Hol is van az, ahol most épp vagyunk?

 

Akár meg is nyerhetjük a Király Kupát.

.

.

.

Miután a nevetés elhalkult, folytatnám is, rendben?

José így nyitott alig 2 héttel ezelőtt, a Girona elleni kupamérkőzésünk beharangozójában. Most pedig ott állunk a döntő első félideje előtt. A valódi döntő már csupán formalitás lesz, ahol a Real Madrid – Barcelona párosítás győztese a Betis – Valencia továbbjutójával fog játszani. Így, vagy úgy, de igazam lesz.

Egy El Clásico előtt mindig előjön a közhely, miszerint a mérkőzés a csapatok mindenkori formájától függetlenül háromesélyes. Mielőtt rátérünk az esti mérkőzés beharangozójának lényegi részére, nézzük meg hogyan jutottunk ide, ahol vagyunk, és vajon hol is van az, ahol most épp vagyunk.

Hogy is történt?

Az elmúlt bő fél évben a madridisták egy érzelmi hullámvasutat élhettek át. Közvetlenül a lefújt BL-döntőt követően Cristiano sokkolta a világot távozási szándékával, majd pár héttel később Zidane zúdított hideg vizet minden madridi szurkoló nyakába, mikor lemondta a Real Madrid vezetőedzői pozícióját.

A Világbajnokság elterelte a madridi szurkolók figyelmét a klub körüli változásokról, az igazolások hiányáról és az új edző érkezéséről. Nyár végén jött a következő hideg zuhany, amikor az európai Szuperkupát veszítette el a csapat a városi rivális (és a hétvégi ellenfelünk) Atlético ellen. De a madridisták nagy részében konszenzus volt a szezon kulcsszaváról: türelem.

Türelmet hirdették a szurkolók. Türelemre van szükség, hogy Zidane és Ronaldo távozását átvészelje a csapat, és türelemre van szükség, hogy a következő edző lefektesse a következő generáció Real Madridjának gerincét.

Ennek fényében, bár nem túl elégedetten, de bizakodóan teltek az első őszi hetek. Nem volt hibátlan a csapat, a játékosok egyéni teljesítménye is rozsdás volt a hosszú nyár után, de legalább valami újat láthattunk mi, szurkolók: 10 év után újra egy CR7 nélküli Real Madridot.

A szóban forgó türelem már halványulni kezdett, amikor szeptember végén egy 5 meccses nyeretlenségi sorozatba futott bele a csapat, de végleg akkor veszett el, amikor egy hónappal később 5-1-es vereséget szenvedett a királyi gárda Barcelona városában. Mint tudjátok, ez volt Lopetegui utolsó mérkőzése a „madridi kispadon”.

Ezután nem csak a csapaton, de a szurkolókon is érződött az „új impulzus hatás”, amit az új edző kinevezése okozott. A kezdeti mérkőzéseken felszabadult játékot mutatott a csapat, és ezt mindenki pozitívan élte meg, függetlenül attól, hogy kik ellen is születtek meg azok a magabiztos győzelmek. Hiszen egy gyenge ellenfél ellen gálázni még mindig jobb, mint egy erős ellenfél ellen kikapni!

Solarival se tartott sokáig a kezdeti formajavulás. Néhány mérkőzés után a csapat kezdett visszasüllyedni a korábbi formájához, az ötlettelen játékhoz, és egy kevésbé hatékony gálakezdőhöz. Mégis, a győzelmek többnyire jöttek, és csupán ez számított a szurkolóknak.

De ennek is vége lett, és a csapat elkezdett pozitív irányba fejlődni. A játékosok egyenként kezdtek magukra találni nyári vagy őszi álmukból, a fiatalok megtalálták helyüket a kezdőcsapatban, néhány öreg róka pedig a padon találta meg helyét, ahol a korábbi években Llorente szotyizott Ceballosszal.

Talán nem túlzás azt kijelenteni, hogy a csapat az idei szezon eddigi legjobb formájában látogat el a Camp Nou-ba, hogy a címvédő Barcelona segítségével derítse ki, hol is van az, ahol most épp vagyunk.

Tudatos formaidőzítés, vagy csupán jó irányba tereltek minket a körülmények?

A legnagyobb kérdés, ami sok madridistát foglalkoztat, hogy vajon a szezon formaingadozásai mitől függtek leginkább. Mik voltak azok a kulcselemek, amelyek befolyásolták a csapat eredményeit, a játékosok motivációját és teljesítményét, valamint formáját. Ennek a meghatározása szinte lehetetlen feladat, főleg kívülállóként. Nem áll rendelkezésünkre elegendő információ ahhoz, hogy az egész folyamatot minden oldalról körül tudjuk írni. Viszont vannak bizonyos kulcsmozzanatok a szezon során, amelyek indikátorként szolgálhatnak számunkra.

Lopetegui és Solari Madridjának az összehasonlítása előtt meg kell értenünk, mi a legnagyobb különbség a két edző között. Ha röviden akarnám megfogalmazni a különbséget Julen és Santiago között, akkor úgy fogalmaznék, hogy míg Lopetegui egy új, hosszú távú projekt alapjait kívánta áthelyezni a gyakorlatba, addig Solari a meglévő alapokra támaszkodva cserélt ki néhány fogaskereket, hogy ne omoljon össze az egész projekt. Míg előbbinek a potenciális hosszú távú előnyök „ára” a kezdeti nehézségek, addig utóbbinak a rövid távú előnyeinek az „ára” a hosszú távú eredmények potenciális hiánya. Nyilván nem ilyen egyszerű egyik eset sem, de a két elv alapjait így lehet a legegyszerűbben egymással szembeállítani.

Lopetegui legnagyobb hibája talán pont az volt, hogy túl görcsösen ragaszkodott egy új taktikai rendszer kiépítéséhez egy olyan időszakban, amelyben több egyéb problémával is küszködött a csapat, valamint egyenként a játékosok is. Zidane alatt már megszokhattuk, hogy egy BL-győzelem utáni szezonkezdet semmiképp nem szokott simán indulni. Akkor sem, ha az előző idényhez képest nem gyengül a csapat kerete.

Meglehetősen sok nehézséggel örökölte meg Zidane volt gárdáját a spanyol szakember. Az sem segített a csapata kialakításában, hogy a nyár nagy részét a keret kulcsjátékosainak nagy része a Világbajnokságon töltötte, így kimerülve érkeztek meg a bajnoki startra. Ennek a hatása pedig hetekig látszódott a játékosok, és ezáltal a csapat teljesítményén is.

Solari hasonló elképzelés szerint vette át a csapatot Lopetegui-től, mint anno Zidane Beníteztől. Mindkét edző kissé pragmatikus. Nem vár el többet a csapattól, mint amennyi reálisan elvárható és amíg az eredmények jönnek, nincs ok a változtatásra és nagyobb erőbedobásra sem. Ebbe a hibába esett bele Solari a tavalyi naptári év végén. Szemmel láthatóan szenvedett a csapat Bale-lel és Lucasszal a két szélen. Benzema egyedül volt elszigetelve a kapu előtt, a kreativitás teljességgel hiányzott a csapatból. Viszont az eredmények jöttek, így nem volt oka Solarinak a változtatásra. Legalábbis úgy tűnt.

A fordulópont január elején érkezett el, amikor a csapatból addig kirobbanthatatlan Bale sérülése miatt kiesett a csapatból és Vinicius először léphetett pályára bajnoki mérkőzésen kezdőként a Real felnőtt csapatában. Ez alapjában megváltoztatta a csapat játékát. Egy ötlettelen, reaktív csapatból hirtelen egy támadó szellemű, proaktív és nem utolsó sorban kreatív csapat lett.

Mi, amikor Bale helyett Vinicius kezd

Sok tényező játszott közre a szezon során, hogy oda kerüljünk, ahol most épp vagyunk. Ezek közül sok olyan tényező volt, amiket az edzőink befolyásolni nem, maximum csak kezelni tudtak. A folytatásban az lesz Solari legnagyobb feladata, hogy a sérülésből visszatérő játékosok ne szakítsák meg a csapat jelenlegi dinamikáját, és a kezdőbe való bekerülés teljesítmény alapú legyen, ne pedig árcédula alapú.

Itt vagyunk tehát most, ahol épp most vagyunk. Lehetnénk rosszabb állapotban is, de jelenleg az edző kezében van a sorsunk, és először érzem azt, hogy Solari mostani döntései az egész szezonunkra hatással lehetnek.

Katalán kaland

A Barcelona az utóbbi egy-két hétben megremegni látszott itt-ott. A legutóbbi négy mérkőzésükből csak kettőt nyertek meg, de cserébe hatot rúgtak hazai pályán a Sevillának. Nem mondanám őket kifejezetten rossz formában lévőknek, de az idei szezonjuk sokkal kiegyensúlyozatlanabb, mint amit megszokhattunk tőlük.

További érdekesség, hogy az idei szezonban már több gólt kaptak hazai pályán, mint az előző teljes szezonban összesen – szintén hazai pályán. A 2002/2003-as szezon óta ez a legrosszabb statisztikájuk, akkor 16 gólt kaptak 12 hazai mérkőzésen, idén ez a szám 15.

Október óta nem sokat változott a keretük. Munir helyére Boatenget vették kölcsönbe a Sassuolótól, aki Suárez cseréjeként fog funkcionálni a szezon hátralevő részében.

A Barcelona keretéből hiányzik sérülés miatt Cillessen, Umtiti és Dembélé, így ők biztosan nem kapnak szerepet az esti klasszikón.

Aki többet szeretne megtudni a Barcelona idei idényéről, az olvassa el Faja elemzését, aki összeszedte a katalán csapat idei jellegzetességeit.

Amikre figyelni kell

Hazai pályán a Barcelona támadni fog. Magas és agresszív letámadásra lehet számítani, aminek a célja a labdakihozatalok és támadásépítések megakadályozása, valamint rendezetlen védelem elleni gyors támadások vezetése. Az egyik legfontosabb, hogy Solari erre miként fog felkészülni. A sorminta szerint Carvajal és Marcelo lesz a két szélső hátvéd, Casemiro helyét szintén biztosnak vélem. A középpálya többi része a már megszokott gálakezdő játékosaiból fog összeállni és erősen úgy vélem, hogy Lucas lesz az, aki a jobb oldalon fog szerepet kapni.

A legnagyobb kérdés, hogy a bal oldalra Bale vagy Vinicius kap-e lehetőséget. Jelenlegi formájuk alapján kétség se férhetne ahhoz, hogy a kis brazil juthasson szerephez. VJr az elmúlt mérkőzéseken szinte végig pályán volt és nem egy gólban vette ki közvetlenül a részét. Ezen túl rendszeresen visszazár, beleteszi a kellő védőmunkát is és nagyon jól megértik egymást Benzemával. Ha pedig szükséges, akkor a 90. percben is simán lesprintel védőket – még ennyit sem hagyott meg walesi vetélytársának.

Viszont Bale mellett szól a tapasztalata, sebessége, fizikuma és… és igazából eddig jutottam. Amennyiben Marcelo visszakerül a kezdő csapatba, a bal oldalon a kreativitás jelen lesz, viszont a védekezés kevésbé, mint mondjuk Reguilónnal. Márpedig ez az az oldal, ahonnan Messi elindul. És hiába húzódik be Messi középre, ha bal oldalon lemarad valaki, akkor az egész védelem elcsúszik, kialakítva egy akkora üres teret, amennyi elég a Barcelonának a büntetésre.

És ez lesz Solari második nagy kihívása. Meg kell oldania a rendezett védekező csapatmozgásokat. E nélkül, nem gondolom, hogy bármennyi esélye is van a jelenlegi Realnak egy Messivel felálló Barcelona ellen. Szűkíteni kell a területet a védelmi vonalak között, hogy minél kevesebb terület jusson a katalán támadóknak, valamint vertikálisan is zárni kell majd a pályát. Ez egy újabb indok Bale kezdetése mellett. Solarival már játszott a csapat reaktív futballt 4-1-4-1 felállásban, ráadásul nem nézett ki rosszul védekezésben a csapat. A hátránya a támadásoknál jött ki.

A pontok a játékosok pályán való átlagos helyét ábrázolja. Lucas ezen a mérkőzésen kényszerből átkerült bal védőnek Reguilón sérülése miatt, ezért ábrázolják őt középen.

Nem tudom mit fog választani Solari, és azt sem tudom, hogy melyik lenne a jobb megoldás. Egy Vinivel fémjelezte támadó szellemű csapat kezdetése Barcelonában nagy kockázattal járhat védekezésben. Az előnye pedig az, hogy nyomást helyezhetnének a hazaiak védelmére, ami egyértelműen a gyenge pontjuk idén.

Bale-lel valamivel statikusabb lenne a játékunk, kevesebb lenne a váratlan megoldások száma, de a kontrákban így is lehetne bízni. Viszont stabilabb is lenne a védekezésünk, főleg a bal oldalon, ami egy Barcelona ellen sose hátrány.

Akiről még érdemes szó ejteni, az nyilvánvalóan Benzema, aki ma ismét kulcsszereplő lehet. Az elmúlt néhány szezont egybevéve most játszik a legjobb formában. A mezőnyben nem csak alapos, de hasznos is. A kaput veszélyesen támadja, szorgosan keresi a lövő helyzeteket, és mostanában nem benzemázza el a helyzeteit sem. Külön élvezet nézni az összjátékát Viniciusszal.

A franciára egyébként nem csak támadások során és befejezéseknél kell számítani, hanem a támadásépítés korai szakaszaiban, illetve a letámadásoknál is nagy szerepe lesz. Szívem szerint végignéznék egy teljes klasszikust egy bal oldali Marcelo – Vini – Benzema trióval. De a racionális énem óvatosságra int, ugyanis azon az oldalon fog támadni Roberto, Rakitic és Messi is.

Nem gondolom, hogy reális esélye van a Realnak, hogy idén trófeával zárja a szezont, viszont jó erő felmérőnek gondolom a jelenlegi összecsapást. Ha nem nyerünk és nem jutunk tovább, akkor nem fog törést jelenteni se a játékosoknak, se számunkra, szurkolóknak. Viszont, ha jó eredményt tudunk ellenük elérni, akkor az jelenthet akkora önbizalom-többletet, amivel tovább fejlődhet a csapat és játékosaink az idény hátralevő részében. Ennél többet pedig idén már nem igazán kívánhatunk.

A mérkőzést a Sport2 TV közvetíti 21:00-tól.

Oszd meg a posztot, ha tetszett!