Categories: Merengues

Miről beszélek, amikor csatárról beszélek?

A szezon eleje, illetve dehogyis, Morata eladása óta. Illetve dehogyis, Higuaín eladása óta. Illetve dehogyis, az elbenzemázás kifejezés megalakulása óta. Illetve… Szóval vita tárgyát képzi egy ideje a csapat körül, hogy milyen egy ideális csatár, miket csinál és miket nem. Hogy lő gólt és hogy nem hagy ki semmilyen lövést, ha az ellenfél térfelére jut. Videós poszt jön, mert ilyet még nem csináltam.

Ma délután jöttem haza az oskolából, olvastam, üvöltött a fülembe a dubstep, hogy ne halljam a mellettem ülő hölgy hangos telefonbeszélgetését, amiben részletesen megbeszéli a barinőjével, hogy tegnap milyen rossz volt neki, hogy letört a műkörme (na jó, 1 percre lenyomtam a zenét, hogy megtudjam, hogy mit ecsetel ennyire hevesen gesztikulálva, de nehéz volt baltaarccal tűrni a súlyos gondokat). Aztán dugó lett, mert mint később kiderült, egy huszonévesnek tűnő szőke hölgy az ikszötösével belerongyolt az előtte haladó kocsiba, mert a nembémvének meg kell állni a pirosnál. Hallatlan. (Amúgy nem vagyok szexista, bár nagyon úgy tűnhet.) Közben a szerkesztőségi chatben José jelezte, hogy nem lesz kész a mai napra szánt ‘Rabszolgaidomítás kezdőknek’ című poszt. Majd ránéztem a kezemben lévő könyvnek a címére, és eszembe jutott egy cím. Ez a poszt címe. (Az említett könyv Murakami Harukitól a ‘Miről beszélek, amikor futásról beszélek?’ című volt. Nem szeretek futni, viszont az írót igen, szóval kiváncsi voltam, hogy milyen az, amikor ő szeret. Mert tegnap néztem egy… Majd ha valakit érdekel, kommentben leírom.) De tényleg, mit szeretünk egy-egy csatárban? Mitől csatár a csatár? Meg mit szeretünk bennük egyáltalán? Hát persze, hogy a gólokat. Pár szóban, illetve videóban összefoglalom.

Harcol

 

 

Messzebbről is lő

 

Még messzebbről is lő

 

Meg még még messzebbről is lő (befejeztem, nyugi)

 

Teker (még ha öregen visszatér is)

 

Tekeredik

 

Rátekeredik

 

Fut

 

Emel

 

Átemel

 

Kap

 

Fejel

 

Jó helyen van

 

Sarkaz

 

Ollózik

 

Higgadt


Ugye, hogy nem oly könnyű csatárnak lenni?
Meg összeszedni sem, szóval szóljatok a kommentek között, hogy kit/mit hagytam ki.
Ha tetszett a poszt, oszd meg!

Raulitás

View Comments

      • Ezt még nem olvastam mikor leírtam a kommentem. Szóval elolvasom mekkora hülyeséget írtam, vagy sem :D

        • az írás 1 katalán értelmiségi, jelentősebb véleményformáló szempontjairól/véleményéről szól (bár benne van a cikkben). ööö... izé: a mai meccsekről nem esik szó. csak még mielőtt... :P :DD

    • Érdekes ez az egész dolog..
      Ha jól tudom a legutóbbi felmérések szerint a katalán emberek többsége nem akarna kiválni.
      A spanyolok azt mondják ez alkotmányellenes.
      A katalán parlament meg mindenáron véghez akarja - és viszi - vinni a népszavazást. Szóval tiszta káosz ez az egész, innen, kívülről. Nyilván nem vagyok katalán, nem érzem át ezt. De szerintem hatalmas öngól lenne a katalánoknak a kiválás. Nekem éltek ott barátaim kb 1 évet és a munkatársaik - irodában dolgoztak - nagyon nagy többségének semmi baja nem volt, és nem akart kilépni, mert szerintük most jobb, mintha kilépnének.
      Mindenesetre remélem nem lesz semmi komoly balhé :/

      gondolom ott is tombol a populizmus izomból... ezért van ez az egész felhajtás

      • Ki akarnak válni, 70-30 (valahol 65-35) százalékot jósoltak mindenhol, ahol én olvastam a népszavazásról pár napja. Sajnos már 2 órája balhé van, vannak durva videók. Szerintem ma nem is lesz meccs, elég fura lenne, ha ott focizgatnának miközben a stadionon kívül verik a rendőrök a népet.

      • Nyilván nem tudunk az ottaniak szemszögéből véleményt mondani, viszont az tény hogy gazdasági szempontból nem lenne egyszerű történet egy ilyen kiválás. Ugrik az EU tagság, meg konkrétan az összes tagság az összes nemzetközi szervezetben. Persze be lehet nyalni a populista dumát, hogy az EU szar, és tény hogy sok tekintetben tényleg szar, de azért Katalónia nem egy Nagy-Britannia, hogy olyan jó lenne nekik az EU nélkül (ugye már ők is rájöttek hogy lehet hogy hülyeség volt megszavazni a kilépést). Ha hirtelen megjelennek a vámok, gyanús, hogy a multik, a gyárak fognák magukat, és kivonulnának az országból, ameddig nem rendeződik a helyzet. Manapság nem tart semeddig összecsomagolni egy üzemet, és áttelepíteni mondjuk Valenciába, vagy akár egy francia városba. Meg a turizmus, ami elég magas arányát adja a regionális GDP-nek, is valószínűleg megcsappanna, mert hirtelen nem lehetne simán beutazni EU-s útlevéllel, ahogy jelenleg. Esélyes hogy sok német turista nem akarna szarakodni útlevéllel, inkább elmenne máshova. Kis országról lenne szó, szóval ha visszaesne a turizmus és az ipar, kurvára megszopnák. Szóval így látatlanban is bonyolult történet lenne ez. És ezek csak olyan alap dolgok, amik nekem innen, 1000 km-re, részletes utánajárás nélkül is eszembe jutnak, gondolom akkor az ottaniak ennél sokkal inkább tisztában vannak a következményekkel.

        • Összetett. Ha Spanyolország teljes éves bevételét nézzük, annak ~ az egyharmada Katalóniából folyik be, ez pedig mindenféle számolás nélkül szemre is kijelenthető, hogy irreálisan nagy. Olyannyira nagy, hogy még az EU-tagság, és az euró megszűnése ellenére is kijelenthető, hogy Katalónia a kiválás után 3-5 éven belül Európa 10 leggazdagabb országa közé tartozna. A turizmust nem befolyásolja a kiválás, aki a barcelonai tengerparton akar nyaralni, az nem fog csak azért máshova menni, mert már nem Spanyolország része. Illetve az ipar is elég összetett, nyilván lennének cégek, gyárak, akik mennének, de ez nem lesz nagy tényező. Annyira megugrik a GDP, hogy simán ki tudják majd ezeket az akadályokat küszöbölni. Tulajdonképpen egy új Monaco-Luxemburg kaliberű állammá nőné ki magát.

          Nekem mindegy is, csak maradjon egyben a La Liga. A többi nem igazán érdekel.

          • Tartományonként nézve Katalónia sokkal többet tesz be a közös asztalra, mint amennyit levesz onnan, ez tény. Persze ugyanez megvan máshol is, elég csak É- és D-Olaszországot említeni, vagy a volt NDK-NSZK kettősét, csak itt ugye hozzá jön, hogy adott egy állam nélküli nemzet, amelyik függetlenedni szeretne. De ez ugye kényes ügy a spanyoloknak, mert azon kívül hogy elveszítenék a központi régió melletti másik nagy gazdasági centrumot, mi gátolná meg a baszkokat pl., hogy másnap ők is ki akarjanak lépni, a precedensjog elve alapján?
            Viszont a másik oldalról nézve akkor se hiszem, hogy olyan simán visszaállna minden a régibe az új országban, ha kilépnének. Az új ország méreténél fogva olyan szinten rá lenne szorulva a turizmusra, hogy elég lenne egy 20% körüli visszaesés, hogy sokan elveszítsék a munkájukat, akkor pedig csökkenne a fizetőképesség, stb., vagyis elég kedvezőtlen láncolat indulhatna el, ami a multik kivonulásával együtt hamar válságot eredményezhetne. A multik szempontjából pedig a mai globalizált világban nincs rosszabb, mint a bizonytalanság. Ők nem várnák meg, hogy 8-10 év alatt rendeződjön az EU tagság, meg minden nemzetközi szerződés, a legkisebb bizonytalanságra is pakolnak és mennek. A nemzetközi bürokrácia pedig olyan szintű, hogy ennél hamarabb aligha rendeződnének a dolgok. És a turizmus is manapság olyan trendeket mutat, hogy a legtöbben épp oda mennek, ahová 50 euróval olcsóbb a repjegy, vagy épp van a neten egy jó és olcsó szállásajánlat. Egyre kevesebben vannak, akik ennyire tudatosan tervezik meg a helyszínt a mai globális kínálatban. És ha Barcelonában hirtelen drágulnának a szállások, és az odautazás, sokan inkább elmennek Rómába, Párizsba vagy mittudomén hova, ez pedig pont akkora csökkenést eredményezhet, amit kis ország lévén igencsak megéreznének. Két ismerősöm idén pl. majdnem Rómába ment, de aztán találtak a neten egy olcsó út+szállás csomagot Barcelonába. Szóval az biztos, hogy nem egyszerű történet ez.

        • A turizmusról meg annyit, hogy állítólag nagyon tele van a f*szuk az ott élőknek, hogy ilyen sok a turista és élhetetlen a város főszezonban. Ezt barátaim is alátámasztották, hogy májustól szeptemberig halál a város, és ezért nagyon ki vannak bukva az ott élők, és már szabályoznák valahogy. Szóval a turizmus jelenleg mondhatni kivan maxolva. A többivel egyetértek ;) Ezt meg csak kiegészítésnek gondoltam :)

          • Igen, ezt olvastam én is, de ez nem egyedi történet, elég durván túl van tolva a turizmus sok európai desztinációban, ahol a lakóknak tele a tökük. Horvátországban is ez van pl. Dubrovnikban, meg egyes görög helyszíneken is, de hogy csak a nagyvárosi turizmusnál maradjunk, Budapest VII. kerület is jó példa.
            Röviden, a turizmus megvalósulásához ugye három dolog kell: motiváció, szabadidő, és szabadon elkölthető jövedelem. Egyre növekszik az a réteg, amelyiknek mindhárom megvan, szóval a turizmus is kezdi elérni a kapacitás korlátait sok helyszínen, főleg a mainstream desztinációkban. Ugyanakkor korlátozni elég nehéz, szóval a lakók szopják meg, akik ugyanakkor a jövedelmekből is nagy arányban részesülnek akár a munkahelyek, akár szimplán a helyszínen érvényesülő gazdasági multiplikátor hatás által. Mert ugye ha Juli néninek kurvasok bevétele van a turistákból, akkor drágább szalámit is fog venni a boltban, meg drágábban csináltat frizurát, akkor persze a fodrásza is drágább szalámit vesz a boltban, a prosperáló bolt több embert alkalmaz, és így lehetne folytatni a sort. Na, kicsit elkanyarodtam, de a lényeg, hogy ha egy akkora országban, mint pl. Horvátország vagy a leendő Katalónia, hirtelen ha nem is megszűnne, de erősen megcsappanna a turizmus, akkor a lakók is rájönnének hogy hiába csendesebb a környék, meg kevésbé vannak összeszarva a járdák, de mégse olyan jó ez így.

  • Zidane: "BBC: „Már remélhetőleg nem kell sokat várnunk arra, hogy mindannyian egyszerre legyenek ott a pályán. Legyünk türelmesek.”

    Anyád! :-))))))

    • Pedig nagyon nagyon bíztam benne, hogy az MSN megszűnésével végre elfelejtjük a BBC nevű valamit, de úgy érzem nagyon optimista voltam:))

  • Nah srácok Carvajal pihenőre ment másfél hónapra... felkészül Hakimi

    • Most olvastam én is. Nem szoktam örülni válogatott szünetnek, de most nem járunk rosszul vele (persze ha nem sérülnek meg ott is emberek). Valamelyik balhátvéd csak visszajön mire megint játszunk, és akkor Nacho átmehet jobbra. Ma meg valahogy meg kell oldani.

      • "A Dani Carvajalon elvégzett tesztek kimutatták, hogy a játékos szívburokgyulladásban szenved, melynek oka vírusos fertőzés." forrás: pena

        csóri :/ Bár Resid ha erre jár felvilágosíthatna hogy ez miért 1,5 hónap? Azért mert Dani élsportoló és nagy terhelésnek van kitéve a szíve, és el kell telnie 1,5 hónapnak mire teljesen terhelhető lesz a szív?! Szegény Dani... :/

        • Az igen, nem is nagyon hallottam még ilyen gyulladásról. Ez a Dani fiú, tényleg nagyon tud. :)
          De remélem mielőbb, meggyógyul. És vajon mióta van ez neki? Lehet ez is okozta a pocsék formát?

    • És/vagy háromvédős rendszer Lucassal és Bale-lel a két szélen.:)

      • Erre látsz esélyt? Remélem nem ülünk fel ennek a 3-5-2 hypevonatra :D
        Hakimi szerintem annyira nem gyenge játékos, hogy ne lehessen bedobni egy Espanyol ellen. Legalábbis nekem a felkészülési meccsekből ez jött le.

        (Remélem a Fifa vírust senki nem kapja el.. már lőre fosok a maradék vb selejtezőktől :/ )

        • Nem mondtam, hogy ezt szeretném, sem azt, hogy látok rá (reális) esélyt. Szimplán csak felvetettem, hogy ez is egy formáció, amit a szélső védőink 3/5-ödének (számoljuk most ide JollyJokert is) lebetegedésével fontolóra vehet ZZ.

          Én is inkább vetném be Hakimit. De mivel a tökutolsó Alaves ellen sem játszhatott, így bennem felmerült ennek az esetnek a valószínűsége is.

          • Én sem éreztem úgy hogy ezt akarod :D Kérdés volt :D
            Hát nagyon remélem hogy Hakimi kezd és nem bénáskodunk 3-5-2ben :/

          • Na, erre nem is gondoltam, pedig nem kizárt.:D Bár azért erősen meglepne, ha Ramos a szélen játszana.

  • Beharangot mikorra tervezitek? Csak úgy, pusztán kiváncsiságból, semmi nyomást nem akarván rátok helyezni :)

  • Raúlt csipáztam persze, majd Nistyt is, aztán Huntelaart, majd Marianót is elölről így a közelmúltból tőlünk. Jó kis poszt btw. :)

    • Huntelaar szerintem indokolatlanul kevés lehetőséget kapott nálunk, őt nagyon szerettem. Sajnáltam is, amikor elment. Egy Adebayor helyett nyugodtan lehetett volna ő ezerszer inkább.

      • atyaég, mindig elfelejtem, hogy Adebayor errefelé is focizgatott :D de szép idők voltak azok...

      • Nem lehet hogy a fiatalságod és az idő megszépíti az emlékeid Üntelár megítélésében? Szerintem hatalmas balf*sz volt. És kifejezetten örültem hogy elment. RvN bal cipőfűzőjében több foci volt mint a klónjának kikiáltott fiatalban. Szerintem. Persze lehet picit túlzok. Vagy csak túl szigorú vagyok?
        Nekem Ronaldo, Raúl, Morinentes az etalon. Robinhokat, Benzemákat meg megtűrök, mert hasznosak voltak, de nem kiemelkedőek, akikre úgy emlékszem, hogy: nah ő! nah Ő csatár volt! De csak hogy világos legyen, van több kaszt. (csak csatárok)
        1. Ronaldo, Raúl, CR
        2. Morientes, RvN, talán még idefér Benzema (ha megvillantja amit tud)
        3. de lehet itt van Benzema ha azt nézem mire volt képes átlagban, Robinho
        4. Higuaín, Baptisa, Borsócska
        5. Huntelaar, Owen, Saviola, Adebayor

        Lehet ezzel megbántottam valakit, mert más a preferenciánk, de ez szubjektív dolog nagyon. Nálam kb ilyen a lista. Lehetne bővíteni még a listát de nem akartam olyanokat hozni akiket keveset láttam a 90 évek végéről, 2000es évek elejéről, vagy nem emlékszem rájuk annyira. Én elfogadom, hogy másnak ez. De ilyen 4-5. "kategóriás" (mármint nálam) szintű csatárokat nem akarok újra itt látni. 1-2ből jöhet valaki :) (Mbappéban láttam azt hogy 2. kategória lehet(!) de kiderül az lesz-e)

        • Hála égnek egyik se rontotta sokat itt a levegőt :D

  • Mormota pasztmek, nyilván akkor sérül le amikor nem mikiegér csapat ellen kéne bizonyítani hogy visszavehessük 120 millióért...

  • Help! Oldal betöltéskor automatikusan elindul az összes videó, ez által pedig ki is nyírják egymást, vagyis nem töltődnek be (nem csak itt, nso-n is pl.). Kurva idegesítő. Van még valaki akinél ez történik? Mit kell tenni hogy ez ne így legyen? (Chrome, up-to-date a böngésző)

Share
Published by
Raulitás

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago