Izgalmas lesz? (Atletico Madrid-Real Madrid)

Bizonyos szempontból felháborítóan kiábrándító leszek. Véleményem szerint a ma esti meccs semmiről nem fog dönteni. Sem a bajnoki helyezésről, sem arról, hogy ki az úr a városban, sem arról, hogy egyik, vagy másik gigaigazolás besült-e, mennybe ment-e és az edzőkről sem fog ez a meccs végső ítéletet alkotni. A szurkoló talán, sőt biztos. Furthermore, a szurkoló a kapusokat is megítéli majd. Az már más kérdés, hogy a szurkoló kinek és minek szurkol egyáltalán. De ez a meccs, szeptember végén, a bajnokság első harmadában tényleg csak három pontról szól. Legyen bármilyen is a körítése a marketing és a sajtó által. Ez még csak a 7. forduló.

Meglepő, de elég régen nyert Cholo csapata a bajnokságban ellenünk. 2016-ig kell visszamennünk, abban az évben tavasszal szenvedtünk vereséget tőlük. De azóta csak holmi bóvli ICC találkozón, a Lopetegui-féle Jurópien SzupeKápon és egy BL-kieséses párharc visszavágóján kaptunk ki. Nyilván az első kettő szarul esett, de a bajnokságban jól teljesítünk ellenük.

A Sevilla elleni meccset követő szerkesztői beszélgetésben írtam azt, amit később új tagunk, az Facebook Content Managerünk ki is posztolt: az Osasuna és az Atma ellen legalább 4 pont kell és akkor van értelme a Sevilla legyőzésének. Jó hír, hogy ehhez csak egy döntetlent kell elérnünk.

Rossz hír, hogy ebben igen komoly ellenállással fog majd minket megakadályozni az Atletico.

Bár fent azt írtam, hogy felháborítóan kiábrándító leszek, azt is meg kell valljam, úgy gondolom, sokunk számára a meccs bőven izgalmas lesz – a szurkoláson túl is. Ugyanis az utóbbi években a BL-ben és a La Ligában minden közös meccsünk taktikai ínyencfalat volt. Azt érzem a levegőben, hogy ez ma este sem lesz másképp. A két edző nagyon alaposan felmérte a másik lehetőségeit, erősségeit, gyengeségeit. Tudják egymásról, hogy hogyan nyitnak, miként reagálnak erre, vagy arra a játékhelyzetre, a hátrányra, az előnyre.

Hiszem, hogy nagyon sok fázisból fog állni a meccs. Az Atletico letámadásával fog kezdődni, méghozzá intenzív letámadásával. Magasra tolt csapattal fogják a labdakihozatalunkat az első passzoknál megzavarni. Rá akarják kényszeríteni a csapatunkat a felívelésre, vagy ami jobb számukra, a mi védőharmadunkban történő labdaeladásra. De Zidane-nak erre is lesz válasza. Mint a Liverpool elleni BL-döntőben is volt.

Hiszem azt is, hogy a két csapat felállása ez lesz: 442 a hazai és 433 a vendég oldalon és ezekből fognak váltani játékfázisoknak megfelelően. Támadásban mindkét csapat kiemelten fogja használni a szélső hátvédjeit. Nálunk ez nem meglepő, ám az Atletico esetében a korábbi Felipe Luis-Juanfran kettőshöz képest is több beadással, támadássegítéssel dolgoznak a mostani szélső védők.

Szinte látom magam előtt, ahogy mi védekezésben ugyanazt, az egyébként Real Madridra ritkán jellemző, fegyelmezett, kompakt ÉS hatásos labda elleni játékot fogjuk bemutatni egy 433-ból 4141-re való visszarendeződéssel, mint az előző két bajnokin. Azt, hogy a Sevilla és az Osasuna sem találta a kapunkat, nem a szél hordta össze. Nagyon komoly fejlődésen ment át a csapatszintű védekezésünk és az egyéni teljesítmények is ráerősítettek erre (Casemiro istencsászár, Mendy egy állat volt a Sevilla ellen, Ramos mellett pedig Varane és Militao is jól teljesített, Bale, Hazard, Lucas, Vinicius és Rodrygo is sok munkát pakoltak a védekezésbe).

Ha nincs gól, akkor az első negyedóra után a hazaiak letekerik a sebességet (pihenni kell) és mi nyugodtabban tudjuk járatni a labdát. Ekkor jön el nálunk Carvajal ideje, hiszen valószínű, hogy Nacho lesz a balhátvéd, így a jobban támadó Carvajal oldalán kell erőltetni a támadásvezetéseinket. Nálunk Casemiro, vagy Valverde (Modric kezdetését egy ilyen, várhatóan kőkemény fizikai csatával járó meccsen nem tartom bölcs dolognak) hátrébb lép a jobb oldali félterületben, de a védőharmadunk-pálya közepe környékén, hogy biztosítsa a Dani által üresen hagyott területet egy labdavesztés esetén. Eközben Nacho is fentebb lép, de nem annyira magasra, mint Carvajal, ám ezzel is igyekszik széthúzni a hazai csapat védekezését, hogy réseket nyissanak, területet szabadítsanak fel Bale-nek, Hazardnak, Benzemának. Szerintem sok beadás lesz a meccsen, mindkét fél igyekszik majd ezzel a fegyverrel élni.

Persze, az Atletico az idei meccsein nagyon sokat lő a tizenhatos előteréből is, most sem lesz ez másképp. Nálunk viszont ezzel a lehetőséggel ritkán élnek a játékosok, meglepődnék, ha most több távoli lövésünk lenne. Persze, ettől még egy Kroos-löket, egy Casemiro-bomba beakadhat. (James szerintem padon kezd, mert ZZ is igyekszik túlbiztosítani a csapatot, amihez Valverde jobb eszköz.)

A meccs nyilvánvalóan Hazard és Joao Félix megmérettetése is lesz. Mindkét játékos esélyes döntő tényezőnek lenni – bár az eddigi teljesítmények alapján a 120 milliós tininek erre nagyobb sansza van most. Őt egyébként több poszton is használta már Simeone: volt jobb oldali támadó sok védekező munkával, secondary striker Diego Costa mögött. Az elsőt fegyelmezetten ellátta, a második verzióban már jól is érezte magát, csak még a munkakapcsolat nem az igazi Costával. Lehet, hogy Moratával jó páros alkotnak majd, de az esti meccsen egykori kedvencük hozzánk hasonlóan csak néző lesz eltiltása miatt.

Az Atletico védelme sebezhetőbb, mint a korábbi években. Mert ez a védelem más, mint amely éveken át a világ legjobbja volt. Juanfran, Godin, Felipe Luis is eligazolt. Új játékosok, új játékos profilok dolgoznak Simeone keze alatt (Trippier, Lodi) és a Gimenez-Savic páros még nem működik úgy, mint amikor Godin volt a védelemben, de azért így is piszok nehéz nekik gólt lőni.

Ez a jelenlegi Atma a korábbiakhoz képest inkább eltolódott a támadásokra berendezkedett csapat képe felé. Szinte minden meccsükön (Real Sociedad a kivétel) ők próbálkoztak többet, ám a kaput eltaláló lövések meglepetésre sokszor nagyon kiegyenlített, ami azt is jelenti, hogy az aktuális ellenfeleiknek (még az első fordulós Getafénak is) sok lövést/fejest engednek (Az xG-értékek viszont azt is megmutatják, hogy a Sociedad kivételével egyik ellenfelük sem érte el az 1-es átlagértéket. Igaz, nekünk nem is átlagos játékosaink vannak.). Korábban azért is volt kellemetlen ellenük játszani bárkinek is, mert még lövéshez, fejeshez se nagyon engedték az ellenfelet, cserébe a kevés helyzetükből párat értékesítettek. Most ez változni látszik, ám a tendencia ellenére is egy taktikus, kivárásra játszó Atletico Madridot várok egy taktikus, kivárásra játszó Real Madrid ellen. Igaz, tisztában vagyok azzal is, hogy ez az előző mondat csak akkor igaz, hogy az első negyedóra lepereg lőtt gól nélkül. Ha ugyanis ők lőnek egyet, visszaállnak és kontrára várnak, ha pedig mi, akkor ők az addigi letámadásukat még jobban felpörgetik és addig gyötörnek minket, míg nem egalizálnak.

Nekünk figyelni kell a pontrúgásaikra is. Nagyon erősek rögzített helyzetből. Szerencsére nincsenek abszolút magasságbeli fölényben, de az vitathatatlan, hogy rengeteg munkát fektettek a minél hatékonyabb szabadrúgás- és szögletvariációk elsajátításába.

Ha nem lesz gól az első 15 percben és a meccs ritmusa egy kicsit csendesül, akkor átgondoltabb labdakihozatalokkal fog a hazai csapat is dolgozni. Ahogy nálunk Casemiro szokott mélyen hátralépni passzopciónak, úgy náluk Partey fog a két belsővédő közé/elé visszamozogni, elkérni a labdát. Ekkor a két oldalvonalnál a védőik elindítják a mozgásukat előre és ők is igyekeznek majd szélesen tartani minket, hogy a mi védekezésünkben is területeket nyissanak. Ráadásul ahogy nálunk Modric szokott, illetve ahogy fentebb Valverde/Casemiro feladatának írtam, hogy a felmozgó Carvajal által szabadon hagyott területet biztosítsa, úgy náluk a felfelé mozgó Trippier által üresen hagyott területet Koke szokta biztosítani.

És ez a legérdekesebb kérdés számomra. A két csapat jelenleg nagyon hasonlóan támad, ha a szélső védőket is használja. Melyik gárda lesz a hatékonyabb? Esetleg valamely csapat átgondolja a helyzetet és más tervvel támad majd? A hazaiaktól a magas, intenzív letámadást szinte biztosan látni fogjuk, de mi ugyanezt meglépjük majd? Vagy Zidane meglepőt húz és 433-as alapfelállásból a visszarendeződés nem 4141, hanem 442 lesz, amikor Hazard behúzódik Benzema felé és kontrára játszunk már 0-0-ás állásnál is? Mármint… elsősorban kontrára készülünk?

De ezt a verziót, a 442-re való visszaállást csak akkor látom működőképesnek, ha a középpályás sorunkban Casemiro, Kroos és Valverde (Modric) a pálya centrumában közel helyezkedik egymáshoz AKKOR, amikor az Atletico build-upja elért abba a fázisba, hogy a két belső védő + Partey-csoporttól a már a felezőnél, vagy annál magasabban is járó Trippier/Lodi felé juttatták a labdát. Ekkor már a pálya centrumában emberfölényt kell kialakítani, mert ha Joao Félix vissza-visszalép és Saúl, valamint a befelé mozgó Lemar segítségével képes összjátékot kezdeményezni a tizenhatosunk előterében, akkor az igazán komoly veszélyt jelent számunkra. Ezt muszáj elkerülni. Épp ezért tartom inkább várhatónak, hogy ZZ 4141-re rendeli vissza a csapatot, ezzel abszolút emberfölényt igyekszik kialakítani, a hazai csapat build-upjának első fázisától függetlenül.

Ez már csak azért is okosabb dolog, mert Lemar és Félix gyakran a félterületekbe mozognak be. Lemar a vonal mellől, Félix a centrumból. Ennek az a célja, hogy a szélső védőinket befele csalják, így nyitva folyosót Trippernek és Lodinak. Ezt mi a fegyelmezett Bale és Hazard párossal meg tudjuk nehezíteni, jó esetben teljesen le is tudjuk védekezni, illetve a kiváló formában játszó Casemiro mostanában látott mélyebb helyezkedésének és jó játékolvasásának hála még egy plusz emberünk is lesz a támadásaik elfolytásában. Partey és Koke a kezdőkör környékéről számtalan hosszú labdával kínálta meg a fent leírt módszerrel tiszta területre futó szélső védőket (ebben az esetben ugye: szélső támadók), akik gyakran védő nélkül érkeztek így meg a tizenhatos oldalvonalához. Ezt nem szabad nekünk engedni. Látjátok, az Atletico strukturált, átgondolt és alaposan begyakorolt támadásépítéssel dolgozik, több fázisa van és nekünk erre jól kell reagálni.

Az egyéni teljesítmények mindkét csapatot sújthatják és égbe is emelhetik, de nekünk az előző két meccsünkön mutatott csapatjátékot kell bemutatni védekezésben. Ha felelőtlenek leszünk csapatszinten, esélyünk sem lesz.

Támadásban pedig szintén észnél kell lenni, nagyon komoly labda nélküli mozgásokat kell végezni már a mi támadásépítési fázisunk elején is. Ha az ATMA letámad, Kroosnak vagy Casemironak, de akár Valverdének is előre kell mozognia a középkör környékén megnyíló területre, hogy a letámadást kivédekezzük (ha nem akarjuk, vagy nem kell felemelni a labdát, ugye). Ha sikerülne egy-egy letámadást gyorsan kipasszolni, akkor minimum azonos létszámban, de inkább emberfölényben rohanhatnánk rá a védelmükre. Arra a védelemre, amely egyébként visszarendeződés után (tehát amikor már felálltak a rájuk oly jellemző 442-re) nagyon szorosan és kompaktan mozog. A két négyes lánc piszok jól tud együtt helyezkedni. Ahhoz, hogy ezt a szoros két négyes láncot el tudjuk mozgatni, Bale-nek és Hazardnak labda nélkül is aktívnak kell lenni. Ha statikusan játszanak majd, ha a vonal mellett helyezkednek döntő többségben, akkor a hazaiak helyzeti előnyöket szinte mindig érvényesíteni fogják. Ám ha elmozognak és Lemarhoz, Félixhez hasonlóan területet nyitnak, vagy passzopciót jelentenek, úgy képesek összekuszálni Gimenezék védekezését.

Ami még működhet, az Hazard halfspaceben való szándékos helyezkedése, ahonnan a vonal felé mozog ki, ezzel magával csalja Trippiert. Cholo nem szeret sok levegőt hagyni az egy-az-egyben is erős játékosoknak, biztosan megparancsolja védőjének, hogy ilyenkor tapadjon a belgára. A belga pedig ekkor a felező felé mozogva csalná ki az angol védőt, hogy területet nyisson, ahová akár Benzema, akár Nacho (tudom, ez elég vad elgondolás) befuthatna és támadhatná a tizenhatost. Benzemának van is ilyen jelenete, azt hiszem, arra mindenki emlékszik.

De azért valaki belinkeli kommentben? Köszönöm!

Azt is, hogy elolvastátok ezt a nem szokványos beharangot és a több száz kommentet is köszönöm!

(Igen, Adán, Marcos Llorente, Hermoso… de most engem a nevek helyett a játékelemek érdekeltek. 😉 )

Vamos Mi Madrid!!!


Tippelde – ahol 19:45-ig tudtok tippelni. Űrlap itt is és ott is.

 

Jose

Share
Published by
Jose
Tags: #BeSmart

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago