Categories: BeharangozóLa Liga

Miért zuhanunk a mélybe?* (Real Madrid-Valencia)

Az év hátralévő mérkőzései közül a legnehezebb vár Solari és csapatára. Nem állíthatom teljes meggyőződéssel, hogy nem fogunk mondjuk pontokat hullajtani, esetleg kikapni a Huesca, a Vallecano ellen, mert tőlünk ebben a szezonban minden kitelik, de előzetesen a Denevérektől kell a legjobban tartani. Leginkább azért, mert az idei Valencia az utóbbi idők legkiegyensúlyozottabb Valenciája. 

‘scoooooooo

Solari rövidre zárta Isco esetét, miszerint valóban sportszakmai döntés született. Jómagam azért úgy vélem, este nem lesz a kezdő tagja kedvenc 22-es játékosunk. Ha így lesz, akkor azt vehetjük készpénznek, hogy a sajtó által megszellőztetett ‘lack of respect’ megtörtént események következménye. Ezzel az is biztossá válik, hogy az első komoly távozónk Isco lesz, legkésőbb a nyáron. Ha így lesz, még mindig nem jelenti azt, hogy a Real Madrid rosszul döntött. Magam úgy gondolom, hogy a jelenlegi keretből rá lehet támadójátékot építeni, illetve pontosabb a megfogalmazás, hogy köré. De jó tudni, hogy ez nem azt jelenti, hogy adott esetben Isco akkor minden meccsen 4 gólpasszt, 900 kulcspasszt és minimum 2 gólt ér el. Nem. Ez azt jelenti, hogy lenne egy karaktere, egy jól körülírható, beazonosítható karaktere a támadásainknak. Lehet ilyen egyébként Isco nélkül is, mert természetesen több út vezethet el a sikerhez, de a mostani keretben nincs olyan játékos, akihez rendszert lehet tervezni, inkább sok olyan van, akik egy adott játékrendszerben rendszerelemként jól tudnak funkcionálni. Mindkettővel lehet jó és rossz eredményeket, teljesítményt elérni. A kérdés az, hogy a Real Madrid családja elfogad-e újra egy olyan játékot hosszú távon, ami szenvedős. Zidane neve elég volt ehhez, illetve nála az érkező sikerek tovább is erősítették ezt. Solari még az út elején jár, s bár a játék képe, a taktika iszonyatosan recseg-ropog, de nem lehet belekötni komolyan addig, míg 6 meccsből 5 győzelmet ért el vele a csapat. Sőt! Ha a Valencia ellen is 3 pont érkezik, akkor utána a Villarreal elleni januári bajnokiig erős ellenféllel nem is játszunk. Tehát a győzelmek száma/lejátszott meccsek statisztika nagyon komoly lehet Santiago első két hónapjában. Isco nélkül is.

2 BL-döntőn Zidane szerint kezdőben volt a helye…

Stabilabb, egyszerűbb

Mármint Solari célja a játékunk és a filozófiánk területén. Igaz, eddig ebből csak utóbbi, az egyszerűbb jött össze. Legyünk őszinték: nem nyújt kellemes látványt a csapat játéka. Solari elsődleges célja a csapat taktikájából származtatott ki nem kényszerített hibák mennyiségének csökkentése volt. Ez eddig nem nagyon sikerült. Ugyan már nem játszunk fölényes labdabirtoklással és nincs állandóan magasra tolt hátsó védelmi vonalunk, de az új, mélyebben elhelyezkedő hadrend mellett továbbra is borzasztó sok lehetőséget ajándékozunk az ellenfeleknek. A Roma nem, az Eibar kihasználta ezeket.

Ahhoz, hogy magabiztos, meggyőző labdabirtoklásról beszéljünk, általában 65%-os, vagy annál nagyobb mértékű labdabirtoklásra van szükség. Persze, filozófiák váltogatják, hogy a saját játékukhoz mennyire kell a labda, mennyire tudnak labdával vagy labda nélkül játszani, nyerni – ám a Real Madrid csapatától azért szeretnénk kicsit dominánsabb mérkőzéseket látni. Viszont Solari alatt a legkomolyabb eredményünk 61% volt. Most biztos azt gondoljátok, hogy a Mellila, vagy a Plzen ellen. Pedig nem: a sima zakóval záródott Eibar ellen érték el a srácok ezt.

JLo alatt az átlagos érték 70% volt. A legalacsonyabb a menesztését megelőző El Clasico volt (47%), a legmagasabb a Getafe elleni brutális dominanciát hozó bajnoki (78%). De természetes, hogy ez a két edző játékfelfogásának egyik különbsége. Önmagában csak látványos, de semmit nem jelent. Ám bolondítsuk meg a történetet egy kicsit!

Zidane idejében

Örök legendánk edzői időszakában a csapat átlagosan 55-65% között birtokolta a labdát és ZZ bevallása szerint sem törekedett általában a csapat a túlzott labdabirtoklásra. Zidane szerette, ha 5 ember biztosít hátul, 5 támad, törekedett a Carlo-féle egyensúlyra. Viszont ilyen mutató mellett is elérte a csapata, hogy meccsenként átlagosan 20-23 alkalommal vegyék célba a kaput. Rengeteg alkalommal lőttek, fejeltek CR vezetésével a srácok kapura. JLo labdabirtoklásra épülő taktikájában szintén iszonyat magas volt a kísérletek átlagos száma. A legdurvább a Levante elleni hazai vereség volt, amikor 34 gólszerzési kísérlet és abból 12 kaput találó mellett sikerült egy gólt elérni és kettőt kapni.

Solari alatt – ahol engedelmetekkel a Mellila elleni CdR-odavágót kiveszem a képletből – a legtöbb gólszerzési kísérlet kétszer is 14 volt. Ennél csak kevesebb értékek vannak feljegyezve a többi meccsen. Persze, ez nem csak azt jelenti, hogy ritkábban alakít ki helyzetet a Real, hanem azt is, hogy jobban sáfárkodik a lehetőségeivel. Viszont… ismerve Benzema, Bale, Lucas hatékonyságát, nem vehetünk mérget arra, hogy középhosszú távon is ilyen hatékony lesz a gárda. Bár az lenne!

Másik irányból

Itt az ideje, hogy a másik oldalról is megvizsgáljuk az adatokat, vagyis az ellenfelek átlagos gólszerzési kísérleteinek számát. Solari alatt (Mellila elleni meccset most is ignorálva) átlagosan 12-13 lehetősége van az ellenfélnek gólt szerezni. Ez azt jelenti, hogy átlagot tekintve Solari alatt a Real és aktuális ellenfele is azonos mennyiségű gólszerzési lehetőséget tud kialakítani.

Lopetegui alatt ez a mutató megegyezik a fenti számokkal, azaz 12-13 lehetőség/meccs. Természetesen ezeket még bőven lehet alcsoportra osztani (kaput elkerülő, eltaláló, kapufa, felsőléc, blokkolt, védett…). De ebből azt tudjuk  kiolvasni, hogy a védekezést nem tudta eddig érdemben javítani Solari. Igaz, ha láttátok a Roma elleni BL-meccset, akkor ezt statisztikai adat nélkül is realizáltátok.

Ez akkora kamu… Az igazi Kroos arcán a büdös életben nincs ennyi érzelem….

S nem hiszitek el, de Zidane utolsó évében a bajnokságban az ellenfelek átlagosan akkor is 12-13 lehetőséghez jutottak. Talán nem dőreség kijelenteni ismét, hogy a Real soha nem a védekezéséről lesz híres. Zidane esetében azért hozzá kell tenni, hogy a minta 38 meccsből áll. Volt olyan meccs, ahol az aktuális ellenfél 18, vagy éppen csak 4 gólszerzési kísérletet tudott felmutatni. JLo és Solari esetében a minta jóval kisebb Zidane 38 bajnoki meccséhez képest, de a lényeg kiolvasható.

A végére még annyi összehasonlítás a számok segítségével, hogy JLo az első három bajnokiján 9, az első négy bajnokiján 10 pontot ért el a Real kispadján, Solari az első három bajnoki találkozóján 6 pontot ért el és most jön a negyedik meccse a kiírásban.

mit akar mondani a költő?

Azt mindenképpen, hogy jelenleg a Real nem indult el felfelé – játékban. Nincs olyan mutató, ami igazolná a jobb játékunkat Lopeteguihez képest. Sőt, a helyzeteink számának csökkenése igazság szerint aggodalommal tölt el.

Ám nem szabad elfeledkezni arról, hogy a Barca-meccs óta nekünk teljesen más szituáció van, ahol a játék annyira sem fontos az eredményességhez képest, mint addig volt. Tudom, hogy ez is olyan téma, amihez 3 madridista 5 nézetet tud társítani (szép játék vs. eredményesség, szép játékkal eredményesség).

Tehát a költő annyit akart a fenti karakterhalmazzal mondani, hogy Solari edzőként eddig nem bizonyított, válságmenedzserként azonban a víz felszíne felett tartotta a keretet. Ha a Valencia ellen győznek, onnantól kezdve Solarinak elég kreditje lesz, hogy valóban a saját képére formálja a csapatot. Akkor talán a védekezésünk is feszesebb és élesebb lesz, a támadásaink pedig karakteresebbek. Végtére is, mi vagyunk a Real Madrid!


meccs is lesz

A vendégeknél kimarad Rodrigo és Cserisev, valamint lehet, hogy nem lép pályára Garay sem, aki sérülésből tért vissza.

A Valencia jelenleg a 11. helyen áll, 3 pontra tőlünk, akik a 6. helyen tanyázunk. Nem lehet sima hazainak tekinteni a találkozót (bár az lenne), mert ahogy írtam fentebb is: a Denevérek a legnehezebben legyőzhető középcsapattá váltak jelenleg. Igaz, hogy borzasztó sok döntetlenjük is van a szezonban, de mindemellett csak 2 vereségük. Azt most le se írom, hogy nekünk már 5.

A bőregerek 13 meccsen 11 gólt rúgtak és csak 9 kapott gól jött válaszul – mi mondjuk vagányak lehetünk a 20 rúgottal, csak ott van az a bosszantó 19 kapott dugó mellette.

Itt azt akarom jelezni a Tisztelt Olvasóknak, hogy a Valencia védelme igen jól zár, mi meg egyre kevesebb gólszerzési lehetőséggel hozzuk le a meccseinket. Tippeldében ne hagyjátok ki a ziccert a kapott gólnál! Már csak azért sem, mert az utolsó olyan meccs, amikor az egyik csapat (a Valencia) nem lőtt gólt a Real Madrid-Valencián, az 2013-ban történt. Azóta eltelt 5 év, azaz volt 10 közös bajnokink és egy CdR meccsünk. Ezeken 5 Real siker, 2 Valencia győzelem és 5 döntetlen jött össze.

A Denevérek tankja

Marcelino csapata egy 10 éve tartó rossz sorozatot akar lezárni. Tíz éve nem nyertek a Bernabeuban ellenünk. A Barcelona ellen idén 1-1-et játszottak, s ezt a meccset azért emelem ki, mert a La Ligában a Valencia átlagosan 5-6 kaput eltaláló lövést enged az ellenfélnek. A Barcának sem engedtek ötnél többet. Benzemának nem szabad elbenzemáznia a dolgokat!

Marcelino a meccs előtti sajtótájékoztatón ügyesen üzent a csapatának is, amikor azt mondta, hogy a Juventus elleni vereség nem sokat számít, mert a két csapat jelenleg nem ugyanabban a ligában játszik (és itt nem a spanyol és az olasz bajnokságra gondolt…), ők (a Valencia) az elmúlt két bajnoki győzelemből indulnak ki, onnan folytatják a dolgokat. Tudja, hogy a Juvéhoz hasonlóan a Real is hatalmas potenciállal rendelkező nagyágyú, de azt is tudja, hogy a Madrid nem ugyanúgy játszik a bajnokságban, mint a BL-ben. 

Azt hiszem, le tudta venni az extra terhet a fiairól.

A mi meccskeretünk szombat kora reggel/délelőtt/délután/valamikor lesz nyilvános.

Tippelde előtt lezárás

A Roma elleni kezdőt várom a Valencia ellen is. Meglepődnék, ha a rossz formában lévő Asensio kezdene a rossz formában lévő Lucas helyett. A védelemben az egyetlen kérdés Tibor és Keylor esete.

Akárhogy is fut ki a kezdő, jó, ha tudják a srácok, hogy nem a Roma felelőtlen és nem túl átgondolt játéka vár rájuk este. Lehet, hogy megint kapunk egy ajándék ziccert, de a megérzésem azt súgja, hogy vért kell izzadni a győzelemért. Az a múltkor kiderült a kommentekből (thx Gwolf), hogy ha mi lőjük az első gólt, akkor nem kapunk ki, viszont ha mi kapjuk az elsőt, akkor a döntetlen se igazán jön össze idén. Vagyis most mindennél fontosabb a védekező fázisban mindenkinek dolgoznia, mert ha mi kapjuk az első gólt… Azt már írtam, hogy a Valencia csak 9 gólt kapott. Azt még nem, hogy ez a legkevesebb a Ligában…

Aztán ki tudja, lehet, hogy sima 3-0/4-0 lesz és majd jól megmondjátok nekem, hogy túlidegeskedtem a Beharangot.

Tudjátok mit? Legyen úgy! 😀

Erről kérek egy YT-linket diszkuszban… Köszönöm.

tippelde

Tippelni 19:15-ig lehet a lenti űrlapon, vagy ezen a linken.


*Hogy megtanuljunk kimászni belőle.

Jose

Share
Published by
Jose

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago