Categories: Merengues

Ismerkedés a feljutó csapatokkal

Bár már elkezdődött a La Liga és már túl is vagyunk az egyik friss feljutó ellen egy bajnokin, de érdemes megemlékezni kicsit az Almeria, Girona, Real Valladolid hármasról.

ALMERIA

A másodosztály bajnoka volt, becenevük: Pirosfehérek. Legutoljára a 2014/15-ös szezonban szerepeltek a La Ligában. A keretük jelenlegi értéke 99 millió euró, közösségi oldalaikat 4.24 millióan követik. Stadionjuk, a dallamos nevű Estadio de los Juegos Mediterráneos 15.274 néző befogadására képes.

81 ponttal végeztek a másodosztály tabelláján és a Real Valladolid szintén 81 ponttal zárt. Az egymás elleni eredmények tették bajnokká a déli csapatot, amelyet 1989-ben alapítottak és így a Liga egyik legfiatalabb klubjának számít. Történelmükben először 2007-ben jutottak fel az első osztályba, az edzőjük ekkor bizonyos Unai Emery volt, aki 2004-ben hagyott fel játékosként a futballal. A tavalyi másodosztály legjobb védelme (35 bekapott gól), második leggólerősebb támadósora (68 lőtt gól) volt az övék. A gólok számát úgy érdemes helyre tenni magunkban, hogy 44 fordulóból áll a másodosztályú bajnokság. A mostani átigazolási szezonban 10 új érkezőt tudnak felmutatni, ebből 5 játékos a védősorba érkezett. Nos, talán már megismerik egymást, így a második forduló után.

REAL VALLADOLID

A csapat beceneve a magyarul talán ismerős: „Lilafehérek” (Blanquivioletas). A keret jelenlegi értéke 67 millió euró. Stadionjuk, az Új José Zorilla, amely 27.618 nézőt tud kényelmesen „leültetni”. Közösségi csatornáik követőinek száma: 1.53 millió fő.

Egy év után újra az első osztályban az igazi inga-csapat! 94 éves történelme során 46 szezont az első, 35 szezont a másodosztályban töltött. A leghosszabb első osztályú tagságot 12 éven át tudta tartani 1980 és 1992 között. 1990-ben a KEK-ben (fiatalabbaknak: Kupagyőztesek Európa Kupája, ma ezt a sorozatot tölti be a Konferencia Liga) a negyeddöntőig jutottak. Legnagyobb hazai sikerük egy negyedik hely az első osztályban 1963-ban. A klubot 2018 óta 82%-os tulajdonhányaddal birtokolja R9naldo, és ez meg is mutatkozik a csapat stílusában. A legtöbb gólt természetesen ők szerezték a másodosztályban (71 gól).

A klub a 13. legsikeresebb spanyol csapat az all-time liga ponttáblázaton.

GIRONA

A kis katalán csapat beceneve: „Fehérpirosak” (Blanquivermells). 2018/19-ben szerepeltek utoljára a Ligában. Keretük értéke 27 millió euró, stadionjuk (Municipal de Montilivi) befogadóképessége 11.286 fő. Közösségi csatornáikat 740.000 fő követi.

Az Észak-Katalán klub 1930-ban alakult meg, történelme során 87 évet töltött alacsonyabb bajnokságokban, az első La Ligában töltött szezonjuk 2007-ben kezdődött. Legismertebb játékosuk Stuani, aki tavaly a másodosztály társgólkirálya volt 22 góllal. A legértékesebb játékosuk jelenleg az 5 millió euró értékre taksált jobbhátvéd, Arnau Martinez. Stationjuk a legkevesebb néző befogadására képes a jelenlegi első osztályú csapatok stadionjai közül, de multifunkciós jellege miatt a saját szintjén nagyon is profittermelő létesítményről van szó.

A Girona a másodosztályt egyébként a 6. helyez zárta. Akkor mégis, mit keresnek az első osztályban? A válasz egyszerű: csak a győztes és a második helyezett jut egyenes ágon a La Ligába. A 3-6. helyezettek rájátszással döntik el, ki lesz a nevető harmadik. A tabella harmadik helyén az Eibar volt 80 ponttal. A Girona 68 ponttal állt a hatodik helyen. Innen ez szép siker! 

A klub talán a tulajdonosairól ismert leginkább: a CFG* (City Football Group) 12 klubot tulajdonol változó tulajdonosi arányban. A Girona esetében ez 44.3%. Ugyanekkora hányadban tulajdonos a Girona Football Club is, amelynek vezetője Pere Guardiola, Pep testvére, aki a CFG legkiemelkedőbb projektének, a Manchester Citynek az edzője – mint azt mindenki tudja.

*A CFG klubjai:

Jose

Share
Published by
Jose

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago