Categories: BeharangozóLa Liga

It won’t be easy (Atletico-Real)

Megtisztított fejek, megerősített lábak, egyértelmű edzői elképzelés meccsek óta, okos kerethasználat, örömre okot adó eredmények és egy biztató CdR-odavágó. Ez Csapatunk közelmúltja. Cholo az Atletico edzőjeként várja a hatodik, Real Madridot trenírozó kollégáját szombat délutáni meccselésre. Argentína összecsap a kispadon. 

Bele a közepébe

Nem kell finomkodni: az Atletico eltávolodhat tőlünk a második helyért folytatott harcban, mi szorossá tehetjük a versenyt. Az elmúlt forduló nagyon jó eredménysort hozott nekünk. Katalónia ékköve, az FC Messi két pontot dobott el, az elmúlt évek egyik legkövetkezetesebb projektét futtató Atleticója pedig kikapott a helyi Fraditól, amiben csak az volt érdekes, mert a Betis még sosem nyert az ATMA ellen, mióta Simeone irányítja fővárosi nemes ellenfelünket. Mi pedig stabil játékkal és kézben tartott mérkőzéssel hoztuk a kötelező(nek gondolt) három pontot.

Ez a nehéz hónap (nekünk és a Barcának is az, ez ismét egy versenyfutás a két megaklub között) nagyon jó jellemformáló lehetőség is egyben. Tökéletes forgatókönyv esetén minden párharcot nyertesként hagyunk magunk mögött, de bevallom: ha a srácok kikapnak valamikor ezen időszakon belül, ám azt „talpon állva” teszik meg, nem fogok sokáig haragudni rájuk. Az Atletico után az ArenA vár ránk; majd az elsőre könnyűnek ígérkező Girona (miközben a Kisebb Katalán Önérzet pár fordulóval ezelőtt a Wandában lopott el két fontos pontot Godínéktól); a teljesen középcsapat Levante, amelynél jelenleg egy csapat sem kapott több gólt a Ligában; Barcelona és Barcelona, előbb a Király Kupában, majd a Ligában, de mindkétszer a Bernabeuban, aztán az Ajax jön lezárni ezt a kemény időszakot. Ekkor még mindig csak március 5-ét fogunk írni.

Ugyanezen időszak alatt – papíron – könnyebb meccsek jönnek vendéglátóink életében. Egyedül a Juventus elleni BL-csata lesz durva, de minden más ellenfelüket képesek simán, és itt a Cholo-féle elvek szerint értem, hogy simán megverni.

Az Atletico Madrid és a kihívások

Az Atletico elsősorban a mi új bal oldali üdvöskénktől tart. Nem elsősorban azért, mert VJr annyira magas szintet hozna meccsek óta, vagy mert mérkőzéseket dönt el játékával. Mindkettőben van némi igazság – természetesen, de még nem ő az ALFA nálunk. A hazaiak borongós tekintete VJr esetében azért jelent meg, mert a jobbhátvéd személye, játéka nálunk most a legvékonyabb rész az egészben. Egykori Figo-utódunk, akit ma már csak az Atletico jobbhátvédjének ismerünk: Juanfran 34 éves és formája messze van attól, amit pár éve hozott. Santiago Arias, kolumbiai játékos lesz az nagy-nagy valószínűséggel, aki megkapja eme nemes feladatot: vedd le a pályáról a brazil tinit! Arias az elmúlt meccseken majdnem mindig kezdő volt és nem is cserélte le. Októberben bejátszotta magát a kezdőbe, azóta csak ritkán kezdi kispadon a találkozókat. Egyedül azonban nem lesz elég Vini ellen, így több, mint valószínű, hogy Cholo odarendeli segítségül Lemart/Correát. Természetes, hogy Simeone a védekezésre helyezi a nagyobb hangsúlyt, ugye nem kell leírnom, hogy melyik csapat kapta a legkevesebb bajnoki gólt idén IS a Ligában? A magas minőségű csapatszintű védekezéshez azonban Vini levédekezése természetesen nem elég. Itt jön elő egy újabb lehetőség számunkra: Koke és Saúl még nem épültek fel teljesen sérüléseikből, előbbi nincs is nevezve. Alapesetben ők a hazai középpálya biztos kezdői lennének, így viszont, ha egyikük sem tudja vállalni a játékot, akkor Thomas Partey és Rodrigo lesz a pálya centrumában. Természetesen ők is remek játékosok, de egy fokkal jobb számunkra az ő kettősük, mint Koke és Saúl játéka. Mindezt annak tükrében kell érteni, hogy a szezonban Rodrigo is Ariashoz hasonlóan alapember lett az Atleticóban, Koke párjaként a centrumban. Tehát bízhatunk abban, hogy a Rodrigo-Thomas páros munkája dadogni fog, ha ők kezdenek.

A védelemben is van érdekesség vendéglátóinknál: Godín két fordulóval ezelőtt megsérült, és hiányában komoly változtatásokra kényszerült Simeone a Betis ellen: behozta a védelem közepébe Theo Hernandez testvérét a balhátvéd posztjáról. Balbunkóba azonban nem Filipe Luis került, hanem meglepetésre Juanfran. Filipe a Betis előtt kezdte el a teljes értékű munkát, így nem lehet tudni, hogy mennyire volt ez kényszerű döntés, esetleg a brazil játékában nem bízott edzője. Mindenesetre Godín visszatért szerdán, ahogy az lenni szokott. Hiszen a legnagyobb játékosok mind játszani akarnak egy ilyen meccsen. Tehát Godín elérhető, de kérdés, hogy milyen formában lesz. Kérdés, hogy egyáltalán kezdő lesz-e. Ha nem, akkor miként forgatja a játékosokat a védelemben Cholo? Nem mindegy, hogy egy jobblábas játékosnak kell a bal oldalon védekezni egy jobblábas (Lucas), vagy egy ballábas (Bale, Asensio) támadóval szemben. Természetesen, ha Godín ott lesz a kezdőben, akkor Lucas Hernandez visszatérhet eredeti posztjára. Vinihez hasonlóan ezen az oldalon játszó Real-játékost is kettőzni akarják a hazaiak. Ezt pedig könnyebb egy eredetileg is balhátvéddel, mint egy olyan védővel, akinek ez a poszt teljesen idegen.

Mennyire hiányzik Godín, Koke és Saúl a csapatnak? Van olyan szakíró, aki a két Thomast, Partey-t és Lemart tették felelőssé a Betis elleni játékért és eredményért. Azaz a két középpályás-helyettest. A Godín vezette védelem 14 gólt engedett az ellenfeleknek. Koke 85%-os passzhatékonysága a második a csapatban, de az első a középpályások között. Ő az Atletico Tonija. Saúl? Az egykori Real Madrid-növendék meccsenként átlagosan 2.72 szerelést mutat be. Ezzel a második csapatában, ami azért elég kemény adat, ismerve az ATMA védelmének precizitását. Továbbá ő Cholo Jolly Jokere: játszott már jobb- és baloldali középpályást, védekező középpályást, és 5 meccsen balhátvédként is teljesített.

Hátra maradt az Atletico eleje. Morata kezdeni fog? Ez egy igen fontos kérdés. A motivációja nyilvánvaló mindenki számára. Nem kettőzött erővel fog küzdeni, inkább LEVEL: VÉGTELEN-szintet tol majd bele. Jó kérdés, hogy a küzdés mellett milyen játékot mutat majd be. A Betis ellen például nem volt igazán jelen a tizenhatoson belül. Értelemszerűen az ő játékának az a célja Cholo rendszerében, hogy a támadások elején háttal az ellenfél kapujának biztosítsa passzlehetőséget, íveléseket a társaknak, hogy aztán a labdát megtartsa, míg felérnek a társak; vagy összjátékot kezdeményezzen Griezmannal. Ez utóbbira több példa is volt a Betis elleni meccsükön, így a mi meccsünkön is azt várom, hogy közel fognak helyezkedni egymáshoz a találkozó többségében. Hogy kezdő lesz-e? Igen. Szerintem igen, mert sok más értelmes választása nincs a hazai argentin edzőnek.

A real madrid lehetőségei

Vinicius. Karim. A jó formájuk.

De jó felkészülni arra is, hogy esetleg a fiatal brazil nem lesz a kezdő tagja. Nem tudhatjuk, hogy miként tudja kezelni a Flamengo csapatánál történt tragédiát. Az Otthon, a Fészek számára a brazil csapat. Twitteren többször foglalkozott az esettel.

Abban biztos vagyok, hogy ha kezdő lesz, vagy ha csak csereként áll be, 110%-ot fog beleadni, mert így tudja leginkább megadni a tiszteletet az elhunytak iránt. Ahogy írtam ezt az előbbi sort, bevallom, kissé furán hangzott a fejemben. De így van, többször volt már példa erre a sportban. Számomra két ilyen eset van, az egyik szerintem Nektek is beugrott azonnal: Cristiano édesapjának, Jose Dinis Aveirónak a halála, amikor fia Moszkvában készül az Oroszország elleni VB-selejtezőre (2005. szeptember 5.). Miután Scolari és Figo közölték a hírt Ronaldóval, Scolari, bár maga haza küldte volna a fiatal Cristianót, mégis tehetséges játékosára bízta a döntést. Végül végigjátszotta a 0-0-ra végződő meccset.

A másik ilyen eset nem a futball világához tartozik: a két Schumacher fiú, Michael és Ralf Imolában, közvetlenül a verseny előtt kapták a hírt, hogy édesanyjukat legyőzte a rák. A két testvér vállalta a futamot, Michael pedig meg is nyerte azt.

Nyilván nem lehet összehasonlítani egy közeli hozzátartozó elvesztését Vinicius és a Flamengo jelenlegi esetével, de nem tudhatjuk, hogy a tinédzser kor végén lévő srác hogyan dolgozza fel ezt az egészet, amikor saját bevallása szerint is számtalan alkalommal aludt ott, abban az épületben, amely most a lángok martalékává vált.

S bár ez nehéz téma, nekem főleg az, de túl kell lépni, hogy haladni tudjunk. Így aztán nézzük a további lehetőségeinket, amelyeket Isco „hátfájdalmai” és Llorente sérülései szűkítenek le. A hátfájdalmakat azért tettem idézőjelbe, mert abban nem hiszek. Jó, van, hogy fáj az ember háta, dereka, becsípődik egy ideg. Meg van az, amikor az embernek nem sok kedve van dolgozni és elmegy a háziorvoshoz. „Mi a panasz?” Igen, jól sejtitek: „Fáj a hátam.” Háziorvos legyen a talpán aki ebből kiszűri, hogy valóban erről van szó, vagy kétoldali munkaundorról. Isco esetében én hajlamos vagyok utóbbit feltételezni. Nem mondom, hogy nem működik a kapcsolat közte és Solari között. Nem mondom, mert szerintem nincs már semmilyen kapcsolat.

Nem is haragszom különösen Iscóra, mert egyrészt az a játékos, aki Zidane BL-mesterhármasa alatt kulcsember volt a döntőkben, annak igenis szarul esik, ha az új edzőnél a 21. helyen áll a játékperceket figyelembe véve. Másrészt azért sem haragszom rá különösen, mert amikor 15, 10, vagy 4 percre beállítja Solari, nem csalja a focit. Volt ilyen esetben sprint után szerelése hátul és kulcspassza gólunk előtt is. Sokszor akkor kapja meg a játékpercet, amikor már eldőlt a meccs, ilyenkor a társak sem tepernek már a következő gólért. Jómagam elengedtem Iscót, nem hiszem, hogy jövője lenne ennél a csapatnál. Mindenesetre most hátfájdalmak miatt vele sem számolhat Solari.

Aki elmondta, hogy áldottnak érzi magát, hogy Vinicius és Bale is rendelkezésére áll. Mi is áldjuk az eget, csak más-más hangsúllyal a két játékos esetében.

Az elmúlt három egymás elleni bajnokink döntetlenre végződött, ráadásul igen gólszegények ezek az összecsapások. (A bőven a felkészülési időszakhoz tartozó Európai Szuperkupa meccshez is kellett még +30 perc, hogy 6 gól szerepeljen végül az eredményjelzőn.) Azzal a meccsel egyébként nem érdemes foglalkozni a mostani összecsapás előtt, mert nem hiszem, hogy a szezon közepén egy felfelé tartó egyéni és csapatszintű fejlődési folyamat során Ramos, Varane és Marcelo egyszerre mutassanak be orbitális egyéni hibákat. Jó, ha Marci kezd, vagy csereként szóhoz jut, akkor sajnos ő garantálja ezt a fajta negatív megnyilvánulást.

De fog-e kezdeni? Szerintem nem. Reguilón lesz Vinicius mögött, míg jobb oldalon Carvajal kezdetése számomra biztosabb, mint Odrié. Tippeldében cáfoljatok rám, ha úgy érzitek. /UPDATE szombat reggel 9:36-kor: Norma szólt, hogy ha már voltam olyan szíves, hogy beraktam a meccskeret képét, akkor jelezzem már, hogy Odri nincs felsorolva. Tippeldébe ezek alapján csak a vakmerőek jelöljék!!!4!4!4!! 😀 / Középen a Varane-Ramos tandem betonba van vésve, ebben egyetérthetünk.

A középpályán Modric pihentetése a kulcskérdés a fentebb leírt kemény menetelés egészének tükrében. Kroos még csak most tért vissza, neki bírnia kell, Casemiro szintén így jellemezhető. Viszont Lukita a 2019-ben lejátszott 11 meccsünkből csupán hárman nem kapott szerepet, mindhárom CdR-találkozó volt. A legutolsó két meccsünket (Alaves, Barcelona) pedig kezdőtől a hármasig végigtolta.

Természetesen Solari dönthet úgy, hogy a német passzgépet teszi padra, ez sem lepne meg. Akárhogy is dönt, ha nem a „Kroodric” kezd, akkor Ceballos lesz valamelyik klasszis helyett a kezdőben.

S maradt nálunk is a csapat eleje. Az Atletico ellen nem lesz annyi helyünk támadásban, mint a Barcelona ellen volt. Teljesen más profilja van a két ellenfelünknek, más a játékstílus, ez mindenki számára nyilvánvaló. S mivel egy mélyen és jól védekező csapattal szemben kell majd támadnunk, amely szeret minket megkontrázni, ezért igazából pofonegyszerű a helyzet. A Barca ellen Bale is kezdhetett volna, mert területe lett volna futni. Lehet, ha kezd, más attitűddel játszik, mint amilyennel csereként beállt. Viszont a zártabb Atletico ellen nincs értelme őt kezdetni Vinicius kárára. Csak tedd fel magadnak a kérdést: melyiktől várhatjuk inkább, hogy szélen megbontja a védelmet? Persze azt is tisztán kell látni, hogy kezdőként, a bal oldalon Bale sokkal jobb CSAPATjátékot mutatott be Solari alatt, mint akár a jobb oldalon játszva, akár csereként bárhova berakva. Vini lelkivilága mellett Bale lelkivilágát és az ellenfél játékstílusát is figyelembe kell vennie Solarinak. Azt nem gondolom, hogy Gareth megkapja Lucas jobb oldalát. Messze nem tud olyan teljesítményt bemutatni ott, mint a baloson és Lucas védőmunkáját sem tudja (akarja?) reprodukálni.

Elöl az egyetlen, az utánozhatatlan Karim Benzema helye szintén egyértelmű a kezdőben.

jóslás

A két klub jelenlegi helyzete miatt igen érdekes meccsképet feltételezek: az Atleticónak fontosabb a vereség elkerülése, mint a győzelem elérése. Nekünk fontos, hogy játékosaink ne sérüljenek meg és bírják erővel ezt a nehéz sorozatot. Viszont nekünk a győzelem az egyetlen lehetőség, ha el akarjuk érni a második helyet. Cholóék előtt nincs olyan kemény sorsolás, ráadásul ők nem velünk azonos héten játszanak a BL-ben, tehát kifuthatják magukat a győzelem elérése érdekében. Azaz bőven furcsa kettősséget látok a jelenlegi meccs előtt. Nekünk úgy kell a győzelmet elérni, hogy ne hajtsuk csapágyasra magunkat. Nekik a döntetlen is bőven elég, miközben rohanhatnak a győzelemért, mert egy teljes hetük lesz regenerálódni.

