Categories: Merengues

Mi lehet Florentino terve?

Mire lehet következtetni az idei átigazolási szezonból? Egyáltalán érdemes bármire is? Sok kérdés van, amire nem igazán lehet válaszolni, de különböző teóriákat lehet olvasni. Neymar 200 milliós átigazolása vajon végérvényesen felforgatott valamit a piacon, vagy ez hamarosan lecseng, és visszaállnak az árak egy „kényelmesebb” árfekvésre? Kellemes meglepetés volt a legtöbb madridistának, hogy Pérez nem csatlakozott a nyári licitháborúba. Viszont a nagy kérdés, hogy biztos jól jártunk-e azzal, hogy Flo inkább az olcsóbb utat választotta – életében talán először…?

Ezek mind-mind olyan kérdések, amikre legjobb esetben is csak hónapok múlva fogunk választ kapni. Viszont minden ilyen gondolatmenet mögé sok-sok számot is lehet pakolni, amivel meg lehet alapozni egy-egy véleményt. Minden döntés – legyen az a nagyérdemű szerint szakmai döntés – bizony gazdasági folyamat, ami mögött komoly pénzügyi háttér van. Nem lehet a kettőt külön venni.

A madridisták legnagyobb örömére már pár éve elkezdődni látszott egy tendencia az átigazolási politikánkban. Ez volt zsinórban a harmadik olyan nyári átigazolási szezonunk, amikor nem igazoltunk játékost 30 millió felett. Tessék megbotránkozni; a legdrágább igazolásunk az elmúlt 3 évben Danilo volt.

Megkérdőjelezni az új átigazolási politikánkat? Az eredmények magukért beszélnek. Mégsem hihetjük azt, hogy ez a végtelenségig ki fog tartani, és innentől fogva nem kell nekünk majd rekord közeli összegért igazolni. El fog jönni az idő, amikor szükség lesz egy új brandre, egy új galaktikusra, akit könnyebb megvásárolni, mint kinevelni. (Aki erről részletesebben olvasni akar, az itt elolvashatja tavaly nyáron írt posztomat, amiben erre is kitérek.)

Mikor fog eljönni az az idő? Mikor érdemes megvenni a következő éra első számú reklámfelelősét? Nézzük meg a Barcelona esetét, amiből tanulni is lehet, ha odafigyelünk a részletekre. Kényszerűségből meg kellett válniuk a klub egyik legnagyobb sztárjától. Innentől kezdve többszörös felárral tudtak bárkit is felhívni, hogy érdeklődjenek bármely klub játékosa iránt. Irreális összegért tudtak egy „Neymar pótló” -féleséget vásárolni. Tanulunk-e ebből, vagy megvárjuk azt a pontot, amikor mindenki tudni fogja, hogy szükségünk van egy galaktikus igazolásra. Mert amíg nincs szükségünk, piaci áron tudunk vásárolni, a galaktikus felár nélkül.

Mi továbbra is ragaszkodunk a BBC-hez, továbbra is ez lesz az elsődleges brandünk, pedig lassan már tényleg mindenki belátja, hogy ez egy halott ügy. Miért nem értékesítjük még most, miért várunk addig, amíg saját maguk paródiájává válnak, és csupán – a piachoz mérten – aprópénzért tudjuk elpasszolni, de a kényszerűség miatt a már említett galaktikus felárral tudunk a helyükre vásárolni? Miért nem lehet megoldani ezt úgy, hogy mindenki jól jöjjön ki belőle?

Válaszok hiányában a számokhoz fordultam. Nem azért, mert azok kielégítő információval tudnak szolgálni, hanem azért, mert azok mégis valamilyen támpontként szolgálnak, amikből érdemes kiindulni.

A klub nyilvánosságra hozta a 2016/17-es szezon költségvetés részleteit. Tavalyi szezon sikereinek köszönhetően – BL győzelem, Spanyol bajnoki győzelem, Klub VB győzelem, Európai Szuperkupa győzelem (2016) – növekedett a klub bevétele, viszont ezzel párhuzamosan a költségek is magasabbak voltak köszönhetően a különböző győzelmi bónuszoknak, emiatt pedig a klub likviditása csökkent. Tavalyi szezon során a klub 674,6 millió euró bevételre tett szert, ami nem tartalmazza az átigazolási szezon profitját. (Tavalyhoz képest 8,8%-os növekedést jelent ez az összeg) Utóbbi tétel további 78,35 millió euróval növeli a klub bevételeit.

Ami még inkább érdekesebb, hogy a „cash balance”, azaz a készpénz 178 millió euró. Ez az az összeg, ami a klub virtuális pénztárcájában arra vár, hogy valakire elkölthesse. Ha ehhez hozzácsapjuk az eladásokból befolyó összeget, akkor már is érdekesebb a leányzó fekvése. (Benya, hess!)

A kérdés továbbra is fennáll, csak most még érdekesebb… Miért ülünk ennyi pénzen? Mindig van hova igazolni, mindig van hol erősíteni. Nem beszélve a jelenlegi helyzetünkről, ami már a bajnoki start előtt nyilvánvaló volt: szükségünk van egy befejező csatárra.

Talán azért hagyjuk tornyosulni ezt a sok pénzt, mert körvonalazódni látszik egy tendencia, ami a nyáron már megmutatkozott? Nevezetesen; Lukaku, Morata, de még inkább Neymar, Dembélé, Walker ésatöbbi… Konkrétabban: Pérez már azzal számol, hogy ha már komoly játékost kell venni, még komolyabb összegekért, akkor addig tesz félre, amíg le nem tud tenni egy rakást pénzt egy már bizonyított játékosért?

Nekem tetszik ez az elmélet. Bár nagyon szerettem volna, ha Mbappé nálunk köt ki, de van némi racionalitása annak, hogy egy akkora összeget pár év múlva egy már bizonyított játékosért is ki lehet adni, rosszabb esetben hozzá kell csapni pár 10 milliót és ténylegesen egy galaktikussal bővítettük repertoárunkat, esetlegesen már végérvényesen túl a Ronaldo-érán.

Egy valamit szögezzünk le! Nem fognak ilyen ütemben növekedni az átigazolási árak, sőt az sem elképzelhetetlen, hogy lesz egy kisebb visszaesés. Nem kell attól tartani, hogy a következő 1-2 évben megszokottá válnak a 200 millió euróhoz közeli árak. Ehhez képest viszont ténylegesen rengeteg pénzen ülünk.

Persze, ott van a stadion felújítás, és mindig lesz egy ekkora klubnak mire költenie, viszont az átigazolások előkelő helyet foglalnak el a fontossági sorrendben. Hiszen gondoljuk csak bele… Ezen játékosok termelik meg a klub számára az éves bevétel nagy részét. Nélkülük összedőlne kártyavár, és feleslegesen építenének új szentélyt. Az ilyen nagyobb beruházásokra meg amúgy is mindig lesznek külső források.

Azt sem tudom elképzelni, hogy a vezetőségnek ne lenne hosszú távú terve a kerettel kapcsolatban, hiszen ez is részük a munkájuknak. Fel kell vázolniuk egy jövőképet, ebben pedig egyértelmű, hogy a csapat jelenlegi első számú világsztára már nincsen benne. Mára már az is körvonalazódott, hogy Bale a portugál klasszisunk közelébe sem érhet. Legyen az sportszakmai vagy reklám értékben. Márpedig szükség van egy első számú márkára a támadó sorban. Ők azok, akik a rivaldafényben vannak, ők azok, akik mérkőzéseket és aranylabdákat nyernek.

Így pedig arra a konklúzióra juthatunk, hogy Pérez tervez valamit. Talán már gyűjti a pénzt a következő igazolásra? Jön Hazard, Dybala vagy esetleg Neymar? Vagy tényleg annyi a történet, hogy nem érzik szükségét annak, hogy most erősítsék meg a keretet és majd a jövőben, ha aktuálissá válik, lesz egy vésztartalék, amihez nyúlhatnak adott esetben?

Megannyi kérdés és megannyi teória születhet ebben a témában. Ti jöttök, vasárnapig töltsétek ki Ti a gondolataitokkal a kommentszekciót!

Ps.: 

Norma_va

View Comments

Share
Published by
Norma_va

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago