Merengues Raulitás  

Kölcsön kenyér majd beér…(2.0)

…ik. Csak így jobban hangzott a cím, plusz ez egy nyelvtannáci clickbait is volt. Meg azt is szeretem, ha ReAlantosnak fáj. A hátrahagyott szezonban több madridi játékos is kölcsön szerepelt Európa-szerte. Most ezen játékosok idei teljesítményét nézzük meg, egy általam teljesen demokratikusan eldöntött választási elv alapján. A cikkben feltüntetett statisztikák és adatok forrásai a Transfermarkt és a Whoscored. A kétrészes trilógia nulladik, befejező részében (az első részt itt találjátok) azon játékosokra helyezzük a hengsúlyt, akik még nem voltak tartósan a Real Madrid első csapatának tagjai. 

Martin Ødegaard (Vitesse)

A másik nagy sikersztori (tudjátok, Achrafnál fejeztük be) idén a norvég Justin Bieberé, aki a Vitesse legjobbjaként zárta az Eredivisie küzdelmeit, bekerült a szezon csapatába és még Perez is megdícsérte egy interjúban. Piaci értéke 3,6-ról 7,2 millió fontra ugrott.

Kiccsávó 37 meccsen lépett pályára ideiglenes állomáshelyén (35 liga, 2 kupa), és kettő kivételével minden meccsen kezdő volt. Főleg a jobbszélen kapott helyet, de középen is előfordult 8 meccsen. Körülbelül 3000 játékperc alatt 9 gólt és 12 asszisztot jegyzett, 10 alkalommal választották a meccs emberének. 61 kulcspasszt osztott ki nyílt játékból és 61-et rögzített helyzetből. A Groningen ellen pl. ezeket a számokat sikerült hoznia: 106 labdaérintés, 52 passz, 9 kialakított helyzet, 9 beadás (ZZ mire vársz????), 5 labdaszerzés, 3 lövés, 2 kaput eltaláló lövés, 2 gólpassz, 1 gól. Átlagosan 3,5 kulcspasszt osztott ki meccsenként, 80 százalékkal passzolt (ilyen sok kulcspasszt adó, és kulcspasszal próbálkozó játkosnál kifejezetten pofás, még ha el is marad Kroos 600000csillió százalékától.

Az a 0.4-es xA (expected assist) 90 percenként elég jól néz ki

Emberünk rendkívül jól lát a pályán, korához képest kiválóan irányítja a támadásokat, és nem fél rizikós passzokkal próbálkozni. Néha olyan meglátásai vannak, hogy Özilnek kettéáll tőle a szeme. 1 az 1-ben képes megverni a védőit (igen, tudom, hogy holland 1. osztály, de ő is még csak 20 éves), és akár góllal befejezni az akciót.

De a videó többet mond minden szónál Martin esetében, és várom a napot, amikor tartósan visszatér Madridba. De ez valószínüleg nem idén nyáron jön el, és valószínűleg így is jó. Eddig nagyon okosan építette fel a klub a norvégot (Castilla-fejlesztés a klub megszokása, Heerenveen – első osztályú foci megszokása egy számára kedvező stílusú ligában, Vitesse – berobbanás egy második vonalbeli európai topligába). A következő állomás kölcsönben az Ajax vagy a Leverkusen lehet, mindkét megoldás jó opciónak tűnik, garantált BL részvétellel.

A videó megtekintése KÖTELEZŐ.

Lucas Silva (Cruzeiro)

Ugye emlékeztek Ancelotti Faubert-díjas téli igazolására? Na, ő még mindig a mi játékosunk. A Cruzeiroban van kölcsönben 2017 óta, 40 meccsen lépett pályára. Szeretne jelenlegi csapatánál maradni, és 1-2 millió euró szerintem meggyőzné Perezt, hogy jó helyen van ott.

A videó csak azért kerül ide, mert a fiatalabb olvasóink valószínüleg nem látták játszani, az idősebbek meg nem emlékeznek rá.

Raúl de Tomás – (Rayo Vallecano)

A saját nevelésű spanyol a tavalyi másodosztályú berobbanás után idén a La Ligában is letette a névjegyét. Piaci értéke 2,7-ről 9 millió fontra nőtt.

33 meccsen 14 gól. Egész jó számok főleg, ha azt nézzük, hogy a liga legrosszabb csapatában hozta ezen számokat. Klasszikus befejező csattárról van szó, akinek az összjáték nem az erőssége. Nagyon szeretne Madridban maradni (ezért én továbbpasszolnám a Getafének), de erre nem sok esélyt látok. 24 éves, és kérdéses, hogy mekkora upside van még benne. Nem hinném, hogy sok, mert Perezék nem ragaszkodnak hozzá (főleg így, Jovic leigazolása után), bár a sajtóban megjelenő 35 milliós elvárást nem érzem reálisnak. Ennél valószínűleg Flo reálisabban gondolkodik. Egy EL-helyre pályázó csapatnak megérhet 15-20 milliót a játékjoga. Én is ezt az opciót tartom a legoptimálisabbnak.

Andrij Lunin (Leganes)
Az U20-as VB-n a hírek szerint egy állat az ukrán fiú

Zárjuk akkor a legértelmetlenebb kölcsönadással a negatív szezonokat. Az ukrán wonderkid 5 meccsen lépett pályára a Leganesben, ezeken 4 gólt kapott.

Nem sok mindent lehet erről elmondani. Navas távozása esetén második számú kapusként sokat tanulhatna Kurtától, minden más esetben egy remélhetőleg produktívabb kölcsönjáték következhet.

Borja Mayoral (Levante)

A 22 éves saját nevelésű csatár a Levanteben futott ez kevéssé meggyőző szezont. Piaci értéke 6,75 millió fontról 4,5 millióra csökkent.

5 gól 2 gólpassz 31 meccsen. Középcsatárként nem igazán jó számok. Az ő szezonját pláne nem követtem, így részletesebben nem írnék róla. A hírek szerint a Sociedad érdeklődik iránta (valamiért)

Óscar Rodriguez (Leganes)

A saját nevelésű középpályás első LaLi szezonján van túl, és a másik Leganeses kollégával ellentétben nem volt rossz szezonja. Piaci értéke 900k-ról 4,5 millióra ugrott.

A madridi kiscsapatban a középpálya minden részén feltűnt az ifjú spanyol. 31 meccsen kapott szerepet és ezeken 4 gólt, valamint 3 gólpasszt jegyzett. Ahogy utánalestem a fiúnak egy szolid támadó szellemű irányító képe sejlett föl előttem. Nem világklasszis potenciál, de egy stabil első osztályú játékos válhat belőle, aki egy EL/BL-re hajtó csapat erőssége lehet.

Egy újabb kölcsönszezon kinéz neki, talán egy egy fokkal erősebb csapatnál, de a hírek szerint marad még egy évre a Leganesnél.

Alvaro Tejero és Aleix Febas (Albacete)
Febas (a neve jó szóvicc alapanyag)

A két Castillas a Liga 123 negyedik, azaz osztályozós helyén álló Albacete csapatának alapemberei (még egy forduló hátra van a másodosztály alapszakaszából).

A 23 éves Febas támadó középpályásként 37 meccsen 3 góllal és 3 gólpasszal segítette jelenlegi csapatát. Tejero (22) pedig egy mindkét oldalon bevethető szélsőhátvéd, aki 37 meccsen 1 gólt és 10 asszisztot jegyzett. Könnyen előfordulhat, hogy valamelyikőjük jövőre az első osztályban is megmutathatja a tehetségét.

Tejero

Még vannak fiatalok a másod-harmadosztály küzdelmeiben, de a fontosabb játékosok valamilyen szinten szóba kerültek. Rodrygo az egyetlen kivétel, aki még kölcsönjátékát tölti a Santosnál, de vele egy külön posztban tervezünk foglalkozni, hiszen relatíve ismeretlen játékosról van szó.

Kommentek között, jelezzétek, hogy melyik játékosnak szánt sorsnál emlegettétek a szerző édesanyját, és melyikkel értetek egyet.

 

Oszd meg a posztot, ha tetszett!