Categories: La LigaÖsszefoglaló

Passzol a ringbíróhoz a síp? (Celta Vigo – Real Madrid összefoglaló)

Sultan a meccstől megihletve adta ezt a cím-ötletet, és én jól besmittpaliztam tőle. Küzdelmes meccsen tudott győzedelmeskedni a királyi gárda, a Celta hozta a várt gyenge védekezést, ezzel megkönnyítve Solari munkáját. Ez egy 2020-ig tartó hosszabbítást eredményezhetett neki, legalábbis az El Chinguirito szerint. Nézzük mi is történt a tegnapi UFC gálán bajnokin.

Első félidő

Solari legénysége a várható kezdővel állt föl: Courtois, Odri, Nacho, Ramos, Regu, Modric, Kázmér, Kroos, Lucas, Benzema, Bale. Illetve Lucast nem sokan vártuk, mint utóbb kiderült, jogosan. Hajtós meccsnek indult, mindkét csapat magasan támadta az ellenfelet. Az első 5 percben Benzema kétszer, Aspas egyszer szerezhetett volna gólt. A nyolcadik percben az egyik hazai elég csúnyán bedarálta Kázmér lábát, akit le is kellett cserélni. (Az eset után 10 perccel, addig kellett könyörögnie, hogy lehozzák. Ejnye, Santiago, figyeljünk jobban.) Helyette Ceballos érkezett a brazil szerepkörébe. Néhány minutummal később Kroos tekert okosan, de sajnos fölé. 19’: Celta kapufa, majd Ramos nagy tisztázása (mondjuk róla fejelték a bogyót, szóval ismét ejnye). A 23. percben BigBenz szerzett nagy gólt, Modric gyönyörű passzából.

 

A 35. percben újra a francia nagyszerű megmozdulása végén középre gurít, amit Kroos nem okosan az üres kapu fölé belsőz. Innentől jön a hentelőkör a Celtától: 5 perc alatt három sárgát kaptak, és korábban még kettőt kaphattak volna. Az áldozatok: Kroos, Benzema, Bale, Odri, Reguilón. Bélus beduzzadt bokával nyomta végig a meccset, a fiatal balbekket pedig le kellett hozni. Helyette Javi Sanchez került a pályára, és az ifjú balbekk szerepében innentől Nacho volt. A félidő végén még Kurta védett egy szépet, majd mentek szünetelni a csapatok.

Második félidő

Aspas helyzetével indult ez az időszak, melyet Karim nagyszerű egyéni megoldása után lőtt kapufája követett. 10 perccel a második félidőben jött a következő madridi gól. Egy nagyon okos, és jól kivitelezett kettőzés után Benzema ültette a hintába a védőjét. A lövése a kapufáról Cabralra pattant, aki a kicsit elcsépelt becsúszós gólörömmel ünnepelte találatát.

Ódivatú

Alig 5 perccel később Mallo hasított be a vendég védelmen található pótos IFÁ-nyi lyukba, és szerzett nagyon szép gólt. Jár a paripapimpili a középpályának, amiért nem vette föl senki.

 

Innentől a csapat visszaállt védekezni, és kontrákból próbált veszélyeztetni. Közben újabb sérülés: Nacho helyett Asensio érkezett. Marco a szörnyen játszó, és időközben balbekké avanzsáló Lucas helyét vette át a jobb oldalon. A 69. percben a belga óriásunk védett nagyot. Az utolsó 10 percre is maradt még négy említésre méltó dolog. A 81. percben az Odri felrúgásáért megítélt büntetőt a Capi Panenkázta be. 6 perccel később Cabral kapott egy jogos második sárgát. A hosszabbítás elején Ceba lőtt egy csodás gólt (erről még később). A hosszabbítás végén pedig Mendez szerzett egy szépítő gólt, a már nem túl aktív védelem asszisztálása mellett.

Solari csapata

Néhány kiemelendő apróbb részlet következzék. A ZZ érából ismert agyig feltolt wing-backek megjelentek, de a Benzema mögött helyezkedő szélsőkkel 2-5-2-1 alakult ki. A támadóhármas rendkívül szabadon mozgott. Lucas és Bélus is gyakran léptek be a halfspace-ekbe, és Benzema is sokszor mozgott horizontálisan a pályán, főleg balra.

A presszing idén eddig talán most működött a legjobban, amikor használta a csapat. Ennek (és a sok minden másnak) a lélektani oldaláról kicsit később. Szerkezetileg nem volt nagyon látványos a különbség a Lopetegui-érához képest. Viszont a játékosok kondija (különösen Benzema és Modric esetén szembeötlően) jobbnak tűnik, ami Pintus mester ostora keze munkáját dicséri. A csapat védekezésében pedig a korábban már szintén látott 4-1-4-1 volt megfigyelhető.

Most jöjjenek Sultan gondolatai

SultaN

Röviden veszem csak át a szót, néhány mentális vonatkozást szeretnék kiemelni.

Megint csak szeretnék rávilágítani arra, hogy a taktikán, a kezdő 11-en és a kondin kívül milyen fontos a mentális hozzáállás. A vasárnapi meccsen a kezdetektől azt lehetett látni, hogy a gárda komolyan veszi a találkozót, koncentrál, és nincs lazsálás a pályán.  Kiválóan ment a labda nélküli mozgás, a csapattársak folyamatosan biztosították a labdabirtoklónak a passzopciókat jó ütemű bemozdulásokkal. Számtalan olyan szituációt feljegyeztem, amikor szinte be volt csapdázva egyik, vagy másik realos, és egyetlen csapattárson múlt, hogy volt hova passzolni. Ha az az ember egy kicsit késlekedik az elindulással, vagy el sem indul, akkor a labdabirtokló játékosunk kényszer megoldásra lett volna kárhoztatva, és egy olyan passzra lett volna kényszerítve, mely nem feltétlen támogatta volna a build-up-ot. Mély passz hátra, vagy egy kockázatos ívelés, stb.

A másik, hogy megbecsültük, ha valaki vette a fáradságot, és ütemben kiugrott, mutatta magát, akkor sokkal gyakrabban ment a passz, mint az elrontott meccseinken. Nagyon demoralizáló az, ha folyamatosan energiát fektet az ember a mini sprintekbe, a védőtől való elszakadásra, és sosem jön a labda. Tudjuk, hogy nem jöhet mindig a jó passz, de vannak olyan szituációk, melyek már elég egyértelműek, ha akkor sem indít a társ, akkor már baj van. Tömegével tudnék ilyet mutatni a megelőző meccsekről. Csak Odriozola „kárára” kb. 20-at! Amikor ment a jobbon, jó helyzetbe került, de nem kapott labdát.

Az ilyen finomságok nem biztos, hogy mindenki számára kiderülnek egy fotelben hátradőlve szemlélve a meccset, de ha kicsit elemző szemüvegen keresztül szemléljük a találkozót, akkor ezek egyértelműen megmutatkoznak.

Amikor ilyen attitűddel kezdjük el a meccset, mint most a Celta ellen, akkor jobbára nem lesz gondunk. Az alap attitűd nagyon nehezen változtatható meg, több játékos egyszerre kell, hogy komoly energiát fordítson arra, hogy egy ilyen változás bekövetkezzen, de ez nem mindig jön össze. Sőt, inkább ritkán.

Az edzőért

Meccs előtt a haveroknak feltettem a kérdést, ki emlékszik arra, mikor történt meg az utoljára, hogy a Barca botlását kihasználta a Real. Nagyon-nagyon régen. Erre a meccsre vagy Solari mentális felkészítésének hatására, vagy csak a csapatmorál komoly rendeződése okán, a korábbiakhoz képest egy nagyon elszánt Real Madrid futott ki. Ilyen alkalmakkor kapunk választ arra, hogy tud még focizni ez a keret, csak akarni kell! Nyilván ott lehetett a fejekben a lelkiismeret-furdalás JLo kirúgása miatt, ami nem kis részt a játékosok nem megfelelő hozzáállásának is volt köszönhető; s nagyjából tudni lehetett, ha itt, az első igazán komoly próbán beég Solari, jó esély lett volna arra, hogy visszateszik a Castillához. Vagy legalábbis elég sok játékos gondolta úgy, hogy most már jó lenne egy kis állandóság. Lehet erre azt  mondani, hogy az edzőért is játszottak.

Példaként citálom ide Ceballos gólját. Fiatal középpályásunk a tavalyi évadhoz képest megkapja a bizalmat. Játszhatna többet is, de biztos vagyok benne, hogy mostanában már nem elégedetlen. Lefogadom, hogy még ennél is többet szeretne játszani, de már kap annyi játékpercet, hogy lehetősége van bizonyítani kvalitásait. Az ő fejlődésének remek példája a gólja. Nézzétek meg, hogy szinte elveszi a labdát Kroostól, esze ágában nincs passzolni, passz opciót keresni, a labda birtokba vételének pillanatától a lövőhelyzetbe kerülés a célja, és volt ereje, maradt még a koncentrációból annyi, hogy egy tökéletes bombát eresszen el!

 

Ez önbizalomról, magabiztosságról tanúskodik, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy ekkorra már gyakorlatilag eldőlt a meccs, és a szituáció kevesebb kockázatot hordozott, mint pl. 0-0-nál, vagy mondjuk hátrányban a 88. perceben, de Ceballos fejlődése egyértelmű, és eljöhet az idő, amikor sokkal kiélezettebb helyzetben is elvállalja majd. Egy ilyen gól feljebb helyezi az önbecsülését egy polccal, és hosszú távon is nagyon pozitív hatásai vannak.

Játékosok

Visszavéve Sultantól a szót, kicsit foglalkozzunk még a játékosok egyéni teljesítményével. Kurta talán legjobb meccsét játszotta Madridban, nagyon együtt élt a játékkal, és magabiztosságot sugárzott a játék minden szegmensében. Odri szimplán nagyszerű. 91%-kal passzolt, 3 kulcspasszt osztott ki, volt 2 labdaszerzése, és végtelen energiával rohangált föl-alá a jobbon. A sérült Carvajallal és Dortmundban kiválóan teljesítő Achraffal együtt jól el vagyunk látva jobbhátvéddel. Ramos hetek óta nem láthatóan koncentrált volt, kevés hibával játszott (magához képest meg főleg). Nacho, Reguilón és Javi Sanchez is jól oldották meg feladatukat, utóbbinak több nagy szerelése is volt.

 

Modric rég látott frissességgel mozgott úgy a 70. percig. Lucas meccsről meccsre képes alulmúlni önmagát. Nem tudom, hogy meddig erőlteti még Solari, de remélem nem sokáig. Bélusnak elöl nem volt túl jó meccse, de rendkívül fegyelmezetten zárt vissza a középpálya bal oldalára védekezni, és 3 labdaszerzésével a csapat legjobbjaként zárt.

És marad végezetül Benzema, aki Solari alatt megtalálta az egyensúlyt a kimozgások és a középen helyezkedés között. Többször és jobb ütemben indult meg a védelem mögé, és vitt el embereket, és segítette az akciót, vagy szerzett gólt belőle. A letámadásban pedig aktív és okos volt, és a saját térfelére is fegyelmezetten visszazárt. Folytassa, kérem!

Végszó

Solari marad, és egyelőre úgy tűnik, hogy tud többet is annál, mint hogy kéznél van. A válogatott szünet alatt ki lehet kúrálni a 6 sérült védőnkből valamennyit, és Solarinak is lesz lehetősége azon gondolkozni, hogy hogyan tegye jobbá a csapata játékát. Illetve a hírek szerint a téli erősítéseken is gondolkodhat, hiszen Perez papa kész elkölteni az eddig fialtatott pénze egy részét.

Ti hogy láttátok a meccset? Örültök Solari maradásának?

Raulitás

Share
Published by
Raulitás

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago