Categories: La LigaÖsszefoglaló

Visszahoztuk (Valencia – Real Madrid)

A La Liga vasárnap esti matinéja két merőben ellentétes félidőt hozott. A Valencia elleni győzelem pipa, Vini és Benz zseni, a csapat szerethető, és egy ex madridi játékos ismét bevette a csapat kapuját. A többiről meg lejjebb.

I. Félidő

Ancsa kezdőjében Kurta, Carvajal, Militao, Alaba, Nacho, Casemiro, Fede, Modric, Hazard, Benzema és Vini kaptak helyet. Az első félidő több sérülést hozott, mint értelmes és élvezetes jelenetet. A hazaiaknál Soler és Correira, nálunk Carvajal hagyta el idő előtt a pályát. Egy veszélyes Fede beadáson és egy félidő végi Kurta bravúron túl nem sok jelzést kaptunk arra, hogy ezt a játékot gólra játsszák. A hazaiak stabilan és feszesen zártak, míg nálunk Nacho, a becserélt Lucas és Casemiro is végtelen indiszponáltak voltak, ami kisebb Vale helyzeteket eredményezett ugyan, de a félidőt 0-0-val zárták a felek.

II. Félidő

Ezt tulajdonképpen ott folytatták a felek, ahol az elsőt abbahagyták. A madridi középpálya ötlettelen és merev volt, a Valencia támadók jelenléte pedig fenntartotta a lehetőséget a kontrákra. A 65. percben aztán megtört a jég. Egy nagy hazai bedobás után Lucas egy remek mozdulattal csúsztatott az exmadridi Duro elé, aki Kurta kapujába bombázott, 1-0. A gólra cserével reagált a Mester és a fáradt és indiszponált Case-Modric kettős helyett Rodrygot és Camát küldte a gyepre. A cserék felélénkítették a Madridot, akik nagyobb presszió alá helyezték az ellenfelet. Ez 10 perc helyzetekkel tarkított, de végeredményében meddő mezőnyfölényt eredményezett a csapat számára.

Az igazi áttörést a 79. percben érkező ötöscsere hozta. Ekkor Jovic és Isco érkezett Fede és Hazard helyére, valamint a túloldalon a három kezdő támadó helyett érkezett egy szélső, egy csatár és egy középpályás. Ezekkel a cserékkel Bordalás kivette a kontrák lehetőségét a csapat játékából, és így Alaba és Militao is az ellenfél kapujától 40 méterre tudott helyezkedni. A folytogató nyomást végül Vini váltotta gólra. Benzema tette le neki a labdát nagyon okosan, majd a brazil Foulquieren megpattanó lövésével nem tudott mit kezdeni az eddig remekül védő grúz, 1-1. A 88. percben aztán megcserélődtek a szerepek: Vini remekül adott be és a lendületből érkező Benzema elfejelte az ezúttal rosszul kimozduló kapus mellett, 1-2. Az eredmény nem változott, maradt a 2-1-es madridi győzelem.

Ami tetszett

Kurta ismét zseniálisan védett, kudos neki érte. A két középhátvéd teljesítménye érdekes módon javult Case lecserélése után. A támadásokat egyre jobban segítik. Fede energiájára és munkájára sem lehet panaszom, ahogy Modric is jól mozgatta a csapatot egy darabig. Rajta erősen érzem a fáradtságot, remélem a Mallorca ellen kap egy kis pihenőt és Camavingát a kezdőben is láthatjuk majd. Hazard jobban teljesített mint vártam, őszintén. Voltak ígéretes megmozdulásai, de még messze nem a tudása maximumán játszik. Érződik rajta, hogy nagyon kéne neki egy meccs, amin összejönnek neki a dolgok. Vini az első félidőben meglehetősen passzív volt, nem igazán ültek a dolgai. Viszont folyamatosan próbálkozott és Rodry valamint Cama beállása után javult a teljesítménye, és végül nyerő embernek bizonyult újfent. Benzema valamivel hasznosabb volt a kis brazilnál az első félidőben, de a másodikban ő is jobban teljesített.

Cama, Rodry és Isco egyaránt jól szálltak be a meccsbe. A francia mozgáskultúrája, dinamizmusa és technikai skillsetje minden ellenfél ellen hasznos, de különösen felállt védelem ellen. Egy ilyen középpályás hiányzott évek óta a csapatból, aki rendszeresen meg tudja bontani a védelmet egy-egy megindulással.

Erőnlét. Nem az első meccs, aminek a végét látványosan jobban bír a csapat, mint az aktuális ellenfél. Pintust nagyon szeretjük, és a fiatalitás is ennek kedvez. Ez egy meccs eldöntő faktor lesz szezon végéig, ha a csapat bírja a terhelést.

Ami nem tetszett

Lucast és Nachot nem akarom még egyszer a két szélen látni egyszerre. Az egyik az előrejátékban teljesen kuka, a másik meg egyszerűen nem védő. Értékelem Lucas akarását, de fel kellene ismerni, hogy ő erre a műfajra alkalmatlan. Nacho tavalyi ihletett formája pedig teljesen felszívódott. Idén eddig középen bizonytalan, szélen pedig előre haszontalan. Miguelt a kezdőbe! Casemiron lászik, hogy fáradt, indiszponált és több hibát vét mint, amennyit segít. Blanco játszatása több szempontból is fontos lenne, a Mallorca és a BL meccs erre jó lehetőség lehet erre a következő 10 napban.

Az utolsó ebben a kategóriában pedig Ancsa és a fiatalok viszonya. A fáradt és meccsek óta rosszul teljesítő Case, és az egész szezonban gyenge Nacho helyett bőven belefért volna Blanco vagy Miguel kezdetése. Mindkét fiatal bizonyított amikor játékidőt kapott (bár Blanco tétmeccsen még nem játszott idén). Nem kell felelőtlenül rotálni, de egy kevésbé vaskalapos megközelítés a csapat előnyére válhatna hosszabb távon.

Aminek még idő kell, de ez egyre fogy

Védekezés. Ennek az instabilitása/hiánya elég nyilvánvaló jelenleg. Jelentős átalakítások voltak a nyáron ebben a szekcióban. Elment az előző évtizedet meghatározó Ramos-Varane páros. A két kezdő szélsőhátvéd közül az egyiket még nem is láttuk idén, és október közepéig nem is fogjuk valószínűleg. Carvajal az egész előszezont kihagyta, hogy ezen a meccsen ismét megsérüljön. Előreláthatólag ő is a következő válogatott szünet után térhet vissza Kroosszal és Mendyvel egyetemben. Ráadásul Casemiro sem élete idénykezdetén van túl. Még beleférnek a hibák, de ezt ebben a naptári időben be kell foltozni, mert a BL kieséses időszakában már nem fognak beleférni ezek a hibák.

Első félidők. Ahány meccset láttam idén, az első félidőt mindig rosszul kezdte a csapat. Múltkor az Inter ellen jól nyúlt bele a meccsbe Carletto, most pedig kedvesen kicserélte magát a meccsből Bordalás. De nem lesz mindig ilyen szerencsénk. Meg kell tanulnia kontrollálni a meccseket a csapatnak, hogy ne mindig az ellenfél és az eredmény után kelljen rohanni.

Rotáció. Már írtam róla korábban, de még egyszer leírom, hátha ezt már elolvassa Ancsa. A szezon elején meg kell találnia a csapatot, a csapat identitását. De ha nem forgatja eleget a kezdőt, akkor úgy fogunk járni, mint a 2014-15-ös szezonban. Én pedig inkább a 2013-14-es végkifejletet szeretném látni.

Összegzés

Nehéz szülés volt, de megszületett. Az ilyen nehezen behúzott győzelmeknek értéke van, hiszen ezek behúzása vagy elbukása jelenti a különbséget a bajnoki címért folytatott küzdelemben. A megkezdett munka tetszetős, folytatni kell és ha ez is hasonló minőségben történik, akkor előbb-utóbb összeállnak az eddig még labilisnak tűnő dolgok is. Addig is legalább élvezhetjük az izgalmas meccseket, szép játékot és a rúgott gólokat. Szerdán késő este a Mallorca ellen folytatjuk. Hala Madrid!

Raulitás

Share
Published by
Raulitás

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago