Összefoglaló helyett… (Numancia-Real Madrid)

A mérkőzésnél sokkal érdekesebb volt megélnem a szurkolói reakciókat. Már azokét, akik vették a fáradtságot és munkanap után/vizsgaidőszakban azzal töltötték drága idejüket, hogy a Real Madrid idegenbeli meccsét figyelték. 

A kommentmezőben poénból beírtam 0-2-nél, hogy ez magabiztos győzelem.

0-3-nál pedig azt, hogy ez már erődemonstráció.

Remélem, mindenkinek átment az irónia… 

Több írást is olvastam a meccs után magyar és angol oldalakról egyaránt. Természetesen a győzelmet nem szabad értéktelennek tekinteni, mert egyszerűen nem az. A játékot, a koncepciót kell külön kezelni az eredménytől. Szerencsére sok helyen visszaköszönt az a vélemény, amely a mi szerzői gárdánk sajátja is: célt tévesztett, vezető nélküli, koncepciótlan a jelenlegi gárda.

Szeretem hangoztatni, hogy a Real Madrid – mint bármely más csapat – alakul. Fejlődik, stagnál, visszaesik. Ez így természetes. Ezekre számos szurkolói reakció érkezik. Ez is természetes. Ami nem természetes – profi körökben – az az, hogy bár az erőforrás és szakértelem meg van a mélyreható, szerteágazó vizsgálatokra, és azok alapján a javító szándékú lépések meghozatalára, mégsem történik semmi.

Látjuk, hogy a szezon eleji törés (CR 5 meccsel eltiltása) után a csapat nem azonnal, de hipersebességgel zuhant meg. S nem tud talpra állni belőle. Egy lefele tartó örvényt láthatunk hetek-hónapok óta.

Tudom, hogy sokan gondolják úgy, mint én: az igazi fokmérő a BL és a bajnoki cím. A történelmet megfigyelve a CdR azután lett fontos a gárdának (Mourinhónak és onnan a csapatnak is), hogy a CsodaBarca megfogant és életre kelt Pep alatt. Az Európai- és Spanyol Szuperkupákra alapozás közben esnek be a csapatok, nem veszik komolyan őket. A Klub VB-n pedig… nos, azon az a ciki, ha nem a BL-győztes nyer. Emlékezzetek a Chelsea égésére… Ugye, hogy ugye. Ezzel azt akartam körvonalazni, hogy csak a nagyon igénytelenek és nagyon vakszerelemmel szurkolókat lehet elkápráztatni mondjuk a decemberben nyert kupával és a nyári két serleggel. Mert az igazi prioritás máshol van. Ám ezzel természetesen nem állítom, hogy nem kell megnyerni minden kupát, amit megnyerhet a csapat. Csak kezeljük helyén a dolgokat, értékeljük és értelmezzük a maguk fontosságában az eseményeket.

Norma előbb a szerkesztői chatben, majd a kommentmezőben is leírta az alábbi gondolatot (és mivel mi ketten gyakran ugyan olyan véleménnyel vagyunk az eseményekről, így értelemszerű, hogy most is azonosulok a mondandóval):

"És ez a legszarabb az egészben, hogy ilyen és ehhez hasonló konklúziókat fognak a nagyokosok (meg a szurkolók nagy része) levonni, és ez alapján fognak dönteni egyes játékosok sorsairól." - norma_va

Mert kicsit a meccsről is beszélve, ha nincs koncepció, amely akár egy meccsre, akár egy zsúfolt időszakra, akár fél-, vagy egész szezonra meg van tervezve, akkor a világ legjobbjai sem tudnak tudásukhoz mérten teljesíteni. Be lehet pakolni egy random felállásba a játékosokat, de ha ez a random felállás csak egy meccsen használatos, s más esetekben más a felállás, vagy sok játékos más poszton játszik máskor, akkor nézhetetlen f.s lesz csak az eredmény. Mint a Fuenlabrada ellen. Mint tegnap.

S itt ér össze a fenti két gondolatmenet. Nem tudom nagylelkűen a takaró alá bújtatni a teljesítményt a megnyert kupák csillogása miatt. Egyszerűen nem. S látjátok, nem a BL-t, meg a bajnoki serleget hoztam fel. Azokat imádtuk, azokat elismertük. Azok fontosak. Ha a mögöttünk hagyott hónapokat nézzük, akkor azt látjuk, hogy sok fájdalmas meccs mellett egy Klub VB-cím érkezett. A spanyol 3. és 2. osztály szintjén focizó csapatokat megverve…

Ne kelljen már elviselnem és elfogadnom az elképzelés nélküli játékot.

Ne kelljen már elfogadnom, hogy nem fejlődnek a játékosok szezonon belül (khm… Carvajal még mintha vissza is fejlődne…).

Ne kelljen már elfogadnom, hogy a nyári érkezők nem kapnak érdemleges játékperceket. Figyelj: nem azt írtam, hogy játékperceket. Hanem ezt: érdemleges játékperceket.

Saját sztori, egész friss: tegnap volt az első teremfocink. Ez ilyen haveri foci. Mivel elmúlt az ünnepi időszak, várható volt, hogy sok ritkán látott arc az újévi lendület miatt meg fog érkezni a pályára. Úgy is volt. 20 ember. Fasza. Ebből aztán egy intergalaktikus üléssorozat után 2 állandó kapus mellett 3*6 fős csapatokat alkottunk (2 perc vagy 10 gól alapon… vagy fordítva???). Igen, jól gondolod: ocsmány, élvezhetetlen volt a játék. A rendes körülmények között 5+1-ben játszó, egymás játékát jól ismerő csapattársak megkeveredtek, alig volt terület és esetleges volt a játék. Pedig nem vagyunk botlábúak*. 

*De.

Viszont a két eset (a mi maszlagunk és Zidane 2 havonta felrakott kezdője) ugyanazt az élvezhetetlen dolgot eredményezte.

Zidane ott ment félre, hogy a szezon elején nem cserélt hamarabb, nem rakta le egy-egy játékosát padra, hogy Ceba, Kova, Llorente, Theo, Mayoral szépen, kimérten egyre több játékpercet pakoljanak a lábaikba.

Nem tudom, mit lehet tenni most, szezon közepén. Azért nem, mert most már borzasztó eredménykényszerben van ZZ. A bajnokság minden nyilatkozata ellenére is oda van, ám nyerni kell a meccseket. A Kupát legkésőbb a következő körben már komolya(bba)n kell venni, ami azt idézheti elő, hogy a tegnapi kezdők nagy része újra bérletet vált a kispadra. A BL-ben pedig az idei év egyik gyilkos támadógépezete vár ránk (a másik a Citeh). Ebben a zavaros helyzetben pedig azt érezzük sokan, hogy a Vezető, Zidane nem tudja, hogyan kellene lépnie, hogy szervezett, magabiztos, céltudatos csapattá alakítsa a mostani gárdát.

Azt írtam a Beharangba, hogy „Mi pedig elvitázunk a most ennyi kellett vs de hol a saját játékunk kérdéskörön.”. Marhára nem örülök, hogy tényleg így alakult a dolog. Jobban szeretnék egy pozitív stílusjegyekkel bíró, önbizalommal játszó, egyéni szinten is jó teljesítményt nyújtó csapatot nézni.

A meccsről a legérdekesebb adat ez: Bale madridi pályafutásának 2. büntetőjét lőhette (tizi-párbajok nem ide tartoznak). Az elsőt még 2015. január 24-én, a Cordoba ellen értékesítette.

Ha valakinek hiányozna a mérkőzés elemzése, annak őszinte válaszom annyi: ezt a kezdőt és ezt a játékot felesleges elemezni. Egyik sem lesz tartós Zidane alatt.

Ám akinek magas a fájdalomküszöbe, vagy épp szereti, ha fáj, annak itt egy videó:

 

Zárásként pedig egy valamire emlékeztetném magunkat és ha tehetném, a csapatot is:

 

Jose

View Comments

  • Közben úgy néz ki meglehet Coutinho pótlása: BREAKING: Riyad Mahrez will complete a medical tomorrow ahead of a €55m move to Liverpool. [beINSPORT]

  • Coutinho barcaba igazolasat elnezve Perez is keszit valami receptet a szurkoloknak ez 100%. 😅✋🏼 Bale-Benzema mehet isten hírével es felkeszul Mbappe-Neymar.

  • Amúgy egész jó a klub új koncepciója. Perez nem száll be az olaj klubok meg a Barca faszméregetesebe. Cserébe nincs egy normális csatarunk :D :D Az érkezett fiatalok meg nem kapnak lehetőséget.
    Magyarul b@szhatjuk az új koncepciót..

      • Azért a katalánoknál létezik az eladási oldal is. Az viszont biztos, hogy beszálltak a "nagyok" játékába.

    • A tehetség utat tört a katalán neveldéből. Több mint egy ... 160 millió.

    • Pereznek most mar tenyleg egeti a penz a zsebet, vajon meddig birja, h a seggen ul a gazdalkodj okosanban? :D

      • Szerintem is ez most a legérdekesebb kérdés. Elindult az eszetlen költekezés, és már nem csak a PL és az olajcsapatoknál, megalomániás főnökünk meg csak ül a pénzén. Mi folyik itt Gyöngyösön???
        https://youtu.be/99WgR24jWcw?t=46

        • Böde hosszabbított, ő most drága lenne, IF YOU KNOW WHAT I MEAN...

        • Nekem az az érzésem, hogy szerintük most nem mi vagyunk lépéskényszerben. Két BL-győzelem és egy bajnoki cím két év alatt, most építgessenek csapatot a többiek, aztán majd reagálnak rá. Lesz itt még galaktikus igazolás, ebben biztos vagyok.

          • Nehez is lenne barki értelmeset hozni, plusz a fizetési struktúra nagyobb probléma, mint az árak.
            Zidane bizalma és hite is akadályoz bármilyen elkapkodott igazolást, jó lenne, ha végre viszonoznak ezt a bizalmat. A fotelből nézve ez idegesítő, de ennyi kupa és a napi kapcsolat, az érzelmi kötődés meghosszabbítja a folyamatot, az átmenetet.A többség látta, h nyáron kell vki előre, de Madridban csak télen jöttek rá, egy Mbappe el is ment a piacról egy időre és nincs nagyon alternatíva.
            Zidane tényleg hisz a játékosokban meg a kemény munkában. Az a baj, h a keret idén nem annyira,mert nem látják a jutalmat és nem jönnek az eredmények.

          • inkább Mbeppát, plíz
            Hiszek benne,h rájönnek, h nem fér bele az opciójuk aktiválása a fairpléjbe...

          • A nevét igen. Személyesen nem. Ha jól tudom, ő nem is járt haza előadni, de ha igen, akkor is azelőtt, hogy elkezdtem az egyetemet. Erdős előadáson viszont voltam (most felvágok). Ő se volt átlagos figura :)

          • Nem személyesre gondoltam, hanem hogy hallottál-e róla. Erdősért... őszintén nagyon irigy vagyok most :) De legalább "ismerek" egy embert, aki hallgatta az előadását :D wow! :)

            Aki nincs otthon a matematikában nagyon: ez kb olyan mintha Lee barátunk Raúlal focizott volna egy barátságos meccsen :D

          • Az mondjuk csak egy előadás volt, az öreg az éppen aktuális problémáiról beszélt. Ha jól emlékszem a legnagyobb 100 $-os volt.
            A tanáraim közül Császár Ákos volt akkor a legnagyobb név. Meg Babai Laci is tanított, de ő akkor még (csak) tehetséges fiatalnak számított.

          • (csatlakozva a felvágós csapathoz, sőt növelve az arcot... ööö tétet)

            Erdős előadás +1 - akkor már 2 ilyen embert "ismersz". :)
            Teller Ede, mégvalaki?

          • Jiri Menzel mellettem pisilt.
            Kicsit nehezen ment neki a hangok alapján.

          • jó-jó, de van itt valaki rajtam kívül aki hozzáért A FUTBALLISTÁHOZ, a csodálatos horváthoz, Lukitához?

          • "...édesapja acélgyári munkás, akit izgatás miatt letartóztattak..."

          • Most nosztalgiázom magamban. Milyen jó is volt gyerekként meccsre járni a '70-es években :)
            Volt foci, voltak szurkolók. Volt olyan hétvége, hogy nagyapámmal 2-3 meccset is megnéztünk egy hétvégén: a Stécét (SBTC), a SÜMSE-t, mert az volt a szüleim és nagyapám munkahelyének a csapata, illetve, ha meglátogattuk falun a rokonokat, akkor ott is ki kellett menni a helyi csapat meccsére :)

          • Két fenti ember jobban vonz :D (Nem úgy), de biztos nagy élmény lehetett Al Pacino is :) Még gyerekként volt ez az élmény?

          • Nem kacsa, legalábbis nem a klasszikus fajta.
            CR legyen bármennyire jó, hamar el fog jönni (talán már el is jött?) az az időszak, amikor már nem lehet rá építeni a csapatot, kell helyette egy másik játékos, aki mind a pályán, mind pedig a pályán kívül értékes. Jelenleg Neymar a leginkább ezen profilba illő játékos (jó, Messi mögött, de ő nyilván nem reális), és ezzel egy kicsit a Barcának is odafricskázhatna Perez.

            Szóval simán van benne ráció, és, hogy megerősítsem magam, igen, szerintem kivárásra játszik most a klubvezetés. Két-három év múlva kiderül, hogy mi lesz ebből.

          • Lehet, hogy már nyáron kiderül. Nem hiszem, hogy Perez ezek után kibírna még egy szezont csúcs igazolás nélkül.

          • A két-három évet a következményekre gondoltam már, hogy hogy jön ki ebből a klub, nem fogalmaztam elég tisztán.
            Szerintem is már nyáron lesz egy gigaigazolás. Én Hazard-ra tippelnék, de van pár egyéb lehetőség (de Gea, Courtois, Lewandowski, meg a komplett PSG csatársor, stb.).

          • A rendes csatárokat inkább nyáron "osztogatják", és szerintem várunk is addig vele. És csak reménykedem, hogy majd Benzema elmegy levezetni, hogy a helyére igazolhassunk.

          • Szerintem Karim addig marad, amíg nem lesz egyértelmű második a posztján. És biztos vagyok benne, hogy ha esetleg érkezik új támadó a nyáron, akkor nem KB9 mögé. Szóval azt a szezont még végigtolja itt, aztán lelép.

    • Őszintén? Sztem a Liverpool az igazi győztese ennek a transzfernek, nem a Barca.

      • sztem win-win
        nem rossz azért az a gyerek, és úgy nézve nyertese az ügynek, hogy ha már bukták Nyejmárt, akiket vettek érte együtt többet érnek mint ő

        • Egyén szintjén nézve ügyes kölyök, kétségtelen. De:

          - Messi játékát nagyban befolyásolhatja Cou pozíciója, és inkább negatív értelemben. Vagy épp Suárezét, ha úgy alakul. Valamilyen szintű áldozattal járni fog.
          - Price tag, vagy a rá nehezedő elvárások általánosan. Kezelni tudja-e, v nem. Kérdéses.
          - Identitás: a saját nevelések előtt lassan bezárul a kapu, nem csodálkoznék, ha a padozó ifjak vennék a sátorfájukat - nem tesz jót a csapatmorálnak sem.

          Összességében (bántás nélkül), nem hiszem, hogy égető szükség volt őt elhozni jelen állás szerint, nem mellette szólnak a körülmények, szerintem. BBC kőbe vésését vélem felfedezni ebben pepitában, és simán benne van, hogy tévedek, de általában nem jelent jót, ha többen egyenlőbbek az egyenlőnél.

          És a Pool?
          - Kivette a "bomlasztó" sejtet a csapatból, nagy összegért
          - Célzottan a kritikus területükre erősítettek a piacon van Dijkkal (kiváló fogás volt)
          - Marad némi cash még pótolni Coutinhót

          Meglepődnék, ha összességében nem pozitívan jönnének ki ebből.

          • A Barcánál a csapatmorál sztem rendben lesz az ő érkeztével is, és lehetőségeik gyarapodnak.
            A nagy LaMasia persze bajban, de ez az első csapatnak nem probléma.
            Ellenben a Pool kit fog szerezni a pályán C. helyére?

          • Coutinho Iniesta utódjának gondolom. Vagyis nem igazán látom a negatív hatást Messi és Suarez játéka. Iniesta 34 éves, már most sem játszik végig egy meccset sem, és ez nem fog javulni. Égető szükség van a helyére valakire. Coutinho jó lehet.

          • nincs is igazából padozó ifjú a csapatban, max Deulofeu de az inkább egy win szitu lenne ha szedné a sátorfát, Vidallal, Gomessel és Turannal karöltve. Rafinha az év 90% át a kórházban tölti, valszeg ő is el lesz passzolva. nem volt olyan játékos szerintem aki amúgy kezdő szintű lenne és Cou miatt kerülne ki. a fiatalok meg nem ezért, hanem azért nem kerülnek be mert egyszerűen nem ütik meg a szintet, a jobbak meg fogják kapni a bizonyítási lehetőséget, pl: Arnaiz most bent van a Levante elleni keretben. Messi amúgy megfért Iniestával Xavival és Alvessel is, megfért Neymarral, szerintem meg fog Coutinhoval is. Talán azért érzed hogy nem feltétlen kellett, mert nem nézel elég Barca meccset, sokszor az van hogy Messin kívül egyszerűen nincs egy db játékos aki meg tud húzni egy cselt, egy passzt, megy a meddő körbepasszolgatás meg az hogy majd Messi megoldja, sokszor kifejezetten szar a csapat játéka és nem élvezet nézni. nagyon is kellett egy kreatív középpályás ide.

          • Elképzelhető, hogy neked lesz igazad, és működni fog a dolog, nem vitatom. Majd az idő megválaszolja ezeket a dilemmákat. :)

        • Szerintem is a kettő azért többet ér. Összességében valószínűleg jó üzletet csinált a Barca. Nehezen tudom elképzelni hogy besülnének. Dembelé nyilván neccesebb, de azért igen tehetséges srác. Neymar szintet nem hiszem (jelenleg így gondolom) hogy elérheti, mert kicsit kajla még, viszont bőven jó lesz a gyerek.

          • Dembele sérülése pech, de embertől függetlenül is gondoltam, hogy bármely 2 sztár többet ér mint bármelyik sztár, mivel senki nem érhet 200milliót stb.

      • de ez azért kissé lose-lose szitu, mármint BL-ben meg a bajnokságban is hiányozni fog nekik, de 160 millió euróért ez sima ügy, és most kissé populista módon mondhatnám hogy Isco+Asensio kb. tizedannyiba került, mint Dembelé és Coutinho

        • és most már nem is savazhatlak benneteket az esztelen vásárlásért, ez fáj a legjobban 😢

        • Isco és Asensio nyilván van is olyan jó, mint az a 2, viszont marketing értékük biztosan jóval kisebb.

          • Én egyiket se cserélném el a másikra. És nem azért mert Barca :) Mi vettünk 35 millióért azt amit ők 105+120(+45+40 az az max 310 baszd meg....) millióért.

          • Én megértem a Barcát, az elnökséget. Valamit fel kellett mutatni. Mi BL-címmel dupláztunk, mint még senki. Hát kellett valami. Ezért ők dupláztak ezzel a két 100M feletti igazolással egy szezonon belül. Mint még senki.

    • 1 - La Masia :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
      2 - a meskúnklábnak több 100 M fölötti játékosa van, mint az élcelődések céltáblájaként a lelki szegényeknél funkcionáló RM-nek. (de majd biztos megmagyarázzák, hogy ez is egy kinevelés, meg katalán függetlenség, meg istennyila)
      3 - fasza játékos, vitathatatlan

      • 1. Nem olyan régen volt, amikor egy ilyen világverő csapat állt össze, amely valóban csak La Masia-s volt: Valdés – Montoya, Piqué, Puyol, Alba – Busquets, Xavi, Fábregas – Iniesta, Pedro, Messi. Közülük öten ma is a kezdő tagjai, és ha hozzájuk vesszük Sergi Roberto-t, Rafinha-t, azért még mindig meghatározó az arány.
        Abban igazad van, hogy sokkal kevesebb fiatal jön a Masia-ból, de az elmúlt évben azért játszott a felnőtt csapatban 7-8 játékos. De elég nehéz azért egy Messi-t vagy egy Iniesta-t kiszorítani.
        Sokan örülnénk, ha a La Masia megint olyan lenne, mint régen, de ma már más világ van. A gúny, ami a sok röhögős szmájliból árad, sokunknak esik rosszul, mert sajnos sok igazság van benne. Tény: a La Masia fénye megkopott. Na de pont most nem értelek, mert Coutinho kb. bármely csapatba beférne.
        2. Nem a Barcelona az oka ennek.
        3. Ezért igazoltuk le.

        • A Barcelona a világ legjobb csapata, amely minden sorozatban és minden mérkőzésen toronymagasan esélyes a győzelemre.

      • de hol a tökömben fog játszani?
        és miért télen? érthetetlen az egész transzfer most

        • Én nem így látom.
          4 védő, 4 középpályás, 2 támadó felállásban a középpályára eddig volt nekik Iniesta, Busquets, Paulinho, Rakitic, most lényegében kaptak két új játékost. Ráadásul Dembele és Coutinho is "többposztos" (nem összetévesztendő a "poszttalan" kifejezéssel), ergo rengeteg variálási lehetőségük lesz. Plusz azért nem gyenge játékosok, Ini meg már (sajnos-nem sajnos) nem lesz húzóembere a katalánoknak.

  • Alig merem elhinni, hogy még egyszer másfél órát aludnom kell a reggel érkező beharangig.

Share
Published by
Jose

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago