Categories: Merengues

Bienvenido, Julen!

Új edzője van a Real Madridnak Julen Lopetegui személyében. Ő egészen a mai napig a spanyol válogatott szövetségi kapitánya volt, azonban egy zseniális döntésnek köszönhetően Hierro vette át a munkáját 2 nappal a portugálok elleni nyitómeccs előtt. De visszatérve, nézzük, kinek a köpéseit nézhetjük hetente az ősztől!

Julen Lopetegui Argote 1966. augusztus 28. napján született baszkföldön. Ifistaként a Real Sociedadban pallérozódott, majd 19 évesen a Real Madridhoz került. A fővárosban eltöltött 3 éve alatt egy mérkőzésen lépett pályára, majd kölcsönben egy szezont a Las Palmasban töltött, utána pedig a Logroñés gárdájához került 3 szezon erejéig. Innen Barcelonába vezetett az útja, ahol újabb 3 év alatt 5 meccs jutott neki, majd karrierje utolsó állomásaként a Rayóban húzott le 5 évet.

Vessük most igéző szemeinket Lopetegui jelenlegi előző munkájára, azaz a spanyol válogatott csapatának játékára.

Perez, amikor megtudta, hogy nem kell kifizetni a 2 milkát az új edzőért, mert kirúgták

Elődje a válogatottal korbábban VB és EB címet nyerő Vicente Del Bosque volt, aki a 2016-os EB-n azonban rendesen felsült a csapatával. A csoportból Horvátország mögött csak másodikként továbblépő csapat a gyengébb erőkből álló, de sokkal szervezettebb olaszok ellen hullott ki a legjobb 16 között (0-2), ami del Bajusz állásába került. A csapat játékát még mindig a rövidpasszos, labdadomináns stílus határozta meg, azonban a korábbiakkal ellentétben teljesen ötlettelennek és erőtlennek hatott a La Roja. Ez részben a már kiismerhetővé vált játék és az inkább nevek alapján történő csapatösszeállítás eredménye volt.

A VB selejtező-sorozatnak már JLo-val vágott neki az armada. A kvalifikációt veretlenül abszolválta, összesen egy döntetlennel (Torinóban 1-1) az armada, benne az olaszok 3-0-s hazai simázásával. A csapat játékának filozófiája nem változott: a rövidpasszos játékon alapuló labdatartás. A használt játékosokban sincsen teljes sorcsere, hiszen a 2016-ban az olaszok elleni kiesés alkalmával szerepet kapó 14 játékosból 8 is a keretben van, közülük is hatan (de Gea, Ramos, Pique, Alba, Busquets, Silva) kezdők lesznek a meccsek jelentős hányadában, de Lucas és Iniesta is kaphat perceket bőven. Rajtuk kívül a jelenlegi keretből 2016-ban is ott volt Azpilicueta, Koke és Thiago.

Azonban a folytonosság mellett sok fiatalabb játékost épített be a csapatba, akik közül többen is meghatározóak lehetnek Oroszországban: Carvajal, Isco, Odriozola, Nacho (ugyeugye, a fiatal tehetség), Saul, Asensio. Rajtuk kívül több olyan játékost is beszervezett, akik nem éppen fiatalok, de tartósan jó teljesítményt nyújtottak az elmúlt időben (Rodrigo, Aspas és Monreal). A selejtezők alatt azonban még több fiatal kapta meg a lehetőséget (Oyarzabal, Rodri, Soler, Suso, Inaki).

Telefonszámilag 4-3-3 és 4-2-3-1 volt a leggyakrabban használt szerkezet a spanyoloknál. Labdatartásban részt vevő középhátvédekkel (Ramos, Pique, Nacho, Azpilicueta), a széleken akár agyig feltolt szélsőhátvédekkel (Carvajal/Odriozola illetve Alba). A leghátsó középpályás a regista és labdaszerző feladatokkal ellátott Busquets, mellete a halfspace-ekben Thiago/Koke/Silva 4-3-3-ban, elöl pedig Isco/Asensio/Silva a széleken. Csatárban vagy a matracos cro-magnoni szerepelt klasszikus centerként, vagy Aspas hamis kilencesként.

Mindehhez a Real Madridnál is meglesz a jó induló alapja:

  1. Tökéletesen illik Perez spanyolosító koncepciójába, hiszen alaposan ismeri az utánpótlás- és felnőtt válogatottakat.
  2. Szintén jól illik a fiatalító koncepcióba: korábban az utánpótlás spanyol válogatottak jelentős részénél sikeresen dolgozott, tehát tudja hogy kell bánni a fiatalokkal, és fejleszteni a játékukat. Emellett nem fél bedobni őket a játékba (Lorrente és Ceballos megdobbanó szíve vagyok).
  3. A csapat magjának egy jó részét ismeri, és jó a kapcsolata velük: Ramos, Carvajal, Nacho, Isco, Asensio, Lucas, Vallejo, a spanyol válogatottból, míg Casemiro a Portoból. Az sem tűnik hátrányosnak, hogy sajtóhírek szerint Ramos vezetésével dobták be a keret spanyoljai a nevét Pereznek, szóval a csapat egy jó részének szimpátiáját már nem kell elnyernie (és a Messit legjobbnak nevező nyilatkozata után biztosan Cével is jóban lesznek).
  4. A Real Madridénál nem sok alkalmasabb keret van labdabirtoklásra épülő játék kialakítására. Casemiro kivételével minden középpályás kiválóan alkalmas erre, a védelemmel együtt (itt a kivétel Theo). A legnagyobb kérdés természetesen Ronaldo és Bale megfelelősége a rendszerbe (Benzema szintén remek fit a Lopetegui által gyakran használt hamis 9-es szerepbe), de ezekről nem most lesz beszélve (a germanizmust Toninak küldöm).

Nyilván kétségek is vannak az új edző kapcsán. Klubedzőként (10 meccs a Rayo élén, 1 szezon a Castillában, másfél Portóban) és felnőtt válogatott edzőjeként sem nyert semmit karrierje során, ami nem sok, de kevés. Sikert egyedül spanyol utánpótlás válogatottak szövetségi kapitányaként ért el (EB győztes: 2012-U19, 2013-U21). Teljesen más feladat akár 3-4 naponta felkészíteni a csapatot egy meccsre, mint úgy, hogy 2 meccs között akár hónapok is eltelhetnek.

A másik aggályos kérdés a Real Madrid élén tapasztalható hatalmas nyomás kezelésének képessége. A harmadik pedig a sztárok kezelésének képessége. Zseniális edzőket is láttunk már megroskadni a királyi kispad terhe alatt, kit a sajtó, kit a keret, kit pedig az elnök tevékenysége gátolt a munkájában annyira, hogy az annak befejezéséhez vezetett. A sajtó, és a Real Madrid ellenes szurkolók már most ellene fordultak (szerintem indokolatlanul, hiszen távozott már így spanyol szövetségi kapitány, sokkal kisebb csinnadrattával), így emiatt már nem kell izgulnia, kap majd rendesen.

A másik későbbi nehézség pedig a Ronaldo, Bale, Neymar szituáció kezelése. A BBC két szélső tagjának a szénája eddig is kifelé állt Madridból, kinek-kinek más okok miatt, azonban számomra nem úgy tűnik, hogy bármelyikük maradását elősegítené Lopetegui személye. Paci barátunk kevesellte a Zidane rendszerében neki jutó játékperceket, amire nem Lopetegui eddig látott, inkább labdaügyes, labdabirtoklásra alkalmas, igazi szélsőt nélkülöző játéka tűnik a legjobb megoldásnak – bár nyilván nem lehetetlen beilleszteni őt sem. Egy Aspashoz hasonló, szélekre is sokat mozgó hamis 9-es szerepkör még feküdhetne neki valamennyire, ha jól össze van rakva a rendszer, azonban kérdés, hogy a walesi, az edző és a csapatérdek mennyire szeretné ezt az erősen izzadságszagú megoldást. Ronaldo egójának a menedzselése önmagában probléma, főleg úgy, hogy valamiért távozni szeretne Madridból, aminek okát egy ideje nem volt hajlandó elmesélni az érdeklődő publikumnak. Azonban távozása (és az is előfordulhat, hogy maradása) esetén egy új sztárt kell beépíteni a csapatba Neymar személyében, aki szintén nem az a könnyen kezelhető fajta.

Azonban az ezekben a témában való mélyebb elmerülés nem ezen poszt része, hiszen ez az új edzőnkről szólt. Nem lesz egyszerű menet, szóval sikerekben gazdag, élvezetes munkát kívánok, Míster! Hala Madrid!

 

Raulitás

Share
Published by
Raulitás

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago