BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább a keret, jobb formában toltuk le a szezont, mi búcsúztattuk a nehezebb ellenfeleket, és nálunk játszanak jobb játékosok. Ez mind igaz, egy a bökkenő, ez nem ér még győzelmet. Ezen az egy meccsen bármi megtörténhet. A Real Madrid feladata ezen a szombat estén az, hogy ez a bármi ne legyen meglepetés.

Többször leírtam már a szezonban, hogy a váratlantól félek. Ez alatt nem egy langyos kezdést, vagy egy korán bekapott gólt értek, mert némi pikírt éllel megállapíthatjuk, hogy ilyen már jónéhányszor volt az évadban. Amitől tartok, az egy csúnya sérülés egy kulcsjátékosnál, egy elkerülhető piros lap, vagy valami olyasmi, ami általában nincs benne a pakliban, de alapjaiban változtathatja meg az esélyeket. Ide tartozik, hogy Ancelotti a sajtótájékoztatón elmondta, hogy szenvedni fogunk, mert minden BL döntőben szenvedünk, de ez a csapat akkor sem fog kétségbe esni, ha a 85. percben még az ellenfél vezet. Mert mentálisan elképesztő erősek vagyunk.

Mindenki joggal teszi fel a kérdést, hogy jutott ebben a szezonban idáig ez a Madrid, melynek a kezdő védelme gyakorlatilag egy meccset sem tudott együtt játszani, mégis brutál kevés gólt kapott, ahol 3 ACL sérülés történt kulcsjátékosoknál, továbbá 32 egyéb sérülés a szezon során, közte Güler rossz sorozata, melynek nyomán majdnem olyan keveset játszott, mint az ACL-es társai.

Megállapítottuk, hogy az új érkezők, Bellinghammel az élen, nagyon sokat tudtak hozzátenni a csapat egészéhez. Minden egyes új igazolás átlagban 12 gól kontribúcióban volt benne, ami egy elképesztően jó szám. Főleg annak tükrében, hogy Joselu kiegészítő szerepkörben segített be, Güler meg még kevesebbszer volt hadrafogható. Az egyetlen vereség a Ligában nagy valószínűséggel bármelyik szezonban bajnoki elsőséget érne. Bellingham – ha még emlékeztek – pont az első hónapokban volt ellenállhatatlan, hatalmas lökést adott a Madridnak, és pályára állította a szezont. Vini az elején láthatóan nehezen kezelte a szituációt, tovább süllyed a lelátói rasszizmussal való küzdelembe, a pályán gyakran volt középszerű, sokat panaszkodtunk rá. A szezon második felében viszont összekapta magát, és számtalanszor ő volt az, aki megteremtette a különbséget, és nagyon értékes győzelmeket köszönhettünk neki. Brahim számtalanszor hozott sebességet a csapatba, és utóbb fontos, megnyugtató gólokkal tette egyszerűbbé a szezonzárást. Valóban mindenki beletette a saját részét.

Ancelotti úgy fogalmazott, hogy nem volt ego a csapatban. Kiemelte, hogy a senior játékosok, mint Carvajal, Kroos, vagy Modric igazi csapatemberek, saját egójukat, mindig a csapatérdek mögé tudták állítani. A fiatalokkal is szerencsénk van, mert pl. Bellingham az egyik legjobb mentalitású, szinte koravén tagja a keretnek, ahol végképp nem játszik az ego. Ancelotti egyébként hozzátette, hogy miközben úgy érzi, hogy Arda Güler a „fia”, addig Bellingham olyan érettséget mutat, hogy őt a „testvérének” tekintheti.

Jelenleg ott tartunk, hogy a fogadóirodák (de a nemzetközi sportsajtó szerint is) valójában Vinicius és Bellingham az Aranylabda két legfőbb várományosa, és egy BL győzelem esetén már csak a válogatottjaikban mutatott teljesítményük dönti majd el, melyikük lehet a befutó. A Real Madrid minden szinten tarol.

Egy BL döntő viszont más kavéház. Nem csak óvatosságból írom, hogy itt bármi megtörténhet. Egy meccs van, nem lehet egy másodikon javítani, és a Dortmund szurkolók, ha lehet, még fanatikusabbak, mint a Madridéi. Terzic rámutatott, hogy nem azért utaznak Londonba, hogy megnézzék, ahogy a Madrid a magasba emeli a 15.-ket. Emlékszem tavaly a City, hogy ledominálta az egész európai mezőnyt, a döntőben meg az Internek számtalan lehetősége volt, hogy megnyerje a találkozót, Guardioláék abszolút nem tudták azt játszani, amit mindenki várt tőlük. Egy szenvedős, nem túl jó meccset láthattunk, ahol csak szerencsével jutott a trófea City-nek. A siker kapujában néha még a legjobbak is elbizonytalanodnak. Magam azt gondolom, hogy a pont a City és a Bayern kiverése után, már fájna, ha nem húznánk be. Számtalanszor volt necces, 2014-ben a bizonyos 93. perces Ramos fejes, vagy utána 2016-ben a Tico ellen 11-es párbajban megnyert ütközet is alakulhatott volna fordítva könnyedén. De egyikre sem tudnám a szerencse szót használni, egyszerűen mi voltunk mentálisan erősebbek. Már-már szlogen, hogy a Real DNS-ében van a BL megnyeréséhez szükséges gén, mindenesetre tény, hogy amióta mi szurkolunk a csapatnak, nem tudott döntőt veszíteni. Jogos a kérdés, hogy ez meddig tartható.

Egyébként azokkal is egyet tudok érteni, akik szerint egy esetleges fiaskó esetén is dicsérhető a csapat a szezonban elért teljesítménye okán, a nagyon fontos meccseket nyertük, a bajnokság dobogósait oda-vissza oktattuk, Barca ellen a Spanyol Szuperkupát is bezsákoltuk, 10 ponttal hoztuk a Ligát. És ugye eközben Ancelotti BL döntőbe vezette a gárdát. Szóval dicsérhető a csapat az eddigiekért is, de eltagadhatatlan, hogy a ma esti győzelem egy tenné fel a koronát az egészre.

Nem fogok nagyon szakmázásba belemenni, utólag könnyebb lesz majd elemezni a látottakat. Vannak apró drámák, pl. Lunyin betegsége, ami miatt nem lehet a keretben, valószínűleg utoljára látjuk a Madridban – csapatkapitányként – lép pályára Nacho (talán Ceballos is), utoljára láthatjuk együtt játszani Modricot és Kroost. Van jó pár játékosunk, akinek ez lenne az első BL sikere. Bellingham-et és Gülert megtolná még feljebb, Joselu meg megkoronázná a pályafutását. Kepa érezné, hogy nem volt itt hiába! Szóval ilyen személyes kis történetek miatt kívánom szívemből, hogy húzzuk be! Sok kisebb történet lenne nagyon kerek ezzel a sikerrel. Megdőlne pár rekord is. Pl. Ancelottinak annyi BL serlege lenne, hogy nem csak játékosnak, vagy edzőnek nem lenne több, de kizárólag a Real Madrid klubnak lenne több a futball történelemben. Ez azért elég elképesztő. Carlo egyébként lezárta a brazil szálat, azt mondta, hogy nem fog újabb munkát elvállalni, a Real Madrid lesz edzőként az utolsó projektje, addig marad, amíg a klub szeretné. Ez is egy szép dolog egyébként.

A múlt hetet a fizikai felkészülésre fordította a csapat, Pintus egy mini előszezont cerebrált a keretnek – rá is ment a Betis elleni hazai, de ez a hét már a taktikai felkészülésé volt, a frissesség megtartása került fókuszba. Elvileg minden szempontból kész a gárda az esti összecsapásra.

Szóval az idei kis tündérmesénk pozitív véget érhet, és egy olyan csapat ülne fel Európa trónjára, mely sokkal nagyobb részben köszönheti az idei teljesítményét a nagybetűs CSAPAT-nak, mintsem egy-egy kiemelkedő futballistának. Ez nem jött volna össze Bellingham nélkül, a BL királya volt Rodrygo, de Joselu duplája nélkül is csak nézők lennének a srácok. De ezek csak a befejező emberek, akik a reflektorfényt kapják, azt gondolom, hogy mindenki, kivétel nélkül, részese volt annak, hogy a döntőbe meneteltünk. És biztos vagyok benne, hogy a döntőben is csapatként leszünk a legerősebbek. A kezdő borítékolható, és nagyjából a cserék is. Én már izgulok, a meccshangulatom van egész nap. Ünnepre készülök, remélem nem a Dortmunddal…

Végezetül, a szezon utolsó beharangozójában (de nem az utolsó posztjában), szeretnék egy kérést megfogalmazni. A kis honlapunk fenntartása pár 10.000 Ft-ba kerül évente. Domain és tárhely. Nem akartam a Google reklámokat ráereszteni az oldalra, mert így is kapunk annyi kéretlen hülyeséget az online térben, hogy legalább itt ne legyen… Az oldal természetesen ingyenes, és én is csak saját madridizmusomat élem itt ki a (nem létező) szabadidőmben – szintén ingyen. A donáció is abszolút önkéntes és anonim. Aki teheti, kérem támogassa egy egyszeri donációval, vagy esetleg valami szerény rendszeres havi beállítással a honlap fenntartását. A jobboldali oszlopban van kattintható módon a donáció lehetősége. De beszúrom a gombot ide is:

Ez egyben azt is jelenti, hogy a következő szezonban is számíthattok erre a felületre, és egyértelmű cél a kis közösségünk egyben tartása. Itt jegyzem meg újra, hogy ha valaki úgy érzi, hogy kissé részletesebb véleményét, meglátását, akár vitaindítóját nem komment, hanem bejegyzés formájában is közzé tenné, az ajtó nyitva áll.

Este meg HALA MADRID! Gyertek!

Sultan

View Comments

  • Attractive section of content I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts Anyway I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently fast

  • Magnificent beat I would like to apprentice while you amend your site how can i subscribe for a blog web site The account helped me a acceptable deal I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

Share
Published by
Sultan

Recent Posts

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

1 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

1 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

2 hónap ago

La Liga #34: a Bernabeu már ünnepelni akar

Ahogy a múlt héten, úgy most is matek órával indul a beharangozó. Ha Real Madrid…

2 hónap ago