Hazard Real Madrid nyitókép
Merengues ReAlantos  

A hazárdjáték realitása (Bienvenue, Hazard!)

Több, mint három évnyi huzavona után a Real Madrid végre leigazolta Eden Hazard-t, a Chelsea közelmúltjának kulcsemberét. Üdv a világ legjobb klubjánál, Eden!

Kezdjük egy kis töriórával

A legidősebb Hazard fivér 1991-ben született Belgiumban, majd 2005-ben került hazájából a francia Lille utánpótlásába. Tehetségére már ekkor rengetegen felfigyeltek, így nem csoda, hogy a 2008/09-es szezon elején, mindössze 17 évesen az első csapathoz került (sőt, igazából már az előző szezonban is játszott négy meccsen, de akkor még az utánpótlás tagjaként).

Hazard Real Madrid Lille

Innentől pedig fénysebességgel száguldott a klasszissá válás rögös útján. Az előző szezonbeli négy meccshez képest a következőben már 30 meccsen szerepelt, ráadásul 4 gólt és 2 gólpasszt is jegyzett. Ez egyáltalán nem számít rossznak egy 18 évestől a top5 liga egyikében.

Rudi García Lille-jében egyre fontosabb szerepet töltött be, és a csúcspont a 2010/11-es szezonban érkezett el, amikor vezetésével bajnoki címet ünnepelhetett a Lille. Ekkor már 7 góllal és 11 gólpasszal járult hozzá a csapat teljesítményéhez, és a legjobb fiatal játékosok között emlegették Európa-szerte.

A következő szezonban pedig egyénileg is berobbant: 20 gól, 18 assziszt. Ekkor már a Lille sem tudta őt megtartani, és 2012 nyarán a londoni kékekhez igazolt 31.5 millió fontért. Tegyük hozzá, ekkor a Chelsea volt a friss BL-győztes…

Hazard Real Madrid Chelsea

És bár egyénileg nem tudta egyszer sem ugyanezeket a számokat produkálni azóta, a Chelsea mégis leginkább az ő játékára épül. Azaz épült. Ráadásul az egész csapat számára botrányos 15/16-os szezonon kívül mindig két számjegyű eredményt ért el gólból vagy gólpasszból.

Kétszer nyert bajnokságot, illetve szerzett még egy-egy FA-kupa, Ligakupa és pár napja egy Európa-liga győzelmet. Update: természetesen már korábbról is van egy El-győzelme a 12/13-as szezonból, köszi, Iron!

Mindemellett 17 éves kora óta szerepel Belgium felnőttválogatottjában is, ahol 100 meccsen 30 gól a mérlege.

Hazard Real Madrid Belgium
Mostantól csapattársak lehetnek – kérdés, meddig?

Ilyen eredményekkel érkezik tehát Madridba, ahova már évek óta kacsintgat, és hízeleg. Nézzük most meg, hogy a leigazolása mennyire szükséges, és mennyire kockázatos.

Mérlegen

28 éves, azaz nem a fiatal tehetségek táborát erősíti. Nagyjából erre szokták mondani, hogy „a legjobb korban van”. Tekintve, hogy a játéka nem főként a fizikális erősségeire épít, szerintem egy 4-5 évnyi legmagasabb szintű futballt még elvárhatunk tőle, ilyen szempontból ideális a jelenlegi helyzetünkben.

Ahogy olyan szempontból is megfelelő, hogy CR távozása óta igazi vezér nélkül maradt a csapat támadószekciója. Miután a Chelsea-ben és a Lille-ben is töltött be hasonló vezérszerepet, így egyáltalán nem lesz számára idegen, hogy itt is ez lesz az elvárás. Az már egy másik kérdés, hogy a madridi publikumnak is meg tud-e felelni, de szerintem ne írjuk le őt előre. Viszont az is fontos, hogy ne CR-hez hasonlítsuk majd őt – nem ugyanaz a feladatuk a pályán!

Ami a pénzügyeket illeti, a transfermarkt a jelenlegi értékét 135 millió fontra teszi, amivel – többes holtversenyben ugyan, de – a legértékesebb (volt) az angol ligában. Én azt mondom, hogy ez alatt az érték alatti összegért megszerezni őt kifejezetten jó üzlet.

Az egyetlen, amiben kockázatosnak látom a megszerzését, az a posztja. Nem hiányposztra érkezik ugyanis, hiszen az idén berobbant Vinícius, a formán kívül játszó Asensio is az ő elsődleges posztján szerepel legtöbbször, ráadásul Bale is képes itt játszani, és láttuk már rövidebb-hosszabb ideig Vazquezt és Iscót is itt. Öröm az ürömben, hogy egyrészt közülük reálisan csak előbbi kettő lehet vetélytárs számára a bal szárnyon (és akkor bőven elfogult voltam Marco irányában…), másrészt pedig Eden középen, illetve vész esetén akár a jobb oldalon is tud szerepelni.

Összesítve, a Real Madrid szerzett egyet a világ 10 legjobb játékosából, ráadásul az értéke alatt. Kor szempontjából is tökéletes, és megadhatja azt a mentális pluszt, amely CR távozása óta hiányzik a támadóharmadból.

Hazard Real Madrid gyerek
Nem fiatal már, de legalább a példaképe az edzője

Egy kis adathalmaz a belgával kapcsolatban (forrás: transfermarkt):

A Ligue 1-ben 147 meccsen 36 gól és 41 gólpassz, míg a Premier League-ben 245 meccsen 85 gól és 61 gólpassz. Növekvő tendencia látszik a gólok számában, reméljük, ezt Madridban sem hagyja elillanni. Elmondható, hogy átlag minden harmadik meccsén szerez egy gólt, és minden negyedik meccsén kioszt egy gólpasszt. Ez – főleg előbbi – egy nem csatárként játszó játékostól igen figyelemre méltó adat.

Szerettem volna még ide leírni, hogy milyen meccsei voltak a Real Madrid ellen, de sajnos(?) a belga egyetlenegyszer sem szerepelt ellenünk.

Zárszóként pedig még egyszer üdvözlünk, és reméljük, hogy ez a Realis Hazardjáték elhozza nekünk az áhított Edenkertet (bocsi, nem bírtam kihagyni)!

Ti pedig a kommentek között írjátok meg, ha valamit kihagytam, amit ti fontosnak véltek vele kapcsolatban!

Bienvenue, Eden!

Oszd meg a posztot, ha tetszett!