Categories: La LigaÖsszefoglaló

Harcos döntetlen (Valencia – Real Madrid összefoglaló)

Küzdelmes meccsen szerzett értékes pontot Zidane csapata a Mestallában a Valencia vendégeként. A szervezetten játszó Celades-legénység megnehezítette a királyiak dolgát, akik az utolsó pillanatban tudtak egyenlíteni Benzema révén. Összefoglalunk.

A kezdő

Zidane a kezdőcsapat összeállításakor meglepőt (?) húzott. A 4 sárgás Casemirót kihagyta a kezdőből, és a Modric, Fede, Kroos, Isco középpályának szavazott bizalmat. Kurta előtt a Carvajal, Varane, Ramos, Nacho négyes kezdett, míg Benz társa elől Rodrygo volt. Case kihagyása azért is érdekes, mert ebben a szezonban majdnem minden percet a pályán töltött, és egy viszonylag keveset a pályán együtt töltő középpálya került az amúgy erős Valencia ellen tesztelésre. Nacho egy sérülés után tért vissza és egyből a kezdőbe került, ami szintén egy bátor döntés volt Zidanetól. Az ellenfélnél a Jaume Domenech, Wass, Garay, Gabriel, Costa, Coquelin, Torres, Soler, Parejo, Gaya és Rodrigo szerepeltek a kezdőben. Tehát az ex-madridi számláló ma 4-nél állt meg Garay, Parejo, Rodrigo és Celades edző támogatásával.

A padon jól elvolt a két brazil és a walesi

Első félidő

A hatodik percben Nacho rossz beadása után Benz készítette le a labdát az érkező Fedének, de a hazai kapus nagyot védett. A 12. percben Kroos eresztette rá távolról, de a kapus ismét nagyot védett. 2 perccel később Nacho beadására érkezett Karim, de a kapu mellé fejelt. A 16. percben jött az első hazai helyzet: a Real által is környékezett Ferrán Torres lőtt Varane mellől Kurta kezeibe. 3 perccel később egy kontrából Benz és Lukita játszott szépen össze, ami után a horvát lőtt a kapu mellé. A 28. percben Garay fejelt a belga óriás kezeibe. A 35. percben egy baloldali beadást fejelt a kapu fölé Ferrán Torres. És az első félidőben ennyi történt.

Második félidő

A második félidőt Ramos elcsúszásával kezdte a csapat, ami után Ferrán indult meg 1-1-ben Kurtával, de Tibó hatalmasat védett. A 65. percben Gaya veszélyes beadására jött remekül a belga. A 69. percben Isco és Rodry helyére érkezett Vini és Bale. A 72. percben Toni lőtt 17-ről fölé. A 73-ban Benzema indulhatott meg, de eltotojázta a helyzetet. A 78. percben megszerzi a vezetést a Valencia. Nacho labdavesztése után Wass gurított középre, és a második hullámban üresen jövő Soler rúgta a kapuba a bőrt, 1-0. A 82. percben Luka helyett Luka a pályán. A 93. percben Jovic lőtt egy lesgólt. A 95. pecben egy szöglet után Kurta(!) fejelt kapura egy szöglet után, amit a másik kapus védett. A lecsorgót azonban flipper után Benz rúgta be a kapuba. Így 1-1 lett a meccs vége.

Aki nem látta Fede ünneplését, az ide kattintva megteheti

Taktika

Zidane Casemiro pihentetése miatt a másik három középpályást sokkal szigorúbban rendelte vissza. Fede egy-egy szeleburdiságon kívül jól tartotta a helyét. Azonban hiányzott egy támadóbb felfogású Kroos vagy egy topformában lévő Modric a csapatból. Előbbiből véleményem szerint elbírt volna többet a csapat. Utóbbiból is, csak az már kevésbé reális.

A védekezés ezzel együtt nem érezte meg nagyon Case hiányát. A hazaiak nagyobb helyzetei és a góljuk is egyéni hibák után születtek (egyszer Ramos csúszott el, kétszer Nacho hibázott nagyot). A gól előtt a második hullámban jövő játékos pedig egy olyan hiba, amit rengeteg alkalommal elkövetett már a Madrid az elmúlt években, de még mindig nem tudjuk rá a megoldást. Solerrel, bal oldali középpályás révén, vagy Modricnak, vagy a jobb oldali támadónak (Rodrygo, ha minden igaz) kellett volna visszaérnie. Viszont összességében helyes döntésnek tartottam a meccs előtt Caselele pihentetését, és a meccsen sem láttam ennek ellenkezőjét.

Amit viszont rendesen elrontott Zidane, az a csapat bal oldala. Mendy zseniális múlt heti kiállítását követően Zidane-nak 3(4-5) lehetősége maradt a balbekk szerepére (ahogy Bende a beharangban is írta), és nem vagyok meggyőződve róla, hogy a legjobbat választotta. Az egyik ugye az idén elég formán kívül játszó, sérülésből visszatérő Nacho, aki nem játszott jól tegnap. Rajta kívül Carvajal (ekkor a jobb oldalra vagy Odri vagy Militao kerülhetett vona), Militao vagy Bale lehetett volna a választás. Én, ahogy a tippeldében is tippeltem Mili-Carvajal párossal kezdtem volna a szélen. Marci hiányában már többször játszott a balon Dani, és sosem volt rossz, Militao pedig amikor pályára került, mindig stabilan játszott.

A bal oldal másik rossz teljesítménye pedig Iscóhoz fűződik. A elmúlt időszakban voltak ígéretes meccsei, de a Mestallában (ahol a hazai drukkerek nem kifejezetten csípik denevéres múltja miatt) egészen vállalhatatlan volt. A bal oldalról megindulva egyszerűen nincs meg a sebessége és a skillsetje ahhoz, hogy hatékonyan tudja segíteni a csapat játékát. Amikor középre húzódott, akkor a Valencia nagyon szorosan záró kettős sora megette. A kevésbé offenzív MFK, és a gyakran szélre húzódó Benzema-Rodrygo páros miatt sokszor egyedül maradt, így itt sem termett neki babér. Bármelyik padon kezdő támadóval (Vini, Bale, Jovic) jobban járt volna a csapat.

Játékosok

A meccs embere egyértelműen Kurta lett. Több hatalmas védést is bemutatott, együtt élt a meccsel és a gól előtt kapura zsiráfkodott fejese után szerezte meg Benz a győztes gólt. Carvajal teljesen semmilyen volt. Nem vétett nagy hibát, de nagyon pozitív megmozdulására sem emlékszem. Varane ebben tökéletes társa volt a védelemben. Ramos többször volt pontatlan és majdnem összehozott egy gólt Ferránnak. A támadásépítésben hasznosabb volt, mint hátsó társai (megszokott módon), és védekezéshez is többet tett hozzá. Nachóról már megemlékeztem feljebb, nagyon nem hiányzott ez neki.

Lukita egy-egy szép megmozduláson kívül elég súlytalan volt. A Valencia védekezése nagyon nem ízlett neki, és a meccs végére a fáradtság is látszott rajta. Ilyen meccseken ő 30-40 percen át tud igazán hasznos lenni a csapatnak. Fede lélekben nagyon jól pótolta Casemirót, de a labdaszerzés nem az ő asztala. Érdekesség, hogy a középpályánk 0, azaz nulla labdaszerzést hozott össze. Kroos tegnap csak 97%-kal passzolt, de a visszafogottabb szerepkör miatt nem volt kiemelkedő meccse.

Rodrygo eggyel jobb volt ebben, bár feleannyi passzból lett 98%-a. A védekezésben rendesen kivette a részét, de a játékából csak az maradt meg, hogy az első percekben meg akarta lincselni a fél hazai csapat. Benzema is inkább hátul volt aktív, mint elöl. Néhány helyzetéből nem tudott gólt lőni, de a hős végül is ma is ő lett. Bale és Vini beállítása dinamikát hozott a csapat széljátékába, míg Joviccsal eggyel több ember birkózott a 16-oson belül az utolsó 10 percben.

Zidaneizmus

Zsinórban 3 BL-győzelem. Duplázás. Hős. Így távozott Zidane és Ronaldo kézenfogva 2018 nyarán. És velük együtt távozott a motiváció, a győzni akarás és a ’csakazértis megb@sszuk őket’ mentalitás a csapatból. Tavaly először Lopetegui, majd Solari bukott bele abba, hogy nem tudta feltüzelni csapatát. Zidane visszatérésével újra ennek a győztes szellemnek a megjelenésében bíztak a madridisták ezrei világszerte. Hogy aztán tavasszal Zidane csapata pont ugyanott folytassa, ahol Solarié abbahagyta. Az elmúlt időszakban azonban ez mintha megváltozni látszana. Hátrányból fordítva verte meg a csapat az Alaves – Soci párost. Rég nem látott dominanciával játszottunk a PSG ellen. És most egy utolsó pillanatban szerzett góllal hoztunk x-re egy meccset a rendkívül erős Valencia ellen. Nem szabad elhamarkodott következtetéseket levonni, de az ilyen meccsek adják az önbizalmat és azt az átütő erőt a játékosoknak, ami az elmúlt években a Real Madridot jellemezte.

Összegzés

Nem jó, de nem is tragikus. Nem tudtuk kihasználni a Barca botlását, de nem is rontottunk a helyzetünkön. Casemiro pihenten várhatja a Barca ellen rá váró feladatokat, a csapat pedig erőt meríthet a hatalmas küzdelemben megszerzett pontból. Szerdán érkezik a beharangozó Sultantól, addig is kitartást a héthez, és nézzétek meg a meccs alatt a kommentszekcióba érkező legjobb hozzászólásokat. Hala Madrid!

Videjó:

 

Raulitás

Share
Published by
Raulitás

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago