Categories: Merengues

MEGÖLIK, SPORI!

Nem fogok sokat papolni ebben a posztban, hagyom, hogy a képsorok magukért beszéljenek. Egy labdarúgást befeketítő, aktuális problémára hívnám fel a figyelmet különböző játékosok példáján keresztül. Bármelyikükkel kezdhetném a listát, legyen az első:

Hazard, azért mert Mourinho rögtön rámutat a problémára vele kapcsán…

2020-ban, amikor sérüléseiből visszatérve először tudott több meccsen kezdőbe kerülni és jó teljesítményt nyújtani, válogatott csapattársa gyilkolta le.
Távol álljon tőlem, hogy mentegetni akarnám. Az, hogy ott tart nálunk ahol, soktényezős dolog és a nem túl profi hozzáállásának is köszönhető. De azt sem szabad elfelejteni, amire Mourinho papa már 2015-ben felhívta a figyelmet. Hazard az elmúlt évtized legtöbbet faragott játékosa.

Neymar, a jelenleg legtöbbet faragott futballista.
Legtöbb szabálytalanságot elszenvedők listája. Ha emlékeztek, Neymarnak majdnem szó szerint derékba törte a karrierjét egy kolumbiai tuskó (nevét direkt nem mondom, nem érdemli meg, hogy bárki megjegyezze) 2014-ben a VB-n.

Neymar édesapja egy Instagram posztjában élesen bírálta a döntéshozókat, akik nem kellően védik az expresszíven focizó játékosokat. Google fordító segítségével fordítva, portugálról:

Put… until when? So much so that we talk about it, so much remember this excess of violence! Why not inhibit at the beginning, in the first, why wait for the 7th 9th foul? Do we need to look at the VAR so we can see it’s an expulsion? Do we need the VAR to figure out a violent entrance like that? Do you have to hurt someone so we can take an honest attitude? A player applies an irresponsible, violent scissors, on the side, crosses the physical space of another, without even defense option…. We do not measure this during the whole game where Neymar suffered the traditional rotation of fouls, and always violent, and with that we are feeding this type of player and attitude…. So really football will lose… HOW LONG WILL THE VICTIM’s GUILT??? Depending on who controls the game… of those who have the opportunity to protect… ahhhhhhhhh do what…..? God takes care !!!!! 🙏🏻🙏🏻🙌🙌
Egy mémmel ábrázolva a jelenlegi állapotokat:
A bőrszínskálán a fehérebbtől a barnább felé haladva, egyre inkább ez az attitűd jellemző.

 

Ousmane Dembelé, akinek Hazard-hoz hasonlóan, van vaj a füle mögött, de ő is brutális belépők áldozata sok esetben.

A fenti belépő csak sárgát ért a játékvezető szerint, Dembelé pedig hosszabb időre kidőlt. Nálam ez piros és eltiltás. Az eltiltás mértéke megegyezhetne azzal az idővel, ameddig a sérült játékos vissza nem térhet játszani. Ez megfelelő büntetés lenne, amivel elejét lehetne venni a csontzenének, vagy annak, hogy egy csapat egész taktikája arra épüljön, hogy eltörje az ellenfél legjobb játékosának lábát… mint láttuk azt a Mallorca ellen Vinicius kapcsán.

Vinicius, a friss célpont

Marca szerint a meccs után Vini Nachónak mesélte, hogy a Mallorca edzője azt kiabálja a játékosainak, hogy törjék el a lábát illetve az „Üsd meg, üsd meg” kiáltásokat. Ezt nehezményezte Vinicius a meccsen, ahol rasszista provokálás mellett faragták is rendesen, főleg Raillo, Maffeo (akit Messi egyszer a legkeményebb ellenfelének titulált) és a köztudottan idegbeteg tryhard, wannabe Kang-in Lee. Utóbbit Vini szénné is alázta a meccsen. Volt egy jelenet, amikor befűzte, kötényt adott neki, majd ahelyett, hogy társat próbált volna megjátszani tovább 1v1-ezett vele. Lee üldözte, rúgdosta, de a labdát nem tudta tőle elvenni. Ekkor már Vini olyan határokat feszegetett, hogy tényleg aggódni lehetett a testi épségéért. Én viszont nem hibáztatom Viniciust ezért, ki hogy dolgozza fel a pályán a sérelmeket (lásd majd a poszt végén). Viszont a továbbiakban, saját érdekében ennél a precedensnél kéne meghúzni a határvonalat. Ilyet inkább ne. Maradjon az ártalmatlan táncolásnál. Ja, hogy már az is baj?

A La Liga TV angol kommentátorai szerint a gól utáni tánca több volt a soknál és Vinicius kezd Neymarhoz hasonlítani. Ancelottinak konkrétan meg kellett védenie a meccs utáni interjújában Vinit, mindez annak tükrében felettébb érdekes, hogy megtudtuk, Vini miket kapott a mallorcai taplóktól a mérkőzés alatt. Lehet, hogy inkább Aguirre ellen kellett volna kivizsgálást indítani sportszerűtlenség miatt és eltiltani a francba. Miért nem erről szól a diskurzus? Miért Vini tánca a legnagyobb baj? Ismét a bőrszínskálánkat vehetjük kézbe… Griezmann esetében nem hallottam kommentátorokat a Fortnite-os loser-táncairól panaszkodni.

A fenti tweet utolsó pontját érdemes feleleveníteni a memóriánkban, tavaly is meggyűlt Vini baja ezekkel:

Vini kapott sárgát ezért. Nem vicc. Annó [CENSORED] Roy Keane hasonló belépővel törte ketté Haaland apjának lábát.

Mire jó ez?

Arra, hogy ehhez hasonló jeleneteket lássunk, mint a tavalyi idény legnagyobb shithousery-je, ami ki nem találjátok: Európa legnagyobb tapír csapatának nevéhez fűződik, akik az évek során megmutatták a világnak, hogy taplóként is érhetsz el eredményeket a futballban. Köszönjük Diego Pablo Simeone, hagyatékod remélem kitörlődik az emberek memóriájából és csak a saját szurkolóid fognak pozitív példaként említeni bárhol a világban. (Norma tudna mesélni a szurkolóikról is…)

Az egész City elleni párharcban mást sem csináltak, csak faragtak, különös tekintettel Grealisht és Fodent. A második meccs végén, mikor már játszani kényszerültek kiderült, hogy nem is ment volna az olyan rosszul, ha arra próbálnak koncentrálni, ahelyett, hogy lemészárolják az ellenfelet. Grealish egyébként, ahogy fentebb láthatjátok, előkelő helyen szerepel a favágás áldozatainak listáján. Az embernek egy Watford védő egyszer szó szerint kettészakította a veséjét, majdnem meghalt a pályán, belső vérzése volt. Igaz, az nem egy szándékos murder attempt volt, inkább balszerencsés ütközés okozta.

Persze, néha a Real Madrid játékosok is jól tudnak kijönni abból, hogy nem kellően védik a futballistákat. Ennek a posztnak nem az a célja, hogy azt mutassam be, hogy a Madrid már pedig ilyet nem csinál sose, szó sincs róla:

Casemiro például úgy fog bevonulni a históriás könyvekbe, mint az egyik legjobb defenzív középpályás ever… meg mint egy dörzsölt játékvezető-manipulátor, aki felmérte általában, hogy melyik játékvezető hol húzza meg a vonalat és „addig ütötte a vasat.” Ez esetben De Bruyne ellen elkövetett, hátulról történő, sérülésveszélyes belépőt úszott meg lap nélkül. Semmi nem gátolta meg így Casemirót, hogy néhány perccel később elkövesse a következő rizikós szabálytalanságot (amit szintén megúszott).
Megéri?

Ha a jelenlegi mederben zajlanak a dolgok, akkor azokat a játékosokat, akik miatt az ember szívesebben leül meccset nézni, előbb-utóbb ki fogják irtani a pályáról. Ideje lenne, ha beszédtémába kerülne a játékosok erélyesebb védelme.


Cries for help

A szenvedő alanyok védelem hiányában kénytelenek a maguk eszközeihez folyamodni…

Van aki a szemet-szemért attitűd híve, de azok általában a kiállítás sorsára jutnak, mivel lesüllyednek a tahók szintjére és azok legyőzik a rutinjukkal. Jó példa erre Darwin Nunez idei esete:

Vannak akik dobják magukat (diving), mint pl. Neymar. Némi ok-okozati összefüggés mintha lenne, de nézzétek meg inkább ezt a videót és akkor tiszta lesz mire gondolok:

Vinicius hozzáállása még egy fokkal okosabb is. Mivel annyival jobb játékos, mint provokátorai (és ezzel tisztában is van) megkísérli cselekkel megalázni, vagy gólöröm közben táncra perdülve idegesíteni őket, ezzel a saját fegyverüket fordítja a surmók ellen, anélkül, hogy kiállítás-veszélyes helyzetbe hozná magát.

Vannak, akik mániákus őrültnek tettetve magukat zavarják össze az ellenfelet. 😀 Cristiano alább, azt kiabálja, hogy: MÉG, MÉG, TÖBBET. (spanyol szájrólolvasás: Más, más, más!)

Már csak 1 kérdés maradt.

Ilyen focistákat szeretnénk látni…

…vagy ilyen oktagon ketrecből szabadult McTominay féléket?

Gwolf

Share
Published by
Gwolf

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago