Roma – Real Madrid: a kevésbé gyenge győzött

A második félidő elején két, viszonylag gyors és váratlan góllal simán nyert a Real Madrid a Roma otthonában. Mégis a legjelentősebb témát nem a meccs jelenetei adják, hanem Isco teljes mellőzése. 

A 90 percet elnézve, nem lehet jó játékról vagy magabiztos győzelemről beszélni, mivel ez a “siker” inkább volt köszönhető az ellenfél gyenge helyzetkihasználásának, mint a Real kvalitásainak. Ugyanez igaz Gareth Bale-re is, aki ugyan gólt szerzett, de nem sok említésre méltó momentuma volt a találkozón (mondjuk másnak sem). Összefoglaló!

Solari a következő kezdőt küldte pályára: 

Észrevehető Isco hiánya mellett Llorrente szerepeltetése. Casemiro távollétében végül is logikus lépés vele betölteni az űrt, ugyanakkor szokatlan őt a kezdőben látni, pláne egy BL-mérkőzésen. Ennek ellenére szolid teljesítményt hozott. Mozgékonyabb, mint Casemiro, ami jól tud jönni, ugyanakkor, megmaradt egy jelenet tőle, amikor kecsegtető akció alakulhatott volna ki a Királyi Gárda számára, de egy pocsék passzal nem emberhez továbbította a játékszert, hanem keresztbe ellőtte mindenki mellett. (Mégse olyan rossz Casemiro passzolási képessége?) Egyébiránt az a tény, hogy Solari inkább favorizálja az egyszerűbb stílusú játékosokat (Bale, Vazquez), a komplettebbekkel (Isco) szemben, az jelezheti a csapat játékának stílusát is, és a saját edzői képességeit is. Mindezzel azt akarom mondani, hogy az egyszerűre törekszik, amibe nem biztos, hogy Isco beleillik. 

Az első félidőből nem sok jelenet ragadható ki, mivel a Real tűnt dominánsabbnak (főleg az első 20 percben), de nem igazán sikerült helyzetet kialakítani, amire egyrészről indok lehet a Roma betömörülő védelme. Ugyanakkor, a habfehérek játéka önmagában nem volt átütő. Sokszor az érződött, hogy túl statikusan próbálunk működni az ellenfél támadóharmadában. 

A fenti képen például, látszik, hogy egészen a 16-oson belül vagy akörül helyezkedik a csapat, és nincs igazán mozgástér vagy variációs lehetőség, mivel szűk a terület, és mindenki mellett ember áll. Nem meglepő, hogy egy íveléssel átfordulunk a másik oldalra. Csakhogy az átadás nem pontos, illetve az ezt követő beadás is lassú. A védelemnek van ideje átfordulnia. Miközben a középen helyezkedő habfehérek is rövid utat járnak be, nincs idejük felgyorsulni. Mindennek az eredménye egy roppant könnyen levédekezhető beadás. 

Ami még feljegyezhető volt az első játékrészből, az egy veszélyes szituációban Lucas sarkazós megoldása, ami valójában tönkre vágta a lehetőséget. Valamint az a pár lövés, amit produkáltunk Kroos és Modric révén. Előbbi egyet jegyzett, míg utóbbi kettőt, azonban egyik sem bizonyult igazán jónak vagy veszélyesnek. Ami pedig a védekezést illeti, az olaszok sokszor magasan letámadtak, ami nehézkes labdakihozatalokat okozott a Realnak, de a vendégek is olykor-olykor egészen aktívan pressingeltek. A védekezés fázisában pedig Bale és Lucas is visszazárt. Lehet beszélni csapatvédekezésről, amit Solari olyannyira hangsúlyozott, de bőven van hova fejlődni. A Roma többször a védelem mögé belőtt indításokkal akarta helyzetbe hozni a játékosait, ami akkor veszélyes, ha a védekező csapat magasan helyezkedik (van terület a védelem mögött). 

Ahogy teltek a percek és látszódott, hogy nem tudunk veszélyesen játszani, úgy kezdett a Roma is magára találni. Néhány rizikósabb kontrával/támadással jelezték, hogy ők is meccsben vannak. Mi több! Közelebb jártak a gólszerzéshez is, mint a Real. A 34. percben nagy kavarodás közepette több ízben is gólt szerezhetett volna a Roma, sőt a félidő utolsó pillanataiban Ünder pofozta a labdát egészen hihetetlen módon a kapu fölé, méghozzá az ötösön belülről. 

Második félidő

A fordulást követően nem nagyon történt változás, éppen ezért volt annyira meglepő, mikor Bale betalált. Visszanézve a szituációt, látszik, hogy nem alaptalan az érzésünk, hiszen nem lehet kialakított helyzetről beszélni. Inkább volt köszönhető egy pocsék ívelésnek. Legalábbis nem hiszem, hogy Olsen így szerette volna. 

 

A vezetést követően a Roma nem esett össze, sőt rögtön két helyzetet is kialakítottak. Ismét ők voltak veszélyesebbek, és ők tudtak helyzetekhez jutni. Példának okáért, ha az alábbi szituációban előbb érkezik a passz Kluivertnek, akkor esélyes, hogy nem alakul ilyen simán a mérkőzés hátralevő része. 

A gólszerzés azonban továbbra sem ment a Romának, ellenben a Real Madridnak ismét összejött egy találat. Az elsőhöz hasonlóan itt sem beszélhetünk igazán kialakított helyzetről, mert egy kontra látszott elúszni, amikor Bale beadásából és Benzema fejeséből Lucas betalált. A vége egyébként szép volt, de az ad hoc jellegtől nem szabad eltekinteni. 

Végső gondolatok

A mérkőzés érdemi része tulajdonképpen a második góllal végképp lezárult, mivel a Roma most nem az az ellenfél, aki fejben elég erős lenne ahhoz, hogy felálljon 2-0-ás hátrányból.

Érdekes folyamatok zajlanak Valdabebasban, mivel Solari kinevezésével új lendület érkezett a csapatba, ami néhány győzelemben realizálódott, de talán be kell látni, hogy ez nem volt több, mint az edzőváltáskor szokásos új impulzus jótékony hatása, amely rövidtávon megdobja egy csapat teljesítményét, de amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan hagy alább. Ez érezhető Solari és a Real Madrid kapcsán is, hiszen az Eibar ellen már csak kínos vereségre futotta, és most a Roma ellen sem lehet meggyőző teljesítményről beszélni. 

Solari eddigi munkásságát – már ami a felnőtt csapatnál történt – nem igazán követtem, de az olaszok ellen látottak alapján két dolog látszik körvonalazódni. Egyrészt kevésbé tölti túl a labdakihozatalokat a csapat, azaz kevesebben vesznek részt ebben a folyamatban. Korábban, Zidane vagy valamelyest Lopetegui alatt is az volt a megszokott, hogy már a mély építkezéshez visszalépkedett Modric és Kroos, sőt sokszor Isco is, így nagyon biztos labdajáratást tudott megvalósítani a csapat. Másrészt mintha Kroos és Modric is feljebb lépett volna – közelebb került a kapuhoz -, amivel több lövéshez jutnak. 

Érdemes még megjegyezni, hogy ez a találkozó arról szólt, hogy a Roma nem tudott gólokat szerezni. Félidőnkét legalább 2 gólt simán jegyezhetett volna. Úgyhogy, ha eddig nem is, a poszt olvasása után, kezeljük helyén a győzelmet. Nem mi voltunk jók, hanem az ellenfél volt gyengébb. De lassan itt a hétvége és meglátjuk hogyan folytatódik Solari edzői karrierje a Real Madridnál. 

Videós összefoglaló:

Zizou

Share
Published by
Zizou

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago