Categories: BeharangozóLa Liga

Real Madrid – Getafe | Mögöttünk üget a fenyegető ellenfél

…és ettől éget a fertályunknál a feszültség. Elnézést kérek mindenkitől, ígérem, többet nem rombolom ilyen züllesztő szójátékokkal a minőséget. A fenébe… Lényeg a lényeg, ma este a di Stéfanóba látogat a harmadik számú madridi csapat. Real Madrid – Getafe találkozó a 33. fordulóban, nézzük, mire számíthatunk!

A harmadik számú madridi csapat, ahogy évek óta hivatkozunk rájuk. Pedig az elmúlt évben ők lettek a liga meglepetéscsapata, hiszen az utolsó fordulóig versenyben voltak a BL-indulásért! És, hogy ezt nem a szél fújta össze nekik, mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy jelenleg is az ötödik pozíciót foglalják el a kékek.

Pedig a 2015/16-os szezon végén még utolsó előtti helyen zuhantak vissza a másodosztályba. Honnan akkor ez a hirtelen jött lendület?

Vissza a legjobbak közé

Az említett szezont még Fran Escribá vezetésével kezdte meg a Getafe, de a gyenge eredmények következményeképp ’16 áprilisában átadta helyét a Real-legenda Juan Esnaidernek. A bennmaradást azonban utóbbi sem tudta kiharcolni, így a kékek visszasüllyedtek a Segundába.

Esnaider szeptember végéig húzta, ekkor váltotta őt az a Pepe Bordalás, aki jelenleg is a vezetőedző – és ezzel egyébként az amúgy kifejezetten fiatal, alig harminchét éves klub rekordere a kispad élén töltött időt tekintve.

Az ő vezetése alatt rögtön, egy szezonnyi távollét után vissza is tértek a Primerába, ahol újoncként azonnal meglepetéscsapattá avanzsáltak a nyolcadik hely megszerzésével. Tavaly pedig ugye a már említett ötödik pozíció, igen gyorsan az élcsapatok közvetlen közelébe emelkedtek tehát.

Meglátásom szerint Bordalás leghatásosabb fegyvere az, hogy egy adott rendszert választott ill. dolgozott ki, amelybe a megfelelő játékosokat helyezte/helyezi bele.

A csapat fő pozitívuma a sebessége. Ez mind fizikai, mind pedig taktikai értelemben igaz, hiszen míg például az előbbire jó példa többek között a baloldalt végigszántó Cucurella – akit nem mellesleg épp a napokban szereztek meg végleg a Barcától -, addig utóbbira a védekezésből támadásba való átmenet tempója kiemelkedően jó indikátor.

Majdnem Cholo-i magasságokban űzik a jó értelemben vett agresszivitást, miközben durva szabálytalanság arányaiban kevés fordul elő náluk. Ezt jól mutatja a június végéig ligaszinten begyűjtött legtöbb sárga kártya.

Van egy olyan stabil gerince az esti ellenfélnek, amely állandó minőséget jelent pályára kerülésükkor. Ebbe a szűk „elitbe” sorolnám a kapus Soriát – aki amúgy Madrid-nevelés, szóval asszonyt-kocsit-házat rá, hogy a szemünket is kivédi (könnyen beszélek, nekem egyik sincs 😀 ) -, a középhátvéd Djenét és a már említett Cucurellán kívül a liga egyik legjobb spanyol góllövő párosát, Jaime Matát és Angelt. Ők azok, akik véleményem szerint leginkább meghatározzák csapatuk játékát.

 

Összességében azt lehet elmondani az esti ellenfélről, hogy nagyon kellemetlen játszótársak, akik klasszis szinten űzik a saját játékukat: gyors, többnyire rövid passzok, fizikális fölény. Éppen ebből fakadóan szerintem azzal lehetne a legjobban kivenni őket a meccsből, ha a védekező harmadunkon kívül kerülnénk a kontaktokat, és zárnánk a területeket a gyors elfutások elől. Itt visszautalnék egy kicsit a januári „odavágóra„, amin meglepően magabiztosan gyűjtöttük be Ramos és Hazard hiányában is a három pontot.

Rátérve a hazaiakra

Ahogy azt az előző posztban olvashattátok, az újraindulás óta kiemelkedően a liga legjobb csapata a Real Madrid. Mind fizikálisan, mind pedig mentálisan úgy tűnik, hogy a királyiak kapták el legjobban az új rajtot.

You, attack!

Az esti ellenféllel ellentétben Zidane nem ragaszkodik egy rendszerhez, inkább az egyéni teljesítményekben bízik. Erről talán majd az összefoglalóban is megemlékezünk bővebben… 😉

A legnagyobb kérdés talán az lehet, hogy ebben a sorozatterhelésben is képesek-e huzamosabb ideig fenntartani a jelenlegi formát. Három-négynaponta meccsek, amik az öt cserelehetőség helyett 2-3 változtatással szoktak lefutni Zidane részéről. 6 meccs van hátra, 2 pont az előny, és a maradék ellenfelek közül (számomra) egyértelműen ez a meccs tűnik a legnehezebbnek. Azzal együtt is, hogy három nap múlva megyünk Bilbaóba…

Ami biztos: Hazard kimaradt a keretből, így januárhoz hasonlóan most is nélküle kell kiállnunk a „kismadridiak” ellen.

A Madridról most többet nem szeretnék írni, mert kétlem, hogy tudnék bármi hasznosat hozzátenni a júniusi értékelőnkhöz. Azt viszont kijelentem, hogy a következő két meccs (illetve forduló) döntő fontosságú lesz a bajnoki cím szempontjából.

 A Real Madrid – Getafe mérkőzést a Spíler 2 közvetíti, a Tippelde pedig 20:30-ig elérhető:

Szurkoljuk ki együtt a győzelmet, Hala Madrid!

ReAlantos

View Comments

Share
Published by
ReAlantos

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago