnokság felsőházával – ha a nehézségi szintet nézzük, de a kieséses szakaszban a legjobb tizenhat a legtöbbször nekik egyenlő az aktuális BL-álmokból való ébredéssel.

Tuchel nagyon szisztematikus, gondolkodó, tervező edző, de hiányzik belőle valami karizma, ami akkor adhatna többet a csapatának, amikor a taktikai-technikai tudás önmagában nem elég a győzelemhez.

Ami volt, az nem lesz

Nagyot szólt a szeptemberi meccsünk eredménye és játékképe, de senkit ne tévesszen meg az akkori 90 perc. A jó erőkből álló és jó formának örvendő PSG hazai pályán tükörsimán verte a sérülésektől tépázott, rossz egyéni és csapatszintű teljesítménynek örvendő Real Madridot. Az a meccs volt a fordulópont Zidane-nál, azóta rátalált Rodrygóra és Valverdére, a csapat a győztes útra, Hazard a Norbi-termékekre és a javuló formájára.

Ez a mi otthonunk, s bár lehet, hogy a Brugge elintézi nekünk, hogy a mi meccsünk kezdősípszava előtt továbbjussunk, de nem szabad kikapni ma. Több okból sem. Egyrészt nekünk is ki kell ***** az asztalra a ********, mert a múltunk és a jelenünk, valamint a sértett lelkünk ezt kívánja. Másrészt, ha félvállról vesszük a meccset, előfordulhat, hogy középhosszú távon lejtmenetbe kerül a csapat teljesítménye.

A legjobb összeállításban ki kell menni és játszani úgy, ahogy az elmúlt egy hónapban (csak Ramosnak szóljon valaki, hogy az első percektől koncentrálni kell).

Két fontos döntés

Zidane térfelén pattog az a bizonyos. Modric vagy Kroos, vagy KFC helyett CKM? Mendy vagy Marcelo? Nem tudjuk pontosan, milyen beszélgetések zajlottak le a keret és az edző között, vagy az egyes játékosok és Zidane között. Ám ha ma Mendy és Kroos játszik, előbbi Marcelo, utóbbi Modric helyett, akkor kijelenthetjük, hogy Zidane meghozta a döntését és ha így lesz, ahogy fentebb írtam, akkor azt üdvözölhetjük is. Modric már nem képes hetente 2*90 percet magas szinten játszani. A jó itt nem elég jó. A PSG ellen főleg nem. A Sociedad ellen mestermunkát tett le az asztalra, de 34 évesen nem várhatjuk el tőle, hogy ma is így tegyen. A CKM pedig képtelen tartósan jól teljesíteni, lassú, sablonos, kiszámítható.

A mai meccs túl fontos, a mai ellenfél túl jó és túl gyors, ahhoz, hogy Marcelo kezdjen. Ezt nem kell külön ragoznom, úgy érzem.

Raulitás pontjai

5 különbség a két meccs között

Megjöttek a belgák – A két madridi, Hazard és Kurta. A szezon első BL-meccsén a kurta stabil volt, mint a forint a válság idején. Hazard pedig még a beszoktatás fázisában járt, és a közepesen hasznos mezőnymunkán kívül nem sokat adott a csapatnak. Mindkettő fájt akkor a fehéreknek, és mindkettőben hatalmas változás állt be.

Ex-madridiak helyett 400 millió – Az első meccsen a sérült Mbappé és az eltiltott Neymar helyett a Sarabia – Di Maria páros farkalta meg a csapatunkat. Ma minden bizonnyal a sztárpáros kezd, akik idén is a hátukon viszik az olajvárosiakat. Nem lesz egyszerűbb

M helyett R – azaz Militao helyett Ramos. Kapitányunk első fordulós eltiltása után kopasz mestere rendelkezésére áll, és vele érezhetően jobban működik a csapat játéka, mint Militaóval. A brazil Varane-nal alkotott párosa a Mejia – Pavón duót idézte az első meccsen, mind támadásépítésben, mind védekezésben. Kell a Kapitány, meg persze az, hogy ő koncentráljon is.

FCK – James tuti ezt gondolja sérülése miatt. Ő is tudja, hogy a Fede Casemiro Kroos sor fog kezdeni középen. Az első meccsen Valverde és Lukita hiányában a kolumbiai kezdett, de a csapat középpályája egy jobbfajta ementáli és egy molyrágta garbó szerelemgyerekére hajazott. Kroos a legutóbb brillírozott a válogatottban, ráadásul hétvégén pihenhetett. 96%-os passzpontosság, készülj!

Rendszer vs. káosz – A korábbi meccsen Zidane csapata semmilyen szinten nem (rendszerben) működött. Tragikus csapatjáték, presszing elleni tehetetlenség és impotens támadójáték a három jelző ami eszembe jut a csapatról. Ez azóta teljesen megváltozott, így minden adott, hogy végre meglássuk, hogy élesben mire megy Zidane csapata egy elitbe tartozó ellenfél ellen.


De jure nyerni kell. De facto tovább kell jutni.

Oszd meg a posztot, ha tetszett!