Zaragoza – Fehérkék a fehér ellen

A hétvégi, Valladolid ellen kiszenvedett értékes siker után szerdán ismét láthatjuk kedvenceinket, ezúttal a Király kupában vendégeskedünk a Zaragoza ellen. Beharangozó!

Zaragoza történelem

Nagyon messzire nem mennék a történelmükben, nincs is értelme, azonban annyit megemlítenék, hogy a 21. század elejére datálható a klub aranykora. A 2000-es évek közepéig 3 Spanyol Kupa-döntőt játszottak, kettőt meg is nyertek, egyet a Vigo ellen 2000-ben, egyet pedig éppen a Real Madrid ellen 2004-ben. 2006-ban az elődöntőben hazai pályán 6-1-re kalapáltak el bennünket, ami sok veterán szurkoló emlékezetében mai napig élénken él. A visszavágón negyed óra alatt 4 gólt szerző Real Madrid a hátralévő időben nem tudta a továbbjutást érő gólt megszerezni, és 6-5-ös összesítéssel estünk ki a kupából. A döntőt végül nem a Zaragoza nyerte, hanem az Espanyol. Összesen 6x nyertek Király kupát, így kijelenthető, hagyományosan komolyan veszi a sorozatot a Zaragoza, de vajon ezt a meccset is komolyan fogják-e venni? Olvass tovább.

Nem csak a szurkolók emlékezhetnek a Zaragoza elleni kudarcokra. Zidane jelen volt mindkét veresség alkalmával. A zaragozai fő peña Eduardo Sancho figyelmeztett is mindenkit: Nincs kettő, három nélkül.

FehérKék…

Los Blanquillos vs Los Blancos. Spanyolul a blanquillos jelentése fehérkék. Vicces fordulat, hogy a magyar fordításban szerepel a csapat hazai színösszeállítása ami történetesen fehér-kék. A Real Zaragoza jelenleg a spanyol másodosztályban vitézkedik, a szezon elejétől playoff-ot érő helyen vannak, ám most állnak legközelebb a direkt feljutást érő második helyhez, ahol jelenleg Guti Almeriája tanyázik. Formajavulásuk November közepére datálható. Azóta 11 mérkőzésen (minden sorozat), mindössze egy vereséget szenvedtek (igaz, az fájhatott nekik, hiszen a nagy rivális Huesca elleni aragóniai derbit bukták el 2-1-re), 9-szer tudtak nyerni és egy döntetlent értek el. A változás nagyban köszönhető annak, hogy edzőjük, Victor Fernandéz Zidane-hoz hasonlóan megtalálta a csapatát. A Sporting Gijon elleni 4-0-s zakójuk után kísérletezni kezdett a formációkkal, végül  a 4-4-1-1 mellett tette le a voksát, ezzel a formációval szállítják a jó eredményeket azóta.

A Zaragoza legfontosabb játékosai:
Luis Suárez

Ebben a játékrendszerben az egy szem csatáruk kiszolgálására építkeznek. Ez az ember Luis Suárez. Na, nem a kapafogú vámpírfajzat, hanem a fiatal, 22 éves kolumbiai játékos, aki a Watfordtól szerepel kölcsönben a csapatnál. Eddig Suárez a csapat legjobb játékosa idén. A Zaragoza 35 lőtt góljainak felében működött közre, 14 gól és 3 assziszt írható a neve mellé. Csak az első osztályban is helytálló Christian Stuani (Girona) rúgott többet nála. Figyelemreméltó teljesítmény, a védőinknek elsősorban az ő kikapcsolását kell megoldani… ha játszik. Abban ugyanis nem lehetünk biztosak, mivel Suárez a Király kupában egy percet sem játszott idén, helyette a cserecsatár Linares „vitte” a csatárposztot a kupa sorozatban. Így, tehát, sokatmondó lesz a Zaragoza összeállítása abból a szempontból, hogy mennyire tartják fontosnak a Real Madrid elleni továbbjutást. Ráadásul, hétvégén hatalmas esélyük lesz a direkt feljutást jelentő helyekhez közeledni, ugyanis a másodosztály éllovasa, a Cádiz ellen fog mérkőzni a Zaragoza. Egybehangzó zaragozai vélemények alapján, a csapatnak a bajnokságot kell szem előtt tartania és a kupában egy felszabadult, múltidéző mérkőzést szeretnének játszani. A kezdőjük ezért lesz árulkodó. Durvulásra nem számítok.

Kagawa és a középpálya

A legnagyobb név a keretükben a Suárezt kiszolgáló személyzet fontos tagja, a 30 éves Shinji Kagawa. Ő egy tapasztalt playmaker, aki legjobb szezonjait a Dortmundban töltötte, ahol kupát és bajnokságot nyert, de az utolsó Man. United PL címből is kivette a részét. Elsősorban a csatár mögött szerepel a 4-4-1-1-ben, de széleken és középpályán is bevethető univerzális játékos, rá érdemes lesz odafigyelni. A 21 éves Javi Puadóval szokta rotálni a mesterük. A fenti okfejtésből kiindulva szintén kérdéses, melyiküknek szavaz bizalmat ezúttal. Akkor sem kell elégedetten csettintenünk, ha Puado fog játszani, mert ő eddig jobban áll a kanadai táblázaton, mint japán kollégája, kb. feleannyi meccset játszva. (Puado 3 gól 2 gólpassz 8 meccsen, Kagawa 2 gól 1 gólpassz 19 meccsen). A széleken fiatal, gyors, technikás játékosaik vannak (Álex Blanco, Igbekeme, Alberto Soro), akik a kontráknál jelenthetnek veszélyt. CM poszton Raúl Guti és Eguaras a „melósok” akik a stabilitásért felelnek.

Raúl Guti. Ilyen játékosuk is van. 😀 Jó név, tetszik.

…A fehérek ellen

A Real Madrid mostanában inkább kiszenvedi a győzelmeket. Ezt az állítást statisztikai adat is alátámasztja: Az „xG for”, melyből a támadójáték minőségére tudunk következtetni, a Real Madridnak a legjobb a spanyol bajnokságban.  Mégis, a várható gólokhoz képest kevesebbet lövünk, és ha hozzáadjuk, hogy támadó játékosunk december közepe óta nem szerzett gólt, jól megvilágítja a szezon hátralévő részében megoldandó problémát. Jovic-Vini-Rodrygo akkor is kevés gólt rúgnak, ha a helyzetkialakítással nincs probléma, utóbbi meccseken azonban maga a támadójáték is döcögősebb volt. Benzemának idő lesz, mire a hosszabb kihagyása után visszatalál a sérülés előtti formájára (ha az egyáltalán lehetséges). Akkor sem tőle kell várni a csodát egyedül, tűzbe kell hozni Jovicékat, ahhoz pedig percek kellenek, és egy olyan meccs, ahol kinyílik a gólcsap, az tudna változtatni a jelenlegi helyzeten. A jó csapatvédekezés egyelőre maszkírozza a problémát, de ne várjuk meg, mire jobban felszínre tör.

Zaragoza elleni keret

A keretből látható, hogy Zidane nem fog sokat kísérletezni, erős kezdőt fogunk látni a Zaragoza ellen. Casemiro és Isco biztosan pihenni fognak. Militao kihagyására racionális érvet nem tudok mondani. Érdekes lesz, hogy Zizou folytatni akarja-e Benzema bejáratását, amennyiben igen, akkor egy Vini-Benzema-Brahim trió lenne a legizgalmasabb. (Én Jovic párti vagyok, de ZZ agyával próbálok gondolkodni.) A balhátvéd, bízzunk benne, hogy Marcelo lesz, és akkor a Tico ellen minden bizonnyal Mendy-nek fog majd bizalmat szavazni a kopasz Géniusz. Úgy, mint a Zaragozánál, nálunk is kérdés, hogy mennyire akarják a pályán lévők kihajtani magukat a fontosabb hétvégi bajnoki előtt. Nagyon nem aludhatunk bele, mert ez a Zaragoza, akkor is, ha nem a saját gálakezdőjével áll fel, veszélyes ellenfél, akikkel jövőre lehetséges, hogy a La ligában is fogunk találkozni.

Várható kezdő:

Areola – Nacho, Ramos, Varane, Marcelo – Kroos, Valverde, Modric – Vinícius, Benzema, Brahim

Funfacts
  • A 2010-es évek elejére a megszűnéshez közeli állapotba került a Zaragoza. Olyan hírek is keringtek, hogy dubai befektetők akarják megvásárolni, és átnevezni a klubot „Team Dubai”-ra. 2014-ben végül aragóniai kötődésű üzletemberek csoportja létrehozta a Fundación Zaragoza 2032-t, aminek köszönhetően a klub lassan, de biztosan rendezte tartozásait és mára stabil alapokra helyeződött financiálisan.
  • Történelmük legnagyobb hazai zakóját a 1988-ban a Real Madrid szabta rájuk: 1-7.
  • Keretük 26 millió eurót ér, ami a másodosztályban 6. legmagasabb, átlagéletkoruk 26.8, ami szintén 6. (Guti Almeriája a legfiatalabb).
  • A szezonban még nem volt telt ház a La Romaredában. Most az lesz:

Gwolf

View Comments

Share
Published by
Gwolf

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago