Merengues Bende  

Szerbia hercege a Királyi Gárdában

Úgy tűnik, hogy az elvárásoknak megfelelően a klub igencsak belendült már a nyári átigazolási időszak első heteiben. A nagy durranás egyértelműen Hazard leigazolása, azonban a belga titán érkezésének árnyékában nem szabad elfeledkeznünk a többi újoncról sem. Tegnap ugyanis sor került Szerbia legújabb futballcsillagának, Luka Jovicnak a hivatalos bemutatására. A 21 éves szerb csatár az Eintracht Frankfurttól érkezik a csapathoz 60 millió euró ellenében. Üdv a fedélzeten, fiatalember!

A kezdetek

Jovic 1997. december 23-án született, és a focihoz való tehetségét 7 éves korában villantotta meg először. Az urban legend szerint a Partizan Belgrád 200 eurót sem sajnált volna havonta a gyerkőctől – zsebpénznek nem lett volna rossz. Ő azonban az ősi rivális Crvena Zvezdát választotta. Az utánpótlás szamárlétráján a lépcsőfokokat kettesével szedve lépdelt, hogy aztán mindössze 16 évesen, 5 hónaposan és 5 naposan bemutatkozzon a belgrádi Vörös Csillag felnőttcsapatában. Ezzel ő a klub történetének legfiatalabban pályára lépő játékosa, majd lett később a legfiatalabb gólszerző is.

Zavaros üzletek és a Benfica

Jovic körül 2016 februárjában bolydult meg az állóvíz, ugyanis ekkor igazolt el nevelőegyesületéből. Az köztudott, hogy a Benfica együttesében folytatta pályafutását. Az már kevésbé, hogy nem közvetlenül a Crvenától igazolt Portugáliába. A kedvezőbb pénzügyi lehetőségeknek és a rafinált balkáni ügynököknek köszönhetően ugyanis a labdarúgó játékjoga részben a ciprusi Apollon Limasszol tulajdonát képezte ekkoriban. Jovic 2016. január 25-én vált teljes mértékben az Apollon játékosává (600 ezer euróért cserébe), akik rá egy hétre tovább is adták őt a Benficának. A luzitánok több részletben 7 millió eurót fizettek a Limasszolnak. Jovicon tehát szép summát kaszált egy olyan egyesület, ahol soha nem lépett pályára, míg nevelőegyesülete jóformán hoppon maradt. (A fenti infókat a Football Leaks szivárogtatta ki 2016 áprilisában).

Jovic a Benfica első csapatában összesen 11 percet töltött pályán másfél év alatt. Nem csoda, hogy 2017 júniusában a távozás mellett döntött. Az Eintracht Frankfurt 2 idényre vette kölcsön, 5 millió eurós kivásárlási opcióval a kölcsönjáték végeztével. Jovic első németországi idényében összesen 22 meccsen léphetett pályára, melyeken 8 gólt szerzett, valamint megnyerte csapatával a Német Kupát. Nem rossz számok egy 20 éves sráctól, a világ egyik legerősebb bajnokságában.

 

Fiatal tehetségből húzóember

Az áttörést azonban a 2018/19-es idény hozta el. A szerb októberben 5 gólt jegyzett a Düsseldorf elleni bajnokin, és erre a teljesítményre már egész Európa felkapta a fejét! A szezon során minden sorozatot figyelembe véve 27 találatig jutott klubjában. Kulcsszerepet vállalt a Frankfurt Európa Liga menetelésében (10 gól), amely egészen az elődöntőig nyúlt. Itt végül büntetőpárbajban a későbbi győztes Chelsea foszlatta szét az Eintracht nemzetközi trófeáról szőtt álmait.

Jovic hazája színeiben járt U19-es EB-n 2014-ben, ahol gólt is szerzett, továbbá pályára lépett a felnőttek között az oroszországi világbajnokságon is. A néhány nap múlva kezdődő U21-es EB-re kijutott szerb csapat oszlopos tagjaként 9 mérkőzésen 7-szer köszönt a hálóba a selejtezők során. Érdemes lesz tehát figyelemmel kísérni új igazolásunk teljesítményét az ifjúsági kontinenstornán, ahol Szerbia Dániával, Ausztriával és Németországgal verseng majd a továbbjutásért a B csoportban.

Mit várhatunk tőle Madridban?

A Frankfurtban Hallerrel feleltek a támadások befejezéséért, remekül kiegészítve egymást. Haller target man-ként próbálta megtartani a rá fellőtt labdákat, míg Jovic az üres területeket keresve, mélységi beindulásokkal és a second ballokra lecsapva igyekezett veszélyt teremteni. Jovic tehát posztját tekintve az angol terminológia szerinti „secondary striker”, vagy árnyékék. Ez az a stílus, amiben igazán lubickolni tud. Jovic legnagyobb fegyverei ugyanis a gyorsasága, valamint a kapu előtti higgadt befejezések, sokszor kapásból is. Legutóbb a szerbek EB selejtezőjén láthattuk egyébként a jobbszélen is játszani, ez a poszt sem idegen tőle.

Luka legnagyobb gyengeségének a defenzív munkáját, pontosabban annak hiányát vagy silány minőségét tartják. Szerencse, hogy ez a műfaj tanulható. Pláne, ha a csapatban játszik Karim Benzema, akinek meglátásom szerint kifejezetten az erősségei közé tartozik a csapatvédekezésben való aktív részvétel. Mondom ezt persze úgy, hogy a Realnak az utóbbi időben nem nagyon volt defenzív stratégiája…

Ha már Karim is szóba jött! Kérdés, hogy Madridban milyen szerepet szán az új igazolásunknak Zidane? Ha Benzema megkérdőjelezhetetlen helyét vesszük alapul, akkor a tavasszal látott 4-3-3 szerint a jobbszélen számíthat elsősorban a szerbre. Jovic számára kedvezőbb esetnek tartanám, ha a ZZ első edzői regnálása alatt sztenderdnek számító gyémánt középpálya visszatérne, hiszen így Benzemával karöltve kifejezetten jól csengő támadópárost alkothatnának. A kétcsatáros hadrendre való átállás egyben azt is jelentené, hogy ZZ alapemberként számol Joviccsal. Persze ne felejtsük el azt az eshetőséget sem, hogy Karim nagyúr mögött ő lesz a második számú opció a csatárposztra.

Bárhogy is legyen, az kétségtelen, hogy a szerb hercegnek minden tehetsége adott ahhoz, hogy hercegi minőségéből a megújuló Királyi Gárda egyik oszlopává, talán királyává nőjje ki magát az évek során. Reméljük, hogy megkapja a kellő türelmet a Bernabéu népétől, illetve a kellő játéklehetőséget Zidane-tól. Ha mindezeken felül még a sérülések is elkerülik, biztos vagyok benne, hogy sokszor lesz alkalmunk az öklünket rázni egy-egy finoman, belsővel a hálóba emelt labda után.

Nektek mi a megérzésetek, be fog válni a szerb? Milyen szerepet kap majd Zidane-tól?

Oszd meg a posztot, ha tetszett!