Beharangozó La Liga ReAlantos  

Spanyol megnyitás

Reméljük, nem katalán (cím)védelemmel. Indul a 2018/19-es spanyol bajnoki szezon, rögtön egy városi kisderbivel a Real szempontjából. Lássuk, mire számíthatunk!

A sakkos metaforát folytatva, a világos bábuk irányítója, Lopetegui az előző mérkőzésen hosszabbításban szenvedett vereséget a legnagyobb városi riválistól, de a király Torinóba ment, a vezér pedig még nincs százszázalékos formában, így ez a vereség talán kalkulálható volt. Öröm az ürömben, hogy legalább a parasztok itt maradtak. 😀

Spanyol (Ruy Lopez) megnyitás: 1, e4 e5 2, Hf3 Hc6 3, Fb5

3 BL-győzelem után talán még fontosabbá válik a bajnokság, hiszen CR távozásával és a pad érezhető gyengülésével a negyedszeri trónra kerülés nem reális elvárás, viszont a Realnál egy bajnoki vagy BL-győzelem nélküli szezon azonnali bukást jelenthet az aktuális edzőnek (az elmúlt évtized egyetlen kivétele ilyen szempontból Mourinho).

Így tehát fontos, hogy ne ragadjunk be az elején, és a nyerhető meccseket húzza be a csapat.

Ez a meccs pedig bőven nyerhető, tipikus országos egyes a nevek alapján.

Ismerjük meg pár mondatban az ellenfelet!

A Getafe csapata tavaly újoncként a meglepetést kiváltó 8. helyen végzett, ezzel a legjobb újoncok lettek, és még az európai kupaindulás is szinte az utolsó pillanatig reális lehetőség volt. Ezt figyelembe véve már jóval árnyaltabb a kép, és azt mutatja, hogy bizony nem szabad lebecsülni őket.

Az előző szezon mindkét találkozóját a Real nyerte, előbb idegenben 2-1-re, aztán otthon 3-1-re.

Az átigazolási szezonban átalakult kissé a tavalyi gárda. Távozott a tavaly alapembernek számítók közül Guaita, Rémy és Fajr, a helyükre pedig érkezett többek között Soria, Miquel, Maksimovic és Guardiola (nem az edző). Összességében azt mondanám, hogy egyéni képességek szempontjából nem gyengültek, maximum a csapatjáték rovására mehetett a változtatás. (Ugye ez pont ellentétes azzal, ami nálunk történik jelenleg: Ronaldo távozásával egyénileg mindenképp veszteség ért minket, a csapatjáték viszont ettől nem teljesen függetlenül szebbnek tetszik a felkészülési meccseink alapján, mint az elmúlt 3 évben szinte bármikor.)

Az edző személye változatlan, továbbra is az a Pepe Bordalás irányítja őket, aki a másodosztályból az élvonalba kormányozta őket.

Tavaly kompakt csapat benyomását keltették, elvétve álltak csak be buszozni, és formás támadásokkal jelentkeztek. Az új igazolásokkal a kompaktság most még valószínűleg annyira nem lesz meg, ezt lehetne megpróbálni kihasználniuk a fiúknak.

Hogy rátérjek a hazai csapatra, az előszezon többnyire pozitív képet vetít előre, a matractól kapott négyes ellenére is.

Mint már feljebb említettem, a csapatjáték dominál. Az újak közül is vannak, akik mintha 2-3 éve együtt játszanának egy-két korábbi játékossal, elég csak például az Asensio-Vinicius párosra gondolni. Egyénileg még vannak hiányosságok a forma tekintetében, de van, akitől ez pl. egy VB-döntő után talán még nem kérhető számon.

Izgalmas meccsnek nézünk elébe, ezt bizton állíthatom. Ha maga a játék képe nem is feltétlenül igazolná ezt, az új korszak első bajnoki meccseként rengeteg apróságot kiszúrhatunk majd.


Most pedig pár, az elkövetkező szezonnal kapcsolatos kérdésre adnak választ a szerkesztőkollégák!

1, Örülsz-e Lopetegui kinevezésének? Ha igen, miért? Ha nem, miért?

Jose: Igen, mert egyértelmű, hogy jobb, ha van egy edzőnk a távozó edző után, mintha nem lenne. Az milyen furcsa állapotot okozhatna. Ugye? Naugye. Másrészt nem örülök, mert Lopetegui eddig a Porto kispadján és nálunk, az utánpótlásban dolgozott. Nem fogom megmásítani a korábbi szavaimat: nálam az első helyen Allegri állt/áll. Pár napja ő maga is elismerte a Real Madrid konkrét érdeklődését. Nyilván az ő sorsát CR érkezése nagyban befolyásolta… De visszatérve ránk: ne akarjuk minden áron a szépet és a jót belelátni Lopeteguibe. A válogatott foci napjainkban teljesen más foci, mint a klubfoci. Mást és máshogy kíván meg a játékosoktól, edzőktől. Igen, szimpatikus JLo számos elképzelése, de nálunk sokkal nagyobb és több irányból érkező nyomás miatt nem biztos, hogy ki tud teljesedni. Itt megjegyzem, hogy mi, szerkesztők nem helyezünk rá nyomást. Ha információm helyesek, akkor Julen erről mondjuk nem tud…

norma_va: Ha körbenéztünk a nyár elején a piacon mozdítható edzők után, akkor úgy gondolom, hogy a legtöbb madridistának JLo volt a befutó. (Bár az megint csak kérdéses, hogy Zidane lemondása környékén ki mondta volna meg, hogy Lopótök elérhető edző a piacon – én biztos nem.) Úgy gondolom – és hiszem, mert hinni szeretném -, hogy a csapat profitálhat abból, hogy több jelenlegi keret tagot is ismer a válogatottan (felnőtt és korosztályos), a Portón, és a Real Madrid akadémiáján keresztül. A körülményeket tekintve örülök a kinevezésének, nagyon is. Stílusához hű, de nem makacsan ragaszkodó minden apró elemhez. Meri használni a fiatalokat és bizalmat áraszt a játékosai iránt.

Raulitás: Alapvetően igen. A játék valószínű képéről José és Zizou kolléga már elmélkedtek korábbi posztokban, ami nálam egyértelműen pozitív. Az egyetlen aggályom, hogy klubcsapat élén nem volt lényegében semmilyen sikere (kivéve, hogy edzhette Szalait). Ha a hétről-hétre való munkához képes adaptálódni, akkor tetszik.

Sultan: Azt gondolom, hogy ha Perez célja a Cé nélkül keret teljesítményének kimaxolása érdemi igazolás nélkül, akkor az elérhető edzőket figyelembe véve nem rossz döntés a baszk. Ahogy a Tico elleni felvezetőben írtam, igazából a keret nagy részének ismerős Lopetegui, jó esély van arra, hogy megtalálja a közös hangot a csapattal. De a kérdésre szívesen visszatérnék a FIFA Klub vb után.

Zizou: Ez nehéz kérdés. Zidane-t sajnálom, de értem, hogy miért történt és, hogy nem lett volna jó, ha marad. Nincs nagyon olyan edző rajta kívül, akit szívesen látnék a csapatnál és örülnék a jelentének, de Lopetegui jó választás volt. A körülményekhez képest talán a legjobb.

ReAlantos: Igen, örülök. Miért? Mert végre valami rendszer látszik. És ezt most nem a pályán mutatott dolgokra értem, hanem a „cég” szempontjából. Nem a nagy sztárok közül igazolt Pérez, hanem elhozta a spanyol válogatott éléről azt az embert, aki a csapatmunkát tekinti a játék alapjának, nem pedig az egyéni villanásokat. Az a megérzésem, hogy Julen sokáig lesz a Real kispadján, még ha esetleg nem is ér el majd annyi és olyan hangzatos sikereket, mint Zidane.

2, Az eddigi meccsek alapján – amik téttel bírónak nagy túlzással sem nevezhetők – milyen különbségeket látsz a Zidane-féle Realhoz képest?

Jose: A labdakihozatal a kapustól, az utolsó védőtől, labdaszerzéstől, vagy a labdát újra játékba hozó pillanattól a lapos, gyors passzokkal operáló egész rendszer lenne. Lenne. Lesz? Legyen. Megadja a játékosoknak a cselezéssel járó önkifejezést (egy FB-posztunk alatt írták, hogy az ATMA ellen nem volt csel a játékosoktól. Nyaralás közben nem akartam válaszolni, de amúgy voltak cselek. Ezek vagy bejöttek, vagy (Bale esetében) szabadrúgással folytatódtak. NE csak azokra emlékezzünk, amelyekkel közvetlen helyzetet alakít ki egy-egy játékos. Távoli lövéseink is vannak, ezeknek főleg örülök. Jó lövőtechnikával rendelkeznek a játékosok, hajrá!

norma_va: Tekintve, hogy csak az európai Szuper kupa 90 percét láttam csupán, nem vonnék le messze menő következtetéseket. Egyedül, amit le merek írni, hogy szervezettebb letámadást és gegenpresszinget alkalmaz a csapat, mint Zidane alatt. (Ezt egyébként a nyár folyamán edzés videókból és hírekből is sejteni lehetett.)

Raulitás: Kevésbé statikus, több passzra épülő dolog. De a szar védekezés egyelőre megmaradt, szóval a károgóknak is jut valami régi.

Sultan: A védelmet egyelőre nem sikerült összerakni, és elől is döcög a szekér. Vissza kell rázódni a mindenkinek a Liga ritmusába. A játékosokra mentálisan is szép feladat vár, meg kell nyitni a poszt-Ronaldo korszakot. De a kérdésre szívesen visszatérnék a FIFA Klub vb után.

Zizou: Kevés mérkőzést láttam ahhoz, hogy teljes egészében megválaszolhassam a kérdést. Azonban annyi különbség biztosan van, hogy a széleken másképp szeretnénk megbontani az ellenfelet, illetve a pressing is szervezettebbnek tűnik.

ReAlantos: Bevallom, a legtöbb meccset eddig nem láttam (shame!). A Juve elleni meccs első 60 percét élveztem eddig, illetve összefoglalókat néztem. Amit eddig sikerült leszűrnöm, hogy, bár posztra nem változott a felállás, a szerepkörök Ronaldo távozásával más arányban oszlanak szét a megmaradt játékosok között. A labdajáratás és támadásépítés pedig már most sokkal gördülékenyebbnek tetszik, mint ZZ alatt.

3, Mit gondolsz, egyénileg kik lesznek a legnagyobb nyertesei CR távozásának és az új edzőnek?

Jose: Bale, Benzema. Ez a kettő fogja legjobban élvezni az egészet.

norma_va: Asensio és Benzema. Tudom, hogy utóbbi ihlette az antibenzemizmus istenhitet, amit oly sok madridista követ… Nem is alaptalanul, ha az elmúlt 1-2 szezont vesszük alapul. Sok érvem nincsen amellett, hogy miért a franciát jelöltem meg, csupán egy női megérzés, amit néha mi férfiak is elkaphatunk.

Raulitás: Bélus, BigBenz, Ase, Ceballos és Marcos Llo lesznek a legnagyobb nyertesek a megnövekedett szerepkör illetve játékidő miatt. És Reguilón se járt rosszul a nyári mozgásokkal.

Sultan: Bale és Benzema több lehetőséget fog kapni és szabadabb szerepkört. Remélem élni is fognak vele! De a kérdésre szívesen visszatérnék a FIFA Klub vb után.

Zizou: Egyelőre elég nehéz megítélni, például, Ceballost kevésre becsüli a legtöbb szurkoló, mert abból indul ki, amit eddig látott tőle, azaz nagyjából 10 mp játékidőből. Viszont az új rendszerben, jóval több játéklehetőséggel szárnyalhat, de hogy mellette még ki lehet, azt most megmondani minimum jóstehetség kell. Bale-nek is jót tehet, mert a közvélekedéssel ellentétben, Lopetegui direkt játékot is vegyít a rendszerébe, ami a kontrákat is magába foglalja.

ReAlantos: A támadó trió, azaz Asensio, Bale és Benzema. CR távozásával ők most kiteljesedhetnek, mert sokkal több játékperc jut nekik, és  nem kell egy sztár alá játszaniuk. Nyertes lehet még az ifjú spanyol különítmény is, mert ha JLónál sem kapnak lehetőséget, akkor senkinél nem kapnának.

4, Kik lesznek a legnagyobb vesztesei?

Jose: Ezt korai megfogalmazni, tippelni pedig nem szeretek. (Akkor a fentire miért válaszoltam? Mert a felkészülési meccseken a testbeszédükből is ez jött le.)

norma_va: Bale. Az egész világ őt fogja figyelni(…), ahogy a szezon felét az orvosi szobában tölti… Viszont mikor éppen egészséges lesz, jobb teljesítményt fog lerakni az asztalra, mint a tőle megszokott. Pont ezért sokkal inkább feltűnő lesz a hiánya.

Raulitás: Keylor nyilvánvaló okból. Isco lehet vesztes, ha JLo se találja meg az igazi helyét a csapatban, illetve Kázmér barátunk játékidejének csökkenésére számítok (vagy reménykedek benne).

Sultan: Tudja a fene! Remélem senki. (Egyébként, ha JLo ragaszkodik Isco olyatén szerepeltetéséhez, amit a Tico ellen is láthattunk, akkor az egyik kedvence, Isco fog szenvedni leginkább.) De a kérdésre szívesen visszatérnék a FIFA Klub vb után.

Zizou: Az előbb elmondottak miatt nem lehet megmondani, vagy legalábbis én nem tudom. Túl sok a változó és túl keveset láttunk még. Egyelőre Iscót sem mondanám.

ReAlantos: Raulitással egyetértésben ide nekem is Navas a legegyértelműbb jelölt. Tibike érkezésével rohamosan csökkenni fog  a játékideje.

5, Pár szóban fogalmazd meg, mire számítasz az első pár meccsen! (Tudom, ez nem kérdés, de na…:D )

Jose: Elégedetlen és mindent, s mindenkit is cserélő madridistákra. Meg persze ránk, a blog íróira, olvasóira és kommentelőire, akik tudják, hogy egy új út első szakaszában járunk. (Az első három bajnokit nyerjük.)

norma_va: Óvatos játékra, kevés gólra, de cserébe sok egyéni hibára számítok.

Raulitás: Ez nem kérdés. Amúgy szenvedés és felszabadult játék random váltakozására, és sok-sok védelmi hibára.

Sultan: Egyszerűen szeretném a fejlődést látni. Hogy haladunk valami felé.

Zizou: Nagyjából azt, amit az Atletico elleni első félidőben láthattunk, csak esetleg több góllal. Összességében, még akadozó játékot és a korábbi stílus meg-megjelenését.

ReAlantos: A támadott kapu előtt döcögős, de szép és kombinatív játékra. Aztán szép lassan ráéreznek majd a gólszerzés ízére.

6, Mik az elvárásaid a következő szezonra?

Jose: Egységes öltöző. Ez a legfontosabb. Aztán a magabiztos alapjáték. Na meg megszokásból a Nagyfülű. (Igen, a bajnoki cím is kell.) ((Igen, a CdR is kell.))

norma_va: Azt szeretném, hogy egyénileg fejlődjenek azok a játékosok, akikben nagy potencia rejlik. Azt várom, hogy a csapat egységes alapokra helyezze a játékot, amihez lehet nyúlni szükség terén. Ez vonatkozik a jövőbeni igazolásokra is. Tehát az erősítések majd egy már kialakult rendszerbe érkezhessenek, ne pedig az erősítésekhez igazítsuk újfent a rendszert.
Kupák terén most nincsenek elvárásaim, bármely kupa a 3 megszerezhető közül nálam bravúr lenne. Nem azért, mert jelentősen meggyengült a csapat, hanem mert máshogyan egy ilyen korszakváltást nem lehet levezényelni.
Meggyőződésem, hogy akkor se lenne több esélyünk komoly kupákat nyerni, ha leigazoltuk volna a nyáron Neymart, Icardit, SMS-t és Alabát.
A zsinórban 3 megnyert BL kezdőjéből 1 ember távozott. Ezt tartsuk észben. Meg azt, hogy egy csapatsportban egy játékos hiánya nem fogja azt jelenteni, hogy középcsapattá sorvad egy csapat.

Raulitás: Alakuljon ki egy szép játék, stabil védekezés, és fejlődjenek a fiatalok jelentősen. Ha ezek meglesznek, jövőre újra bajnokesélyes lehet a csapat kisebb keretalakítgatások után.

Sultan: Konszolidáció, a csapat „arcának” formálódása, a saját játék megtalálása a legfontosabb. Attól tartok, hogy a játékrendszerbe nem fog illeni mindenki, a szezonban ki kell derülni, kinek kell menni, kinek kell jönni, hogy a következő évadban egy bajnokságra esélyes gárda állhasson össze. Ehhez minimum elvárás, hogy JLo maradjon.

Zizou: Szeretném, ha elkezdődne az új csapat építése. Egy-két új arcot már most szeretnék még látni a csapatban. Frissítést várok és szeretnék a szezonra, mert azért az elmúlt néhány évben kevés újdonság volt a csapat háza táján, és ez is hozzájárult, hogy el-el engedtem a csapat követését.

ReAlantos: Trófea a részemről semmiképp nem elvárás. Új edző, elment a legnagyobb sztár, így ennek a szezonnak az újjáépülésről kell szólnia. Az elvárásom az, hogy Julen teszteljen minél több játékost minél több pozícióban, és próbálgasson különböző rendszereket is. A BL-indulást kötelező kiharcolni, a többi hab lenne a tortán. A szezon végére pedig legyen egy olyan játékstílus, amely egyértelműen meghatározza a csapatot.

7, Teljesíti-e majd ezt a csapat?

Jose: Nem. Egy ilyen új projekt nem fog azonnal győzedelmeskedni. A háromból a bajnoki cím a legfontosabb nekem. Azt meg fogjuk szerezni.

norma_va: A nullkupás szezont? Bízom benne, hogy nem… A rendszerre vonatkozó elvárásaimat? Bízom benne, hogy igen…

Raulitás: A reggeli kávém alján található zacc alakjából ítélve… lehet.

Sultan: Nem tudom. Apróságokon múlik sok meccs végkifejlete. Meggyőződésem, ha a Tico ellen Marcelo nem húzza vissza azt a labdát feleslegesen az oldalvonalról, akkor nyerjük a meccset. Szóval ezt még senki sem tudja.

Zizou: Főleg a szakmai stáb felé fogalmaztam meg elvárásokat, úgyhogy elsősorban nekik kell megfelelő munkát végeznie. A csapatnak inkább magát kell megtalálnia és lezárnia a CR-es korszakot. Bízom benne, hogy mind a csapat, mind a stáb abszolválja a feladatot, bár egyik sem lesz egyszerű.

ReAlantos: Többnyire igen. Abban nem kételkedem, hogy a BL-indulás meglesz, mert a rutinos rókák (Ramos, Marcelo, Modric) fazont tudnak majd szabni a csapatnak annyira, hogy ez ne forogjon veszélyben. Abban is bízom, hogy minél több játékost letesztel majd az új edző, viszont a stílus tökéletes kialakulását e szezon végéig kétségesnek tartom, erre szerintem nem lesz elég egy év.

8, Egyéb, amit ki szeretnél írni magadból a nyitány kapcsán:

Jose: Amióta itt van Kurta Tibor, már háromszor megnéztem a Scarry Movie-t – ismét!!!! Csácsumicsá, geráppá, wázzzáp, nothing… chillin’… killin’…

norma_va: Ha a Szuper kupa döntő után a kardodba dőltél, és már most ítélkeztél a játékosok, edzői stáb, az elnök és mindenki más felet, akkor ideje elgondolkodnod azon, hogy az élet nem a rögtön elérhető beteljesülésről szól, hanem a kemény és hosszú munkán keresztül kiérdemelt eredményekről.

Raulitás: Védd a fákat, egyél hódot!

Sultan: Nem akarok túlzottan részletekbe menni, de ami a közvetítési jogokkal megy itthon, az egy vicc. Teljesen nyilvánvalóan összekacsintott a NER ellen a három nagy szolgáltató (Telekom, UPC, DIGI), gondolják, hogy a végtelen lopott pénzből gazdagon kell jutni nekik is. Egymásra van utalva a két oldal, de az elhúzódó vitának (egymás kivéreztetésének kísérlete nyomán) mi sportrajongók leszünk a vesztesei, mert nem lesz hol nézni a Ligát.

Zizou: Jó meccseket, élvezetes játékot szeretnék látni. Ez így az egész szezonra levetítve, mert ez fogja tudni feledtetni a távozók okozta űrt, az korszak lezárása utáni kétkedést és olykor erősen negatív hangulatot. Az élvezetes játék vissza tudja hozni a szurkolókat, még ha nem lesz a szezon sikeres, trófea szempontjából.

ReAlantos: Először is, szeretném megköszönni a kollégáknak, hogy ezt a posztot segítettek létrehozni. Mind szellemileg, mind fizikailag állítom, hogy nélkülük ez most nem jött volna létre (burkolt utalás arra, hogy ReAlantosnak nem pont úgy sikerült a hétvége, ahogy tervezte…).

Másodszor pedig nagyon várom ezt a szezont, még akkor is, ha a meccseket csak streamen nézhetem majd. Rég volt bennem ekkora lelkesedés, ennyi motiváció a csapat kapcsán. Bízom benne, hogy az új impulzus, ha csak közvetve is, de minket, a MM közösségét is még inkább pozitív irányba terel majd!


Hogy a végére azért valami egyértelműen pozitív is jusson: idén is lesz Tippelde! Tippelni ma este 21:00-ig lehet. Figyeljetek arra, hogy az egyes fordulókban ugyanazzal a névvel és mail-címmel küldjétek be a tippeket. Figyeljetek továbbá arra is, hogy mikor házigazda és mikor vendég a Real Madrid.

Az űrlap linkje itt érhető el.

 

Oszd meg a posztot, ha tetszett!