Számunkra a kreatív, gyors labdajáratás, a támadóharmadban bemutatott egyéni megoldások hozhatják a sikert; kontrára nem rendezkedhetünk be, mint a Barca ellen.

Számukra viszont épp a mi magasra tolt (félpályáig) védelmi vonalunk adta kontralehetőségek és a két támadójuk kiugratása lesz a cél, miközben Oblak kapujának őrzését mindig első számú célnak fogják tartani. Ám nem ilyen egyszerű ez, miszerint mi többségében labdát birtoklunk, ők pedig labdaszerzés után kontrát indítanak, mert az Atleticóra nem jellemző, hogy folyamatosan a hagyományos kontrákra játszanának. Kezdjük a védekezésükkel! Általában klasszikus 442-es hadrendben védekeznek, de úgy, hogy az ellenfél támadásépítésének korai szakaszában az ellenfél térfelén igyekeznek letámadással megszerezni a játékszert. Ehhez 3-5 játékost használnak. Ha ez nem jön össze, akkor visszazárnak a saját térfelükre a fent említett elrendeződésben, a két négyes védelmi vonal pedig nincs távolabb egymástól soha 10-15 méternél. Saját térfelükön a pálya centrumát védik, ezért ha a labdát a két oldalvonal között járatja az ellenfél, Godinék úgy mozognak közben, hogy vagy a jobb, vagy a bal oldali védőjük és középpályásuk húzódik be a pálya közepe felé, attól függően, hogy melyik oldalon van a labda. Komoly meccseken Simeone gond nélkül +1 fővel egészíti ki a középpályás sort védekezésben és 451-es rendben dolgoznak.

Labdaszerzés után, ha nincs kiugratás, akkor gyakran a hátsó emberek ívelnek előre (Morata/Diego Costa – aki jelenleg sérült). Ha sikerül megtartani a labdát, az jó, ha nem, akkor sincs pánik, mert az Atletico tudatosan támadja a lepattanókat-elpattanókat-szabaddá váló labdákat (in english: second ball). Ez azt jelenti, hogy amikor a védő elindítja a mozdulatot a centernek címzett labdával, akkor a középpályások máris közelednek a centerhez, hogy be tudják gyűjteni ezeket a labdákat.

Ezzel máris az ellenfél térfelén járnak és itt jön egy újabb Simeone-elképzelés: a két szélső középpályása általában nem a klasszikus posztjátékos, hanem univerzális belső középpályás (pl.: Saul). Mindkét oldalon megfigyelhető ilyenkor, hogy a szélről ezek a játékosok az adott oldal félterületébe mozognak be. Ezzel azt az egyértelmű célt igyekeznek elérni, hogy óriási területet nyissanak a felfutó szélső hátvédeknek, hiszen mozgásukkal magukkal viszik a pálya közepe felé a védekező csapat szélső hátvédeit. Továbbá ezzel a támadóharmad közepén is igyekeznek emberfölényt kialakítani. Az Atletico ezért ritkán vezet klasszikus kontrát, az ellenfél térfelén átgondolt támadásokat vezetnek, amelyekben rengeteg az automatizmus, a begyakorolt csapatszintű mozgás.

A spori hülyeségeivel előre nem lehet kalkulálni – tehát ő még bármit, de lehet, hogy akármit is bekavarhat a meccsen.

S hogy ezek után mi dönthet? Majd egy-egy pontrúgás után szerzett fejesgól (Godin és Bale).  😆 Csak azért, hogy ez a sok karakter, amit leírtam teljesen hasztalannak bizonyuljon.  😕

tippppppppeldeeeeee

A tippeket, amelyeket itt is le tudtok adni, meg a lenti űrlapon is, 15:00 óráig tudjátok elküldeni.

Jose

Share
Published by
Jose

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago