Categories: BeharangozóLa Liga

Örülünk Zidane-nak. Örülünk Zidane-nak? (Real Madrid – Eibar)

A hétközi valencia elleni meccs, és vereség után ma az Eibar csapatát fogadja szeretett csapatunk. Könnyebb munkának tűnik, de az egyszeri magyar mesterember óta tudjuk, hogy a legkönnyebb munkával is el lehet tölteni heteket, méghozzá eredménytelenül és drágán. Beharangozunk!

A meccs beharangozása ismét egy bátor blogger-jelölt feladata lett. A Valencia ellen Bende beharangozóját és összefoglalóját olvashattátok, ezúttal pedig  Screew beharangozóját olvashatjátok. Ne feledjetek el véleményt nyilvánítani a szavazóboxban és a kommentek között. 

Visszatért hozzánk, örül mindenki, retteghet Európa. Elfogyasztott a csapat egy szezonban két edzőt is. Szinte fixen borítékolható volt, hogy ez az idény trófeák nélkül fejeződik be, de Pereznek ez a „3 meccs alatt elbuktunk mindent is” akció nem tetszett. Nem engedte, hogy Solari fejezze be a szezont. Ismét megmutatta az embereknek, hogy nem ismer kegyelmet. Sajnálom Solarit, de meg kellett lépni, hogy a szezon hátralévő részében Zidane megismerje az új szerzeményeket, majd nyáron jól igazoljon, és reméljük most már egy szépen és eredményesen játszó Madridot fogunk látni a kezei alatt. Mert valljuk be, eddig csak a klasszisaink formája határozta meg a csapat játékát. Nem volt taktikánk, csak a beadogatás, és a szerencsefaktor. Amolyan céltalan, rohanjunk fel, beadjuk, és majd berúgja, bebólintja valaki. Már nincs Ronaldo, nincs húzó ember elől. A pletykák szerint nem lesz Bale (akiért véleményem szerint nem kár. BL olló, vagy Bartrát lefutó nyargalás ide vagy oda), bár vele sincs jelenleg olyan játékosunk, aki akár egyedül megnyer nekünk meccseket, .Ráadásul még öregszik is a csapat.

Akkor mink van? Nagyon jó fiataljaink. Pl. Reguilon, Odriozola, az újonnan szerzett Militão, Valverde, Ceballos, Brahim, Asensio, és végül Vinicius, aki színt vitt a támadójátékunkba a Ronaldo-űr után. Kérdés, hogy mennyire fogja őket használni a francia. Persze azt mondta mindenkinek, hogy tiszta lappal indul, és megadja a lehetőséget mindenkinek. De volt már hasonló nyilatkozata, és végig is padoztatott egy idényt Ceballossal. Reméljük most beváltja ígéretét, és elkezdünk építkezni a jövőre való tekintettel. Kíváncsian várom Vinícius jövőjének alakulását, azt, hogy hogy fog játszani a kezei alatt. Én nagyon remélem, a kezdő tagja lesz nála is, és gyümölcsöző lesz az ő közös munkájuk.

Zidane egy megfelelő motivátor, ennek köszönhetjük az utóbbi év BL sikereit. Most megkapta a kellő hatalmat Pereztől. Tudatosan vagy nem, de úgy tért vissza, aki elővette a tökeit, és ő szabja a feltételeket. Szabadkezet akar, övé a kontroll a csapat felett. Úgy igazol, ahogy akar. Úgy építi a csapatot, ahogy csak szeretné. Kinevezésekor, ennek örültem a legjobban. Nem is annak, hogy ő jött vissza, hanem a kapott „hatalomnak”. Ám így, most csak rajta áll, hogy megbukik-e mint edző, vagy még ennél is nagyobb magasságokba emelkedik. Előtte a lehetőség. Hajrá Mister!

Nem tartom magam telhetetlen drukkernek, és ne értsétek félre, ha ekézem a csapatot. Ha nem nyerünk semmit, akkor se szólhatunk semmit szerintem. El vagyunk kényeztetve. Persze, ha a BL-ről beszélünk. Ott lassan egyeduralkodó módon létezünk, vagy léteztünk. Most adjuk az elkövetkező 1-2 évet az építkezésnek, és próbáljunk állandó jó formát mutatni majd az újonnan épült csapattal. Minden fronton.

Az új Zidane-éra mérkőzései

Az elmúlt mérkőzéseken a csapat játéka nem hozott előrelépést. A Celta ellen még nem várhattunk csodát, hiszen előtte 3 edzésük volt. De sajnos a beadogatás már ott visszatért és Celta se jelent nagy kihívás ebben az idényben Aspas kiesése óta. (Érdemes eljátszani a gondolattal, hogy mi lett volna, ha nem csak pletyka lett volna az ő leigazolása 2-3 évvel ezelőtt. A Villarreal ellen az első góljával jöttek vissza meccsbe, majd a második találatával nyerték meg 0-2-ről 3-2-re a találkozót.)

Ceballos is megkapta a lehetőséget csereként, így terítve fátylat a múltra. Aseniso kezdőként léphetett pályára, és Isco is újra porondon sokak örömére. Minden esetre, jól indultunk a kopasszal, bár nem szemet gyönyörködtető játékot láttunk. Nem vagyok telhetetlen, hogy mindig gyönyörű játékot várok. Jöhetnek a nehezen nyert kis csapatos meccsek is, de mostanában ettől csömörül meg egy Real Madrid drukker. Szeretnék végre leülni úgy megnézni, hogy azt gondoljam: „Na, ma mennyit lövünk?”. De inkább kétkedve és félve ülünk le, ha reálisan kezeljük a csapat jelenlegi helyzetét. Nem ehhez szoktak hozzá a fehér balett kedvelői. Túl sok nehézen nyert mérkőzésünk volt az elmúlt években.

Aztán jött a Huesca. Egy igen felbolygatott kezdőt küldött ki Zidane, ami rendjén is volt, hiszen hétközben a Valencia ellen kellet bizonyítani. Így érthető volt a kezdő, de a látott játék az hagyott kívánni valót maga után. Bár Brahim játékát jó volt látni. Nagy jövő áll előtte. Szimpatikus srác. Az-az assziszt  az első góljánál…
Odriozola, minden felfutásában ott volt a gól lehetőség. Carvajal kemény kihívót kapott.

Ifjabbik Zidane is kezdőben volt, de Keylorral szemben ez nem volt fair szerintem. Megérdemelte volna, hogy ő kezdjen. Marcelo is ismét kezdő volt ,még ezen a meccsen is. Imádom a brazilt, de az első gólnál hol volt?

Sokszor a pálya olyan szegletein tűnik fel, hogy ámul az ember. A Valencia elleni meccsen az egyik beadáskor 16-os közepe körül várt a kipattanóra. Egy védőről, szélső védőről beszélünk. A meccs akkori periódusa nem követelte meg, hogy ennyire feltolva játsszon és behúzódjon. Egy esetleges Valencia kontra esetén pedig miatta tolódjon az egész védelem. Mellesleg több középről eresztett lövése stadion födém simogató a nagy átlagban. Kövezzetek meg a kijelentésemért, de az a nagy helyzet, kimondható a tény, hogy Reguilónnal jobb tud lenni a védelmünk, és még a támadásban sem jelent mínuszt a fiatal spanyol. Én tényleg imádom Marcit, de elkezdődhet lassan a folyamat, ahol megcserélődnek a szerepek, ha a brazil nem javul, vagy nem keres neki Zidane egy olyan szerepkört, amiben kamatoztathatja a tehetségét. El is mondta a francia az Eibar elleni sajtótájékoztatón, hogy az a célja, hogy a szezont jól fejezze be Marci. Szerény véleményem, hogy a tizedik előtti Bayern elődöntőkön, ha nem Coentrão kezd, mind két meccsen, bajban lettünk volna. Úgy tűnhet, hogy elítélem Marcelót, de nem. Imádom, és megkönnyezem, ha visszavonul vagy elmegy. Viszont ne egy játékos neve határozza meg a kezdőbe kerülését, hanem a teljesítménye, és Marci most nincs jó formában. Rendben van az is, hogy az újra formába lendüléséhez játékpercek kellenek, de ennek sajnos a vesztese Reguilón. Zidane-nak meg kell tanulni jól kezelni az ilyen szituációkat, mert nagyon erős kihívói vannak egyes posztoknak.

A lényeg, hogy hozták a srácok a meccset. Kellenek ezek a pontok nagyon. Így legalább a második helyért versenyben lehetünk még, bár egyre nehezebb lesz odaérni. Hogyne kéne, hisz jött a szerda, ahol a Valencia ellen egy erősebb kezdővel ugrottunk a mérkőzésnek. Egy erős, jó formában lévő csapat várt a ránk. Ahogy Bende írta a beharangban, nem volt szabad nagy elvárásokat támasztani a meccs elé, ha ésszerűen tekintünk a jelenlegi helyzetre. De a francba is, csak ott motoszkál a fejekben az, hogy mi vagyunk a Real Madrid. Bármilyen rossz a forma, vagy bármilyen gödörben a csapat, mindig képesek voltunk a legváratlanabb pillanatban meghúzni a váratlant. Ezért mégiscsak úgy ül le az ember, hogy nyerünk. De ez a Valencia, még akkor is nagy fejtörést okozott volna, ha a csapat jó formában van. A kezdőben Bale, és Isco padoztatása volt csak meglepetés. A középpálya és a védelem az megszokott standard gála kezdő volt. Én Vázquez vagy Asensio helyett talán Bale-t kezdettem volna. Asensio jó formája valahogy nem az igazi, Vázquez pedig egy érzelmi hullámvasút. Nem tartottam soha jó játékosnak, csak egy mérgezett egérnek, akinek a fenekét paprika spray-vel befújják meccs előtt, és le-fel rohangál.

Aztán jött az az érzésem vele kapcsolatban, hogy ő inkább egy amolyan klasszikus értelemben vett szélső középpályás, akinek az a dolga, hogy felszaladjon a szélen és beadja a labdát középre. Tiszteletemet küldöm Lukács Úr, ezt a mai footballban a védők feladata. De cserébe olyan pluszt tesz a játékhoz, néha akár védekezésben, hogy nem hátrány a játéka. Sőt tavaly tavasszal olyan formában volt, hogy egyenesen imádtam a srácot, mindenkin átverekedte magát, a mostani mindenkibe beleviszem helyett. Azt a formát, ha visszanyerné és állandósítaná, akkor kirobbanthatatlan alappillér lehetne.

Szinte egész évben azt halljuk a bukott meccsek utáni sajtótájékoztatókon, hogy

  • „Meg voltak a lehetőségeink”
  • „Több helyzetünk volt”
  • „Mi irányítottuk a mérkőzést”

De persze hozzátéve ezeket a sorokat:

  • „Nem tudtuk gólra vártani a helyzeteinket”
  • „De a focit gólra játsszák”
  • „Többre lett volna szükségünk”.

Ezek a szövegek, amiket nehéz egy mérkőzés után megemészteni. Tulajdonképpen köntörfalazhatatlanul kijelenthetnénk, hogy :
„Srácok, impotens a csapatunk, ha kapu elé kerülünk.”

A támadósorral kell sürgősen tenni valamit, ha eredményeket akarunk. Vinícius szerdán szerintem sokat segített volna a csapaton, az ő játéka meghozza a hiányzó kreativitást a csapat támadó játékába. Ahogy a cikkem elején is írtam, remélem Zidane használni fogja a felépülése után. Vele és Rodrygóval, bitang erősek leszünk. Csak kapják meg majd az esélyt, és ne a padot koptassák. A nyáron, ha igazolunk, akkor én kiegyeznék egy 2-3 évre megoldást jelentő játékos személyével is, hiszen addigra ez a két kis titán játéka beérhet. Na de, ami nem jött be a Valencia ellen, az jöhet most az Eibar ellen. 

Előzetes

Az őszi fordulón a baszk csapat igencsak meglepő eredményt ért el. 3-0 –ra végezték ki a srácokat. Egy igazán harcias, győzni akaró mentalitással vágtattak ki a pályára. Csak a szokásos, mindenki felszívja magát a Madrid ellen, és élete meccsét játssza.  Éltek a hibáinkkal, és könyörtelenül ki is használták őket. Nem volt még előtte példa rá, hogy a baszkok megverjék a Realt, ezért is volt különösen fájdalmas ez a fiaskó. Jelenleg a tabella közepén tanyázik az Eibar, és az utolsó találkozásunk óta mindössze 4 mérkőzést tudtak megnyerni. Azt sem túl acélos csapatok ellen húzták be. Ellenben oda kell figyelnie a csapatnak a két csatárukra, Charlesra és Enrichére.

Akik valószínűleg a kezdőben kapnak helyet. Előbbi 13, míg utóbbi 7 góllal büszkélkedik. Őket csak a Benzema(15) és Bale(8) (ő mondjuk csak Enrichét) előzik be gólok számában a Realnál. Madridi oldalon, nem áll rendelkezésre: Carvajal, Vinícius, Courtois és Llorente sérülés, illetve Marcelo eltiltás miatt.

Így valószínűleg Reguilón kaphat majd lehetőséget. A jobbon Odriozola és egy Varane, Ramos párossal középen.  A középpálya Kroos, Casemiro, Modric, a valószínűsíthető kezdő, egy Isco, Benzema, Bale támadó harmaddal és végül Navassal a kapuban.

Az írásom pillanatában még nem volt keret hirdetés, így ha olyan játékost tippeltem a kezdőbe, akkor nézzétek el nekem. (Szerk: azóta már van, íme:)

A Valencia elleni zakó után egy felszívott, „azért is megmutatom” teljesítmény és egy magabiztosabb győzelmet várok a srácoktól.

Köszönjük az írást!

Tippelde itt vagy lentebb, 14:45-ig. Hala Madrid!

Raulitás

Share
Published by
Raulitás

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago