Beharangozó La Liga Zizou  

3 men down

Most sem maradunk hétközi mérkőzés nélkül, mivel a királyi gárda egy a klubvilágbajnokság miatt elmaradt mérkőzését kell bepótoljon, méghozzá a Leganés ellenében. Viszont, ahogy a címből is kiderül, az igazi témát most a szűk egy hét alatt kiváló 3 alapemberünk szolgáltatja. Modric, Kroos és Marcelo is kényszerpihenőn van, ezáltal a kevés szerephez jutó fiatalok vállalhatnak oroszlánrészt a mai Leganés elleni találkozó során, illetve a PSG visszavágójáig. 

Nem kell hosszú utat tennie ZZ legénységének, hogy a Leganéshoz látogasson, hiszen az Estadio Municipal de Butarque névre keresztelt stadion szintén Madridban van. Az 1928-ban alapított együttes tulajdonképpen az utóbbi időben tűnt csak fel, mivel korábban az alsóbb osztályokban szerepelt, de 2016 óta a LaLi küzdelmeiben vesz részt.

Jelenleg a 12. helyen áll, tehát pontosan a középmezőnyben tanyázik. Mégis úgy tűnik, nem túl kecsegtető sorozatban vannak, mert legutóbbi 3 bajnokijukat elvesztették. Valamint, ha hozzávesszük a Getafe meccset és a Sevilla elleni odavágót, akkor további 2 döntetlennel bővül ez a sorozat. Nem lehetnek túl boldogok. Azonban viszonylag messze vannak a veszélyzónától, de előrefelé sincs túl nagy mozgásterük. Mégis a közelmúltban volt alkalmuk ünnepelni egy jelentős sikert, hiszen először jutottak a Copa del Rey elődöntőjébe. Méghozzá pontosan a Real ellen vívták ki ezt a remek eredményt, ami minden bizonnyal még nagyobb dicsőséggel tölti el a kiscsapat szurkolóit. A következő körben a Sevillával kerültek össze, ami 3-1-es összesítéssel a végállomást jelentette a Leganés számára.

Mondhatnám, hogy nem túl sok aggódni valónk van, és sima 3 ponttal kell távoznunk, mert a szerény képességekkel rendelkező Leganés nem jelenthet túl nagy ellenállást a Real számára. Azonban nincs egy hónapja, hogy kiestünk ellenük a Copa del Rey küzdelmeiből. Persze hozzá kell tenni, hogy a bajnokságban nem várható Garitano legénységétől ugyanolyan küzdőszellem, mint volt közel egy hónapja a kupában. Nem, sokkal valószínűbb, hogy nem lesz túl nehéz dolgunk… csak a koncentráció a helyén legyen. De ha már elmondtam a Leganés kapcsán, hogy nincs túl sok előrelépési lehetősége, akkor a Real kapcsán is meg kell említenem. Ugyan csak egy pontra vagyunk a Valenciától, de onnan még további 9 pont szükségeltetik a második helyezett Atletico beéréséhez.

A hazai csapatnál csak két játékos szereplése volt kérdéses, Alexander Szymanowski és Darko Brasanac. Garitano meg is erősítette, hogy a két játékos biztosan nem fog pályára lépni. Így a következő játékosok  alkothatják a mester kezdőjét: Cuéllar; Zaldua, Siovas, Munoz, Raúl Garcia; Eraso, Gabriel, Rubén Pérez; Amrabat, Beauvue, Naranjo.

Ezzel szemben a Real oldalán jóval több a kérdőjel és a változás. Mivel ahogy azt már említettem, három alapemberünk dőlt ki. Lukaról és Marcelóról is ugyanolyan orvosi jelentést tettek közzé, tehát feltételezhető, hogy nagyon hasonló izomsérülést szedtek össze. Míg Kroos a térdével bajlódik. Egyelőre azonban semmi többet nem tudunk róluk, példának okáért, azt sem, hogy mikorra térhetnek vissza. Vajon ott lesznek Párizsban? Az AS ugyan megkérdezett egy szakértőt, aki 4-6 hétre jósolja Marcelo sérülésének átlagos felépülési idejét, de mivel a brazil korábban már többször is hamarabb rendbe jött, mint azt várni lehetett, ezért akár kevesebb is lehet. De persze mindez csak találgatás.

Azon is morfondíroztam, hogy Modric és Marcelo sérülése kissé gyanús, ami kérdőjeleket generál bennem a sérülésük valóságát illetően. De ha ezt most félretesszük, akkor roppant aggasztó, hogy mindketten fáradásra utaló okokból szenvedtek el sérülést, tehát túl lettek hajszolva. Márpedig a szezon azon részén vagyunk, amikor rettentő fontos a keret rotálása, a kulcsjátékosok pihentetése, hogy az igazán fontos összecsapásokra formában legyenek és frissek is maradjanak.

Nem véletlen, hogy közel egy hónapja José a következőket hangoztatta:

Kell egy egészséges fejlődés a keretnek. Szükség van arra, hogy ne legyen egy agyonhasznált csapata és egy alig használt csapata. Ha ezt Zidane úgy tudja megvalósítani, hogy időszakonként más formációban küldi fel a gárdát, hát tegye meg, és ossza el jobban a játékperceket.

Ez igaz volt akkor is, és most is. Viszont most Zidane mester rá van kényszerítve, hogy megadja a játékperceket a fiataloknak, a padozóknak. Ne csak beszéljen róla. Végre tényleg elveszti a BBC az érinthetetlenségét, ahogy azt a tegnapi AS borítóján is írják – Asensio és Lucas méltatása mellett.

És valóban két olyan játékosról van szó, akik rendre jó teljesítményt produkálnak, ha lehetőséghez jutnak. Sőt Asensio, ha elkapja a gépszíj, akkor ontja magából a gólokat, ami rettentő jól jönne a szezon ezen részén. Márpedig a Betis ellen betalált és ma este is meg lesz az alkalma. Ez pedig gyümölcsöző lehet az előttünk álló PSG elleni visszavágó során vagy esetleg a BL további szakaszában. Szorított helyzetben egy éles Asensio állna be, akár továbbjutást is érhet.

De nem ő az egyetlen, aki lehetőséghez juthat, hiszen van itt még nekünk egy Gareth Bale is. Ő ugyan nem igazán fiatal már, de mindeddig nem sokat tudott felmutatni a szezon során, márpedig azért a magas fizetésért nem ártana, ha teljesítményben is felzárkózna. Aztán ott van még Kovacic, Theo és Isco. Mindhárom játékos igazán fókuszba kerülhet, ha Kroosék nem épülnek fel. Abban pedig egyetértünk, hogy meg is érdemlik, de Theo kapcsán vannak kételyeim. Vajon miként fog teljesíteni? Annál is inkább, mert Zidane edzősködése alatt egyik kulcsposzt az pont Marcié volt.  Llorentéről pedig még nem is beszéltem, aki Casemiro alternativája és eddig szintén nem sok vizet zavart. Pedig Kázmér is csatlakozhat Ronaldo mellé, abban a tekintetben, hogy ráfér a pihenés. Szóval láthatjátok, hogy sok a változó, de szükség okozta rotáció is remek lehetőségeket rejt magában, legalábbis a minőségi cserékből még maradtak. Már csak az edzőn múlik minden.

Mivel átforgatott vendégcsapat fog kifutni a kezdő sípszóra, ezért vélhetően nem lesz hibáktól mentes a játék, ugyanakkor élvezetes meccset várok. Éppen ezért érdemes lesz leülni és szorítani kedvenceinknek, dacára a fura időpontnak is. Jó szurkolást! Találkozunk a kommentszekcióban 18:45-kor. 

TIPPELDE – 17:30-ig van lehetőségetek játszani.

 

 

Oszd meg a posztot, ha tetszett!