Categories: BeharangozóLa Liga

Deportivo Alaves – Real Madrid: Javítani kell!

Komoly javítási kényszer alatt van a Real Madrid, és persze az a Julen Lopetegui, akinek távozását már most, október legelején felvetették. Így az orosz kaland után, az Aleves otthonába látogat el a Real Madrid, ahol lehetősége lesz megtörni a három meccs óta tartó gólnélküliséget. A beharangozónkban megvizsgáljuk mi a helyzet a Királyi Gárdával. Hiszen sok minden történt. (MINDEN IS) 

Deportivo Alaves

De elsőként ismerkedjünk meg az ellenfelünkkel. Az Alaves az a csapat, amelynél nincs mély merítési lehetőség, mikor a korábbi egymás elleni mérkőzéseket vizsgálnánk. Hiszen mindössze hat alkalommal találkoztunk, abból pedig hat Real győzelem született, méghozzá 19-2-es gólaránnyal, ezért aztán sok vizsgálódni való nincs ebben. 

A közelmúlt eredményei:

  • 2018.02.24. 4-0
  • 2017.09.23. 1-2
  • 2017. 04.02. 3-0
  • 2016. 10.29. 1-4

Érdekesség, hogy visszafelé haladva az időben, a 2016-os meccsünk után 10 évet ugranunk kell és 2006-ban lesz a következő lejátszott mérkőzésünk, akkor Zinedine Zidane még, mint játékos volt a csapat tagja. Végül a legkorábbi, 2005 szeptemberében került megrendezésre.

Jelenkor

Jelenleg Abelardo ül a kormány mögött a baszk csapatnál 2017. decembere óta. Talán egyesek emlékezhetnek rá, mert ’94 és 2002 között a Barcelonát erősítette. Emellett játékosként is megjárta azt a klubot, amelyet most irányít. 

Az előző idényben 14. helyen végeztek, de idén sokkal jobban teljesítenek, hiszen a hatodik helyen tanyáznak. És bár kikaptak az előző fordulóban a Levante ellen, de négy meccs óta legalább egy gólt mindig szereznek. (Ezzel pedig jót hencegnek most. :-D) A motiváltságuk garantált két okból is: 1. Real ellen játszanak, 2. és a lehetőség, hogy egy jó eredménnyel akár előrébb is léphetnek.

Stratégiájuk

Abelardo a 4-4-2-es formációt favorizálja, ezért ebben nem lesz nagy talány. Sőt az sem lesz meglepetés, hogy a védekezésre fognak koncentrálni, és a fegyvertáruk fő elemét a kontrák alkotják. Persze előszeretettel alakítanak ki rögzített szituációból helyzetet vagy távoli lövésekkel. 

Tehát a veszélyforrást elsősorban ezek fogják alkotni csapatszinten, míg egyének szintjén Ibai Gomezre és Callerire lesz érdemes odafigyelni a Real védőknek. Előbbi ugyanis három gólt jegyzett ezidáig, utóbbi pedig kettőt. A kiszolgálásban Jony jeleskedik a maga 4 assistjával. 

A várható kezdő pedig ez lesz: 

Pacheco,  Aguirregabiria – Laguardia – Maripán – Duarte, Gomez – Pina – Wakaso – Jony, Calleri – Sobrino.

A hírekből kiderült, hogy Rubén Duarte és Burgui (ex madridista) játékra alkalmas lesz, de Patrick Twumasi erősen kétséges, illetve Rodrigo Ely továbbra is sérült. 

Bajban a Királyi Gárda? 

  • A Liverpool három meccs óta nem nyert. 
  • A Spurs az utolsó 7 meccséből 4-et elvesztett. 
  • A Bayern szintén nem nyert 3 meccs óta. 
  • A Real pedig három mérkőzés óta nem szerzett gól, illetve kettőt ebből el is vesztett. 

Mi a közös a felsoroltakban? Mind kisebb-nagyobb hullámvölgyben vannak, ami egy természetes jelenség egy csapatnál. Mégis mikor körbenézek a netes felületeken, akkor mindenhol túlzó, maximum féligazságokból álló indulatos véleményekkel találkozom. Gyakran követelve valamely játékos távozását, mondván nincs helye itt. Vagy akár az edző és/vagy az elnök kiebrudalását sürgetve. 

Nyilván a gyors és heves reakció része a szurkolói létnek, de ennek is megvan a helye és ideje. A meccs hevének múlásával nem célszerű ezeket hangoztatni, mivel ugyanezen vélemények fordulnak át rettentő gyorsan 10 méterrel a föld felett lebegő állapotba egy jó széria után. 

Azt gondolom ez a szélsőség is része lett sok ember szurkolói magatartásának, de talán csak a Real Madriddal kapcsolatban igaz ez.

Végül is az emberek egyszerűsítenek, hogy könnyebb legyen az élet. Kit szeretünk, kit kedvelünk, kit utálunk… Ugyanez jelenik meg akkor is, mikor Benzemát szarozzák vagy Iscót nem idevaló bélyeggel látják el. Mivel így könnyebb rendszerezni a dolgokat, ezért sokan belecsúsznak – nálam is előfordul. Egyszerűbb volt nekem is Lopeteguit okolni Carvajal sérülése okán, holott egyértelmű, hogy nem kockáztatna egy edző sem egy tucat meccs miatt egy játékosát sem. És a jövőbelátás sem alapfelszerelés (még). Ugyanakkor az igazság ott van, amit egyik kommentelőnk linkelt be a komment szekcióba. Carvajalnál rendszeresen előfordul ilyen jellegű izomsérülés, azaz ha valaki okolható az orvosi és erőnléti stáb. 

Együtt sérültünk le!

Általában látszik, hogy ezen vélemények nem helytállóak. Tehát másképp kellene csinálnunk…

Hogy legyen alternatíva is, elmondom én miképp látom a folyamatot. 

Lopetegui elkezdte felépíteni a rendszerét, amelyről mind a stílus, mind az elképzelés lerítt az első mérkőzések alkalmával. Melyet minthogyha elvágtak volna az utóbbi mérkőzésekre. Miért történt? Kár lenne egyetlen okra leredukálni, úgyhogy nézzük meg mélyebben. 

A stílusa labdabirtoklásra, sok passzra és magas intenzitású pressingre épül. Mindez több játékost igényel labda nélküli mozgásban és magasabban, így lehetővé téve a pressinget, illetve az ellenfél megfojtását (kisebb területet és kevesebb idő az ellenfélnek, hogy hátulról építkezzen).  Ugyanakkor nagyobb teret enged a kontráknak, ha átjut az ellenfél a nyomáson.

Mindezt a Sevilla nagyon jó átjátszotta és amint lehetősége volt támadott, legtöbbször Marcelo helyén. Azzal pedig, hogy többen segítettek ki azon a szélen, középen nyílt terület. Tehát taktikailag jobbnak bizonyultak. Az Atlético elleni derbi már más tészta volt, mert Marcelo és Isco hiányával nagyon sok kreativitást vesztett a csapat, márpedig ha ők ott vannak, akkor is kemény dió Simeone csapata, hát még a hiányukban. Oroszországban pedig még inkább át lett forgatva a csapat, mivel Modric pihentetésével Casemiro lépett feljebb, míg Kroos maradt hátrébb. Valljuk be, nem ez az ideális eset tekintve mondjuk a brazil képességeit. 

Így dönt Casemiro, hogy kapura lőjön-e vagy sem.

Emellett egyéni hiba is kellett a CSZKA Moszkva győzelméhez. Tehát összességében látszik, hogy elindult valami, de a sérülések, gyengébb egyéni képességek gátat szabtak a jó teljesítménynek vagy az építkezésnek. Lopetegui egyetlen egy dologban maradt eddig alul, a motiválásban. 

A mérkőzésről

Carvajal sérülését már említettem, így Odriozola percei, meccsei lehetnek a következők. Szerencsére biztató a fiatal spanyol játéka. Valamint Marcelo és Isco továbbra is a betegosztály csapatát erősíti, ami viszont jó hír, hogy Bale-lel egyelőre nincs komoly gond. 

Azaz előbbiek biztosan nem lesznek ott a mai találkozón, de a walesi igen. Úgyhogy többé-kevésbé minden adott a jó szerepléshez. Vagy legalább a nehezen kivívott három ponthoz. Egyébiránt Lopetegui sajtótájékoztatójából az derül ki számomra, hogy ő is azt erősíti, hogy az építkezés jól halad – hisz a bajnokságban és BL-ben sincs gond. Illetve vissza tudunk térni a Roma ellen látott játékhoz. Lopetegui tisztában a nehézségekkel és, hogy ezen túl kell jutniuk. 

Azt gondolom, ezek a problémák a legtapasztaltabb edzőt is próbára teszik. Hatványozottan igaz ez, ha éppen építkezés közepette kerül sor erre, de Lopetegui a körülményekhez képest jó munkát végzett eddig. Úgyhogy a szezon elején elhangzott türelmet adjuk meg továbbra is. Ma nehéz mérkőzésre számítok, de bízok a jó eredményben. Kapott gólra azért jó eséllyel lehet számolni.

Hala Madrid!

Az űrlapot erre a linkre kattintva is megnyithatjátok.

Zizou

View Comments

Share
Published by
Zizou

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago