Categories: BeharangozóLa Liga

A legkisebb madridi derbi

Sehonnan sehová, mindezt legalább elképzelés és konkrét cél nélkül, kicsit szabadon lebegve a mindig meglévő körülmények dacos hullámain keresztül – majd időnként visszatekintve a magunk mögött hagyott semmilyen, de leginkább a bíbor mosolyt szürke tekintetté varázsoló fordulók eredményeire és az azokon bemutatott játékra, rájövünk, hogy valóban az tette jól, aki elengedte ezt a szezont még időben, azaz… … szeptemberben; mert a fellángolás nyomokban bizonyíthatóan meg volt a csapat játékában, a csapat adott edzőjében, ám ez az egész egy borzasztóan hosszú agonizálás, egy vergődés; vagy épp egy hosszú és szükségszerű megújulási folyamat általunk nehezen emészthető fázisa.

(A fenti mondatot szívből küldöm ReAlantosnak. 😀 )

Ám akárhogy is van, a tegnapi ZZ-interjú tartalmi mondanivalója után úgy érzem, hogy…

  • Solarival játékkoncepciót tekintve előrébb tartanánk, de mivel őt (ha maradt volna a szezon végéig, akkor is) elküldték volna, az új edzővel pedig minden kezdődne/kezdődhetne/kezdődni fog elölről.
  • Amit Zidane szezon közbeni kinevezését követve azt hittem, hogy valamilyen formában kihasználunk. Normával még nézeteltérésünk is volt, mert azt vallottam (vallanám most is, de látom, hogy nem látom, amit szeretnék), hogy egy konkrét játékkép felé el lehet, el kell mozdítani a keretet ennyi idő alatt Zidane-nak. Ez nem történt meg. Abban igaza van Normának, hogy a várható Nagy Név/Nevek drasztikus hatással lesznek a következő szezon játékára. Azonban a jelenlegi keret nem lesz olyan mértékben kicserélve, hogy pl.: játékfázisok közötti átrendeződés, pontrúgások kivédekezése és pontrúgásaink fejlesztése, egyes játékosok egyéni teljesítményének tartós javulása… Szóval valami. Bármi. Előremutató. Progresszív. Ebből – látjuk mindannyian – szinte semmi nem valósult meg. Hangoztattam és hittem benne, hogy Zidane és stábja ezt a két és fél hónapot okosan fogja kihasználni. Rohadtul nem így lett. Ez pedig a tegnapi interjúból lett világos.
  • Mert ha Zidane azt mondja (és mondta tegnap), hogy pontosan tudja, hogy mit akar játszatni és ehhez milyen típusú játékosokat akar, akkor ezzel több mindent is bevall, csak oda kell figyelni.
  • Egyrészt azt, hogy olyan konkrét játékot akar, amihez a jelenlegi támadósor nem elégséges neki. Mivel ő is a támadójátékot emelte ki, azt gondolom, a védelem és a középpálya kisebb átalakítások előtt áll. Tehát, ha Benzema az egyetlen, aki szerepel a jövő évi tervekben Zidane fejében, akkor a két futó játékosunk, Bale, Lucas (aki ebben a kurta időszakban is, meg az első két és fél évben is a legtöbbet foglalkoztatott játékosok között volt), Isco (aki, ha komoly szerepet szánna neki ZZ, akkor ebben az időszakban sokkal többször lenne kezdő), Mariano (nem kell külön indokolni) el fog igazolni. Asensio marad, de nem tudjuk, hogy alap kezdő, vagy 12. ember lesz jövőre.
  • Továbbá: Ceballos és Llorente legjobb esetben is kölcsönbe távoznak, miközben mindkettő bőven terhelhető és életkorukból adódóan fejlődőképes játékosok. Persze, Zidane látja őket edzésen és igazítja teljesítményüket, várható teljesítményüket az általa elképzelt jövőbeli játékhoz, de mi innen távolról nem értjük, hogy miért nem kapnak több játékpercet .
  • VALAMINT! És ez a legfontosabb téma most, a tegnapi interjú után a fejemben: azt mondta, hogy
    „Tiszta elképzeléseim vannak arról, hogy mit is szeretnék. Tudom, hogy milyen típusú játékosokra van szükségem – még nem tudok minden nevet, de tisztában vagyok azzal, hogy mit szeretnék elérni a következő idényben, és ennek megfelelően próbáljuk alakítani a dolgokat. Még négy mérkőzés van hátra a jelenlegi idényből, azt követően majd meglátjuk. Meg kell vizsgálnunk, hogy hogyan is dolgozzunk, de a célunk az, hogy megerősítsük a támadószekciót.” (Forrás: penamadridista.hu)
    Tegyük fel a kérdést, hogy Zidane edzősége alatt kik alkották a támadószekciót? Nem is kell sokat agyalni. Benzema, Bale/Lucas/néha Asensio ééééés Ronaldo. Tehát jön a következő gondolat, miszerint
  • Zidane első időszaka alatt csak Ronaldo miatt volt olyan a támadójátékunk (patkópasszok és beadások tömkelege), amilyen? Mert Zidane (is) felmérte a legjobb lehetőséget és az az volt, hogy Ronaldóra kell építeni mindent, hozzá kell igazítani a többiek játékát, a csapatjátékot? Egyértelmű, hogy ha van egy Cristiano Ronaldo a csapatodban, akkor a támadójátékodnak ő lesz a központi eleme. Most, hogy CR már nincs és kicsikart Zidane Pereztől egy olyan opciót, hogy szabadon igazolhat, valóban azt a játékképet, azt a támadásszervezést fogjuk látni, ami az edzői szerepben lévő Zidane sajátja? Ebben az esetben bizakodhatunk, hogy lesz szebb a játékunk. Meg eredményesebb. 😀
  • Vagy Zidane Ronaldo nélkül is a beadásokban bízik? És érkezik egy target man? Ronaldo nélkül is inkább az ellenfél gyengeségeire gyúrunk rá, mint a saját játékunk, a saját potenciálunk kihasználására? Ha ez az opció az igaz, akkor, mivel komoly változás nem volt a keretben az utóbbi években, Zidane-nak meg van a lehetősége most is ennek gyakoroltatásához, igaz, a beadásokra érkező fejelőgép még nincs itt (miközben tény, hogy  a nagy bajnokságokban eddig idén BigBenz érte el a legtöbb fejesgólt).

Ez a tegnapi tartalommegosztás Zidane részéről sokkal inkább volt egy, a csapat általános jövőképéről szóló anyag, mint a Rayo elleni meccsre való reflektálás.


Mert bizony lesz ma este egy ilyen találkozó is. Az őszi fordulóban egy izmos egynullával zavartuk haza az akkor a 19. helyen álló legkisebb madridi klubot. Most már a 20. helyen állnak és túl vannak egy edzőváltáson. Vendégként és összesítve is utolsók a tabellán, de ha csak a hazai meccseket nézzük, akkor máris a legjobb kiesőhelyen, 18. pozícióban találjuk vendéglátónkat.

Jelenleg  ők, a Huesca és meglepetésre a Girona áll kieső helyen. Azért mondom, hogy meglepetésre, mert a kis katalán önérzet játékosállományának értéke alapján inkább a 10-14. hely között kellene lenni. A legkisebb értékkel a Huesca áll (19. jelenleg), majd következik a Valladolid keretének értéke (17. a tabellán). Tőlük egy kicsivel értékesebb kerettel tolja ezt a szezont a Rayo,, mint említettem: tökutolsó helyen.

Paco Jémez nyilván M:I helyzetben érkezett a Rayóhoz március közepén, voltak meglepő győzelmei a Rayóval (például miután a Valencia minket elvert a Bernabeuban, a következő fordulóban ők elverték hazai pályán a Denevéreket), de például a legutóbbi meccsükön a Sevilla otthonában kaptak egy finom ötöst (5-0). Öt meccse vezeti edzőként a Rayót, eddig 3 vereség, egy fentebb megénekelt győzelem és egy fájdalmas, hazai pályán elért 0-0 a mérlege. Azért fájdalmas, mert az a döntetlen a Huesca ellen érkezett, igazi kiesési rangadóról volt tehát szó. Most pedig érkezik a Real Madrid. Igaz, Benzema nélkül, igaz, forma és akarat nélkül, de mégis a Real Madrid.

Jémez korábban már irányította a klubot, 4 éven át 2012-2016 között, vele akkor a klub saját szintjén sikerkorszakot élhettek át, hiszen nem zuhantak ki a Segundába szezonokon át. Talán sokan tudjátok, de azért leírom, hogy a mexikói Cruz Azulnál is volt edző Jémez, mondhatjuk, hogy elment világot látni. Mehikóban ráadásul edzői karrierje egyik legjobb pont/meccs teljesítményét hozta, hiszen átlagosan 1,41 pontot szerzett akkori csapatával. Ebben a szegmensben eddig a Cordoba edzőjeként levezényelt 50 meccsen elért 1,68 pont/meccs volt az etalon. A fentebb leírt első Vallecano korszak 164 találkozója után a statisztika 1,18 pont/meccset adott ki. Játékosait legtöbbször 4231-es felállásban teszi pályára, ami érthető is, hiszen szinte csak kis csapatokat irányított, akiknél nem a tabella első felében végzés a cél, hanem a nyugodt szezonzárás valahol a tabella szürke zónájában a 9-16. hely között.

Edzői pályafutása legnagyobb zakóját éppen tőlünk szenvedte el (igaz, kettős emberhátrányban). Ez volt az a meccs:

A két csapat házi gólkirályai kihagyják ezt a meccset, Karim a sérülése miatt, RDT (you know) pedig a kölcsönadási záradék miatt. Utóbbi játékos a Rayo góljainak közel 40%-át lőtte (összesen 14-nél jár), rajta nem múlik, hogy ki fog esni a csapat. Zidane róla is beszélt tegnap, nagy általánosságban, semmi konkrétummal. De meglepődnék, ha vele komolyan számolna a Mester. Az, hogy sok gólt lőtt egy kiesőjelölt csapatban, nem jelenti azt, hogy egy más célokért más játékkal játszó csapatban is menne neki a játék.

Vallom, hogy a foci alapjai ugyanazok mindenhol, de szintenként más-más sebességgel és alapkészséggel játsszák. Úgy gondolom, hogy például ez köszön vissza akkor is, amikor azt mondom, hogy Benzema-Bale és RDT-Alvaró Garcia esete ugyanaz és ugyanúgy befolyásolják a csapataik eredményességét. Számszerűsítve: RDT lőtt egy kiesőjelölt csapatban 14 gólt, ami azon a szinten nagyon sok, de nincs, aki felnőjön hozzá. A második legeredményesebb játékos a Rayóban Garcia, 4 góllal… Ezzel nem Alvaró Garciát minősítem, hanem a jelenséget azonosítom. Ha nincs több kiemelkedő teljesítmény, akkor nincs eredmény. (Messi és CR kivétel, természetesen.) Nálunk Benzema 21 bajnoki gólnál jár (és szerintem marad is ennyi neki, a sérülése miatt), míg őt fényév távolságból követi 8 góljával Bale. (Mielőtt rám szóltok – jogosan -, természetesen érdemes megnézni azt is, hogy milyen gól/perc mutatóval bírnak ezek a játékosok és azt is, hogy milyen elsődleges feladataik vannak a csapatban. Én a fenti szakasszal arra akartam rávilágítani, hogy a kieső és a bronzérmes csapat is ugyanazt a tünetet produkálta a szezon során: támadásaikban csak egy játékos volt képes kiemelkedő számokat produkálni, nem volt, aki felnőtt volna melléjük.)

A Vallecas telt házzal (14 708) várja majd a ma esti meccset, amely egy ideig az utolsó Rayo-Real meccset jelenti.

Az képlékeny, hogy a Real Madrid milyen kezdővel áll ki. Egyrészt szabadon garázdálkodhattok a Tippeldében, megpróbálhatjátok felhasználni, ha tudjátok, Zidane kiválasztási módszertanát, másrészt akár csukott szemmel is tippelhettek, körülbelül ugyanott fogtok tartani. 😀

Tippelni 19:30-ig tudtok. Itt van linken az űrlap és persze be is illesztem nektek:


Ó, még mielőtt elfelejtem… Egy ma már világszerte népszerű, szerény, kulturált és alázatos játékos szintén a Rayót erősítette karrierje elején. 😉

Ez vajon piros lap volt?

 

Jose

Share
Published by
Jose

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago