Categories: Merengues

Kölcsön kenyér majd beér…(1.0)

…ik. Csak így jobban hangzott a cím, plusz ez egy nyelvtannáci clickbait is volt. Meg azt is szeretem, ha ReAlantosnak fáj. A hátrahagyott szezonban több madridi játékos is kölcsönben szerepelt Európa-szerte. Most ezen játékosok idei teljesítményét nézzük meg, egy általam teljesen demokratikusan eldöntött választási elv alapján. A cikkben feltüntetett statisztikák és adatok forrásai a transfermarkt.com és a whoscored.com. A kétrészes trilógia negyedik, felvezető részében azon játékosokra helyezzük a hengsúlyt, akik már játszottak komolyabb perceket az első csapatnál.

James Rodriguez (Bayern München)

A kolumbiai második kölcsönben töltött szezonját tudja maga mögött Bajorországban. Két bajnoki címmel és egy német kupa győzelemmel lett gazdagabb ez idő alatt. Piaci értéke 13,5 millió fonttal nőtt 2017 nyara óta.

Az idei bundásban összesen 20 meccsen lépett pályára (ebből hétszer csereként), ezalatt 7 gólt és 3 asszisztot jegyzett. A kevés meccset részben magyarázza, hogy többször volt sérült a szezonban. A BL-ben és a kupában pályán töltött percek alatt nem jegyzett kanadai pontot. Niko Kovac főleg jobb oldali, vagy középső támadó középpályásként számolt Jamesszel. A szezon során folyamatosan érkeztek a hírek, hogy a horvát nem kedveli a kolumbiai játékát, és ez a szezon vége felé egyre egyértelműbbé vált. James egy évtizeddel korábban születve nagyobb karriert futhatott volna be, de a klasszikus 10-es poszt kihalásával sokkal nehezebbé vált a dolga. Ezt nem egyszerűsíti az, hogy a szélsőjátékhoz a sebessége nincs meg, a középpályán egy sorral hátrébb húzva pedig a védekezési hiányosságai jönnek elő.

A viszonylag kedvező (emlékeim szerint kb. 40 millió eurós) kivásárlási ár mellett sem valószínű, hogy megvásárolják a bajorok. Bár állítólag James nagyon szeretne Madridban ismét Zidane kezei alatt dolgozni, a francia nem tart igényt a szolgálataira. A hírek szerint a Juve, az Inter és a Napoli érdeklődik iránta, de egy esetleges PL kaland sincs kizárva.

Én is ezt a forgatókönyvet tartom legjobbnak mindenki számára. James játékperceket kap, a csapat meg 40-50 millió eurót a nyári bevásárló alapba.

Mateo Kovacic (Chelsea)

Kovács barátunk a Sarriballban töltötte az elmúlt szezonját, és egy EL-győzelemmel, egy bajnoki bronzéremmel és egy megnövekedett tüdőrák-rizikóval lett gazdagabb az olasz gyárkémény jóvoltából. A piaci értéke 27-ről 31,5 millió fontra nőtt az elmúlt évben.

Összesen 50 meccsen lépett pályára a kékeknél a szezonban, ami alapján azt is mondhatnánk, hogy alapember volt idén. Azonban ebből 18-at csereként abszolvált. Sarri egész szezonban kereste a londoni Hamsikját (ugye a nápolyi középpályáról Jorginhot vitte magával, Allan szerepébe pedig Kanté került), és erre két jelöltje volt. Az egykoron jövendőbeli Gerrardnak jósolt Ross Barkley, és a jövendőbeli Modricnak tartott Kovacic (egyik sem látszik bejönni). A viszonylag sok rotálás azt mutatja, hogy igazán egyikőjükben sem találta meg, amit keresett. Mateo gólt nem szerzett, és gólpasszból is mindössze kettőt szolgáltatott a szezonban. Nem tudta tehát megmutatni, hogy miért tartott fent magának jogot a madridi kezdőben, amit nagyon sajnálok, mert kifejezetten kedvelem a játékát.

A hírek szerint a Chelsea végleg megvásárolná, mert az átigazolási eltiltás miatt eléggé limitáltak a lehetőségeik a következő szezonra, és mivel Kova már regisztrálva van náluk, így nem esne a tiltás hatálya alá.

Ha megadnak érte 50 millió euró körül (ennyit nem ér, de a körülmények miatt szarban vannak), sok sikert neki a továbbiakra. Ha nem, akkor is meg kéne próbálni értékesíteni, mert nem tartom valószínűnek, hogy befutja az egykor neki jósolt karriert.

Theo Hernandez (Real Sociedad)

Az eddig kevésbé sikeres Hernandez testvér idén baszkföldön csillogtatta beadási képességeit. A Ligában 9. helyre futottak be a socikkal (nem politikai utalás).

Theo 26 meccsen lépett pályára a szezon során, sérülés miatt egy meccsről hiányzott és 1 gólt, valamint két gólpasszt jegyzett. Az ő kölcsönjátéka sem sorolható a sikeres kategóriába. Nem követtem annyira a csapat meccseit, de nem hallottam/olvastam se jót, se rosszat róla, és ahogy erre a posztra készültem… Még mindig semmi. A nagyszerű Alaveses szezonját sajnos ismét nem közelítette meg, és a keretben lévő balhátvéd-túladagolás szintén nem kedvez a helyzetének.

Sajtóhírek szerint spanyol középcsapatok, illetve az Ancelotti-féle Napoli érdeklődik iránta.

Egy újabb kölcsönben töltött szezon, vagy egy visszavásárlási opcióval történő eladás a legvalószínűbb forgatókönyv számára. Enélkül azonban nem adnám el, hisz még mindig nagyon fiatal, és a potenciál még mindig ott van benne, az elmúlt két rosszabb szezon ellenére.

Achraf Hakimi (Borussia Dortmund)

Achraf egy bajnoki ezüstöt tehet zsebre első dortmundi szezonjából, amikor alapemberré nőtte ki magát a csapatban. Piaci értéke 4-ről 27 millió fontra ugrott.

28 meccsen lépett pályára a marokkói ifjonc, és ez minden bizonnyal több lett volna, ha a szezon utolsó két hónapjára nem dőlt volna ki egy sérülés miatt (a metatarsusa, avagy a lábközépcsontja tört el). Főleg a bal oldalon kapott szerepet Favre mestertől, ahol jobban teljesített, mint eredeti posztján. Lahm és Arbeloa jut eszembe a védők közül, az elmúlt időkből, aki fiatalon oldalt váltott és ennyire bejött neki. A Dortmund gyors játékában balról a kapu elé érkezve jobb lábasként megnehezítette a védők dolgát. 2 gólt szerzett és 7 gólpasszt osztott ki, amiből 3 egy meccsen jött, méghozzá az Atleti ellen.

Minden videót nézzetek meg természetesen, de ha csak egyre futja a mobinetből, akkor az Achrafé legyen. Baromi jól játszott idén, kár, hogy nincs visszahívási opció a szerződésében idén nyárra, mert Reguilón valószínű távozásával örömmel nézném őt, ahogy Vinivel szivatják a LaLi védelmeinek jobb oldalát. Így viszont marad még egy évet Dortmundban.

 

Az első rész véget ért. Legközelebb a fiatalabb (de)generáció következik Ödegaardral,  Lunyin 5 meccsének percről percre közvetítésével, és Alvaro Tejero 9 gólpasszával.

Kommentek között, jelezzétek, hogy melyik játékosnak szánt sorsnál emlegettétek a szerző édesanyját, és melyikkel értetek egyet.

Raulitás

Share
Published by
Raulitás

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago