Rossz formák, ha találkoznak

Volt jó pár év, amikor a BL-ben egy Real-Dortmund igazi csemegének számított. Most viszont két olyan csapat fog találkozni szerda este, mely a bajnokságban szenved, és minden bizonnyal csak egy komolyabb átalakítás fogja bármelyiket jelentősen jobb helyzetbe hozni. Vajon mire számíthatunk a csalódottak csatájában? Beharangozunk.

Hogy a tét se nyomja agyon a meccset, arról is gondoskodott a két gárda a csoport korábbi meccsein. Ha a realitásokat tartjuk szem előtt, akkor egyik csapat sem mozdulhat se lejjebb, se feljebb a H csoport mini tabelláján. Esetleg, ha az APOEL több pontot szerezne Londonban (ahol még a Madrid sem boldogult), mint a Dortmund a Bernabeuban, akkor tudja a németeket a csoport utolsó helyére taszítani. Ez azért meglepetés lenne – ha felidézzük a ciprusiak legutóbbi hozzáállását.

A hazaiaknak sajnos ez a meccs már nem oszt, nem szoroz, a Real mindenképp második lesz a csoportjában. Fogunk még erről értekezni, de olyan csoportelsők lehetnek a királyiak ellenfelei (a Barca egyelőre nem), mint a City, a Roma, a PSG, a MU, vagy épp a Besiktas. Egy csoportelsőség kétséges még, ahonnan ellenfelet kaphatunk, ott a Pool és a Sevilla is hajt az élre még szerdán. Értelemszerűen a Liverpoollal bővülhet a lista számunkra, mert ha a Sevilla nyeri a csoportot, akkor spanyol lévén, szintén nem jöhet szóba.

Az utóbbi években rendre szembe kerültünk a Dortmunddal. A 2012/13-as szezon óta a szerda esti lesz a 10. összecsapás a két gárda között. Madridi részről – lássatok csodát -, Benzema és Ronaldo a két legeredményesebb emberünk a Borussia ellen, összesen 9 meccsen 9 gólt szereztek. Úgy tűnik, ők azok, akikre támaszkodnunk kell, ha le akarjuk győzni a németeket. Ilyen kilátásaink vannak. Madridba azért nem nyerni járt a Borussia, összesen hatszor szerepelt  Bernabeuban, négy vereség áll a statisztikájában, két döntetlen mellett, tehát még sosem győzött nálunk!

Vannak további tények is, melyek a Zidane csapata mellett szólnak. A francia tréner alatt még veretlen a Madrid a Bernabeuban német csapatok ellen. Az európai porondon 20 meccs óta mindig lő gólt a Real. Ez a sorozat még 2016 májusában kezdődött, azóta 56 gólt vertek a királyiak, ami meccsenkénti 2,6-os átlagot jelent. Az időszak alatt két BL-t is behúztunk. Érdekességként megemlítem, hogy az 56 gólt 14 ember szerezte, viszont Cé egyedül 20-at vállalt belőle. Ezt is remekül rámutat, hogy egyelőre (amíg Zidane képtelen változtatni, vagy Cé drasztikusan feljavulni), akár Ronaldo csapnivaló formája is meghatározhatja a Madrid sorsát.

De, hogy újra egy pozitív hullámra ültessem fel a nagyérdeműt, álljon itt, hogy a BL-ben 16 meccs óta nem kapott ki otthon a Real, ha a csoportkörös meccsekre tekintünk, akkor meg 21 meccs óta, egész pontosan az AC Milan óta, 2009-ből.

Nálunk biztosan nem lép pályára Bale és Asensio sérülés miatt, Carvajal pedig eltiltása nyomán. Ennél sokkal rosszabb helyzetben van a Dortmund, mely épp jobban hasonlít egy tábori kórházra, mint egy futballklubra. Sérültlistán van Castro, Larsen, Götze, Piszczek és ….na vajon még ki? Hát Reus – természetesen. Nem lepődnék, meg ha Bale-lel egy annyjuk lenne! Toljan sárgalapok miatt nem léphet a Bernabeu gyepére, de nagyon kétséges a játéka még Durmnak, Isaknak, Philippnek és Rodénak, ők is kisebb-nagyobb sérüléssel bajlódnak, és vagy vállalják a játékot, vagy nem. Tekintettel a meccs tét nélküliségére, a helyükben (és edzőjük helyében is!) biztos, hogy a rehabot választanám. Így aztán ha Zidane és Bosz szót értene, simán lehetne egy Castilla – Dortmund B találkozót rendezni.

A Realhoz kapcsolódó hír, hogy Kova a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Benzema a világ legjobb kilencese. Lehet, hogy ez belülről másképp látszik. Más magyarázatot nem tudok rá. Tegnap az is kiderült, hogy a Spanyol Kupában a Numancián kell magunkat áthámozni a legjobb nyolchoz – ha egy jobb napot kifogunk, nem látszik lehetetlen küldetésnek. Nehezíti a feladatot, hogy ehhez kénytelenek leszünk gólt szerezni. A két meccsen legalább egyet. A Barca megkapta azt a Celtát, mely pontot rabolt tőle a bajnokságban. Jóvanaz! Harcoljanak!

A németek edzője elmondta, hogy „Legutóbb, amikor a Madrid ellen játszottunk, nagyon jó formában voltunk, és a játékban is jobbak voltunk egy kicsit, mégis megvertek bennünket. Van pár játékosuk, akik simán eldöntenek egy-egy meccset. Azt se tudom komolyan venni, hogy krízisben vannak. Mi annál inkább. A szezont jól kezdtük, de az utóbbi időben a sérülésektől sújtott csapatom nem találja a jó formáját!”

Amikor e sorokat jegyzem, még nincs hivatalos keret a meccsre, de ZZ helyében most tényleg a fiatalokra bíznám a mérkőzést. Legalábbis ezt követelné a kommentelőink hada, akik persze hajlamosak elfelejteni, hogy a Fuenlabrada ellen a kölykök még a győzelmet sem tudták kicsikarni. Sajnos, ahogy tavaly is nem egyszer (!), a nagy rotálás szenvedő játékot hozott. Az idén mondjuk, nem sokat kockáztatna a dologgal Zizou, mert ha nem rotál, akkor is szenvedős a játék. Tehát jól levezettem, hogy Ceballost, Vallejót, Vazquezt és Borja Mayoralt szeretném a kezdőben látni. Tőlem jöhet Asraf is, legyen! Ha már így alakul, hadd tekeredjen a labdára Isco is egy félidőt, Kroos gyakorolja a visszafutást a támadókkal. Akik a Sevilla ellen sárga miatt hiányozni fognak, nyugodtan nyomhatják végig, gondolok itt Casemiróra és Ramosra. Benzemát csak akkor látnám szívesen, ha a Sevilla elleni bajnokit TV-n nézné. Tőlem nyugodtan lazíthat Kroos és Modric is. Kova lesz, mert elcipelték a sajtótájékoztatóra is. Cének játszania kell, mert újabb rekordokat lehet dönteni, azt meg muszáj.

A meccset a cseh Pavel Kralovec vezeti majd, aki negyedik alkalommal fog fújni a Madridnak. Először az Ajax ellen 5 éve bíráskodott egy 4-1-re megnyert találkozón, majd két éve a Roma-Realt dirigálta, amikor is 2-0-ra vertük az olaszokat. Legutóbb pedig tavaly a Legia elleni 3-3 alkalmával volt jelen. Remélem, az összefoglalóban egy szót sem kell szólnom a bírókról. Sőt, bármi lesz, ezt most megígérem.

A meccset a szokásos BL időpontban tűzte műsorára a nagyszerű M4. Hajrá Váren, ne hagyd magad Vásszkecc! Sírjon a fű a talpak alatt, zokogjon a labda a lábakon, szisszenjenek a sörök, szurkolásra fel, divat vagy, ha nem nézed meg!

Sultan

View Comments

  • OFF
    Kele írása az Aranylabdáról, szerintem sokunk gondolatait tükrözi:

    "Két dolog, a ma esti Aranylabda-eredményhirdetés margójára:

    1️.
    Tudom, közhely, de nem árt annyiszor hangsúlyozni, amennyiszer csak
    alkalom nyílik rá: ez a díj megszűnt komoly szakmai elismerésnek lenni.
    Gyakorlatilag egy támadók közötti népszerűségi verseny, ha a hagyományok
    miatt nem kellene figyelni a módszertanra, akár Facebook emotikonokkal
    is eldönthetnék a győztes személyét. 2011 és 2015 között például egyszer
    sem volt kettőnél több védő a 23 fős shortlisten, de mióta
    30 névből áll a végső lista, azóta sem kúszott 10%, azaz 3 játékos fölé
    a védekező kontingens számaránya. Valóban ennyivel több magas
    színvonalat képviselő támadó lenne a világon, mint védő?

    Egy fenéket, egyszerűen a védekező játékosokat negligálja ez a
    szavazás. Mivel nehezebb őket észrevenni, mivel a feladatuk bizonyos
    események megakadályozása, és mivel ezt az akadályozást baromi nehéz
    statisztikailag mérni, ők a közvélemény szemében észrevehetetlenek.
    Ahhoz, hogy megmondd, jó szezonja volt-e Ronaldónak vagy Messinek,
    egyetlen meccset sem kell látnod: egyszerűen megnyitsz egy random
    weblapot, és elolvasod, hogy X meccs, X+N gól. Ahhoz viszont, hogy
    felfogd, tavaly vajon Chiellini vagy Thiago Silva nyújtott-e magasabb
    színvonalú teljesítményt, le kell tenni a feneked a tévé elé, és
    végignézni a meccset. Sőt: látni. Na, ez az, amire ma se idő, se igény
    nincs, következésképp az Aranylabda fénysebességgel devalválódott
    nevetséges bóvlivá.

    2️.
    Korábban az Aranylabda-szavazás arról szólt, hogy az adott naptári év
    kiemelkedően fontos eseményein kiemelkedő eredményt elérő _csapat_
    legfontosabb, leginkább meghatározó emberét díjazta a rendszer. Ma erről
    szó sincs: a középpályások gyakorlatilag pont annyira vannak radar
    alatt, mint a védők, attól teljesen függetlenül, hogy milyen
    teljesítményt tesznek a pályára a szezon legfontosabb meccsein. Az
    Olaszországot 2012-ben Eb-döntőbe, a Juventust veretlenül megnyert
    bajnoki címre vezető Andre Pirlo az év végén 3%-nyi szavazatot sem
    gyűjtött be az Aranylabdáért folyó versenyben, de az elmúlt 4 szezonból 3
    alkalommal is BL-győztes Luka Modric sem volt képes 1-nél több pontot
    elérni a versenyben - egyik évben sem. Totális nonszensz, szavakat is
    alig éri meg vesztegetni rá.

    Ezek után, érdekel meg valakit, ki nyer ma? Mert engem kicsit sem, sorry."

    10/10, abszolút egyetértek. És abszolút nem is érdekel, hogy CR valószínűleg megint megnyeri. Persze lehet hogy lesz olyan fórum, ahol Messi megalázásáról, meg Messi elleni támadásról beszélnek majd, de mondjuk ezt is leszarom, meg ezeken amúgy jókat szoktam röhögni. :D A sok hülyegyerek egymásnak eshet, lehet számolgatni hogy ki mennyi gólt rúgott a bajnokságban, a BL-ben, meg a Mikiegér-kupán, mellette hány gólpasszt adtak, meg amúgy is, milyen ellenfelek ellen rúgták a gólokat, hány méterről, stb. Ezeket az adatokat felhasználva pedig komoly érvrendszert lehet felvonultatni azzal kapcsolatban, hogy a FIFA / UEFA / France Football / Perez / Soros / Darth Sidious hogyan hátráltatja a Te kedvencedet, és hogyan kedvez a riválisnak. :D

      • Komplexnek tűnik ,de szerintem követhető eddig. Igazából nem a karaktereken van a hangsúly ,mert nem is bontják ki nagyon őket. Inkább a misztikum ami megfog és ahogy építkezik. A szereplők csak eszközök. Számomra legalább akkora meglepetés, mint a Stranger Things . A képi világ a hangok ,zene. Van 2 központi rejtély nekem eddig ez jött le 3 rész után. Ha az tetszett és szereted az X aktákat és van benne egy cseppnyi Twin Peaks is talán (bár számomra az egy óriási nagy blődség) akkor ajánlom. A sztori misztikuma ad neki egyfajta Lost érzést. Mondjuk ott a karaktereken rengeteg a hangsúly. Plusz szerintem ezt a sorit darálni érdemes!

        • köszi, de az X akták nem az én világom, úgyhogy egyenlőre jegelem ezt is.
          esetleg valami jó fantasy/horror?
          most értem a végére a The Magicians-nak és elég jól magával ragadott, és most keresek valami hasonlót, amivel elüthetem az időm

          • Rosszul fogalmaztam :) X akták-hoz annyiban köthető,hogy rejtélyes,misztikus a sorozat hangulata. Nincs itt háttérhatalom stb :DD
            Sajnos sorozat műfajban nincs jó horror.

          • inkább horrorocska, egy kis vér itt, egy kis szív kitépés ott, semmi igazán komoly, de köszi

          • Sajnos nem jut eszembe ilyen :D Talán American Horror Story első 2 évad. Azt bátran ajánlom ha nem láttad. Antológia szóval mindegyik évad más.

  • öt angol csapat a továbbjutottak között? szép lesz, ha egy se jut a nyolcba :)

    • Bale lesz a balhátvéd, Marcelo és Kroos a két centerbekk, Achraf meg úgy is kimarad technikai döntés miatt, így a jobbhátvéd szerepét megkapja Ceballos. Ha esetleg jól játszik majd, akkor lehet Dani cseréje, ha nem, akkor megvan az indok, hogy miért nem lehet kezdő. Zidane-nak win-win.

      • tetszik, én azért Benzemának valahogy szorítanék helyet, ha már C az arcmérete miatt nem fog hátramenni.

    • Hülye vagyok matekból, többek között ezért nem lettem építőmérnök, lehet h ezért tűnik ez nekem teljes faszságnak, mindenesetre megmagyarázná valaki, h mitől több az esély pl a Chelsea-Barcára, mint a Chelsea-PSGre? Ha meg próbasorsolás (spanyolul se tudok😊), akkor a tényleges esélyekhez köze nincs, nem?

      • Csak tipp, de a Barca nem kaphat 3 csapatot, a PSG pedig nem kaphat 1 csapatot, mint a Besiktas, akik szintén csak a Porto-t nem kaphatják.

      • A PSG több ellenfelet kaphat, mint a Barca. Utóbbinál a Sevilla és mi nem jöhetünk szóba.

      • @disqus_XOObIqHFf6:disqus köszi a helyreigazítást lányok :D Mindig kevernek ezzel a sorsolással :D Bennem péntek dél élt :D

        • Szívesen. :) Amúgy én is azt hittem először hogy pénteken lesz, csak az nst-n azt írta valaki hogy hétfőn lesz, és ezért utána néztem hogy most mikor is lesz tényleg.

      • A hétfőt keddel keverni, azt még megértem (a kedd voltaképpen egy alattomos hétfő), viszont a péntekkel? Ég és föld a kettő :D

    • Jó lesz nekünk a Róma szerintem. Salah, Mané, Firmino taknyosra szopatná a vedelmunket.

      • Főleg, ha Ramos olyan epic meccset tol, mint tegnap. Előrejátékban tök jó volt, ment előre mint a hülye, a 2. félidőben ebből rendszeresen létszámfölénybe kerültünk a középpályán, de védekezésben meg tolt egy megye 2-t.

        • Ramos a két véglet között szokott mozogni sajnos. Varane kezd fölé nőni.

      • Az lehet, de nyelnék a gólokat is. Klopp Poolját nem tudom komolyan venni.

        • Azért én elkezdtem, de a gegenpressing ízlik nekünk amúgy.
          Meg lehtne csípni őket szerintem.

Share
Published by
Sultan

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago