Üdv néktek, drága madridisták, gyönyörű napra virradtunk! Ma este ugyanis eldől, hogy sikerül-e hőn szeretett csapatunknak sorozatban harmadszor is felülni Európa trónjára, vagy elbitorolja tőlünk ezt a lehetőséget a Liverpool. Az e heti posztdömpinget lezáró írásunk következik, beharangozunk!

Először is szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki részt vett ebben a nagyszerű felvezetésben! Vendégszerzőknek, kommentelőknek, és Nektek, olvasóknak is: köszönjük!

Másodszor szeretnénk mindenkit biztatni, hogy amennyiben van rá lehetősége, jöjjön el a Budapest Parkba, ahol mi is szinte teljes létszámban képviselni fogjuk a szerkesztőséget! Legyen ez egy fergeteges buli, akárhogy is alakul az esti mérkőzés.

Na, most akkor vágjunk bele a lényegi részbe. Az érdekel minket leginkább így a döntő előtt pár órával, hogy milyen kezdőcsapatokat, ezzel kapcsolatosan pedig milyen taktikát, játékstílusokat láthatunk majd a kijevi gyepen.

Kezdjük a Liverpoollal!

Az angolok meccskerete:

Kapusok: Karius, Mignolet, Ward
Védők: Clyne, van Dijk, Lovren, Klavan, Moreno, Robertson, Phillips, Alexander-Arnold
Középpályások: Wijnaldum, Milner, Henderson, Lallana, Can, Jones, Camacho
Támadók: Firmino, Szalah, Mané, Ings, Solanke, Woodburn

Klopp csapatánál viszonylag kevés meglepetésre számítok, esetleg a három középső középpályás helyezkedhet más „sorrendben”, mint az alábbi képen:

Ez volt a kezdő a Roma elleni visszavágón, és én a döntőben is erre a tizenegy emberre számítok. Gegenpressing minden mennyiségben, rengeteg szélen vezetett, gyors támadás, emberfeletti futómennyiség a középpályán, és még sorolhatnánk.

Aki látott már Pool-meccset a szezonban, annak szerintem nem kell magyarázni. Aki esetleg lemaradt volna a szezon vörös csodájáról, annak tőszavakban:

Karius tipikus vonalkapus, azaz nem a Neuer-i irányvonalat képviseli, keveset avatkozik játékba. A középső védők is statikusabb játékot űznek, egyiküktől se nagyon számítsunk Ramos-féle elfutásokra. A szélső védők már érdekesebbek; Alexander-Arnold és Robertson is gyakran segít be a támadásokba (előbbire jellemző inkább), de mindkettejük esetében inkább a védekező feladataik kerülnek előtérbe, ellentétben madridi poszttársaikkal. A középpályán nincs klasszikus irányító, hanem három, főként a középpályás védekezésben és a futásmennyiségben kimagasló erőlegény. Az ő feladatuk védekezésben a passzsávok lezárása és az ellenfél középpályásainak, csatárainak nyomás alá helyezése (ez helyzettől függően változik), labdaszerzés esetén gyorsan ellentámadásba fordítás, és a támadó hármas játékba hozatala. Akik közül Mané és Szalah a széleken sebesen fut, bolondít, cselez, lő; Firmino pedig visszalép, passzopciót nyújt, mezőnyben harcol a labdáért, és odaér a kapu elé is, hogy gólt lőjön (figyelsz, Karim?!).

Ahogy az már a hét során többször elhangzott a posztjainkban, az lehet hatásos fegyver egy ilyen hatékony Pool ellen, ha nem próbálunk labdabirtoklást erőltetni, hanem átengedjük nekik a területet, és hagyjuk, hogy felállt védelemre próbáljanak támadást vezetni. A későbbieken a Real felállásainál ezt is figyelembe vesszük majd.

Egy kis érdekesség: a Pool utolsó öt tétmeccsén ezek az emberek ennyi meccsen léptek pályára, ennyi játékperccel:

Meglepő lehet első ránézésre Milner kevés játékperce, de Klopp az utolsó, Brighton elleni meccsre nem is nevezte őt, valószínűleg a Real elleni döntőre készülve. Mivel nála is rendkívül fontos szokott lenni a futott kilométerek száma, így azért talán mégsem annyira meglepő az ő pihentetése, mint elsőre tűnik.

Érdekes még, hogy a támadó sztárhármasból Mané pihent a legtöbbet, illetve hogy van Dijk és Karius az összes lehetséges percet a pályán töltötte.

Itt csatolnék át a mi kedvenceinkre, hiszen náluk is lehet hasonló statisztikát felállítani:

Az adatsor olyan szempontból csalóka lehet, hogy a vizsgált időszakban Carvajal, Isco és CR is volt sérült

A félreértések elkerülése végett: azért írtam 15 embert, mert kezdőként őket tartom esélyesnek. Az első 11 a táblázatban a tavalyi döntő kezdője, az utolsó négy a lehetséges beugrók.

Ilyen statisztikát akkor érdemes csinálni a két csapatról, ha össze is vetjük őket:

Ami szerintem a legfeltűnőbb, hogy míg a Realnál senki nem jutott négy játszott meccsnyi perc fölé Casemirón kívül, és ő is csak tizennégy perccel, addig a Liverpool csapatában hat ember is 400 perc fölé került, köztük Szalah, Firmino és van Dijk is. Ezek alapján azt mondhatnánk, hogy a Real kipihentebben érkezhet a döntőre, de míg a királyiaknak 7 nap jut a felkészülésre, addig a Poolnak 13. A vörösök 4-0-ra verték a Brightont, mi pedig 2-2-es döntetlent játszottunk a Villarreal otthonában. Ezekből az adatokból mindenki döntse el maga, hogy kinek sikerült jobban a felkészülés/tartalékolás a BL-döntőre.

Visszatérve a Realra, kezdjük a királyiak meccskeretével:

Kapusok: Navas, Casilla, Luca
Védők: Carvajal, Vallejo, Ramos, Varane, Nacho, Marcelo, Theo, Achraf
Középpályások: Kroos, Modric, Casemiro, Llorente, Asensio, Isco, Kovacic, Ceballos
Támadók: Ronaldo, Benzema, Bale, Vazquez, Mayoral

Véleményem szerint 9 hely már elkelt a kezdőben: Navas, Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo, Casemiro, Modric, Kroos, Ronaldo. Szerintem a maradék két helyre pályázik, esély szerinti csökkenő sorrendben: Isco, Bale, Benzema, Lucas, Asensio, Kovacic. Igen, Bale nálam megelőzte Benzemát a kezdőbe kerülésért folytatott versenyben az utóbbi időben bemutatott produkciójával (4 meccsen 5 gól), és amiatt, hogy a széleken jobban hasznosítható védekezésben.

Most, hogy ezt leírtam, nézzünk meg pár lehetséges kezdőcsapatot, és derítsük ki, melyiknek mekkora létjogosultsága lehet a döntőben.

A, A gálakezdő

Ugye, a szokásos gyémánt. Annyi kiegészítést tennék a képhez, mint azt az előző bekezdésekben is leírtam, hogy Bale kiszoríthatja Benzemát.

A képen szereplő verzió miért nem lenne jó a Pool ellen? Sőt, megkockáztatom, miért lenne öngyilkosság? Mert a széleken Mané és Szalah ellenében egy szem Carvajal és Marcelo védekezne. Modric még talán be tudna segíteni Daninak, viszont a másik oldalon Kroos védekezésbeli képességei közel sem adnak akkora pluszt, amekkorára szükség lenne az egyiptomi ellen.

Az intő példa a Manchester City veresége lehet: ők is a saját, labdabirtoklásra és dominanciára épülő játékukkal álltak ki, el is vesztették az első meccset 3-0-ra.

Ha Benzema helyett Bale játszana, akkor annyiban változna a helyzet, hogy Bale balra, Isco jobbra zárhatna vissza. Ez azonban a támadójáték rovására mehet.

B, A régi gálakezdő

Nem játszottak együtt így már jó ideje, az előzőnél mégis talán egy fokkal logikusabb választás lenne, HA…

Ha Ronaldo még mindig végig tudna futni 90 percet. De sajnos nem tud. Vagy legalábbis akkor biztosan nem lő gólt. És miért tegyük ki ennek az egyetlen gólvágónkat és a csapatot?

Valamint ugye emlékszünk, hogy ez a felállás miért kopott ki? Ha nem, akkor kulcsszavakban: U-alak, céltalan ívelgetés, gólínség. Az elöl játszó hármas annyira elszigetelt volt időnként, hogy akár szotyizhattak volna a pálya közepén.

C, Klasszikus 4-4-2

Simeone tökélyre fejlesztette a Ticónál, nálunk azért még bőven van mit csiszolni rajta. Ezt az alakzatot azért tartanám reális lehetőségnek, mert a Pool inkább a széleken támad, középen nem kell annyira a létszámfölény.

Ha esetleg mégis úgy alakul, hogy a játéktér közepére koncentrálódik a legtöbb labdás szituáció, akkor Asensio, Benzema és akár Lucas is be tud segíteni a középső klasszispárnak. Egyébként ez az a szempont, ami alapján inkább Asensiót jelölném a kezdőbe Bale kárára ebben a formációban.

Ha azonban a Liverpool akcióit szokás szerint a széleken, Mané és Szalah segítségével próbálja vezetni, akkor jól jöhet a kettős védelmi vonal, illetve a széleken Lucas és Asensio védekezésbeli munkabírása.

Ezen kezdő esetén kulcsszerep hárulhat Benzema mezőnymunkájára, aki a létszámot hivatott kiegyenlíteni a középpályán passzopciót nyújtva Kroosnak és Modricnak.

Nagyjából ez a három formáció volt az, amit reálisnak tartok ma este. Lehet, hogy lesznek személyi változások, illetve elképzelhetőnek tartom, hogy ezek valamilyen kombinációja lesz. Ugye a szezonban többször is volt olyan például, hogy támadásban gyémánt, védekezésben viszont klasszikus 4-4-2, így ez sem kizárható, sőt.

Azonban lenne pár olyan formáció, amit én még felvázolnék, és akár szívesen látnék is a döntőben.

D, 4-1-4-1

Ezt nem feltétlenül kezdő felállásnak vizionálom, inkább a 60. perc körül egy számunkra kedvező eredmény esetén alakulhat ki. A két négyfős védelmi vonal közé bekerülő szűrő a védekezést teheti stabilabbá, bár ez azért Casemiro esetében igencsak kétséges.

Ha esetleg valakiben felmerülne az ötlet, hogy ez nagyon hasonló a 4-3-3-hoz, az bizony nem a véletlen műve, Bale és Lucas is képes szélső támadót és vonalszélsőt is játszani. Ebben az esetben azonban sokkal kötöttebbek a szerepkörök, hiszen a mágushoz és a mérnökhöz is igazodniuk kell, valamint sokkal több feladatuk van védekezésben. Ez esetben azért részesítem előnyben Bale-t Asensióval szemben, mert befelé kevésbé kell támogatni, létszámban megvan a középpálya.

A felállás gyenge pontja a támadójáték, mert Ronaldo könnyen elszigeteltté válhat elöl. Éppen ezért tartanék egy ehhez hasonló felállást csak kedvező eredmény után valószínűnek.

D/2, 4-5-1

Ez az előzőnek egy olyan változata, amikor védekező középpályás helyett is egy összjátékban hasznos játékos kerül be Modric és Kroos mellé. Nagyjából ugyanazt lehet elmondani róla, mint az előzőről, viszont itt Lucas és Asensio is szabadabb szerepet kap, hiszen egyikük kiszakadásával még mindig maradnak négyen egy vonalban.

E, 4-3-2-1

Aki már régóta olvassa a blogot, az tudja, hogy Carlo papa szuper Milanja óta rá vagyunk függve a „karácsonyfára”, de nem gyengén. Mivel biztosnak tartom, hogy Casemiro kezdeni fog, így nem ez a tizenegy fog kifutni a gyepre. De fantáziálni csak szabad talán…

Megtévesztő lehet Kroos és Modric esetében az ábrán feltüntetett szerepkör (ML és MR), mert bár védekezésnél tényleg ők felelnének a szélekért, azért közel sem vonalszélsők, inkább csak a széleket is biztosító középső középpályások.

A kulcs itt a két támadó középpályás lenne, akik komplex feladatot kapnának: támadás esetén üres területre futni, és vagy Ronaldót kiszolgálni, vagy lőni. Támadásépítés esetén visszasegíteni a középpályára, passzopciót nyújtani, illetve ha az ellenfélnél van a labda, akkor passzsávokat zárni, a védőket nyomás alá helyezni. Védekezésben pedig szintén segíteni a Kroos-Modric párost. Ezen felül plusz feladat, hogy rengeteg mozgással szétzilálják az ellenfél alakzatait.

Tekintve, hogy hasonlót nem igazán játszottunk, talán nem a BL-döntőben kéne kísérletezni vele. De jövőre szívesen megnézném, hogy muzsikál.

F, 4-4-1-1

Hívhatjuk 4-4-1-1-nek vagy 4-2-3-1-nek, egy biztos: kontrára módfelett alkalmas. Láthattuk már többször a szezonban, hogy a Carvajal-Modric-Lucas és a Marcelo-Kroos-Asensio hármasok mennyire hatékonyan működnek. Ez a felállás főként erre van kihegyezve: labda nélküli játék, a területek átengedése, majd a szétnyílt ellenfélre labdaszerzés után gyors megindulásokkal és főként az említett hármasok közti kényszerítőkkel vagy háromszögelésekkel a támadóharmadba juttatni a bogyót.

Ennek persze több verziója is van. Az Asensio-Isco (I) páros helyett rendre kezdhet a Bale-Isco (II) és a Bale-Asensio (III) duó is.

Hogy miért az (I)-es mellett tenném le kezdőként a voksot?

Azért, mert ez a leginkább alkalmas a rövidpasszos, kényszerítős játékra. Isco személye talán egy kicsit kontraproduktívnak tűnhet egy kontrajátékban (ha-ha), pedig ha nem szabad szerepkört, hanem „osztogatót” vés be neki az edző, akkor igen hasznos lehet.

A kényszerítőkkel lefárasztott ellenféllel szemben pedig csereként igen hasznos lehet Bale. Ekkor már nem kell feltétlenül passzokkal átjátszani az ellenfél vonalait, meg lehet oldani erőből is. Ha nem megnyugtató az előny, akkor a (II)-es verziót javasolnám, mert ez esetben át lehet állni könnyen akár labdabirtoklásra is, míg egy legalább kétgólos előny esetén érdemes lehet megfontolni a (III)-as verziót, ami inkább sebességcentrikus, így egyértelműen a kontrákat segíti.

Összegzés:

Mit tart valószínűnek ReAlantos:

Az A jelű felállást Bale-lel, ami támadásban gyémánt, védekezésben 4-1-4-1 (lsd. az A pontban leírtak szerint); vagy a 4-4-2-t, azaz a C verziót.

Mit szeretne látni ReAlantos:

Talán a leírások hosszából is feltűnhetett, de én az F verziót támogatnám: 4-4-1-1 (I), és ne legyen nálunk a labda. Adjuk át a területet a Poolnak, mert akkor kivesszük a szelet a vitorlájukból. A középpályájukon várhatóan Wijnaldum lesz a legtechnikásabb játékos, így a nem sebességből, hanem fineszből kreált támadások nem valószínűek. Csereként jöhet a (II)-es verzió, ha vezetünk a 60. perc magasságában.

Szívesen látnám még:

  • A változat (azaz 4-1-2-1-2) Benzemával, ami védekezésben klasszikus 4-4-2 lenne
  • D (azaz 4-1-4-1)
  • D/2-es változat (azaz 4-5-1)

Nem látnám szívesen:

  • B (azaz 4-3-3, kontrára alkalmatlan, labdabirtoklásra játszva pedig a szélről röhögve szereznének három gólt ellenünk… a félidőig)
  • E (azaz 4-3-2-1, nem gyakoroltuk eléggé, Kovacic pedig nincs eléggé játékban, hogy ilyen felelősségteljes szerepkörben helytálljon)
  • Bármilyen 3- vagy 5-védős felállás (nem gyakoroltuk)

Összefoglalásként azt emelném ki, hogy egy kicsit most mindenképp reaktív kezdőt várnék. Azaz a Pool várható kezdőjével és taktikájával összefüggésben álljon ki a mi tizenegyünk, ne pedig a nevek kerüljenek fel a mágnestáblára. Engedjük át a területet, és használjuk ki az adódó kontralehetőségeket!

Ja, és még egy dolog. Ez is már több helyen elhangzott, de a két csapat közt az egyik leginkább szembetűnő és legfontosabb különbség a cserepad minőségében van. Nem lenézve az ellenfelet, igenis ki kell használni azt, hogy az ő 11-12 BL-döntő-szintű játékosukkal szemben (ha van egyáltalán annyi) nekünk minimum 14-15 ilyen spíler is a rendelkezésünkre áll. Zinedine, ha szükség van rá, bizony merj változtatni!

Mielőtt átadom a szót Raulitás kollégának, szeretném, ha Ti, olvasók is elmondanátok véleményeteket: a fentiek közül melyik tetszik a legjobban, illetve van-e olyan, amit esetleg kifelejtettem. Kommentben jelezzétek!  🙂


Raulitás:

A taktikát illetően alapvetően egyetértek ReAlantossal, a felállásokat illetően is, de nem mindenben.

Kezdem azzal, amivel nem, majd nem folytatom azzal, amivel igen:

  • Az A (gyémánt) felállást szerintem sehogy nem látjuk majd, maximum felrajzolva.
  • Legvalószínűbbnek a C-D átmenetet (4-4-2 ill 4-1-4-1) gondolom Bélussal és Iscóval. Egyik a bal oldalon mindkét oldalon, másik védekezésben a jobbon, támadásban pedig egy szabadabb szerepkörben, és a két szerepet dinamikusan cserélgetnék ketten. Bár, amint a rotációs részt leírtam, már nem látom valószínűnek, mert ZZ-nek ez nem szokása.
  • A másik változás, amit elképzelhetőnek tartok, az Kovacic bekerülése Casemiro helyére (elképzelhető=2%). A mobilisabb Kovács jobban tudná követni a gyors vörös támadókat, és a csapat területvédekezését is jobban olvasná, mint a labdafixációs brazil. A támadásbeli hasznossága meg a grátisz. Már korábban is volt hasznos ebben a szerepben, csak most nem csak Messit piócálná, hanem változatos étrenden lenne.

Most pedig következzen Zizou, aki részletesebb haditervet fogalmaz meg az ellenfél korábbi csatái alapján. (És velem ellentétben nem csak a mágnestáblára dobálózik. 😀  )


Zizou:

Milyen csapat a Pool? Kontracsapat?

Sokan sok mindent mondtak már a Liverpoolról és az előttünk álló döntőről. Több szegmens is terítékre került, de úgy érzem, továbbra is vannak kételyek, homályos pontok, vagy netán téves elképzelések is. Ha nem is fogja jelen gondolatmenetem mindezeket maradéktalanul eloszlatni, de hőn remélem, hogy halványítani fogja az esetleges ködöt.

A Liverpool, és így, mint mindegyik Klopp-csapat, a maga nemében egyedülálló. Éppen ezért nem lehet, és nem is szabad összemosni az általánosságban vett kontracsapatokkal. Ugyanis hagyományos értelemben nem az. A kulcskifejezés, ami talán a legjobban leírja őket, az a következő: congested the available space. Azaz egy magasra tolt védekezés valósul meg annak érdekében, hogy zsúfolt legyen a játéktér. Ebben működik a Jürgen Klopp-féle Pool.

Nem láttam őket szántszándékkal teljesen visszaállni és mélyen védekezni, pedig néhány meccsüket láttam az idényből. Így aztán minden olyan elképzelés vagy feltételezés, mely szerint a Pool mélyen fog védekezni a döntőben és átadja a területet, az mind téves az én megítélésem szerint. Klopp munkásságát jobban ismerőktől többször lehetett hallani, hogy Klopp ezt a focit szereti és tudja játszatni. Tehát a döntőben is ezt fogom várni tőlük. Persze van esély, hogy visszaállnak, de az váratlan lenne és mindenképp szembe menne a csapat eddigi játékstílusával, de talán, ami még fontosabb, maga Klopp is szembe menne a filozófiájával, ami szintén nem megy neki a Kloppnak nálamnál több figyelmet szentelők szerint.

Zsúfoljuk tele a pályát!

Miért jó, vagy mire szolgál, hogy magasra van tolva a védelmi vonal, szűk sávban helyezkednek és zsúfolt a pálya nagy része? – Tehetjük fel a kérdést.

Ami valóban indokolt, hisz a magasra tolt védelem nagyon veszélyes tud lenni. (Erről tudna mesélni Guardiola még a 2014-es 4-0-s zakó révén.) És a heringparti nem csak az ellenfélnek lehet kellemetlen, hanem a saját csapatodnak is. De akkor meg miért?

Két fő célt szolgál, mégpedig a letámadás és a gegenpressing hatékonyságát hivatott jócskán segíteni.

A letámadás során az ellenfelet nehéz helyzetbe igyekeznek hozni, és, ha mód van rá, akkor el is venni a labdát, majd míg kevésbé rendezett és védtelen az ellenfél, addig lerohanni.

A gegenpressing szintén hasonló végkimenetelt céloz meg, de ugye annyiban különbözik az előbbitől, hogy ez akkor valósul meg, mikor a csapat (jelen esetben a Pool) labdát veszít, de ahelyett, hogy rögtön átváltana védekezésbe, kihasznál egy rövid (5-6 mp.), de annál veszélyesebb ablaknyi időt, míg a labdát szerző csapat rendeződik és megkezdi a támadása építését. És visszatámad a labdát vesztő csapat. Többféle mód, megközelítés létezik a gegenpressing megvalósítására. Azonban érdekes módon a Pool és Klopp ilyenkor is a zsúfoltságra támaszkodik. Ugyanis körülveszik a labdás játékost, elvágva a csapattársaitól és arra kényszerítik, hogy adja vissza a lasztit. Majd ők használják ki a rendezetlenné váló ellenfél sebezhetőségét és megint csak lerohanják.

Mindkettőben, de különösen a gegenpressingben van hatalmas szerepe a középpályás hármasnak, mivel labdavesztésnél a magasra tolt védővonal – és az üres szélek – miatt igencsak sebezhető a Pool. Ezért roppant jól kell működnie Milneréknek. Pontosan ezen okból vannak magasabb pozícióban ők is, így egyből rávethetik magukat az ellenfél játékosaira. És, hogy csökkenjen a távolság, a védő négyes is magasabbra van tolva, ezzel pedig visszaértünk a kiindulópontunkra, azaz a kör bezárul.

Kontrajáték

A sokat emlegetett erőssége a Poolnak, a kontrák és persze a főszereplői, a félelmetes támadó trió. Ezen a ponton vissza kell utaljak az előző pontra, mert én azt tartom, hogy ennek a Poolnak bizony a legnagyobb, vagy egyik legnagyobb fegyvere a letámadás és a gegenpressing során szerzett labdák, illetve azokból való megindulás.

A City is, de talán a Roma volt a leglátványosabb, aki ellen kidomborodott ez, és láthattuk, rendesen megszívták az olaszok. A Roma ott hibázott, hogy túlságosan optimista volt a képességeik felmérésével és a formáció megválasztásával. Ők annak érdekében, hogy magas fokú pressinget tudjanak kifejteni és uralni tudják a játékot, átálltak 3 védős rendszerre. Pedig már az első percekben is látszott, hogy egyedül hagyni a 3 védőt a Mané, Firmino, Salah hármassal roppant veszélyes. Papíron ugye a két wingback (szárnyvédők) zárt volna vissza és védte volna le a széleket. De azt gondolom, ezen a ponton voltak rettentően figyelmetlenek vagy optimisták. Abban a hitben éltek, hogy a letámadás és a két visszalépő szélső meg fogja tudni oldani az ellenfél fenyegetését. Azonban azzal nem számoltak, hogy a Poolnak eleme a labdaszerzés, és abból EGYBŐL előrerúgták Salahéknak. Tehát nem volt idő Kolarovéknak visszazárniuk. Ugyanez valósult meg a labdakihozatalok során. Jose már említette a TT adásában, hogy a Poolnak nem okozott  gondot, hogy a Roma letámadta őket, és nem nagyon tudták kihozni a labdát, mert előre tudták ívelni a támadó hármasnak. Azaz letámadás és visszazáró wingbackek ide vagy oda, ismét nem állt rendelkezésre elég idő, hogy a megfelelő emberek a megfelelő helyeken legyenek a farkasoknál.

Itt egyébként a Pool megint különbözik az átlag kontracsapatoktól, akik pár húzásból vannak ott az ellenfél kapujánál. Sajnos nem találtam erre adatot, de Kloppék mindezt – az én becslésem szerint – sacc per kb. 1,5 passzal oldják meg átlagban. Nem variálnak, hanem EGYBŐL indítják a félelmetes hármast. Sőt, még egy dolog: általában egyből dűlőre viszik a szituációkat, azaz nincs a Guardiola által híressé vált 15 pass rule, hanem direkten játszanak. Egyből helyzetet (és esetleg gólt) érnek el, vagy labdavesztés történik, és akkor jöhet az ellenfél.

MINDIG 5 ember megy fel a szögletekhez, és mindig ez az 5

Hogyan lehet ezt hatástalanítani? – Avagy az MU-way.

Ezt is lehetett már többször hallani: át kell adni a területet a Poolnak. Bár valójában fejlődtek ezen a téren is, de Kloppék még mindig a pozíciós játék során szenvednek a leginkább. Amikor nincs területük. Az MU a legutóbb 2-1-re páholta el őket, méghozzá nem is akárhogyan. Azt lehetett várni a híresen mélyen védekező manchesteri csapattól, hogy be fogja tolni a buszt, de meglepetésre csak a második félidőben tette ezt. Az elsőben nem húzódtak vissza annyira, és nem adták át annyira a területet az ellenfélnek. Csak 2-0-s vezetés tudatában, a második 45 percben vonultak mélyebbre. De egyik játékrészben se tudtak igazán veszélyesen játszani Kloppóék.

A kulcs Mou által híressé vált 6-3-1-es formációban rejlett. A szélen Rashford és Mata zártak vissza, amolyan fullbackként működve. Ezáltal a tényleges fullbackek beljebb tudtak helyezkedni és tulajdonképpen létrejött egy 4 belső védős rendszer. Belül szűken helyezkedve le tudták zárni az utat, és el tudtak bánni Salahékkal. Ebben van a másik rettentően fontos elem. Azaz az elfutásokat nagyon nagy figyelemmel lekövették és szigorúan meg is oldották ezeket a szituációkat. Ezt nem árt Zidane-ék fejébe is bevésni, ahogy azt is, hogy nem szabad eladni a labdát.

Lehetséges taktika és a kezdő – avagy az általam helyesnek vélt haditerv.

Pontosan a fent elmondottak alapján azt vizionálom, vagy legalábbis azt szeretném látni, ha a Real átadná a területet a Poolnak és védekezésre koncentrálna,  valamint a kontrákra helyezné a hangsúlyt.

Az általam favorizált kezdő a biztonságra törekedne, a stabil védelemre, mivel azt érzem helyes választásnak, ha türelmesen játszunk és a biztosan meglévő hibákat használjuk ki. Szóval ennek mentén alakítottam ki a kezdőt, ami egy 4-4-2-es hadrend. Vagy 4-4-1-1 attól függően, hogy Bale vagy Isco, esetleg Benzema kezdene. A csavar viszont abban áll, hogy a balon nem Marcelo lenne a védelemben, hanem Nacho. Marcelo egy sorral előrébb kerülne. Anélkül játszhatna, hogy meg kelljen osztania a figyelmét és az energiáját a védelmi és támadói feladatok között. Így „nyugodtan” futballozhatna. Hadd varázsoljon még egyet utoljára.

Első verzió; Bale itt akár egy az egyben kicserélhető Benzemára
Második verzió

De nem ér itt végett a taktika, mert lenne még annyi hab a tortán, hogy a védekezés során a formáció átalakulna 5-4-1-re. Nacho picit beljebb csúszna, és Marcelo zárna hátra a védősorba. Ezáltal belül nagyobb biztonság lenne, és a széleket is jobban le lehetne zárni. A jobbon egyébként Isco vagy Bale zárna vissza. Nyilván, ha Benzema kerülne be, akkor tőle is extrát várnék mezőnymunkában, ami a védekező feladatokra is kiterjedne. De az ő szerepeltetése mellett is van pro, ugyanis egy belső védőt lefoglalna az ellenfél csapatából, ami növelné CR gólszerzési esélyeit. Beadásokkal amúgy is van keresnivalónk a liverpooli védelemben.

Most viszont nem maradt más hátra, mint szurkolni a 13-ért. Sajnos én nem tudok ott lenni a parkban, de mindenkinek köszönöm, aki elmegy, és legközelebb biztosan találkozunk! A többieknek meg jó szurkolást, Hala Madrid!


Egy rövidke mondat erejéig visszavéve a szót, hogy utána rögtön tovább is adjam: norma_va fogja elmondani, hogy leginkább miért nem  a „telefonszámokkal” kell foglalkozni.


norma_va:

Meggyőződésem, hogy rossz megközelítés csupán a liverpooli stílus függvényében meghatározni a pályára kilépő játékosokat és a rendszer telefonszámát. Látni kell azt, hogy ez nem csak egy mérkőzés a többi közül. Nem lehet egy döntőre csak taktikára alapozva készülni, mert abszolút fals képet vetíthet elő. A mentális felkészültség, a koncentráció, a játékosok higgadtsága és magabiztossága sokkal nagyobb hatással lesz a végeredményre, mint a pálya feldobott rendszer.

Nem lehet hibázni egy Bajnokok Ligája döntőjében. Egy apró hiba is végzetes lehet már. A vörösök oldalán minden egyes játékos az élete mérkőzésére készül, és komoly esély van arra, hogy nem lesz több alkalmuk újra Európa legnagyobb mérkőzésén pályára lépni. Ezt pedig sehogy sem lehet kiölni a fejekből. Mindenkiben ott fog mocorogni a gondolat, hogy ’mi van, ha elrontom a passzt?’, ’megéri kockáztatni, vagy válasszam a biztos utat?’ – és egy-egy ilyen szituációban, ha megremeg a láb, vagy mérlegelni próbál a játékos, akkor már jól nem dönthet. Ezt nevezik rutinnak, amit sokszor használunk, de talán kevésbé gondolunk bele abba, hogy ezt hogyan realizálódhat a pályán. A királyi csapat magja a 4. (Ronaldo az 5.) BL-döntőjére készül. Vannak EB-t, VB-t nyert játékosaink is. Óriási előnyt jelent az, hogy zsinórban a 3. évben lépnek pályára a fináléban és a döntő pillanatokban ez fog az előtérbe kerülni.

Viszont Klopp játéka Zidane Realjának a kriptonitja. Szükséges a képletbe venni és jelentősen súlyozni ezt, hiszen már a München ellen láthattuk, hogy ha sokan egyszerre hozzák a szar formát, akkor egészen könnyen verhető több gól is a csapatnak. (Még ha a müncheniek elég balfaszok voltak és nem tudták kihasználni az adódó lehetőségeket.)  Viszont ha csak azt látja maga előtt a francia vezetőedzőnk, amit sok aggódó madridista nagyított ki az elmúlt hetekben, és ez alapján állítja fel a kezdőt, akkor ki fog kapni a Real Madrid. Zidane az elmúlt 2 és fél évben pontosan a folyamatosságot és következetességet hozta el a csapatba. Bízik a saját keretében, bízik a játékosaiban és a keret teljes egésze is bízik az edzőben és a döntéseiben. Zidane-nak ezt a bizalmat kell megerősíteni a kezdő kinevezésénél. Ha túlságosan elkezd taktikázni és variálni, akkor több rosszat fog tenni, mint jót.

Először is egy felforgatott kezdő, amely szembe megy eddigi játékfelfogásával és eddigi kezdőjével, azt sugallaná, hogy nem bízik meg minden esetben azokban a játékosaiban, akikkel zsinórban két BL-döntőt is nyert. Ez egy rossz üzenet, és nem szabad így pályára küldeni egy döntőben a játékosokat. A kispadról beugorva sem érné el a hatását, ha egy kimaradó kulcsjátékost dobna be tűzoltásként.

Másodszor pedig azt jelentené, hogy Klopp irányít. Zidane nem fog buszozni, nem fog beállni, és nem fogja bebiztosítania a védelmét és nem fog várni a lehetőségekre. Ez a Real Madrid nem reaktív focit játszik és nem is tudja, hogyan kell azt. Ha belemegyünk egy szélsőkkel túlbiztosított középpályával a döntőbe, akkor a Liverpool malmára hajtjuk majd a vizet.

Nyilván alkalmazkodni kell a körülményekhez. De nem fejetlenül megváltoztatni a már bizonyított siker receptjét.

A játékfelfogás fontosabb lesz esetünkben, mint a mágnestáblára felhányt néhány szám. Úgy kell irányítanunk a mérkőzést, hogy kihasználjuk az erősségeinket, miközben kihúzzuk a Liverpool méregfogát. Meg kell találni az egyensúlyt, a kompromisszumot.

Igen, visszább kell vennünk, és nem szabad hosszan és magasan letámadni már a legelejétől kezdve. A Liverpool nem akarja majd birtokolni a labdát. Azt várom tőlük, hogy az elején vissza fognak állni, és igyekeznek majd kicsalogatni a Realt. Nem fognak kinyílni már az elején. Mindkét oldal váltogatni fogja a tempót és nekünk ezt kell kihasználnunk.

A középpályánkon olyan játékosok szerepelnek, akik jelenleg bármely csapat középpályáját rutinból, megerőltetés nélkül ki tudják passzolni. Ez lehet az erősségünk, ez lehet a kulcs a játékunkban. Mélyebben kell játszanunk, a saját térfelünket bátran kell használnunk, mert ott vagyunk a legerősebbek és ott van a legnagyobb minőségbeli különbség a két csapat között.

A Liverpool nem fog beállni buszozni. Egyfelől azért, mert, ha a Real Madrid a kapujuk elé szögezi őket és a támadó hármasuk is hátrébb kényszerül, akkor:

  1. a Pool pont az erősségét veszítené el
  2. olyan szituációba kerülnének, amelyet nem ismernek, és hibára lehetne őket kényszeríteni.

Pontosan ezért olyan játékosokat kell a kezdetektől pályára küldenie Zidane-nak, akik kézben tudják tartani – akár labdával, akár labda nélkül – a játék irányítását. Akik kis területen tudnak passzolgatni és mélyről kis lépésekkel tudnak építkezni. Ők fussanak a labda után. Mi elégedjünk meg azzal, hogy a középpályára tereljük át a játékot.

Az egész ott fog eldőlni, hogy Zidane milyen felfogásban küldi fel a csapatot és rettentően meglepődnék, ha most változtatna többet a megszokott kezdőhöz és játékfelfogáshoz képest. Kompromisszumot – ahogy már fentebb említettem – kell hozni és fog is hozni Zizou. Bale a kezdőben fog szerepet kapni Benzema helyet, hogy legyen valaki, aki segít a szélek lezárásában. Véleményem szerint Isco középre, Modric jobbra fog kitolódni és a walesi lohol majd Marcelo üresen hagyott területeibe. A többi poszton ugyebár nincsen kérdés.

Ez az a felállás, amely ötvözi mindazt, amit fentebb igyekeztem megénekelni. Isco semmiképpen nem fog kimaradni, mert Casemiro sem fog. Firmino visszamozgásainak a célpontja biztosan nem Kázmér lesz, mert őt megzavarni sem kell labdakihozataloknál, hogy totál homály megoldásokat válasszon. A kis görbe lábú pedig rendszeresen vissza szokott lépni mellé, hogy segítse a labdakihozatalokat. Márpedig, ha kialakul a liverpooli letámadás ellen egy Carvajal, Modric, Isco, Kroos, Marcelo ötös, akkor nincs az a Firminóba öltött Szalmalé, aki miatt össze kellene fosni a fehér gatyát. Még Ramosnak sem.

Benzemát sajnálni fogom, mert rettentő hasznos tudna lenni a Liverpool ellen, de a kompromisszum erről szól. Valamit valamiért.


Most pedig, hogy már szinte minden lehetséges irányból megvizsgáltuk az idei BL-döntőt előzetesen, már csak egy dolog maradt. Azaz hat… 🙂


Az utolsó szó jogán:

ReAlantos: Bárhol olvasok a meccsről, mindenhol azt várják, hogy több gólt szerez a Real és a Liverpool is. Én óvatosabb lennék, mert bár mindkét csapat inkább támadásban erős, szerintem adok-kapokba egyik edző sem akar majd belemenni. Lehet, hogy több helyzet is lesz majd a meccsen, de szerintem a rendes játékidőben egyik csapat sem jut két gól fölé. A tippem egy rendes játékidős 1-1, ami után a hosszabbításban 2-1-re diadalmaskodik a Real. Egy dologban azonban biztos vagyok: a Parkban nagy buli lesz ma este, akárhogy is alakul a meccs! Még nem késő meggondolnod magad (na jó, ha külföldön vagy, akkor talán késő…).

Raulitás: Én egy közepesen jó meccsre számítok. A Liverpool erőssége és gyengéje annyira evidens, hogy Zidane nem fogja ignorálni. A koncentrálva és a szokásosnál fegyelmezettebben védekező Madrid ellen nem terem sok babér nekik, de egy gólt azért bevernek. A madridi támadók viszont tudják mi kell a győzelemhez, és Ronaldo, Bale és Asensio góljaival végül 3-1-re behúzzák a meccset. És könyörgöm Milorad sporttárs, legyél kompetens.

Sultan: Úgy őszintén? Halovány gőzöm sincs, hogy mi lesz. Most épp abban a stádiumban vagyok, hogy a pozitívumokat sorolom, ha véletlenül mégis a Pool húzza be. Akkor biztosan elkezdődik egy új éra a Real Madridnál. Klopp felkerül a trónra, amit szerintem megérdemel. A Liverpool visszakerül Európa elitjébe. (Ez valójában már megtörtént.) Történik egy kis csoda, ha nem is akkora, mint Ranieri PL győzelme. Végezetül Coutinho a kezébe temeti az arcát és egész éjszaka azon fog morfondírozni, hogy miéééért?

Zizou: Én 3-1-et vizionálok a Realnak, sőt, ha pirosra is kellene szavazni, akkor Alexander-Arnoldra voksolnék. Mivel a fiatal jobbhátvéd hajlamos túlpörögni, ezért a tét okozta extra nyomás miatt első nálam a kiállításra és/vagy hibá(k)ra esélyesek sorában. Úgyhogy érdemes fókuszálni rá. A Pool helyezkedése révén amúgy is lesznek szabad embereink a széleken, ezért ez igazán kecsegtető lehet.

norma_va: Nem várok sok gólt, ahogy ezt már említettem a Vörös Fonat felvezetőjében is. Úgy gondolom, hogy Zidane bátrabban fog nekimenni a Liverpoolnak, mint szeretném, és ezzel kissé nyílttá teszi a párharcot. A mérkőzés elején szerintem nem a biztonságra, hanem a góllövésre fog törekedni. Meccs képét tekintve a tavalyi döntőhöz hasonlót várok, a kérdés, hogy a Liverpool hogyan fogja befolyásolni ezt. Ha a Real lövi az első gólt a mérkőzésen, akkor – tudom, tudom közhely, de – a kezünkben lesz az irányítás. Az előny tudatában, az utolsó fél órára már Zidane is beküldi a futóbolondokat, hogy lezárják a mérkőzést. Ha hátrányban kell focizunk, akkor jön majd Benzema, de kapu előtt nem ő lesz a megváltó. Nem túl sok gólt, intenzív mérkőzést és egymással kacérkodó csapatot várok. Az a csapat fog nyerni, aki képes lesz belekergetni a saját játékába az ellenfelet.

Jose: Szeretem a csapatot. Azt akarom, hogy értsd meg ezt a rövid, elkoptatott mondatot, a mögötte lévő jelentést. Szeretem a csapatot, úgy mint jó szülő a gyermekét, aki jókor és kellő mértékben szidja meg őt, ha rossz fát tesz a tűzre. De a következő másodpercben már a legtisztább örömmel és büszkeséggel vigyorgok, ha jól sikerül egy játékszituáció, félidő, egy teljes meccs. Szeretem a csapatot, mint anyját a gyermek. Nincs nap hosszú évek óta, hogy ne kövessem figyelemmel a Realt, a vele kapcsolatos híreket. Mindegy, hogy nyaralok, vagy túrázok – megtalálom azt az 5-10 percet a gárdára. Csüngök a történéseken. Szeretem a csapatot, mint testvér szeretheti a testvérét. Látom a hibáit és azt szóvá is teszem, de hogy más, kívülálló igazságtalanul bántsa… azt nem tűröm. Mert én érte haragszom, de a világ nagy része csak rá. Részem a Real Madrid. Vele szenvedek és örülök – csupán csak addig, míg az utolsó szuszt megosztom a világgal. Nem tudom, hogy érted-e, mennyire szeretem a Real Madridot. De ha nem, akkor azt szeretném, hogy érezd. Ma csak szurkolni fogok a srácoknak, csak drukkolni minden megmozdulásukért, szerelésükért, lövésükért. Ha nem sikerül a  serleget behúzni, szomorú de egyben büszke is leszek. Nem mostanában fog ismét megtörténni, hogy egy csapat sorozatban háromszor bejut a klubfutball legfontosabb tornájának döntőjébe. Tudom, hogy találkoztál Te is a jelenséggel: nagyon sokan vannak ellenünk. Remélem, hogy tudod: ez azt jelenti, hogy bosszantóan sikeresek vagyunk. Az irigység, gyűlölet, az izzadságszagú magyarázkodások a közvéleménytől csak annak jár, aki sikeres. Aki tartósan sikeres. Azt kívánom, hogy holnap még többen legyenek ellenünk. De jelzem: nem lehetnek soha annyian ellenünk, hogy a legkisebb mértékben is elvegyék az örömünket siker esetén. Csak magunkkal foglalkozzunk! Akkor is, ha nem jön össze az újabb győzelem. Zidane Real Madridja a BL-ben aranybetűkkel írja a klub történetének sorait. Igen, a bajnokság és a CdR kuka volt idén és lehet ez még egy nulla kupás szezon. Ám nem leszek letörve, ha így alakul. Mert csak a Bajnokok Ligáját tekintve csak köszönettel tartozom a Realnak az elmúlt évekért, az idei döntőért. Nem lehet mindig nyerni és elfogadom, ha ma nem sikerül.

Természetesen azonban minden részem azt akarja, hogy húzza be a csapat a Tizenharmadikat. Olyan tűz ég bennem, amely felperzselné a kijevi stadiont, ha ott lennék. És ez a tűz csak a srácoknak, csak a Real Madridnak szól. Ma nekik adom minden energiámat, minden figyelmemet. Ma 100%-ban a Real Madrid rendelkezésére állok.

Velem tartasz?

ReAlantos

Share
Published by
ReAlantos

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago