Categories: Merengues

Mrgency Mbappé | Játékosuralom?

Az utóbbi évtized egyik legémelyítőbb transzfer-sagájának végéhez közeledünk. Emlékszem 2013 környékén Gareth Bale leigazolása is hasonlóan nehézkes volt és a Cristiano-deal is éveken át tartott, de akkor legalább volt annyi eszem, hogy a közösségi média (twitter) követésének ellen tudjak állni. Mondjuk könnyű dolgom volt, mivel akkor még nem is használtam ezt platformot. Mennyivel jobb lenne nem tudni / elhinni bizonyos transzfer-szakértő guruk minden egyes kiírását. Holnap (azaz vasárnap), így-vagy úgy, de pont kerül a Kylian Mbappé sztori végére, tegyünk egy próbát tisztába tenni az eddigi történéseket a rendelkezésre álló infók kapcsán és merengeni erről a végletekig elnyújtott, kutyakomédiába süllyedő átigazolási hercehurcáról.

Forradalom zajlik a futball-iparban?

A legérdekesebb cikkbe a Marca-n futottam bele. Carlos Carpio véleménycikke komolyan elgondolkodtatott. Azt fejtegeti, hogy miként zajlik a szemünk előtt az átigazolás-politika forradalma. Szerinte egy olyan időszak küszöbén állunk, amelyben a játékosok diktálják a szabályokat a klubok számára. Felhozza példának, hogy nagy sztárok a közelmúltban mind hagyták kifutni a szerződéseiket, hogy „””ingyen””” igazolhatóvá váljanak és amit a vásárló klub az átigazolási összegre szánt, az a saját zsebükbe, ne pedig a korábbi klubjuk zsebébe vándoroljon. A felsorolásban szereplő nevek közül nem mindegyikkel értek egyet, szerepel benne Messi, akinél elég valószínű, hogy nem volt megtervezett a tavalyi kálvária, de megtervezett volt, vagy sem ő is ennek az új trendnek (?) a haszonélvezője lett.

Biztos a szaudiakkal is ezért kellett megkötnie az üzletet és részt venni háborús bűnösök image-ének tisztára mosásában. Nehéz az élet…

Többieket érdemes jobban szemügyre venni, főleg Haaland kapcsán, aki már Dortmundba igazolásakor lefektette a szabályokat: 2 év múlva 75 milliós kivásárlási záradékért cserébe bárki leigazolhatja.

  • Haaland transzfere annó 20 millió euróba került a Dortmundnak (transfermarkt)
  • 3 évet töltött ott, összesen 21 millió euró ment rá a fizetésére (salarysport)
  • Kivásárlási záradék 75 millió volt, azonban a Dortmund csak 40 millióval részesült a bizniszből
  • 20 milliót kapott a korábbi klub (Salzburg)
  • További 15 millióról, hogy kihez – hogy került arról semmi hivatalos információ nincs. (Haaland apjának kenőpénze, macskájának eledel stb. 😀 )

Így gyakorlatilag a Haaland bizniszből a Dortmund semmit nem profitált. Sőt, a 20 millióban, amit annó ráköltöttek benne sincs az a pénz amit Raiola és Haaland-papa levámolt (hírek szerint 15m + 10m euró), valamint signing bonus sincs, vagyis az összeg, amit Haaland kapott ajándékba. Nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy a transzfer nyertese üzletileg a Haaland-falka volt nem pedig a Dortmund, akik inkább buktak rajta. Sportszakmailag persze nem volt bukás a Dortmundnak sem, egy remek játékos szolgálatát nyerték meg 3 évre, hisz Haaland igen komoly teljesítményt tett le az asztalra, majdnem meccsenkénti 1-es gólátlaggal. A Haaland-falka most is hasonlóval próbálkozott, sikerült kiharcolniuk egy 150 milliós kivásárlási záradékot a City-dealben, ami azt jelenti, hogy 2 év múlva, ha bármely klub letesz 150 millát a City asztalára, akkor viheti Haalandot, ha a norvég menni akar. Így gyakorlatilag létrejött egy álom-deal számára, vagyis karrierjének legjobb szerződését kapta meg, de mégis egy ugródeszkának használja a Manchester City-t, mielőtt egy nevesebb, nemesebb klubhoz (hozzánk 😛 ) igazol. A Madrid véleményem szerint ebben a bizniszben jól cselekedett, mikor kihátrált, mert 2 év alatt a Premier League-ben ki fog derülni Haalandról, hogy tényleg akkora korszakos zseni, mint amilyennek tűnik, illetve mennyire gátolják a folyamatos sérülései. (Állítólag megvétózott egy MR-vizsgálatot, amit a Madrid kért tőle). Ráadásul addigra az új Bernabéu is elkészül, ami tovább stabilizálja majd a klubunk bevételeit, így a kivásárlási összeget simán ki fogja tudni gazdálkodni a Real Madrid.

Visszatérve Mbappéra, Carpio a cikkében azt is megemlíti, hogy az Mbappé-familia gyakorlatilag ugyanazt az ajánlatot várta idén, mint tavaly: „Ha a Madrid készen állt 200 millió eurót fizetni a PSG-nek, akkor most mi tartunk igényt arra az összegre” ez volt a fő üzenetük és mint kiderült komolyan is gondolták. A legfrissebb információk szerint, a kálvária utolsó napján Mbappé-mami megállapodott mindkét klubbal mindenben és a PSG és Real Madrid ajánlatai konkrétan megegyeznek. Ez azt jelentheti, hogy a 130 milliós bónusz helyett a Madrid végső ajánlata is 180 millió körül mozoghat és a Real Madrid lemondott Mbappé arculati reklámjogairól (image rights). Innentől kezdve csak Mbappén múlik melyiket választja, vagyis az anyatigris kiharcolta a fiának a lehető legzsírosabb szerződést, bármi is lesz a döntés, a két klubot pedig fogalmazzunk úgy, hülyére vette.

Jobb oldalon Mbappé anyukája. Egyszerre tisztelem ahogy anyaként a fiának a legjobbat akarja, egyszerre haragszom rá, hogy ideáig fajultak a dolgok.

A transzfer-saga végén tehát így állunk. Az Mbappé-familia addig kardoskodott, amíg úgy néz ki megnyerték a „trónok harcát”, viszont közben gyakorlatilag a képviseltjük ellen haragították a szurkolókat, néhány gyenge elméjű szurkert konkrétan az őrület határáig kergettek.

„HÁT AGYABETEG” – Palik László idézet. És ez csak egy volt a sok közül. Az általános vélekedés: Senki ne képzelje nagyobbnak magát, mint a klub, nélküle is BL-finálé, pénzéhes barom, drámakirálynő stb. Valakik már arra készülnek, hogy kifütyüljék a Bernabeuban 1 rossz passz után.

Az extrém „eseteket”, ha figyelmen kívül hagyjuk, akkor is belátható, hogy innentől kezdve, ha Mbappé végül a Madridot is választja, másabb lesz a fogadtatás. A szurkolóknak le kell nyelni egy keserű pirulát, hogy bár képregények, hízelgések, madridos poszterek, az „álom”, hogy madridista legyen nem volt más mint egy nagybetűs PR-BULLSHIT. A döntés pillanatában a pénzen kívül semmi nem számított, válassza bármelyik klubot is Kylian. Ugyanakkor abban is biztos vagyok, hogy az őt már döntés előtt pocskondiázók lesznek az első istenítők is, ha a Madridot választja Mbappé.

A leghangosabb „szurkolók” közös jellemzője, hogy mindegyik egy reactionary idióta, a média pedig tudatosan használja a bizonytalan helyzetet, zűrzavart szítva kattintásokért cserébe.

Megérdemli-e a szurkolók ellenszenvét Mbappé? (spoiler: nem)

Azért kezdtem úgy a posztot, hogy a social media követése nélkül elég nyugodtak lennénk, mert akkor nagyobb eséllyel tudnánk arra koncentrálni, amit maga Mbappé mond, cselekszik. Ugyanis ha csak ilyen szemüveggel nézzük a helyzetet rájöhetünk, hogy Mbappé ennél profibban nem nagyon tudna cselekedni.

A szezon kezdete környékén elmondta egy interjúban, hogy tavaly el akart menni és a Madrid ajánlatát elfogadta, a PSG azonban nem engedte el. Ezért a párizsi publikum kifütyülte. Utána viszont olyan performanszot hozott le a szezonban, hogy a végén a nagy Messi-Neymar-Mbappé hármasból egyedül őt tapsolták meg, a másik kettőt meccseken keresztül fütyülték. Kijelentette azt is, hogy meghozta a döntést és vasárnap bejelenti, amikor is a PSG szezonja lezárult (Ma, szombaton meccs a Metz ellen, már ott árulkodó lesz a viselkedése, érdemes nézni majd..) Úgy tűnik, próbálja mindkét felet tiszteletben tartani. Ennyi az a rész amit Mbappé maga cselekedett. A lufi a médiától és az Mbappé képviseletében tárgyaló emberektől származó infóktól fújódik egyre nagyobbra.

Mbappé nyilatkozta azt is (még korábban), hogy ha PSG-vel hosszabbítana csak a sportprojekt miatt tenné. Na most a hírek szerint jelenleg a PSG-től egy rövidtávú szerződés van terítéken (2 év). Ennyi idő alatt nem lehet működőképes, BL-esélyes projektet építeni abból a káoszból, ami ott zajlik. Világsztárok öregednek, állandó edzőkérdés, kiállhatatlan sportigazgató, bíróverő elnök stb. Ráadásul számomra (ez csak számomra) még az is kérdés, hogy a VB után a katariak továbbra is hasonló elánnal akarnak-e pénzt pumpálni majd a sport(washing)projektjükbe. Ha igaz, hogy sportprojekt alapján választ, akkor a Real Madridot kell választania. Egyelőre azt nem tudom elképzelni, hogy Mbappét valóban megteszik Párizsban sportigazgatónak, akinek beleszólása van döntésekbe, mert ilyen hírek is napvilágot láttak…

Egy dolog biztos, amennyire a Madridnak szüksége lenne Mbappéra, neki legalább annyira, vagy még inkább szüksége van a Madridra, ha BL címekre pályázik és a futball legendás nagyságai közé akar tartozni. Egy PSG-nél ez nem fog sikerülni neki. Ezért, mielőtt átadom nektek a szót a kommentszekcióban, az alábbi zárógondolatot osztom meg veletek:

https://twitter.com/viktor_egri/status/1527584568982835200
Gwolf

View Comments

  • I have read your article carefully and I agree with you very much. This has provided a great help for my thesis writing, and I will seriously improve it. However, I don't know much about a certain place. Can you help me? https://www.gate.io/tr/signup/XwNAU

Share
Published by
Gwolf

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago