Szezonértékelő – 19/20 – 1. rész

Kiszámíthatatlan. Elsőként ez a jelző jut eszembe a Real Madrid idei szezonjára visszagondolva. És tényleg, volt itt minden, mint a búcsúban: 3 hetes felkészülés; bizakodásra okot adó bajnoki rajt; párizsi maflás; mallorcai leégés; politikai okok miatt elhalasztott, majd gól nélküli El Clasico; rekordokat döntögető védelem kapott gólok tekintetében; új lebonyolítású Spanyol Szuperkupa siker; kiesés a kupából sok gólos meccsen; City elleni vereség hazai környezetben; Barca elleni győzelem ellenére csak 1 hétig tartó vezetés a bajnokságban; koronavírus miatti leállás; 11 döntő 1 hónap alatt a nyári melegben; bajnoki ünneplés; BL búcsú. Ha valaki ennek csak a töredékére is számított az idény kezdete előtt, annak igazi gyerekjáték lehetett a Tippelde. Éppen ezért, úgy gondoltuk, hogy érdemes áttekinteni a 19/20-as szezonját a csapatnak, amit 2 részes cikkben osztanánk meg veletek. Összefoglalunk, értékelünk, merengünk. Vágjunk is bele!

A csapat 4 sorozatban indult idén. Ebből összejött 2 arany, de csak a bajnoki elsőség számít igazán nagy teljesítménynek. Az más kérdés, hogy jogos volt-e a szereplésünk a Szuperkupán, hisz a megváltozott lebonyolításnak köszönhetően nem csak a bajnok és a kupagyőztes vehet mostantól részt rajta. Érdekes, hogy egyik se jutott be a döntőbe. De ha már ott voltunk, behúztuk (Köszi, Valverde!). Viszont ha csak ezt sikerült volna megnyernie a Madridnak, akkor ZZ nem biztos, hogy nyugodtan ülhetne a Real Madrid kispadján.

De a bajnoki siker meglett, 3 év után újra. Ha nem is vezettük végig a bajnokságot, ha nem is volt olyan erős a Barca, ha voltak is kételyek, de megvan! Megvan a 34.! És mennyire vártuk… Az utóbbi 10 évben ez a 3. bajnoki arany. Nem véletlen ez volt az elsődleges prioritás idén. Viszont ha nincs a koronavírus, akkor nem valószínű, hogy a Királyi Gárda kerül ki győztesen. (Gyanús vagy te nekem, Perez! 🤔 A VAR után ez is?) De mennyire is számít jónak ez a szereplés? Íme, egy összeállítás arról, hogy hogyan is szerepeltünk akkor, amikor már 38 forduló volt a La Ligában:

Ha nagyon jóindulatúak vagyunk, akkor adhatunk nekik egy gyenge 4-est, hisz ez csak a 11. legjobb eredmény volt a 34-ből. Tehát volt már sokkal jobb is, de persze egyik szezon se ugyanolyan. Se a körülmények, se az ellenfelek. De segít a helyén kezelni egy kicsit a teljesítményt. Volt, hogy hasonló eredménnyel csak a harmadikok voltunk. Van, amikor a 96 pont se elég és van, hogy a 76 ponttal is meglehet az arany. Ami viszont kiemelendő, az a 25 kapott gól, hisz SOHA nem volt ilyen kevés nekünk, mióta ennyi bajnoki mérkőzés van a Ligában. Szerintem egyikünk se gondolta azt, hogy pont Zidane edzősködése alatt ér el a Madrid hasonlót. Összeállt a védelem, mint a zsírtalan nokedli.

Ellenben a támadások… Voltak szép gólok, parádés megmozdulások, de összességében keveset mutatott a Real Madrid támadógépezete. 9 bajnokin lőttünk csak 1 gólt és 6-on pedig nem sikerült az ellenfél hálóját megzörgetni. Benzema (21 gól) után a második a bajnokság házi góllövőlistán Ramos 11 góllal. Utána 4-4 góllal jön Kroos és Casemiro. De hogy hol voltak a többi támadóink? Inkább ne beszéljünk róla! Persze az szép rekord, hogy 21 különböző gólszerzője  volt a csapatunknak a ligában (kapusokon kívül csak Militao, Odriozola és Brahim maradt ki).

A Copa del Rey régóta csak a 3. a Madrid fontossági sorrendjében. Ez idén is érződött, hisz nagyrészt olyanok játszottak, akik a fontosabb meccseken csak ritkán jutottak szóhoz, még a Sociedad elleni zakó alkalmával is. (Egyedül akkor kezdett Brahim. Szerintem ez mindent elmond…) Legutóbb 2014-ben hódítottuk el a kupát. Az utóbbi 30 évben 3-szor, pont annyi alkalommal, mint a Valencia és a Zaragoza. De a Barcelona (8) és az Atletico (4) is többször ünnepelhetett. Idén ennek a lebonyolítási rendje is megváltozott, kedvezve azoknak a csapatoknak, akiknek amúgy is sűrű a naptár. Ez nem rossz, de addig, míg a bajnokságban és a BL-ben is talpon vagyunk, teljesen felesleges áldozatokat hozni miatta. Továbbra is legyen ez a cserejátékosaink terepe, ahol megmutathatják magukat, hátha több lehetőséghez jutnak jelentősebb összecsapásokon is (Ne is álmodj, Brahim!).

Azért jó lenne, ha a nálunk játszó fiataljaink is jól szerepelnének a kupában… 😛

Ami talán keserű szájízt hagy maga után az idény leteltével, az a BL. De legyünk őszinték, mennyi esélyt adtatok a szezon előtt vagy akár év közben, hogy mi leszünk a végső győztesek? Talán, aki arra gondolt, hogy Zidane nem veszíthet egyeneskieséses párharcot ebben a sorozatban soha. De egyszer minden sorozat megszakad (Ez mekkora közhely! De igaz…). Az viszont nem lehet mentség arra, hogy kiestünk, hogy fontosabb volt a bajnokság, hisz most a leállás miatt teljesen elszeparálódott egymástól a kettő, így nem kellett tartalékolni. De mégis elhasaltunk a nyolcaddöntőben. Nem is ez az, ami annyira elkeserítő, hanem az, ahogyan játszottunk szinte végig a sorozatban. Lehet azt mondani, hogy mi vagyunk „Európa királyai”, de nem most. Persze, a Real Madrid nyerte meg legtöbbször a BL-t, de most érezhetően nem tudtuk felvenni a versenyt a legnagyobbakkal. El kell fogadni: ha nem javulunk a következő idényre, akkor ne is álmodjunk a 14.-ről.

Tehát hogy is sikerült a szezon? Nézzük ismét a számokat:

Azt le lehet szögezni, hogy az 51 mérkőzésből csak 32-t megnyerni (62%), nem egy kiemelkedő teljesítmény a Real Madrid részéről. Az nagyon szép, hogy a kapott gólok átlaga meccsenként csak 0,84, de hogy a rúgott góloké nem éri el a 2-t sem, azt nem lehet kitenni az ablakba. Ezen a területen mindenképp javítani kell jövőre. (Hallod, ZZ?) Helyezzük ezt is megfelelő „kontextusba”. Nézzük, hogy a top4 bajnokság top4 csapata, hogyan is muzsikált minden sorozatot figyelembe véve (igen, a Ligue 1 csapatai kimaradtak, mert nem fejezték be a bajnokságot és jóval kevesebb meccsük van, mint a többieknek):

Az feltűnő, hogy mennyire kiemelkedett a „mezőnyből” a Bayern és így elmondhatjuk, hogy jogosan is nyerték meg a BL-t. Mi az 5. helyen vagyunk ebben a vonatkozásban, ami nem annyira rossz, de a rúgott gólok átlagát nézve, csak a 10. De hogy pozitív dolgokat is kiemeljek belőle: a kapott gólok átlagát nézve a 4. legjobb a mieink és vesztes meccsek százaléka a BM után a miénk a legjobb (Zidane Magic?).

Mindent egybevetve én elégedett vagyok a bajnoki címmel, de jövő évre gondolva annyira nem vagyok bizakodó, ha az idei tendenciák folytatódnak. A játékunk semmiképp sem nevezhető látványosnak és a „gálacsapat” is kezd kiöregedni. Fontos, hogy gondoljon Zidane a csapat jövőjére is a mostaninál jobban, mert lehetnek nálunk a világ legtehetségesebb fiataljai, de ha nem kapnak elég lehetőséget, akkor vagy megunják és eligazolnak, vagy soha nem fog kijönni belőlük az a potenciál, amit láttak bennük, amikor leigazoltuk őket. És el is érkeztünk a kapott játékpercekhez:

A legtöbb időt Casemiro kapta, nem is véletlen, hisz nincs helyettese, utána Benzema (mintha nem lenne 2 cseréje) és Courtois. Tehát van 7 játékos, akik csapágyasra voltak járatva és van még 3, akik az összes játékperc (4620) több mint a felével rendelkeznek. A többiek pedig a maradékon osztozhattak. Azért Zizou nem rotált annyira jól, mint amennyire ez a minőségi keret engedte volna. Ha Hazard és Bale nem lettek volna annyit sérültek, akkor senki ne gondolja, hogy nem lett volna egy fix kezdőcsapatunk. Sokszor a fiatalok csak akkor kaptak lehetőséget, ha rá volt kényszerülve a Mester. Ezt jobban mutatja az alábbi ábra:

Zöld: győzelem, sárga: döntetlen, piros: vereség

Négy dolgot szeretnék még kiemelni a táblázattal kapcsolatban:

1. A balhátvéd posztján még mindig Marcelót tartja Zidane a legjobb megoldásnak. Igaz, több játékperc jutott Mendy-nek, de csak azért, mert sokszor nem volt elérhető a brazil. 18 alkalommal kezdett Marci, amikor mindketten bevethetőek voltak és csak 12x a francia.

2. Hárman nem voltak sérültek vagy eltiltottak a Real Madrid keretéből: Areola, Militao és Vinícius. Militao is több percet érdemelt volna, hisz nagyon megbízható volt, amikor lehetőséget kapott. Viszont ahhoz képest, hogy Hazard majdnem a fél szezont a „rehabon” töltötte, Vini nagyon kevés játékpercet kapott. Igaz Benya után ő töltötte a legtöbb játékpercet a pályán a támadók közül, de csak az esetek 35%-ában kezdett. Pedig ő igazán akkor tudott nagyon jól teljesíteni, amikor a kezdő sípszótól a pályán volt.

3. Benzema, mikor elérhető volt csupán 4 alkalommal nem a kezdőben kapott helyet: Osasuna elleni hazai mérkőzésen, Brugge elleni tét nélküli meccsen, Sevilla elleni bajnokin, rögtön a sérülése után és a Zaragoza elleni kupameccsen. Hogy mi következik ebből? Hogy Jovic-nak alig volt lehetősége bizonyítani Benya mellett. Ezzel ZZ azt közvetítette felé, hogy nem bízik meg benne. Csak akkor játszhat, ha nagyon muszáj. Íme, így kell elpazarolni 60 millió eurót…

4. Casemiro csak egyszer nem kezdett, amikor bevethető volt: Brugge elleni tét nélküli meccsen. Nagyon kellene már neki egy csere. (Készül Camavinga?)

Ha már kezdőcsapatok: Az megvan, hogy az 51 mérkőzésen 45 különböző kezdőt rakott fel a pályára a francia edzőnk? A „legsűrűbben” használt felállás a Courtois – Marcelo, Ramos, Varane, Carvajal – Kroos, Casemiro, Valverde – Hazard, Benzema, Rodrygo volt, ami összesen 3x kapott szerepet (Galatasaray 1-0, Leganés 5-0, Galatasaray 6-0).

„Milyen felállás nem volt még?”

Lehetne még sok szempontot figyelembe véve elemezni és értékelni az idei szezont, de talán az lesz a legjobb, ha most már átadnám a tapasztaltabb szerkesztőknek a szót, hogy ők hogyan látták és értékelik a 19/20-as idényt.

Összességében hogyan értékelnéd a Real Madrid teljes szezonját? Csalódásként élted meg vagy elégedett vagy?

Raulitás: Összességében én közepesen elégedett vagyok. Legjobb esetben egy kis trófeára számítottam (spanyol szuperkupa vagy kupa) szóval a bajnoki cím kellemes meglepetés volt.

A spanyol kupát jó lett volna behúzni, a BL pedig nem volt elvárás, de egy körrel korábban estünk ki, mint vártam.

gwolf94: Marca szavazásán erre a kérdésre azt jelöltem, hogy „Fine”. Csalódás nem volt, de nem is ugrok ki a bőrömből. A bajnokságot behúztuk egy széthulló Barca előtt, láttunk fejlődést Zidane-tól, ugye a védekezés összerakásával. Jövőre még hangsúlyosabb fiatalítást, jobb támadójátékot szeretne a lelkem.

ReAlantos: Nehéz ezt a szezont összességében értékelni. A koronavírus miatt két jól elkülöníthető részre oszlik. Az első rész, amelyben a sérülésekkel nehezített csapat néhány bravúr eredményen kívül nem tudott szintet lépni tavalyhoz képest, és a második, amelyben 10 győzelem után végül elhódítottuk az „összetett” bajnoki címet.

Ha mégis egyben kéne véleményt mondanom, én személy szerint elégedett vagyok. Bajnoki címre nem számítottam, főleg azután, hogy Hazard kiesett jelentős időre. Viszont végre – hosszú idő után először – értékelhető védelmet sikerült a kapu elé álmodni. A támadójátékon még bőven van mit csiszolni, de egyelőre ez így összességében nekem elég ahhoz, hogy bizalommal tekintsek a közeljövőre.

JoseElégedetlen vagyok. Mindig az egyes személyen múlik, hogy mi alapján ítél meg folyamatokat, eredményeket. Ismeri mindenki azt, hogy „eredményből érvelés”. Igyekszem inkább nem így vizsgálni a szezonunkat. Igazából egy szezont sem. Igazából egy csapatot sem, hiszen szerencsére sok csapatot tudok nyomon követni. (A feleségem szerencsétlenségére ő is muszáj követni ezt a sok csapatot. Például a FCB-FCB párharc 88. percében kijelentette, hogy „már én sajnálom ezeket a szerencsétleneket”. Mindezeket úgy, hogy ő nem szereti a focit, de a Bayernnek szurkol.) Ja, igen, az eredeti kérdés… Mert szokásom mindig röviden válaszolni! (NEM!)

Örültem a bajnokságnak, kellett egy ilyen siker ennek a jelenleg még elől szupersztár teljesítmény nélküli gárdának. De ez az eredmény úgy jött össze, hogy rajtunk kívül álló okok is kellettek hozzá. Persze, félre ne értsetek, nem a fiúk eredményét csökkentem, csupán azt mondom és remélem értő szemekre találnak a karakterek, hogy három dolognak kellett teljesülnie a bajnoki címhez: COVID-19 rémuralma a Földön és a miatta kialakuló sportszünet; a Barcelona belső rothadása és az abból fakadó eredménytelenség; a Real Madrid legendás vasakaratának újbóli megnyilvánulása a hatékony, de szemre ártalmas játékában.

Jelen pillanatban a jövő évi spanyol bajnokság abszolút favoritja a Real Madrid, mert a Barcelona vagy így marad és tovább pusztul, vagy vérátömlesztés (de mibű???), és ráfordított idő kell a sikerhez.

Miért foglalkozom a jövővel egy, a múltra irányuló kérdésnél? Mert nem tudom megnyugtatóan megválaszolni magamnak sem, hogy mire alapozhatunk a következő szezonban abból, amit idén láttunk.

A védekezésünk csak tavaszra (és nyárra) állt össze bitang mód. A támadópotenciálunk alig üti meg egy erős középcsapat szintjét. Hazard pocakja és sérülései kétségeket ébresztenek bennem. Zidane remekül reagált, de egy teljes szezonon át nem volt képes megnyugtató víziót adni. Ennyit arról, hogy inkább (fontos! tényleg! ez a szó: inkább) teljesítményből, játékképből, taktikai repertoárból, mentalitásból érvelek és elemzek, deduktív módon, mint a bajnoki cím megszerzéséből. (Szerk. kieg.: Ha meg szeretnétek hallgatni – persze, ha még nem tettétek – , hogy Jose és Bende hogyan értékelték bővebben a Real Madrid bajnoki szezonját, akkor lehetőségetek van rá ebben a 2 részes podcastban: 1.rész, 2.rész.)

A BL is inkább csalódás, de pont nem a City elleni párharc miatt, mert az bárhogy végződhetett volna. Tartom, hogy az első meccsen a csapatszintű teljesítményt besározta a két borzasztó egyéni hiba Ramostól és sokan csak az eredmény tudatában elfelejtik, hogy igenis minimum pariban, szerintem a meccs nagyobb részében fölényben voltunk Pep csapata ellen. A visszavágón pedig az első meccs eredménye tükrében még rosszabb volt megélni Varane hajmeresztő (ajj, de jó, hogy Kojak vagyok) megoldásait.

De a csoportkörös teljesítményünk az egy szem hazai, PSG elleni meccsünk kivételével (azon is Hazard lerúgásáig) arcpirító volt.

Carvajal jól közvetíti az érzéseinket – BL szereplésünk 1 képben összefoglalva

A CdR nem tartozott soha ZZ prioritásába, azzal különösen nem is foglalkozok.

Ami leginkább hiányzott a csapatból sokáig, az a karakter, lehetőleg egy proaktív, támadó focit felmutató csapat karaktere. Ehelyett idővel kaptunk egy kivárásra váró (nem is reaktív, mert nem kontrákat használtunk, hanem a játék-átmeneti hibákra lehetőleg nagyon gyorsan reagáló csapattá váltunk), piszok jó csapatszintű védekezést bemutató csapatot. Ez is egyfajta karakter, de a Real Madridtól nem ezt szeretném látni.

Sultan: A Real Madrid idei szezonját nagyon nehéz objektíven értékelni a pandémiás kihagyás miatt. A több hónapos otthoni edzés, az egyéni minőségre és fegyelemre is ráirányította a figyelmet, hisz a játékosok edzésére sokkal kisebb hatással lehettek az edzők és a klubok. Az összetartások elmaradtak, a közös munka hatalmas csorbát szenvedett. Ha ezt nézem, akkor a spanyol bajnokság más csapataihoz képest jó munkát végeztek a Real játékosai, hisz a La Liga második részében meggyőző energiával utasították maguk mögé ellenfeleiket, és mínuszból, magabiztos előnyt kovácsoltak a srácok. Ezek után kaptak a fiúk egy kis szabadságot, a City elleni visszavágó nagyjából rá is ment erre, láthatóan képtelenek voltak újra felvenni a ritmust, és még a sejk csapatnál is rosszabbul teljesített a Madrid. (Szerintem a City se volt jó, a későbbi kínos kiesésük is arra enged következtetni, hogy náluk sem volt minden kerek.)

Szerinted hogy sikerült teljesíteni az idényre kitűzött célokat?

RaulitásJátékban és teljesítményben kicsit, trófeák számában és minőségében jelentősen.

gwolf94BL nem lehetett reális cél, bajnokság vágyálomnak tűnt, még idény közben is sokáig. Segített a COVID-break is, de végül ez a bajnoki cím, még talán több is, mint vártam.

ReAlantosNem hiszem, hogy konkrét célok lettek volna kitűzve az idény elején. Nyilván, a Real Madrid minden évben harcban van mindhárom trófeáért, ez alapvetés. Mégis, bármelyiket elvárásként kezelni szerintem bizonyos fokú dilettantizmusra utal.

Nálam az, hogy a csapat valamilyen szinten fejlődött tavalyhoz képest, mindenképp a „teljesíteni a célokat” kategória. Márpedig Mendy beépítése a védelembe mindenképp fejlődésnek tekinthető, ahogy Valverde és Vinícius térnyerése is.

Ha a címeket tekintjük, a bajnokság behúzása szerintem nem volt elvárás a szezon előtt, de abban a vezetőség is bízhatott, hogy harcban lehetnek érte. A kupából való kiesés, valljuk be, kevesünket érintett meg túlságosan. Az egyetlen, ami hagyhat némi kívánnivalót maga után, az a BL, ott viszont inkább a – korábban amúgy többször is beváló – csoportmásodikként való továbbjutással szúrta magát tökön a Real Madrid.

Jose: Ismét egy rövid válaszra készülök… Egyet mindenképpen: bajnok lett a csapat. Ezt a sorozatot ZZ a szezon előtt meg is nevezte, mint legfontosabb megmérettetés. Ám a fontos igazolások közül egyedül Mendy volt képes komoly ökológiai lábnyomot hagyni a csapaton, Hazard és Jovic eddig balsikerű projektnek tűnnek. A fiatalok beépítése inkább sikeres volt, mint sem, bár ugye épp a City elleni visszavágón miért éppen Hazard kezdett és nem Vini, amikor előbbinek a bokája nem volt még százas…   Egyébként a COVID miatt a szezon közben is fogalmazódtak meg célok: gazdasági célok. Ezeket eddig elérte a klub. Ráadásul a keretünk nem annyira rossz, mint sok fanyalgó érezteti. Potenciál van a srácokban, ha Hazard képes klasszis módban játszani a meghatározhatatlan időszakban megvalósuló „tavaszi időszakban”, akkor akár a Bajnoki Cím és BL-győzelem is szembe jöhet. Bayern ide, vagy oda.

Sultan: A szezon előtt kimondva is a bajnoki cím került célkeresztbe, ha csak szigorúan ezt tekintjük, akkor a cél teljesült a Madrid számára.

Sajnos a hosszú kifejtés „DE” előtti része nem számít, úgyhogy most jön a lényeg. A sztár igazolásunk, Hazard, a Chelsea bosszúja volt Morata miatt. Nem tudom láttunk-e 3 jó meccset tőle, de ami még elszomorítóbb, azt se lehet tudni, hogy fogunk-e még látni tőle akár egyetlen jó meccset. Nyilvánvalóan túlsúllyal és egy kisebb sérüléssel érkezett. Bár voltak biztató periódusai, de sérülést-sérülésre halmozott, és több műtéten keresztül sem tudott ereje teljében visszatérni.

„De jól esne most egy hambi…”

A tavalyi évhez viszonyítva a csapat előrébb lépett vagy hátrább?

RaulitásHatalmas volt védekezésben, mérsékelt támadó játékban.

Az új igazolások/fiatalok egy része remekül sült el (Mendy, Fede, Rodry),  mások esetén pedig hatalmas csalódás volt az év. Jövőre a visszatérő Odegaard és Ceba mellett Jovic és főleg Hazárdjáték lehet az „új igazolás”, akik idén minősíthetetlen üdül sz@rok voltak.

gwolf94Onnan hátrébb nem nagyon lehetett. Zizou gyakorlatilag ugyanazokkal az emberekkel dolgozott, mint JLo és Solari, Jovic és Hazard érdemben szinte semmit nem tett hozzá a csapathoz. A nyári igazolások közül Mendynek és Rodrygonak sikerült valamelyest. Ezek ellenére, sikerült kupát szállítani a kopasz Géniusznak megint.

ReAlantosElőrébb, ez nem lehet kérdés

JoseElőrébb, mert több fiatal kapott érdemi játékpercet, akik meg is hálálták ezeket. Előrébb, mert ZZ keze alatt formálódott és alakzatot vett fel a játékosok csoportja. Előrébb, mert a bajnoki cím újabb hitelt ad Zidane-nak.

Sultan: A szezonban megmutatkozott megint, hogy Benzemán kívül nincs a csapatban igazi éles csatár, pozitívumként értékeltük, hogy a keret szinte minden játékosa szerzett gólt, de ez arra is rámutat, hogy az első vonal nagyon gyakran nem tudta megoldani a gólszerzést.

Hogyan értékelnéd Zidane idei munkásságát?

RaulitásSzámszerűen egy 7-esre. Az eddigi legnagyobb gyengéjét, ami a védekezés megszervezése volt egyértelműen egy kategóriával javította. A csapat támadójátéka meg mindig nem tért magához CR távozása óta, de legalább máshol sikerült ezt kompenzálni. Biztos vagyok benne hogy az idei támadójáték nem egy hígf•s Hazardra volt kalkulálva. Jövőre a fiatalok fejlődésével, Odegaard visszatérésével és remélhetőleg a két szerencsétlen magára találásával javulhat a játék. (Szerk. kieg.: Ha még nem olvastátok volna Raulitás 2 részes cikkét Zidane-ról, akkor itt megtehetitek: 1.rész, 2.rész. Higgyétek el, megéri áttanulmányozni. 😉)

gwolf94Már részben szót ejtettem róla, részben pedig kommentek között kiveséztük. Most is azt tudom mondani, hogy az edzői hiányosságait, ha pótolná megfelelő szakemberek/segítők alkalmazásával, maga a személye aranyat érne. A keretből James-en, Bale-en kívül mindenki odáig van érte. Kellene egy sportigazgató, aki jelentéseket továbbít Zizou felé a potenciális igazolásokról, kölcsönjátékosok szerepléséről, és akinek az ítéletében bízik Zizou. Ezen kívül még egy taktikai agytröszt, aki segít neki a támadósémákkal, hogy a tizik, ad hoc villanások inkább adalékok legyenek, mint olyan amire „építünk”.

Persze, jövőre akár (legyen úgy) magától is fejlődhet utóbbi ügyben. Az, hogy Guardiola befűzte ellene az oktatófilmet, talán nem nagy szégyen, mivel én Zidane-t egy szárnyát bontogató edzőnek tekintem, a 3 BL ellenére. Mikor behúztuk a bajnoki címet azt írtam, hogy ez ZZ legnagyobb edzői sikere eddig, ezt most is tartom. Szakmailag most tett hozzá a legtöbbet az összes eddigi trófeája közül. Reméljük tanult a City ellen elkövetett hibáiból, ahogy Raulity írta, ez egy jellemző tulajdonsága.

ReAlantosFejlődött a cserék használatában, de a meccsek eseményeire való reagálása még mindig kritikán aluli. Véleményem szerint a 10 meccses győzelmi sorozattal nyert magának még egy évet a padon, de ha jövőre nem húzza be a bajnokság vagy a BL valamelyikét, akkor felmelegedhet a talpa alatt a gyep…

JoseTanulékony.

SultanZidane edzői produktuma nem a kedvencem. Bizonyára fejlődik ő is, bár ezt is relativizálni kell sajnos, most sem cserél időben a meccsek nagy részében, túl gyakran borítja fel a csapat egyensúlyát a változtatásokkal, és az nem érdem, hogy a korábbi szezonjaiban ez még rosszabb volt. A kezdőit túl sokszor nem értettem, és nagyon ragaszkodott az „öregekhez”. Elég csak az utolsó meccsünket felidézni, amikor a sérült, formán kívül játszó Hazard-t erőltette, az ambiciózus Vinícius helyett. Nem elég, hogy a kezdője nem volt jó, de a meccs képe alapján se volt képes jó irányba változtatni. Nem szeretem ZZ-t, de ha objektív maradok, talán látni némi fejlődést, de ez még objektíven is kevés. ZZ skilljei nem egy új csapat építésében csúcsosodnak ki, és most a Madridnak ilyen erényekre lenne szüksége.

„Köszi Mester ezt az 1 percet!”

Mi volt számodra az idei év legszebb pillanata/emléke?

RaulitásAz újrakezdés utáni időszakban a csapat koncentrációja, tudatosságot és fegyelmezettsége. Mindenki tudta, hogy mi a dolga, hogy mi a cél, és néhány játékoson (Bale, James hali) kívül mindenki mindent megtett ezért. Külön extra pillanat volt Ase visszatérése, aki mindenki kedvence. És aki a visszatérést nem is csinálhatta volna ennél Asensiosabbra.

Amikor Madrid szurkolók millióinak arcára is ilyen mosolyt varázsolt…

gwolf94Asensio visszatérése – góljai. Úgy tűnik, még jobb is, mint sérülése előtt. Imádás. Ezt a szezont gondoltuk karrierje vízválasztójának. A sérülés miatt nem lehetett úgy értékelni, de most úgy érzem, évekig meghatározó lehet Marco és ebben voltak kételyeim korábban.

ReAlantosVolt pár emlékezetes pillanat, de nálam egyértelmű a helyzet. Elfogult vagyok, szóval ez nem is lehet kérdés: Asensio pályára lépése, és az első labdaérintései.

JoseAsensio visszatérése. Imádás van.

SultanSzámomra a szezon napos oldalán az a tény áll, hogy Barca nem tudott minket megverni egyik meccsen sem, és pozitív volt a mérlegünk a katalánokkal szemben.

Legutoljára a 74/75-ös szezonban volt, hogy nem kapott a Real Madrid a Barcától gólt

És a legrosszabb? 

RaulitásA PSG elleni összeomlás és a Citybeli elleni visszavágó. Egyik esetben sem volt ott eléggé a csapat fejben, ami számomra a legrosszabb visszajelzés. Sz@rul lehet játszani, de akkor is mindent meg kell tenni a csapatért, amit tudsz.

gwolf94Hát a meccseket nézni nem volt egy leányálom, még akkor sem, ha behúztuk a nagyját. Egyre többet kaptam magam azon, hogy nem oda figyelek, matatok valamit közben. Nem éreztem, hogy ha kimarad 10-20 perc, lemaradok valami fontosról. (Azért mikor én írtam az összefoglalókat, akkor figyeltem nagyon 😛). Szóval ez a ligagyőzelem nem fog sokáig élni az emlékezetemben, úgy érzem. Ezen kívül az a legurítgatós fail tizenegyes az utolsó fordulók valamelyikében, hát attól elkap a hányinger, ha rágondolok. Még egy eszembe jutott, 2-0-s Clásico siker utáni összeomlás és vereség (Betis talán). Akkor annyira kiábrándultam, hogy a COVID szünet alatt kedvem sem volt a Real Madriddal foglalkozni.

ReAlantosHazard sérülése. Iszonyúan kíváncsi lettem volna, hogy mire képes a Madrid az akkor már épp csúcsformájához közelítő belgával. Meunier tett róla, hogy ne így legyen.

JoseRamos vesztes fejpárbaja a City egyenlítő gólja előtt. Ez jobban fájt, mint a vereség, mint a kiesés.

Csak hogy kísértsük Josét… 😄

SultanA mélypont számomra a City elleni hazai vereség volt. Az lényegében megpecsételte a sorsunkat a BL-ben.

És végül, mit vársz a következő szezontól?  

RaulitásJobb támadójátékot, varázsló Odit és Vinit, egy mentálisan nagyot fejlődő Varane-t es egy önmagára emlékeztető Hazard-t. Ezen kívül Militao, Rodrygo, Odegaard, Jovic és Fede nagyobb szerephez jutását. És egy remélhetőleg sokat fejlődő Zidane-t.

gwolf94Leírtam az 1. válaszban. (Szerk. kieg.: „Jövőre még hangsúlyosabb fiatalítást, jobb támadójátékot szeretne a lelkem.” – ha esetleg elfelejtettük volna. 🙂 )

ReAlantosPróbálok konzisztens maradni ahhoz, amit korábban leírtam, így címekre én nem tartok igényt. Az én elvárásaim a következők (nagyjából sorrendben a legfontosabbtól kezdve):

1, olyan támadójáték kialakítása, amely megbízhatóan képes helyzetbe hozni minket az ellenfél kilététől függetlenül

2, Zidane részéről a meccsek eseményeire való reagálás javítására, a már bizonyított fiatal ígéreteknek (pl. Vinícius, Valverde, Militao) adott játékidő drasztikus növelésére

3, mindeközben a védelem ne romoljon le az idei szinthez képest

4, Ramos távozására való felkészülés elkezdése

JoseLegalább egy, nem tervezett leállást, folyamatosan változó versenynaptárat, Vinícius 10 gól fölé jut (NE RÖHÖGJ!), Hazard 80 kiló alá jut (NE RÖHÖGJ!!). Jobb támadófocit, több kapott gólt, látványos Zsiráf-parádékat. Az első kiállítást Casemiro karrierében, visszatérő Carvajal-magicet, Mendy-TGV-t a baloson. 6541 sikeres passzt a germán precíziós gépezettől. Lukitát mentorrá válni, Asensiót meghatározó játékossá. Bajnoki címet és BL-elődöntőt – mint minimum célok.

A CdR-rel én sem tervezek.

SultanA következő szezonra a várakozásokat alapvetően fogja befolyásolni a keret átalakítása, annak tudatában lesz majd érdemes a Madridnak célokat kitűzni.


Ennyi lett volna a szezonértékelő poszt első fele. A 2. részben a játékosokat vennénk nagyító alá, hogy lássuk, egyénenként hogyan sikerült nekik a 19/20-as évad.

Addig is ne felejtsétek el a véleményeteket kifejteni kommentek formájában! Ti hogyan válszolnátok a cikkben feltett kérdésekre? Kivel értetek egyet és kivel nem? Ne feledjétek: a ti hozzászólásotok is hozzájárul a blog értékéhez! Úgyhogy, hajrá! 😉👇

Berto

Share
Published by
Berto

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago