Categories: La LigaÖsszefoglaló

Vert hadunk (Real Madrid – Girona összefoglaló)

Jöhetnénk olyan hangzatos címekkel, hogy „Kiszállt a Real a bajnoki versenyfutásból”, vagy hogy „Megalázó vereség hazai pályán az alsóházi csapat ellen”, de ezek most olyan féligazságok lennének, amelyekkel az egyszerű ember takaródzik csak. Így inkább összefoglalunk.

Mert bár ezek a kijelentések alapvetően megfelelnek a valóságnak, mégis csak egy kis részét adják vissza a teljes képnek.

Solari úgy döntött, hogy a közel sem könnyűnek ígérkező menetrend fényében felforgatott kezdőnek szavaz bizalmat (mint utólag kiderült, megágyazva ezzel a nulla pontos Tippeldémnek…). És azt kell mondanom, igaza van. Mikor, ha nem most?

A kezdő

A Courtois – Odriozola, Varane, Ramos, Marcelo – Casemiro, Ceballos, Kroos – Lucas, Benzema, Asensio kezdőre azonban érdemes több gondolatot is szánni ezzel együtt is.

Kezdjük a vitathatatlan részekkel: Tibike helye a kapuban bajnoki mérkőzés esetén megkérdőjelezhetetlen, a középpályán pedig Modric (eltiltás), Llorente és Isco (mindketten sérülés(?)) hiánya miatt maximum Valverde kerülhetett volna be, szerintem itt jó döntést hozott az argentin, hogy a lehető legerősebb hármast küldte fel.

Az első, ahol megakadt a szemem, a védelem volt: míg az eddigi bajnokikon rendre Reguilón kapta a balhátvéd szerepét, most valamiért mégis Marcelo kezdhetett, középen pedig a kezdő belsővédő-párosunkat éreztem kicsit túlzónak, főleg annak fényében, hogy Nachón legutóbb mennyire látszott a meccshiány. Ramos esetében pedig felmerült bennem a kósza gondolat, hogy inkább a Levante ellen akarják hiányolni sárgái miatt, mint később…

Na, de ami a legfeltűnőbb volt, az a csatársor: Lucasnak továbbra sincs helyettese Solari rendszerében, így ő április végére passzírozva lesz. Őt semmiképp nem kezdettem volna argentinunk helyében, hanem akár Brahim, akár Vinicius, de akár Mariano is nyugodtan kezdhetett volna helyette (persze Solari rendszerétől ez utóbbi igen idegen lett volna).

Asensio kezdőbe kerülése a három közül a legkevésbé meglepő, de még ez is kérdéseket vet fel. Ugyanis a bal oldalunkon így a nem igazán formában lévő Marcelo és a nem teljesen fitt Asensio szerepelt együtt, ami a kreatív játékunkat tekintve nem kínált túl sok bizakodást.

A legnagyobb kérdés azonban az egész kezdőben számomra Benzema volt. Bár Mariano kisebb sérüléssel küszködött a napokban, mégis felmerül a kérdés, hogy „mikor, ha nem most?”. Francia rendezőnk pedig jelenleg az a játékos, akinek a formája és játékhoz való hozzájárulása az egész csapatot meghatározza. Így én tartogattam volna őt a fontosabb összecsapásokra. Ez az egyetlen, amit tényleg hibának érzek a mai kezdővel kapcsolatban, a többiben csupán véleményeltérés van köztem és a csapat edzője között – de szerencsére mindenki tudja, hogy az én véleményem fontosabb. 😉

Ha már így alakult a tizenegyünk, pillantsuk át gyorsan, mi történt a meccsen.

Első félidő

A részletekbe nem mennék bele, mert nem igazán adna az most plusz információt a csapat hollétét tekintve. Előzetesen annyit viszont mindenképp el kell mondani, hogy a meccs kezdetekor a Girona volt a legrosszabb formában lévő csapat az egész bajnokságban – erről bővebben Jose mesélt a beharangban.

Ennek fényében ugyanis a szokásosnál is kevésbé meglepő, hogy az első percektől kezébe vette a Real az irányítást. Némi mezőnyfölény után a 25. percben Kroos jobb oldalról érkező beadását Casemiro bólintotta tanítani való mozdulattal a hosszú alsóba, 1-0.

A félidő hátralévő részében továbbra is dominált a hazai csapat, a Girona pedig nem tudott ritmust váltani. Jött viszont a szünet…

Második félidő

És ezzel együtt a mérkőzés kulcsmomentuma, megérkeztek ugyanis a vendégek. No, nem mintha eddig nem lettek volna a pályán. Szimplán annyi történt, hogy Portu a bal oldalról átkeveredett a jobbra, és így Bodri helyett most már Marcelóval kellett versenyt nyargalnia. Csak könnyebb, ha nem Flash-sel kell összemérned magad futásban…

Ez pedig végzetesnek bizonyult. Solari nem tudta, vagy nem akarta lereagálni ezt a változtatást. Próbáltam visszakeresni, de nem találtam a kommentet, pedig valaki írta a beharang alatt emlékeim szerint, hogy az edző ma előre eldöntötte a cseréket – az első kettőt legalábbis mindenképp, a harmadik már kényszerhelyzetben érkezett.

Na, körülbelül eddig örülhetett a Real

Na, az első két csere lezajlott, előbb Lucas helyére érkezett Vinicius, ami a fentebb Vaskéz kapcsán leírtak alapján dicsérendő. Ráadásul Asensio és Vinike együtt lehettek a pályán. Sajnos alig 7-8 percet, ugyanis a spanyol helyére jött a szomorú szamuráj – csak minek…

A kettő között Ramos szedte össze a nem tervezett sárgáját egy büntetőért cserébe, amit Stuani higgadtan értékesített, 1-1.

Teljesen szétesett a széljátékunk, a Girona úgy szaladt át rajtunk, mint kés a vajon, és csak idő kérdése volt, hogy mikor jön egy újabb végzetes hiba.

Ez végül a harmadik cserénk (Mariano érkezett Ceballos helyére) után következett be, amikor Mr. Nyúlánk csak oldalra tudta paskolni, az üresen érkező Portu pedig valahogy beerőszakolta belga behemótunk balján a bogyót.

A Real nem tudott újítani, sőt, a 90. percben Ramos egy ollózási kísérlet közben megkapta második sárgáját is – talán nem emlékezett, hogy kapott már egyet, és biztosra akart menni? -, így részéről jelentős mennyiségű pihenőre számíthatunk a következő pár meccsen.

A cserepad vár, szomorú szamuráj!

Kikaptunk tehát, és ezzel elúszni látszik a bajnokság. Erre még majd visszatérek, de most inkább átadnám a szót egy kollégának:


Sultan gondolatai

Talán kicsit furcsán hangzik, de vártam a buktát a jó sorozatban. Nagyon röviden: ez benne van, nem dől össze a világ. Persze jó lett volna megnyerni, de ha már vereség, akkor a Ligában legyen, ahol eleve a legkevesebb az esélyünk. Ebből is lehet, sőt, kell is tanulni, és ez a legfontosabb. Sajnos Marcelo ha pályán van, átlag 57 percenként kapunk gólt, ha Reguilón játszik, akkor 135 percenként. Ez óriási differencia, és ez nem kerülheti el Solari figyelmét sem. Erről egyébként eszembe jut Benzema tavalyi és tavaly előtti szezonja. Mindenki küldte volna a viharba (én főleg), most meg az egyik meghatározó játékosunk, akinek a jó formája nélkül egyre nehezebben nyer a csapat. Benzema lefogyott, erősebb lett, és képes volt a változásra. Pontosan ugyanezt várom el a Marcelótól is, a csapat második kapitányától. Derüljön ki, hogy képes-e rá! Ha nem tud javulni, nyilván mennie kell!

Nem szabad persze egy emberre verni a mai rossz teljesítményt. Ramos, aki szintén meghatározó mostanában, ha a csak a száraz tényeket nézzük, összehozott egy 11-est, és kiállíttatta magát. Ha a részletekbe megyünk, akkor persze kiderül, hogy ha nem ér VÉLETLENÜL kézzel a labdába, minden bizonnyal gól lett volna már elsőre. Az ollózásába meg rutinosan vetődött bele a védő, ott se hibáztatnám, a Real Madridnál hagyományai vannak az ollózós találatoknak, ha nem próbáljuk, sosem jönne össze! Sajnos ilyenkor, ha odaér egy védő és eltalálja a támadó, az magas láb és veszélyes játék, azaz sárga. Ez van. (Raulitás egyébként felvilágosított, hogy az ilyen esetekben a 2 sárga és a piros „külön kezelendő”, azaz megkapja érte az egy meccses eltiltást, majd a Barca ellen ugyanúgy 4 sárgával kezdi majd a bajnokit, mint a Girona ellen. ) Ha a realitásokat nézzük, el tudom képzelni, hogy nem ússza meg az EC-t sárga nélkül. Akkor az már 2 meccs pihenés, plusz, amit az UEFA kiszab még rá a BL-ben, ami megint minimum 2 meccs lesz, szóval Solari megint rotálhat hátul, mert kénytelen lesz!  Minden valószínűség szerint ebben a fontos időszakban 4 meccsről fog hiányozni. Mit mondjak, meglettünk volna enélkül!

Sajnos Benzema is halványabb volt, és Ceballos se tudta pótolni Modricot. Se elöl, se hátul. Odriozolának máris meccshiánya van, nagyon nem szeretném, ha azt érezné, hogy nem bízik benne Solari, mert egy jó Odri nagyon tudja dinamizálni a csapatot.  Szerintem kicsit túljegelte Solari a megelőző 3 meccsen. Több felől hallottam, hogy Solari nem jól reagálta le Portu fickándozását Marcelo oldalán. Van benne igazság! DE! Inkább előre cserélt, hogy gólokat szerezzünk, ha Vini két nagy helyzete bemegy, most senki nem csesztetné, hogy nem küldte be Reguilónt Marci helyett.

Van egy hetünk a Levante ellen felkészülni, biztos vagyok benne, hogy az arcpirító vereség után összekapja magát a gárda. Ott viszont megint kérdés lesz, kit szeretne a Barca elleni visszavágóra tartalékolni Solari. Ott nagyon bekezdetném a csapatot, egy erő feletti letámadással, hátha el lehetne hamar intézni, hogy 3 kulcsjátékos ne játssza végig azt a meccset. Mert ott sem állhatunk fel gyengén. Hacsak nem engedjük el végre látványosan a Ligát!


Zárszó

Visszavéve a szót Sultantól, és visszatérve a bajnokságra:

Emlékeztek még rá, mi volt a szezon előtt a célkitűzés?

A reális célkitűzés, legalábbis?

Legyen meg a BL-indulást érő helyek egyike a ligában, és alakuljon ki egy olyan csapatjáték és/vagy taktika, amely a jövő Realjának meghatározója, sajátja lehet.

Egyet kell tehát értenem az előttem szólóval, ez a vereség (többek között ebben) semmit se számít jelenleg. Ugyanúgy BL-indulást érő helyen állunk – és ha biztosan ki merjük jelenteni, hogy a bajnokság elúszott, akkor azt is merjük kimondani, hogy ez a top4 már garantált -, és a csapatra tekintve azt mondhatjuk, hogy egy bizonyos rendszer is kezdi felütni a fejét idén.

Solari egyik legnagyobb kritikusa voltam a kinevezése idején, de kritikus csak akkor lehetsz, ha képes vagy belátni esetleges tévedésedet. Én jelenleg bizakodó vagyok a jövőt illetően akkor is, ha Solari nem csak nyárig marad a kispad élén.

Ezekkel a gondolatokkal búcsúzom. Folytatás jövő vasárnap a Levante ellen.

Mozgóképes illusztrációval tarkított összegző:

ReAlantos

Share
Published by
ReAlantos

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago