Összefoglaló Jose  

Zavarna, ha számítana… (Real Madrid – Másik Madrid)

Ám nem zavar, mert tudom, hogy a csapat és ZZ nem úgy tekint most már – jogosan – a La Ligára, mint egy fontos sorozatra. Jövőre majd megint zavarni fog, ha nem nyerünk, mert jövőre ismét komolyan fogja venni a bajnokságot ZZ. Célnak például remek lenne megtörni ezt a sorozatot: hazai pályán a bajnokságban 2012 óta (az jó rég volt…) nem vertük mert az Atleticót. Mert történt tegnap, hogy…

… döntetlennel zárult az a meccs, ahol talán ez az az eredmény, amely mindenkinek a legjobban megfelelt a nemzetközi lehetőségek miatt.

Nem utólag akarom megmagyarázni a dolgokat, már a Beharangban is erről írtam.

Ami viszont meglepő volt, hogy mennyire dinamikusan és mégis mennyire hatástalanul kezdte a meccset csapatunk. Gyorsan játszottak a srácok és szemre ez akár hasznosnak is tűnhetett, de a valóság az, hogy nem nagyon volt olyan játékszituáció, amikor a pálya egyik-másik zónáját ki tudtuk volna üríteni. Az ATMA védelem remekül funkcionált.

Igen, voltak helyzeteink, ám a legtöbb újra egyéni megmozdulásokból és nem csapatszinten létrehozott támadásokból fakadt. Persze, mindkettőre szükség van egy jó csapatnál, ám egy jó csapat ellen egyértelműen több kell. Főleg akkor, ha tudjuk, hogy a másik csapat legerősebb része a védelem, míg a mi csapatunk leggyengébb része… szintén a védelem. Tehát jósolható volt, hogy egy erősebb Atletico szakaszt nem úszunk meg kapott gól nélkül, így (ismét, sokadszor) jól kell(ett volna) sáfárkodnunk a mi helyzeteinkkel. Az meg főleg ne csapjon be minket, hogy azt látjuk, hogy beszorítjuk az Atleticót. Ne, mert nekik ebben semmi szokatlan nincs. Ők Simeone alatt ezt a felállást komfortosnak érzik, nem okoz semmi kellemetlenséget nekik, ha perceken át kell a saját tizenhatosuk előtt védekezni.

Amikor mi támadtunk, látványos volt, mennyire könnyen tudják biztosítani a labda környékét és emberfölényt kialakítani a labdás körül, amint az a tizenhatos vonalához érkezik. Látványos volt az is, hogy 4 embernél több nem támadt náluk a labdaszerzést követő első szándéknál. Ha megtartották a labdát (ha Kovacic nem nyomta le Grízt…) és visszajátszották Godinéknak, akkor szépen felfejlődött Cholo csapata is, de pl. míg nálunk a megszerzett labdával első szándékból a védősorunkból is (!) Marcelo/Carvajal azonnal indul, addig náluk max. négy ember volt és egy sem védő.

A kezdő majdhogynem hibátlan volt, de még a gólpassza ellenére is világos, hogy Bale ordító nagy kényszerből van a pályán és kényszerű poszton. Szerintem nem csak nálam „jött le a képernyőről”, hogy mennyire idegenül mozog és avatkozik játékba ebben a csapatban. Valószínű, hogy ha még egy hetünk van a Juve elleni második csörtéig, akkor nem a Paci kezd. Ha a Juve ellen a padra rakja ZZ, akkor normál körülmények között az ATMA ellen sem pakolná fel. De jön szerdán a visszavágó, akit lehetett, pihentetett. Benzema ilyen volt – és igen, százszor is pihentesse, ha ez hozzájárul ahhoz, hogy úgy vigye el a védőt CR elől, mint Ronaldo első góljánál tette a CameraBenzema. Bale az első öt percben aztán bemutatott egy remek egyéni megoldást is (a felezőnél hagyta faképnél őrzőjét) és egy gyermeteg, önveszélyeset is (Marcelo bedobását nem tudta lekezelni, méterekre pattant a labda tőle, az ellenfélhez, a mi térfelünkön).

Modric is az érthető-indokolt helyen volt a pihentetett játékosok sorában. Most melyik sorozatban legyen hasznunkra? A BL-ben, vagy a lefutott és érdektelen bajnokságban? Ugye.

Ceballos pihentetése is teljesen érthe… ja, nem.

A meccs első nagy helyzetét CR puskázta el, tegyük hozzá, már az is nagy szó, hogy a levágódó labdát (Bale csúsztatását) lereagálta a hosszú oldalon (10. perc).

Másfél perc múlva már Kroos és Juanfran ütközése miatt horkantunk fel. A sporiról külön nem akarok értekezni, mert spanyol és tudjuk, hogy ez így együtt mit jelent… Az esetért adhatott volt tizit, nem tette. Ami fontos, hogy ezt a kispályás megoldást a szögletnél nem először mutatta be Marci és Toni (ez az ominózus eset már a meccsen is a 2. ilyen szöglet után következett). Ezzel meg tudjuk lepni az ellenfeleket, és használjuk bátran a jövőben is!

Ezekben a percekben kezdett hozzá az Atletico a csapatra jellemző durva „szerelésekhez”. Jó, fel tudja b@szni az embert, ha látja, hogy hentelik a kedvenceket, de Cholo alatt ez a természetes tőlük.

Ezt azért is jó így rögzíteni, mert a 14. percben jogosan mutathatta fel a sárgát Kroosnak a spori, miután a német gépállat csak a jelzős szerkezet második felét dobta Griezmann útjában. Tehát a szőke classic német igyekezett brusztfeka jellemzőkkel feltuningolni játékát. Ez tetszett meg Lucasnak, mert keményen letalpalta Lucast. (Mezszíneket tessék kitalálni itt.)

De nézzétek, mennyire az indulatai tudnak uralkodni az emberen… csak most jut eszembe, megemlékezni, hogy: mekkora kapufát vert már Asensio, amikor Kroos elesett a boxon belül. Látjátok.. arra reagálunk, ami nagyobb dühöt/indulatot vált ki, ami meg pozitív érzéseket, azokra kevesebb figyelmet fordítunk. Pedig azok, amelyek építenek.

A 20. percben CR lép vissza mélyen labdáért, Kovacic és Bale segítségével építi fel a támadást, és jó 25-ről a gyengébbik (ez most csak poén, nincs olyan neki) lábával kínálja meg Oblakot. Újabb szöglet. A szögletet kifejelik, Kova összegyűjti, letolja balra, Asensiót meg most én tolom le, hogy MÉGIS MIÉRT NEM LŐTTED RÁ!? Inkább be akartad adni, de nem sikerült. Tipikus jelenetet láttunk. Amikor az első gondolatod az, hogy ezt rátűzöd, de látod a társakat bent és a pillanat törtrésze alatt elbizonytalanodsz, aztán bármit választasz, elbafod. (ReAlantos, ezt ne javítsd ki, tényleg így akartam írni, hogy: elbafod.  :mrgreen: )

A következő érdekes dolog a hazaadás volt. Ami nem volt az. Beleért CR lába, aki azért végtelen rutinnal jelezte, hogy: HAZAADÁSVÓTSPORIIII.

Bale a 25-26. percben a balszélső és a jobbszélső helyén is jelen volt. Egyik esetben sem volt szükséges szélen lennie. Előbbi esetben Asensio és Marcelo területére hozott még egy védőt, a második esetben pedig beadta annak a Ronaldónak, akire így, Bale centerként jelen-nem-léte miatt csak hárman figyeltek. Az volt ekkor az érzésem, és most is az, hogy hasznos amit Gareth csinál, csak nem illik ebbe a Realba. Valahogy nem ugyanabban a ritmusban mozog-gondolkodik, mint a többiek. Ez nem az egyéni megoldásaira, vagy a munkamoráljára tett megjegyzés. Hanem az „egész több mint a részek összege”-elv mentén meghatározott vélemény.

De vissza az izgalmakhoz: a 28. perc elején Toni adta be a labdát egy pontrúgásból, a lecsorgóra Varane és CR érkezik, előbbi éri el a labdát elsőnek, de lövését blokkolják. A CR által megszerzett második lepattanóból már komoly lehetőség nem alakult ki.

A 30. percben rossz kommunikáció miatt Varane és Kapitány között ugrott ki a labdával a cro-magnoni ember, gólba tartó lövését a szamuráj hajat növesztő Navas védte bravúrral szögletre. A helyzet amúgy nem jött volna létre, ha Carvajal nem ragad bent és így on-on tartja az offside call-t.

A 34. percben a brusztfekát Krooshoz képest sokkal hitelesebben alakító Thomas Lucas VACCKEZ hentelését zárta sárgával. Azt a Lucast, akit Lucas a 38. percben gázolt el. Mondjuk itt az eset a 16-oson belül történt, de a síp elromolhatott, mert némán szólt.  😐  Ok, ez inkább nem volt tizi, mint Kroos esete.

Ekkor kicsit besűrűsödtek a dolgok: Bale kezezést reklamált – nem volt az. Ramos kezezést reklamált – nem volt az. A partjelző Vitolo ellen lest intett – nem volt az. Utóbbi esetben ha nem is a kapuig mehetett volna egyedül a srác, de a tizenhatosig biztos. Labdával az utazósebessége azért még a fél Asensio-sebességet sem éri el… De mint mondtam, besűrűsödtünk… Egy gyönyörű Ase-Lucas összjáték után CR-hez került a labda. Ő ráfordult és lőtt, de levágódott blokkról. Bale szedte össze, passz Marcinak, Marci jobb lábára cselez, ellövi, madridisták milliói nem hiszik el, de tényleg nem lett gól, ugyanúgy, mint Asensio lövése, ez is a keresztléc és a kapufa találkozásánál csattan, csak a másik oldalon. A kivágódót Dani tűzi kapura, Oblak véd szögletre. A szöglet elrúgása előtt Ramos feldönti Lucast (találjátok ki, hogy melyiket), a spori int, hogy álljon fel, aztán 5 mp múlva lefújja a dolgot és szabad kifele. Just spanish referees… Aztán mire belemelegedtek volna a srácok, lefújta a 45 percet a gyászruhás.

A 2. félidő első perceiben nagyon rágyúrtunk a jobb oldali támadózóna kiürítésére. 3 játékosunk állandó elmozgása és a bepasszok-kipasszok gyors lejátszása meg is hozta az eredményt, mert mind Lucas, mind Dani védő nélkül kapta a labdát, de a beadások az Atletico ellen a legtöbbször nem hoznak sikert.

De aztán jött Bale beadása…  😎 Az gyönyörű volt. Az csodálatos volt. Az megérdemelte, hogy CR gólra váltsa. S a portugál, ha nem is tökéletesen, de védhetetlenül lőtte meg a labdát, és végre Oblak is csak annyit reagálhatott, hogy  😯 .

Egy perc múlva ismét Bale adta be, most Asensio lőhetett, de nem járt sikerrel.

Fontos megjegyezni, hogy Bale mindkét esetben lendületből játszhatott. Nem őrlődött a védők darálójában, nem állva kapta a labdát, nem volt statikus a játékhelyzet. Tudom, nyers leszek, de neki továbbra is az angol liga az otthona, a #besztlíg, nem pedig a spanyol. Ott kedvére futhatna, itt ritkán van erre lehetősége.  Aztán jött egy harmadik elfutás. Asensio indította a baloson Bale-t, beadása kissé pontatlan volt. De tessék, itt van 3 percen belül 3 olyan játékhelyzet, amiben Gareth csilloghatott, csillogott, de tudomásul kell venni, hogy nem ez a jellemző a Real meccseire. Nem az ilyen játékhelyzetek.

Az 57. percig tartottuk a masszív előnyt. Ekkor kijött az, amit fentebb már említettem: nekünk a védekezésünk a gyengénk. Fontos: nem a védelmünk, a védőnégyes önmagában. Itt Bale (ő volt a legelső emberünk) és Navas között, kettejüket is beleértve, mindenki sz@rul oldotta meg a saját feladatát.

Griezmann pedig köszönte a lehetőséget és egy gusztustalan gólörömmel lepte meg a világot. (Arról a milliméteres lesről csak annyit, hogy az szóljon érte, aki élőben kiszúrta volna…) Ami még fontos, hogy hátrányba kerülve az ATMA azonnal váltott és az egész csapat 30 méterrel fentebb lépett, Koke, Saúl és Thomas együtt olyan közel volt a kapunkhoz, mint open play esetében egyszerre sem még a 0-0 alatt.

Aztán 1-1-re változtatva az eredményt, újra visszatértek a korábbi alaphelyzetbe. Ahogy mi, úgy ők is a szerzett góljuk után azonnal bevihették volna a másodikat. Nálunk Asensio rosszul találta el, náluk Koke lövését ütötte ki Navas. A támadásuk újra csak négy emberből állt.

A 63. percben pedig annak is egyértelművé kellett, hogy váljon a dolog, aki nem hitt nekem a Beharangban: Zidane és a csapat egyszerűen nem akarja az erőforrásokat elhasználni ezen a meccsen. Történt, hogy ekkor érkezett Benzema a pályára Ronaldo, RONALDO helyére… Ilyen soha nem történt még. Fél órával a meccs vége előtt, egy nem eldőlt találkozón. De mivel a csapatnak mindegy, hogy a 2-4. helyek melyikén végez, így tökéletesen érthető ZZ húzása. A BL-re kell tartalékolni. CR is tudta, hogy ez a terv, még a legnagyobb gyűlölői sem tudnák belemagyarázni a testbeszédébe, hogy megharagudott volna a cseréért. Az elmúlt 10 meccsen bemelegítés gyanánt vert 20 gólt. Nem igényel külön magyarázatot, hogy miért kell őt óvni.

A 73. percben érkezett Asensio és Kovacic helyett Isco és Modric. Ezt fel lehetett fogni úgy is, hogy meg akarja nyerni a meccset ZZ, meg úgy is, hogy a Juve elleni találkozóra készülve a várható középpálya (+ Casemiro) legyen játékban, kicsit mozogjanak.

 A 75. percben Godin és Lucas ütközött, ez is épp olyan eset volt, amire rá lehet mondani, hogy „versenybaleset” és azt is, hogy sima tizi, mert „Há’ ott üti agyon, spori! – de ez a sípmester úgy volt vele, hogy csak a vitathatatlanra fújja be. Pár pillanattal később Bale újabb remek beadása érkezett bal oldalról (mert ez a srác ott érzi magát a legjobban…), de a labda Benzemát találta meg. Kitaláljátok, mi történt?  😉

77. perc, Carvajal adja be, Bale bólint mellé. Kreatív joga bonito…

Isco és Modric beállítása telitalálat volt, mert azonnal gyorsabb és ötletesebb játékot tudtunk bemutatni a támadóharmadban, kis területen. Nem lőttünk ugyan gólt, de a csapat azonnal megmutatta, hogy így is tud játszani.

A 80. percben aztán a legrosszabb történt meg: megsérült egy játékosunk. Lucas egy ártatlan szituációban rosszul lépett, a bokája kissé aláfordult. A szalagok biztos nyúltak, de a magam tapasztalata ilyen sérüléseknél az, hogy másnap még kegyetlen érzés, de két nap múlva rendesen tudsz sétálni, harmadik nap óvatosan futni, negyediken pedig már vígan játszol ismét. Reméljük, ilyesmi lesz Lucas esetében is!

Az eset után emberhátrányba került a csapat, hiszen ápolták kiskedvencünket, és ezt majdnem kihasználta a vendégcsapat. Két támadó maradt Varane-ra, ám sikeresen elrontották a játékot. Valószínű, ha betalálnak ekkor, úgy pont nélkül maradunk.

Viszlát, Kölyök!

A 88. percben Lucas sárgát kapott színészkedésért, valóban az volt, sajnos ezeket jó lenne levetkőzni, elhagyni, meghagyni azoknak, akiknél minden korosztályban tanítják.

A ráadásban Capi még megnyerhette volna a meccset egy csodálatos szabadrúgással, de Oblak gonosz volt és kivédte a lövést. Aztán az ebből következő szögletből ismét Ramosnál volt a lehetőség, de fejese elkerülte a kaput.

Maradt az 1-1, ezzel a Barcelona nyert, a két madridi csapat pedig nem vesztett, sőt, igazából még csak nem is szomorkodtak.

Amit fontos kiemelni, hogy a Asensio és Kovacic keveset tudtak hozzátenni a játékhoz – nagy hibát nem követtek el, de az alapfeladaton túl nem kaptunk semmit tőlük.

Bale esete más. Őt egyik oldalon a meccs emberének választják. A másik oldalon pedig Valdano nyilatkozza, hogy nem ér 100 milliót, inkább csak 11-et. Egyikkel sem értek egyet, nálam Marcelo volt a meccs embere, míg Bale akkor tudott tényleg hasznos lenni, amikor lendületből, a bal oldalról támadhatott. Amint bekerült középre, vagy tükörszélsőnek a jobb oldalra, azonnal megtört a játéka, eltűnt a lendülete és nem volt jó megoldása ezekről a posztokról.

Bár városi rangadó volt nevében a meccs, de a játékosok arcán, metakommunikációján lehetett látni, hogy nem ez a legfontosabb találkozó (már). Sajnos a mi bajnoki meccseink ilyenek lesznek. Persze, nyerni fogunk még a La Ligában is, de idén már nem ez a prioritás.


A kései összefoglalóért elnézéseteket kérem. Egy nem várt vasárnap délutáni idegbecsípődés után más ütemben tudom csapkodni a klaviatúrát… Viszont jó hír, hogy már készítjük a Beharangot a Juventus elleni visszavágóra!  🙂

A derbi összefoglalója:

Oszd meg a posztot, ha tetszett!