Categories: Merengues

Bienvenido, Thibaut!

Hosszas huzavona után tegnap végre hivatalossá vált: a Chelsea belga válogatott kapusa, Thibaut Courtois a Real Madridhoz igazolt. Ebben a posztban összefoglaljuk a részleteket, és bemutatjuk a hálóőrt.Kezdjük először is a piszkos anyagiakkal: a mértékadó Transfermarkt szerint Thibaut-ért 31,5 millió fontot, azaz kb. 35 millió eurót fizet a Real. A kapus 6 éves szerződést ír alá, pletykált 8 milliós éves fizetéssel.

Itt azonban még nincs vége, ugyanis az üzlet részeként Kovacic egy évig a londoni csapathoz megy kölcsönbe, a hírek szerint vásárlási opció NÉLKÜL, azaz egy év múlva mindenképp visszatér Madridba.

Ha szabad egy személyes megjegyzést: szerintem ez a Real részéről majdnem akkora üzlet, mint anno a Kroos-transzfer. Csak viszonyításképpen: a Chelsea Courtois helyére állítólag képes volt kifizetni a(z ex)bilbaói Kepa 80 milliós kivásárlási árát… Mindehhez ráadásként vásárlási opció nélkül kölcsönadunk egy szezon erejéig egy olyan játékost, aki hangosan elégedetlen volt a játékidejével.

Ha régen Perezt bíráltuk az őrült transzferjei miatt, akkor most meg kell dicsérni őt az őrült jókért.

No, de ki is ez a Courtois, és milyen úton jutott el a Realba?

Felnőtt karrierje a belga Genk csapatánál kezdődött, ahol egy bizonyos Köteles Lászlót szorított ki egy szezon alatt a kezdőből. Hogy aztán a következő, 2010/11-es évad végén – egy genki bravúrnak számító második helyezés után – 9 millió euróért leigazolja a Chelsea. Hogy ez akkoriban mekkora összegnek számított? A Real egy évvel korábban 15 milliót fizetett egy bizonyos Mesut Özilért…

Ekkor Courtois még csak 19 éves volt, és mivel a londoniak kapujából kirobbanthatatlan volt Petr Cech, ezért rögtön kölcsön is adták őt az Atléticónak.

Mi, Real-drukkerek talán itt ismerkedhettünk meg először komolyabban a nevével. Mivel de Gea pont ekkor igazolt a Unitedhez, itt rögtön első számú kapussá tudott válni, amikor Simeone érkezésével elkezdődött a Tico felemelkedése.

Első szezonjában még viszonylag sok, 41 gólt kapott (ez negatív karriercsúcs nála azóta is, maradjon is így!), második és harmadik szezonjában azonban a liga legjobb kapusa volt, előbb 29, majd pedig mindössze 24 kapott góllal.

Ennek ellenére ebből az időszakból a Real-drukkerek szinte csak pozitív emlékeket fűzhetnek a nevéhez: 7 egymás elleni mérkőzésen mindössze egy döntetlen és ugyanennyi vereség. Utolsó, Atlético-színekben vívott Real elleni mérkőzésére pedig talán senkit nem kell emlékeztetnem… Azért a fiatalok és a gyengébbek kedvéért: La Decima.

A Tizedik óta eltelt négy évben a Chelsea hálóját őrizte, váltakozó csapatszintű sikerrel. Bajnok, tizedik, bajnok, majd a legutóbbi szezonban ötödik. Míg csapata teljesítménye finoman szólva is hullámzó volt, rá szinte sosem volt panasz, mindig megbízhatóan hozta a formáját, néha egy-egy bravúrt is bemutatva.

Karrierje eddigi csúcsát pedig valószínűleg a pár hete lezárult VB jelenti, ahol a belgákkal harmadik lett. Ő pedig kétségkívül a torna legjobb kapusa volt, meg is kapta a végén e megtisztelő díjat.

Így érkezik tehát újra Madridba, hogy végre a családjával lehessen. Reméljük, új családjába is gyorsan beilleszkedik. 🙂

Hivatalos bemutatása ma délután 1-től lesz a hivatalos honlap bejelentése szerint.

A végére még egyszer kiemelném személyes véleményemet: bár a magánéleti tényezők is közrejátszottak, 35 millióért szerezni egy top4-es kapust (nálam Oblak, de Gea és Neuer van még ezen a polcon), aki még 8-10 évig hozhatja ezt a szintet, olyan lehetőség, amit nem szabad elszalasztani. Főleg, ha legfeljebb egy klasszis kapus van a keretedben – nem lenézve ezzel Navas eddigi vetélytársait.

Még egyszer üdvözlünk tehát, Thibaut, és reméljük, nálunk is folytatod eddigi világklasszis tevékenységedet!

Most pedig Ti jöttök: örültök a belga óriásnak? Mit gondoltok, milyen szerepet tölt majd be nálunk?

ReAlantos

Share
Published by
ReAlantos

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago