Zidane utolsó meccselése – ahogy mi láttuk

Tudjuk, hogy már n+1 helyen olvashattatok taktikai elemzéseket és mi magunk is valljuk, hogy a döntőn a mentális állapot-erőnlét-taktika-variációs lehetőségek-szerencse/balszerencse építőelemekből legkevésbé a taktika számított, de korántsem volt elhanyagolható! Sőt, ez a poszt későn is érkezik. Eredetileg csütörtökön lőttük volna ki, ám akkor épp megrengett az Univerzum, mert Zidane borított mindent. Mivel ilyen távol vagyunk a meccstől, szomorúan realizáljuk, hogy biztos nem fogunk sok kommentet kapni a bejegyzés alá.  😥  De a történet így alakult, jöjjön tehát egy kis taktikai írás a mindig remek Zizou-tól. 

Dacára a lehetőségek széles skálájának, Zidane visszatért a tavalyi döntőben látott kezdőhöz. A gyémánt felállásban megjelent Zidane mentalitása, miszerint bízik játékosaiban és azok kvalitásában. Hogy a Liverpool ellen is képesek megoldani a szituációkat, ami tulajdonképpen be is jött, mert mindig volt egy Varane vagy egy Navas, aki jókor segített be. Mindazonáltal történtek módosítások a rendszerben. 

Mint kiderült, az alap célkitűzés a labdabirtoklás volt, tehát ebben a tekintetben konzisztens marad a francia mester, hiszen nem nyúlt bele drasztikusan a stílusba. Az első 10 perc Pool-nyomását követően fokozatosan át tudta venni az irányítást a Királyi gárda, és onnantól ki se adta a kezéből azt. 

Modric és Kroos megmaradt a megszokott posztjukon, főleg a két half space-ben kellett tevékenykedniük. Isco szintén megmaradt a szabad szerepkörben, amiben megszokhattuk, azaz a vonalak között mozgott és segített be a labdajáratásba, támadásépítésbe. Az első meglepetés a két fős támadószekcióban történt, ugyanis Ronaldo az elmúlt évekkel ellentétben visszatért szélső posztjára. Olyan szélsőt játszott, amit rég nem láttunk tőle. Többnyire a bal szélen segített be, és látta el a feladatokat, de cserélgetve pozícióját, feltűnt a jobbon is. Mellette pedig Benzemánál is észrevehető volt némi változás. A megszokottnál jóval nagyobb mértékben volt jelen a labdakihozatalokban, sokkal többet lépett vissza, méghozzá egészen mélyre. Ezáltal egy igencsak flexibilis és fluid rendszer jött létre. 

Mindez pedig nem volt okafogyott, hiszen a Liverpool a szokásos letámadását alkalmazta, mely a pálya középső területére koncentrálódott. A Mané, Frimino, Salah hármas egymáshoz közel helyezkedett, a védőktől nagyjából 10 méterre, kiegészülve a középpályás hármassal. Céljuk a pálya közepének kontrollálása, illetve az ellenfél szélekre kényszerítése volt. A letámadásuk nem volt igazán agresszív, mivel arra fókuszáltak, hogy középen ne nyíljanak ki. Leginkább csak Ramos esetében volt megfigyelhető, hogy mikor nála volt a labda, akkor Firminóék feljebb léptek és néhányszor megpróbálták beszorítani, illetve elzárni a társaktól. Ezekben a szituációkban menekülőútnak bizonyult egy ívelés ki a szélre, Marcelónak.

Ezt a masszívnak bizonyuló, központi területekre irányuló ellenállást igyekezték enyhíteni a Real visszalépő játékosai. Több ízben fordult elő, hogy Isco, vagy akár Benzema lépett be a Pool-játékosok közé labdáért. A másik kézenfekvő megoldást főleg Kroos szállította, mivel a német mérnök rendszeresen visszalépett Ramos és Varane közé, hogy biztosítsa a labdajáratást, és annak kihozatalát. Ennek volt köszönhető, hogy megszilárdult a Real labdatartása, illetve, hogy kedvező helyzetet hoztak létre, Kroos és Isco vagy Modric visszalépésével sikerült létszámfölényes szituációt kialakítani a Real early build-upjában, ami szintén segítette őket. Mellesleg nem véletlen, hogy Casemiro sokszor kivonta magát ebből a fázisból, és feljebb lépett a középpályán, méghozzá nekem úgy tűnt, szándékosan. Firminóval sokszor egymásra találtak, valamint előre tudni lehetett, hogy a legkevésbé ő áll ellent a letámadásnak. 

Ahogy teltek a percek, úgy csökkent a Pool letámadása, ami lehetővé tette, hogy Kroos ne a két középhátvéd közé lépjen be, hanem baloldali félterületen jelentkezhetett passzopcióval. A Real egyébként is a baloldalon látta az áttörés lehetőségét, ezért nagyrészt ott erőltette támadásait. Ezáltal sokszor már egészen magasan, a félpálya környékén igencsak zsúfolttá vált a baloldal, hiszen a Pool-játékosok is áttolódtak ide, hogy lezárják a területet, illetve Ronaldo, és több ízben Benzema is ide helyezkedett. A következő szituációban például, pont a francia gólvágó (igen, jól olvastad :D) húzódott a bal szélre, de a Pool szoros emberfogásával alaposan megnehezítette a továbbhaladást. Hiába volt jelen sok fehér mezes, az akció megtorpant. És mivel Salah ilyenkor lezárta a közelebbi középhátvédhez vezető utat, ezért a levegőben tudta volna biztonságosan megoldani a Real, hogy kikerüljön ezekből a helyzetekből. 

Valamint az is megfigyelhető volt, hogy a Real az ezekhez hasonló szituációkban sem érte el a szélről a pálya közepét, amit olyannyira védett a Pool. Több ízben is Marcelo volt az, aki befelé indult meg, de mivel a Real-játékosok vagy pont azon a szélen voltak, ahonnan elindult a brazil védőnk, vagy a túloldalon, ezért közvetlen segítség nem érkezett, tehát labdavesztés volt a vége. Esetleg visszapassz és újbóli építkezés. De nem csak ekkor voltak nehézségei a Blancóknak, hanem Benzema és Isco is veszített labdát, mikor a 8-as területbe lépett be, ahol Hendersonék kemény fogadtatása várta. 

Azonban, ahogy haladtunk előre a mérkőzésben, egyre inkább utat talált a Madrid az ellenfél védekezésében. Az első félidő második felében kezdődött. Ahogy csökkent az ellenfél pressingje, mert fáradtak – illetve Lallanával már kevésbé volt hatékonyak -, úgy stabilizálódott a Real. Viszont mielőtt félreértené valaki, ehhez hozzájárult az is, hogy a habfehérek létszámfölényt alakítottak ki a labdajáratásnál. Mindazonáltal kiemelnék egy szituációt, amikor tökéletesen kijött az, amit Zidane-ék szerettek volna. Ramos tudja elpasszolni a Mané mellett, cover shadow ide vagy oda, a laszti eljut Krooshoz, aki a főszereplője ismét az építkezésnek. Wijnaldum egyébként késve érkezik, ezzel pedig időt hagy a németnek, hogy továbbpasszolja Marcelónak, aki a két rárontó ellenfél között passzolja vissza a feladónak a lasztit. Innen pedig sikerül átjátszani a középpályát egy előrepasszal Benzemának.

Természetesen az ellenfélnek is akadtak nehézségei, komplikációi. Kezdve mondjuk a labdakihozatallal. A Real viszonylag szervezett, de nem túl intenzív letámadása is sok esetben meg tudta fogni az angolok építkezését. A hangsúly főleg Lovrenre helyeződött, mivel mikor nála volt a labda, akkor Benzema fedezőárnyékkal védve a mögötte lévő területet, de letámadta, amivel a szél felé tudta terelni. Ilyenkor Benzema követte és oldalról közelítve, egyszerre tudta nyomás alá helyezni a védőt, illetve blokkolni van Dijkot. Jelen eset viszont eltér az átlagtól, mert a visszalépő Salah-nak tudják juttatni a labdát. Ő pedig a Kroos őrzéséből felszabaduló Wijnaldummal kényszerítőzik. Ez azon kevés alkalmak egyike volt, amikor a Pool hátulról építkezve kreatív játékkal jutott el az ellenfél 16-osáig.  

 

Érdemes még megfigyelni, hogy Isco mennyire magasra lett tolva, tulajdonképpen 4-3-3-at vagy 4-1-2-3-at formált a Királyi gárda. Amikor pedig áttevődött a játék a szélre Lovren által, akkor Isco átforgott van Dijkról Hendersonra, közben pedig Kroos és Modric Wijnaldumot és Milnert fogta szorosan, CR maradt Arnold környékén. Marcelo meg ragadt Salahra. Aztán kiemeltem egy hasonló szituációt, amikor a Real egész pályás emberfogására a Pool, illetve Karius csupán annyit tud tenni, hogy felíveli a lasztit, ami persze potenciális labdavesztés a legtöbb esetben. 

És ez volt a leggyakoribb, azaz. a Kloppék szenvedtek a hátulról való építkezésben. Sokszor a kiszámítható passzok, illetve forgatókönyv miatt a Real-játékosok korábban kezdhették meg a letámadást, így mire Arnoldhoz jutott a labda, Kroos már ott volt közvetlen előtte, és fedezőárnyékkal védve a mögötte lévő területet meg tudta állítani az ellenfél építkezését.

Előzetesen sokunk tartott a Madrid gyengécske védekezésétől, sőt, pontosabban attól, hogy mit kezdünk a támadókkal. Egyrészt rettentően figyelt arra Zidane és ezáltal a játékosok, hogy ne nagyon adjuk el a labdát, illetve a kontráknál legyenek hátul emberek, akik azonnal nyomás alá helyezik a labdást és le tudják lassítani. Éppen ezért nem sok babér termett az angoloknak ezúttal. Én például fel sem tudok hozni most egy példát, amikor veszélyeztetni tudtak volna kontrából. Továbbá a felállt védekezésben is történtek apró változtatások, példának okáért szűkebben helyezkedtek a fehér mezesek, ezáltal szabadon maradt a balon Robertson. Viszonylag gyakran próbálták őt íveléssel helyzetbe hozni, egyszer pedig sikerült is onnan veszélyeztetni a Poolnak. De a Real egészen jól oldotta meg a felmerülő helyzeteket. Ugyanis mikor Marcelónak kellett szabadon hagynia Salahot, hogy kilépjen az ellenfél szélső védőjére, akkor Ramos húzódott Marcelo pozíciójába és vette fel az egyiptomi támadót. Ezzel persze nagy űr tátongott a védelemben, de ennek orvoslására Zidane Casemirót használta, aki rendszeresen nyújtott plusz egy embert az említett csapatrészben, mondjuk Firmino levédekezésére. Azonban jelen esetben csak a területet volt hivatott védeni, ahogy az látszik is alant. 

Végül ismét kitérek a szögletekre, ha már a beharangban is megemlékeztem röviden, akkor a történtek után is illik. Az egyetlen gólt ugyanis onnan kaptuk. Pedig a Pool nem változtatott a szokásán, azaz ismét csak 5 emberrel képviseltette magát ezen alkalmakkor az ellenfél kapuja előtt, méghozzá ugyanaz az 5 játékos, aki általában. A gólt pedig annak ellenére sikerült összehozniuk, hogy a Real létszámfölényben volt. 

Zizou


A fentiekhez okosat nem tudok hozzá tenni, nem is tudnék. Ezért úgy döntöttem, hogy a számomra érdekes, kedves jeleneteket mutatom meg, fontos észrevételeket osztok meg veletek.

Bár az sok szurkolóban egy-egy rossz megmozdulás maradt meg Isco és Kroos részéről, de előbbi esetében muszáj rögzíteni: mindkét oldalon sokat tartózkodott, besegített a védekezésbe és a támadásépítésbe is Carvajal/Nacho és Macelo területén is. Sőt, Benzema lesgóljánál ő ívelte CR fejére a labdát (jobb oldalról) és Nacho kapáslövésénél szintén ő nyeste át a labdát a hosszúra (bal oldalról). No és ott van még a keresztlécre lőtt labdája. Számtalanszor mozgott mélységbe, hogy passzopciót nyújtson a labdakihozataloknál és területet nyisson a társaknak. Véleményem szerint az ellene sokszor felhozott érv, a játék lassítása sem valid ezen a meccsen, hiszen Zidane az egész csapattól a lassú játékot, a rengeteg keresztpasszt, az ellenfél fárasztását kérte. Nem direkt játékot játszottunk. Azt meg le sem írom, hogy 98%-os passzhatékonyságával gyakorlóiskolába tolta vissza a szégyenszemre csak 96-96%-ot teljesítő Kroos-Modric párost. 😉

Sok helyen két mérkőzésről írtak a 90 perc kapcsán. Szalah sérülésében láttak a fordulópontot. Ezzel talán nem is lehet vitatkozni – én is így éreztem élőben. De nem taktikailag, hanem mentálisan, ami kihatással volt a taktikai feladatok teljesítésére. Mit ne mondjak, a 42-44. perc környékén egy közeli képen Klopp kidüllesztette mellkasát és rácsapott, hogy jelezze a srácainak: magabiztosan, bátran!

Azt is sok helyen lehetett látni, hogy Mo pályán töltött ideje alatt kemény letámadással és gegenpressinggel jött a Pool. (Itt jegyezném meg, hogy a SportTV-s kommentátor a második félidőben, amikor percek óta nálunk volt a labda és a Pool ezt megunva letámadást indított, hogy: „Itt jön a híres gegenpresszing.” No. No nem. A kettő nem ugyanaz és sajnos itt a letámadást és a gegenpresszinget sikeresen összemosta a szpíker.) Szerintem azonban nem tartott Szalah sérüléséig ez az etap. Mert ugyan igaz, hogy az elejét nagyon megnyomták és sok hibára kényszerítették az ekkor a leghátrébb helyezkedő Casemirót Bobbyék. Mint ezen a játékhelyzeten is látszik:

Mit látunk? Folyamatosan hét-nyolc liverpooli játékos szűkíti a labda környékét és helyez nyomást a mi játékosainkra a saját térfelünkön. Casemirora azonnal rárobbannak, mert tudják, hogy ilyenkor hajlamos hibázni (hibázik is). Ja, és amikor a PSG elleni odavágó Összefoglalójában arról írtam, hogy az első 15 percben mindkét csapat játékosai „elmondták” a keményebb belemenésekkel, hogy itt ki a „nagyobb kutya”, úgy most is megtörtént ez: egy semleges területen, a felezővonal és alapvonal találkozásánál Lovren feleslegesen ütközi le CR-t ilyen keményen. Elvben. Gyakorlatilag ő is jelezni szerette volna C-nek, hogy ne számítson semmi jóra.
Casemiro nyomás alatti teljesítményére itt egy újabb videó, a 4. percből. A Poolnál egyértelmű volt, hogy Firmino kapta a Tank letámadását. Itt is eredményes volt.

 

Azonban a 10 perc környékére Zidane csavart egyet a dolgokon. Casemirónak innentől a meccs végéig labdakihozatalnál a kezdőkör felé kellett mozogni és hagyni, hogy Kroos, Modric, Isco vegye fel azt a területet, ahol eredetileg neki kellett volna lennie. Továbbá a társak egyszerűen kihagyták a passzjátékból a brazilt. Akkor sem adták neki, ha Firmino (vagy más liverpooli) távol volt tőle. Csak akkor érkezett hozzá passz, ha valóban nem volt másik választás, vagy ha pánikszag terjengett a levegőben. Érdemes ezen a jelenetsoron megfigyelni, hogy Firmino itt is azonnal felveszi Casemirót, aztán ahogy a Tank a kezdőkör felé mozog, úgy el is hagyja őt. Benzemának egyszer volt egy tiszta lehetősége Caselelének passzolni, de nyilván nem élt a lehetőséggel. Hasznos megfigyelni, ahogyan Isco bemozogja az eredetileg Casemiróhoz tartozó területet és azt is, hogy Firmino mennyire nem tud dönteni: hagyja magára a 14-esünket és így effektíve be tudna kapcsolódni a letámadásba (Varane, esetleg Ramos irányába), vagy maradjon a Tankon. Mivel inkább marad és onnan lép el, valamint (jelen esetben) Isco mélységi mozgásával a Real már itt, a 11. percben hosszú labdatartást tud bemutatni. Egy embert kivettek a Pooltól (Firmino) és egy plusz emberrel létszámfölényt biztosítanak (Isco) a Habfehérek.

Casemiro egész feladat ennyi volt innentől kezdve a build-upban, illetve az, hogy a leggyorsabban reagáljon labdavesztésnél és biztosítsa a területet. Itt is megtörténik mindez, hiszen azonnal Ramos helyét veszi fel. Ahogy Navashoz kerül a labda, Firmino felveszi Casemirót, aki rögtön a kezdőkör felé mozog el, hogy a területet így szabadítsa fel a társaknak. Most Isco helyett Kroos mozog be oda.

Zidane a horizontális irányú labdajáratást kérte a srácoktól, amit már a 11. percben sikeresen be is mutatott a társaság. Szerintem nem igaz az a vélemény, hogy Szalah sérüléséig tartott az első szakasza a meccsnek, mert a játékban már az előtt is kijött a Pool letámadásából a Real. Úgy vélem, hogy Szalah sérülése mentálisan jelentett határkövet. Az egyik csapat megzuhant, a másik pedig felszabadult.

A horizontális labdajáratásra itt vannak még további videók. A srácoknak nem az a céljuk, hogy minél hamarabb a boxon belülre küldjék a labdát. Fárasztani akarják a Pool játékosait. Minden jelenetben érdemes figyelni, ahogy Casemiro kimarad a játékból saját térfélen – tudatosan -, valamint azt, hogy labdavesztéskor milyen jól veszi fel a szükséges területet.

 

Bale beállása után átállt a csapat támadásban 433-ra, illetve védekezésben Bale a jobb oldalra zárt vissza nagy fegyelemmel. Főleg Modric helyezkedésén lehet látni, hogy mit jelent ez a változtatás. A pálya centrumába került és onnan mozog mindig a labda irányába. Casemiro védekezésben egyértelműen mélyebbre húzódik, Benzema és Cristiano felváltva pedig a bal oldalt fedik le. Bale varázslatos gólja előtt ugyanúgy járatják a labdát és hagyják figyelmen kívül a boxot (egészen Marcelo beadásáig). Itt a hagyományos kameraállásból a Pool mozgatása:

 

Itt pedig egy speciális kameraállásból ugyanaz. Érdemes figyelni, hogy a csatár pozícióját milyen sokáig teljesen betöltetlenül hagyja a Real. Ezen szerintem látványosabb a Liverpool futtatása, na meg a CKM felállása… 😉

 

A horizontális labdajáratás egyenlő állásnál és vezetésnél is alapjáték volt. Sőt, hogy milyen gyorsan kapcsolnak a pályán ezek a világklasszisok. Az alábbi jelenetben Modric látja, hogy Casemiro nincs őrizet alatt és már tolja is neki a bogyót. Nem is egyszer. Aztán bal oldal-jobb oldal-bal oldal-jobb oldal (lenne, ha Marcelo lábáról nem csúszik le a beadás…).

 

A következő jelenet nem Casemiróról fog szólni. Vannak olyan szakemberek, akik nem a hagyományos statisztikákkal foglalkoznak. Például a passzoknál sem elégednek meg annyival, hogy passzhatékonyság, meg előre és hátra irányú passz… Hanem azt is nézik, hogy egy-egy passzal hány védőt vesz ki a játékból a passzt adó. Igen, ez a vertikális passzok lennének. Ennél a jelenetnél egyrészt Kroos meglátja ÉS be is fut az üres területbe, Marcelo oda is adja neki a játékszert (két ellenfél kivéve a játékból). Kroos passza pedig újra kivesz két embert (Hendo és Lovren). Benzema megkapja a játékszert, akit VvD őriz. Nem kicsit csúszott el a Pool védelme. A belső védő pozíció biztosítása miatt mindenki kedvenc Milnere érkezik. (Az új edzővel jó lenne a középpályásaink ilyen skilljeit kihasználni…)

A második félidő elején mi voltunk az első félidő eleji Pool. Mi van? Az, hogy most mi voltunk jelen 8 emberrel a Liverpool térfelén. Láss csodát: ők is elvesztették a labdát. Ebből érkezett Isco felsőléce.
A végére pedig egy jelenet maradt, amiben azt láthatjuk, hogy a Világ Legjobban Passzoló Játékosa milyen körülmények között látja biztonságosan odaadni a labdát Casemirónak… 😆

Jose


Ennyi kevéske jön most tőlünk. A mérkőzésre a legkomolyabb hatással Szalah sérülése és Karius még ma is hihetetlen megoldásai voltak. Bale egyéni teljesítménye csak ezek után jön, aztán pedig érkezhet a taktikai ráhatás.

Mi köszönjük a türelmeteket és azt, ha ezt a kései anyagot legalább 13 hozzászólással (Tizenhárom…) jutalmazzátok!
Zizou

Share
Published by
Zizou

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago