Izgalmas összecsapást hozott a sokunk által várt Real-PSG találkozó. A végeredmény nagy különbséget jelez a két csapat között, pedig közel voltak egymáshoz. Sok helyzettel és rengeteg érdekes, olykor vitatott szituációval zárult az összecsapás. És bár José kolléga remekül összefoglalta a látottakat, de ez a meccs mindenképp megérdemel egy más megközelítésű posztot is, ami inkább fog a taktikai történetre koncentrálni. Vágjunk is bele!

Első félidő

A tavaszi formációhoz (4-3-1-2) visszanyúló Real Madrid nagy elánnal vetette bele magát a mérkőzésbe, ahogy azt egy vendéglátótól illik egy ilyen összecsapás alkalmával. Egész pályás letámadásuk visszafogottabb játékra kényszerítette a PSG-t.  Éppen ezért a kezdeti szakaszban Real dominancia érvényesült. Azonban később a PSG is felbátorodott, többet kockáztatott, de természetesen a Real egész pályás pressingje se volt fenntartható időtlen időkig, így ennek csökkenésével a Real szorult hátrébb.

A védekezést úgy oldották meg a hazaiak, hogy 4-4-2-re váltottak. Ebben Iscónak volt nagy szerepe, mert neki kellett valamelyik szélre visszazárnia. Kezdetben ezt váltogatta, de nagyjából a félidő háromnegyedében már inkább a jobb oldalra – Neymar oldalára – zárt vissza. Hiszen a Real küszködött Neymar megfékezésével, főleg miután a PSG elkezdte pálya mindkét oldalát használni. Tudniillik az első 15-20 percben borzasztóan egy oldalú volt a vendég csapat csakis Neymar oldalán vezettek támadást. Verratti a védőkhöz visszalépve segítette a labdakihozatalt, míg előre Rabiot mozgott sokat. A hőtérképe alapján brutálisat ment a fiatal francia.

A labdakihozatalok pontosan addig tartottak, míg Neymar vissza nem lépett a középpályára lasztiért. Ugyanis innen ő irányította a támadásokat, amik csak is az ő oldalán folytak. Csakhogy a PSG ki tudott lépni ebből az egysíkú támadásvezetésből – a Reallal ellentétben -, Mbappé és Alves bekapcsolódásával a másik oldalt is elkezdte használni a vendég együttes. Éppen ezután váltak igazán veszélyessé.

A kezdeti szakaszt leszámítva a PSG is alkalmazott letámadást, de messze nem olyan agresszívat, mint a Real. Nagyjából a Real védősorától egy 10 méterre húzták meg a vonalat, azaz Navast és a védőket hagyták egy darabig eljuttatni a labdát, és csak utána fejtettek ki nyomást rájuk. A középpályások ezekben a szituációkban gyakran kaptak külön őrzést, főképp Modric és Kroos. Mindazonáltal a Real remek középpályásai révén szorított szituációban is meg tudták tartani a labdát, valamint Isco sokszor lépett hátra, hogy plusz opciót jelentsen. Így ő nem csak a támadásépítés fázisában, de a labdakihozatal során is fontos elem volt. Ha pedig menekülőutat kellett találni, akkor Marcelónak lett áttolva a játékszer. Emery csapata a védekezés során 4-5-1-re váltott az alap 4-3-3-ból. Kettős védelmi vonallal területvédekezést valósítottak meg, legelöl pedig Cavani jelentkezett zavarórepüléseivel.

Amiről még fontos lenne beszélni, azok a labdavesztések, mert úgy alakult, hogy mindkét oldalon voltak belőle gondok. Labdavesztés után azonnali visszatámadás a gegenpressing vagy counterpressing, amit mindkét csapat előszeretettel alkalmazott, bár a PSG-nek kevésbé termett babér, kivéve, amikor Casemiro betlizett. Egy ízben például rettentő nagy hibát vétett a brazil középpályás, amiből komoly helyzet alakult ki. A Real oldalán ellenben az egyik fő eszközzé vált a gegenpressing, hiszen az amúgy sem túl színes eszköztáruk egyik leghatékonyabb eleme az volt, amikor létszámfölényt alakítottak ki a labdás körül és megszerezve azt, gyors támadást vezettek.

Ennek hiányában pedig az alapvető támadásépítési modell. Azaz Marcelo tudott veszélyes lenni a baloldalon. Elfutásaival hozta a tőle várható pluszt, amit hozzá tud tenni a támadásokhoz. Mellette inkább a jobb oldalon, Yuri Berchiche helyén. Gyakran volt próbálkozott a Real itt megbontani az ellenfél védelmét, indításokkal, keresztlabdákkal. De összességében igaz volt a Real offenzíváira, hogy akkor tudtak veszélyes akciót vezetni, ha volt területük. Ami kissé paradoxon, hiszen labdatartást és labdajáratást megerősítő célzattal került be Isco, veszélyt mégse ebből alakítottak ki. Persze Isco pazar teljesítményt hozott, elég ha csak rápillantunk a passztérképére.

Isco első félidei passzai, mind emberhez mentek. Remek teljesítmény!

Nem tartom indokoltnak a Real oldaláról olyan szituációkat iderángatni, amiket már sokszor láthattunk. Sokkal több értelmét látom annak, hogy azokat mutassam be, amik elütöttek a megszokottól, amikben volt fantázia is.

Elsőként talán egy rövidebbel kezdjük. Alábbi szituáció pontosan egy olyan helyzetet mutat be, amiben lenne fantázia, éppen ezért talán csak ez az egy fordult elő. Ugye itt egyik oldalra tevődik át a hangsúly, amiből gyorsan átfordít a másik oldalra a csapat, majd Isco révén beadás következik. De a részletekben van a kulcs. Érdemes megfigyelni, hogy Ronaldóék nem kezdenek átsprintelni, hanem csak bekocognak a 16-oson belülre, így keletkezik egy rés a PSG védői között, amit Isco remekül talál meg, és fut be oda.

 

A következő szituáció valamelyest hasonlít az előzőre. Modric passzolja ki a szélre Iscónak, miközben Ronaldo húzódik be középre, magával víve az emberét, és ezzel területet nyit Modric előtt. Remekül lett megbontva a védelem, több ilyenre lenne szükség.

Aztán természetesen itt van a PSG gólja is, méghozzá csak abból az okból kifolyólag, hogy Modric hibája mellett Ramost is felelősségre vonjam némileg. Hiszen nem először látom tőle, hogy elhagyja a helyét, ami alapból ugye kockázat. De nem avatkozik be, csak néhány méterre megközelíti az ellenfelet, majd a szokásos pózt felvéve csakis a minimumot teszi bele annak érdekében, hogy elhárítsa a veszélyt. Mellesleg azt a mentalitást sem először vélem felfedezni, ami emögött rejlik, azaz nem vállalja fel a párharcot, inkább hagyatkozik arra, hogy hátha majd valahogy elakad az akció vagy valaki más besegít. Aztán ha mégse, akkor szokott az lenni, amikor csak nézünk, hogy gól.

 

Továbbá, jöjjön még egy PSG, de ezúttal elmaradt a gól. Mbappé indul meg a szélről befelé, de sokkal érdekesebb, hogy Casemiro mennyit tud hozzátenni… Aztán az is kérdőjeleket szült bennem, hogy vajon Ramos mit kóricált ott a szélen. Tök feleslegesen hagyta egyedül Varane-t Cavanival. Majd jön egy fordítás a másik oldalra, és Nacho kerül létszámhátrányba. Neymar nem passzol, hanem befelé megy, ezzel Varane-t kényszeríti arra, hogy rá figyeljen, Cavani helyett. Akit egyébként Ramosnak kellene felvennie ezután, de látjuk, hogy csak keresztbe elfut a csékánk.

 

És akkor jöhet végre a második játékrész. Az első negyedórában megint PSG fölény volt, ami több ízben is komoly gólszerzési lehetőségben csúcsosodott ki. Nagyobb intenzitással játszott Emery csapata, valamint történt két változás is. Egyrészt Neymar picit beljebb került, illetve inkább a pálya belseje felé irányult a játéka, ellentétben az első félidővel, amikor a szélen tevékenykedett. Ez azért volt fontos, mert több passz- és kényszerítőopciója volt, sőt, megkapta hozzá a játszópartnert is Alves személyében. Aki már az első félidőben feljebb lépett, de most aztán ténylegesen előrébb játszott, sőt, ő is inkább befelé húzott. Döntő periódus volt, mert amennyiben sikerül betalálnia a vendégeknek, akkor másképp – talán a PSG számára kedvezőbben – alakulhatott volna a mérkőzés.

Aztán egy rövidebb periódusra a Real pozíciós játéka érvényesült, de az igazi érdekesség a találkozó utolsó 15-20 percében alakult ki, mert ekkor egy ilyen futós játékká vált a meccs. Adok-kapok volt, amit láthattunk már korábban több alkalommal is, hogy a Real előszeretettel alakította ilyenre a mérkőzéseket. Pörgőssé vált a tempó, és a több hely alapvetően feküdt a házigazdának, de azért érdemes megjegyezni, hogy visszájára is elsülhet az egész, mint a tavalyi 2-1-re elbukott EC.  Nem tudom egyértelműen eldönteni, hogy tervszerű volt-e ez a periódus a Real és Zidane részéről, de annyi biztos, hogy remekül használta ki a francia trénerünk, mivel pont akkor hozta be Asensiót és Lucast, amikor már fáradni látszott a PSG. A végeredményt pedig már tudjuk.

Mielőtt búcsúzóra fognám, megint nézzünk meg pár kiragadott szituációt.

Egy igencsak veszélyes PSG kontrát szemeltem ki, illetve annak is csak az elejét. Már itt rosszul helyezkedünk. Neymar lesz az egyik főszereplő az akció során, de ami fontosabb, hogy létszámfölénybe kerül Cavani és Neymar az egy szem Modriccsal szemben. Itt tenném fel a kérdést, hogy Nacho mi a francot keres a kezdőkörben?

Itt láthatjátok a teljes akciót:

 

Továbbá még szembetűnő volt számomra, hogy a PSG játékosai sokszor helyezkedtek úgy, hogy több passzopciót kínáljanak fel a labdásnak.

Végül pedig José kérésére néhány szöglet-szituáció, ahol arra a tudatosságra kívánja felhívni a figyelmet, hogy Isco és/vagy Casemiro volt többnyire a leghátrébb, hogy biztosítsanak.

 

 

 

Szóval összességében: mindezek alapján én nem tudom se az első félidő, se a teljes meccsre lebontva győztesként kihozni a Real Madridot. Legjobb esetben is döntetlen lenne megítélésem szerint a reális eredmény, de igazából jobbnak éreztem így visszanézve a PSG-t. Persze az eredmény a Realt igazolja, de ha megnézzük a fent leírtakat, a helyzeteket, akkor egyértelmű melyik csapat tudott veszélyesebben focizni. A PSG nálam taktikai szempontból felülmúlta a Real Madridot. Más kérdés, hogy nem tudott élni a vendég csapat a lehetőségeivel. Az önbizalommal volt gond.

Ezért én nem bontanám még a pezsgőket egyáltalán, mivel a játékunk nem sokban változott a korábbiakhoz képest, csak egyénileg javult fel a csapat. Persze Isco bekerülésével több mozgás, passz, kényszerítő is jött, de a problémákat nem sikerült levetkőzni. A  pozíciós játék még mindig ötlettelen, a támadásaink egysíkúak, és védekezésben is híján vagyunk a szervezettségnek.Viszont Zidane üzenete számomra világos, azaz nem lesz igazi változás a komolyabb meccsekre sem. Mindössze annyiban merül ki a csere, hogy Isco kap helyet és egyénileg fog feljavulni a királyi gárda. A meccsek végéfelé meg jönni fog az a fokozott tempó, ami már oly sokszor jött. Megjegyzem, szerintem most is ennek volt köszönhető a győzelem. Ha úgy tetszik fizikailag vertük meg a PSG-t. Ők az utolsó 10 percre fogytak el, lassultak le, de például a Tico a BL döntőben, csak a hosszabbításban, illetve ráadásban.

Mindenesetre a párharc véleményem szerint még nincs lefutva és kíváncsian várom a párizsi visszavágót.

Zizou

View Comments

  • Amúgy most már mindig meccsnap került ki a keret is?
    Gondolom majd akkor megint holnap délelőtt valamikor.

  • Tényleg beszélnénk itt állandóan a Barcáról, csak "levagytok tiltva a nagyvezíretek által. meg mert szipiszuperfalván törvénybe foglalták h az intelligencia fokméröje legyen az ki mennyit foglalkozik a fö riválissal."
    ??
    Hm... olvasni érdekességeket a túloldalon és mindenkitől elnézést kérek, hogy most meg én piszkítok ide ezzel, de szeretnék választ kapni tőletek, mint sokan, régi motorosok itt, hogy valóban létezik itt valamiféle tiltás, hogy nem szabad a Barcelonát említeni? -elég régóta követem ezt a blogot, bár nem olyan régen csatlakoztam a közösséghez, nem észleltem ez idő alatt ilyen jellegű tilalmat, az intelligencia fokmérőjét szintént nem köti itt senki ahhoz, hogy valaki foglalkozik-e a Bárcával, vagy nem, inkább ahhoz, hogy milyen stílusban és, hogy tárgyilagosan, értelmes módon teszi-e ezt az illető, vagy valamiféle megszállott küldetéstudattal győzköd mindenkit, hogy a rivális egy szar szemét csapat és mindenki aki ott játszik.
    Legalábbis én így gondolom, remélem valaki választ ad, mert ha van ilyen jellegű tilalom, akkor szeretnék azzal tisztában lenni.

    • Mint nem admin - ahogy én látom//tam hosszú évek óta, not just for you.
      A Barcelonával lehet (és kell) itt foglalkozni itt is (naná, része a spanyol focinak). A Kampóval nem. Pontosítok: remek blog, érdemes elolvasni (mint ahogy a Fertiget, Bianconerit stb) de kommentelő törzsközönségének jelentős/bizonyos (as you wish) részével nem érdemes foglalkozni - reménytelen.
      Itt örömmel látunk/nak minden józan, a focit szerető, értő vagy tanulni vágyó egyént drukkoljon akárkinek. Épp ezért az "üzengetés" felesleges, aki a fenti kategóriát alkotja el fog jönni ide és közli véleményét (és hidd el, csak az ilyenekkel érdemes foglalkozni). Ahogy eddig is megtette számtalan alkalommal én pld örömmel olvasom ezen véleményeket is.* (lsd lenti kieg.) Az is remek 5let volt anno, hogy EC kapcsán a túloldalról írták (részben) a postot.
      Még vmi: ez az az oldal, ahol kivágják azt, aki nem "illik" a klubba (ez nyilván fáj egyeseknek) - de a kertet néha gyomlálni kell. De itt működik az önkritika is. Szóval nem kell besz@rni.

      * például fel vagyok háborodva egyébként, hogy a Elkésett húsvéti nyulat hónapok óta nem láttam. Ennyire nem veszhetett sok pénzt rajtunk a tavalyi szezonban a fogadásaival, hogy már net előfizetésre se futja... :DDD

      • Nyuszi összekapott itt valakivel, de nem tudom, hogy mikor, és hogy ki az (Manócska sarokba is állított, hogy nem figyelek, csak most jöhettem elő). De igazán megbékíthetné, mert nekem is hiányzik.

        • Olyan inget vett magára, amit nem kellett volna, de tényleg befejezhetné a durcit, és visszatolhatná a nyúlpofit

    • Én azért nem írok róluk, mert félek, hogy Jose nagyfőnök rám morog, tűpontosan látja a szimpatikus B... szurkoló (a csapat nevét sem merem leírni, biztos, ami biztos)

      • Ez annyira így van, hogy én a Bárcának szurkolok a BL ben ha mi kiesünk. Ok, ez nálam ismét visszavezethető Figo és az én kapcsolatunkra.

      • Igen, én is úgy érzem, hogy itt valami megfélemlítés, egyfajta nevelés folyik, hogy ne egy NSO nívójú diliszoba legyünk.
        Még jó, hogy tényleg ezek így törvényben rögzítve vannak, különben itt mocskolnánk mindenkit egész nap, aki nem ért egyet velünk. Én is alig bírom magam visszafogni. ;)

        • Én az elfojtás miatt piálok és verem a családot, de tudom, hogy megérdemlem, amiért ennek a náci csapatnak szurkolok.

        • Menj át olyankor oda! Mindig tárt karokkal fogadnak egy kis hirigelésre :D

    • Szerintem engedd el, mint egy csendes pukit, hogy mit mondanak ott rólunk. Majd szólnak, ha túllépsz valami határt.
      Egyébként foglalkozunk a Barcával, a Kampóval viszont már sokkal kevésbé.
      És láták az adminok, hogy ez így jó :D

    • "Törvényt" én sem tudok felmutatni neked, de nagyjából egyetértek azzal, amit leírtál: amíg az ember észérvek mentén, sértegetés nélkül képes beszélni róla, addig nyugodtan lehet téma (néha egy-egy szurka-piszka belefér, az a szurkolói kultúra része, de személyeskedésbe az se csapjon át). Emlékszem például, szezon elején is ment a vita, amikor Paulinhót leigazolták, hogy volt-e értelme, avagy sem. Csak azokat szűrjük, akik érvek nélkül fröcsögnek, illetve direkt felbujtásból írogatnak.

      • Sziasztok! Anno egy éve, két éve, három éve, nem tudom mikor, de még a kettővel ezelőtti blogon vitatkoztam - szerintem normálisan. De egy idő után ultima ratio megkaptam, hogy hülye Barca-drukker vagyok, és mit keresek itt, menjek a helyemre. Én akkor ezt tudomásul vettem, úgyhogy azóta csak upvote-olni és olvasni járok ide (max. egy-két focin kívüli hozzászólást engedek meg magamnak), mert kíváncsi vagyok, mit írtok itt. (De mindig örülök, amikor látom, hogy van értelmes párbeszéd meg vicceskedés a Barca- és a Real-drukkerek között...)

        • Nyugodtan írj, sztem sokakat érdekel a másik oldal véleménye, ha meg vki ok nélkül beléd köt azt lerendezzük

        • És azóta láttál olyat, hogy egy más klubnak szurkoló kommentelő, ha normalisan szólal meg, el lett innen zavarva?

          • Nem emlékszem ilyenre, de nagyon nem tartom számon a dolgokat. (Arra sem emlékszem, hogy mi miatt és kivel vitatkoztam anno. És még az is lehet, hogy én nem voltam elég megfelelő... Mindegy.)

          • Nem könyvelő, levéltáros, könyvtáros, raktáros vagy, ugye? 😉😃

          • Engem még nem zavart el innen senki. Vitám nyilván volt, de unalmas lenne az élet ha mindig mindenki ugyanazt gondolná.

        • Mivel akkor még nem voltam itt (vagy csak rövid a memóriám?...), ezért a korábbi esetről nem tudok érdemben nyilatkozni. Azt viszont ki merem jelenteni, hogy ha a fentiek szerint kommentelsz, akkor nem leszel újfent kiebrudalva innen.:)

          Nekünk is érdekünk, hogy minél több oldal véleményei keresztezzék egymást ezen hasábokon. E mellett az esetek nagy részében kíváncsiak is vagyunk mások véleményére.:D

    • Nem rossz, de Zizou posztjához képest nem adott hozzá annyit, mint amennyire idegesít, hogy a nyitóképen elírták Lo Celso nevét.:D

  • Kicsit változtattam a poszton, úgyhogy egy ideig nem volt elérhető, de most már újra az.

    • Én eddig csak az Albatrost hallottam tőle, ahhoz képest ez igen pozitív csalódás, pedig azzal sem volt különösebb bajom. Azért nálam a "szakma" csúcsa továbbra is Parov.

      • Parovot régen nagyon csíptem, még "before it was cool". Sokat is hallgattam, de egy idő után számomra "unalmas lett". Azóta persze lehet megújult. Caro Emerald-ot hallgattam legutoljára "sokat". De most nézem annak is már 8 éve, hogy megjelent az albuma :D Az se ma volt.

        Az a baj, hogy szerintem ebben a stílusban nincs sok lehetőség. Mármint az electroswing-ben. Nehéz újat mutatni, vagy egyedit. Már szinte mindent elsütöttek. Ettől függetlenül én nagyon bírom a hangulatát és nagyot lehet rá bulizni/táncolni :)

  • jó olvasmány volt ez is!
    nem kétséges, hogy nagy meccs lesz a visszavágó is, elbízni magunkat nem kell,
    DE FOSNI SEM! :-)

Share
Published by
Zizou

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago