Kis betekintés a PSG múltjába, jelenébe és jövőjébe

Egy hosszabb idő után jelentkezek újra írással, méghozzá egy különleges posztot szeretnék Nektek prezentálni. Amikor végigvettük a lehetőségeket és témákat a PSG meccs kapcsán, akkor felötlött bennem, hogy lehetne beszélni az újgazdag klubokról, illetve mint ilyen, a PSG háza táján mi zajlik. Nem más volt ennek a gyújtópontja, mint az a hír, amit én még karácsony táján olvastam, miszerint a Spurs szurkolóiban meglehetősen felment a pumpa az új stadion látványtervei láttán. Hiszen ezek alapján mindent lehet mondani, de azt nem, hogy egy labdarúgó stadionban sétálgat az ember – alább látható is pár kép.  És bár sajnálatos módon közelébe se sikerült jutnom annak az elképzelésnek, amit korábban kiötlöttem, úgy is mondhatnám, hogy ez volt az eddigi legtöbb energiabefektetés, ami nem valósult meg. Kvázi a legtöbb energiával a minimumot elérni, azaz pontosan ellentéte Zidane taktikájának. Ennek ellenére bízom benne, hogy nem lett totál felesleg a sok meló ezzel, hanem valamennyit hozzátesz a Real-PSG párharc felvezetőjéhez.

Nem mondok újat azzal, hogy a labdarúgás a legnépszerűbb sportág a világon.

A futball világában a ’90 években egy olyan változás indult be, ami mára teljesen átalakította a sportágat. Napjainkban néhány jelentősebb klub inkább működik óriásvállalatként. És vannak köztük olyanok is, akik újonnan szereztek vagyonokat néhány tehetős befektető révén. Észrevehetjük, hogy ezeknél a kluboknál szignifikáns és gyors tempójú változások mennek végbe annak érdekében, hogy felnőjenek a sportág krémjéhez, azaz a Real Madridhoz és a Barcelonához – mármint sportszakmai és gazdasági sikereket tekintve. Ugyanakkor ez a mesterségesen generált gyors tempójú felzárkózás aggodalomra adhat okot, hogy meg tudják-e őrizni a folyamat során a klubok az identitásukat. Remek példa erre a Manchester City, ahol egy szponzor neve került a stadionra, éppen ezért lehet Észak-Angliában besétálni egy Etihad nevű stadionba. (Ami egyébként kellő alapot szolgáltatott arra, hogy gúnynévként ráaggassák az emptyhad nevet.)

Ha pedig a mérkőzésekre való járásnál tartunk, nem árt tisztázni, hogy kik is mennek ki a stadionokba – most nem a magyarországi kongó létesítményekről van szó. Sajnos csak a Premier League kapcsán találtam felmérési eredményeket – az se mai -, ami nem vonatkozik egész Európára, vagy arra a 4-5 európai top bajnokságra, mert eltérőek lehetnek országonként, de azért adhat egy képet. Szóval a 2014-es cikk alapján, a PL tekintetében továbbra is férfi központú a sport, hiszen az akkori kilátogatók 73%-a férfi volt, valamint ezekből a férfiakból a 83%-a az alacsonyabb társadalmi osztályokból tevődött ki, azaz nagyjából elmondható, hogy a foci még mindig a dolgozó osztály sportja volt. Azonban már akkor megfigyelhető volt egy lassú átalakulás, amiben felváltja őket a bort szürcsölgető középosztály, ami mára a hozzáértők szerint meg is történt. És, ha belegondolunk a bevezetőmben említett hírre, plusz a képek alapján sem azt sugallja, hogy az alacsonyabb osztályokat célozzák meg.

A football világában tehát ez a helyzet jelenleg, de térjünk rá, hogy mi a PSG-nél, illetve érdemes előtte felidézni a múltját is, hogy teljes képet alkothassunk.

 A második Világháborút kevés párizsi csapat élte túl, pontosabban úgy is mondhatom, hogy csakis a Red Star. Az Olympique de Paris, a Club Francais és a CA Paris is elhullott. A világégést követően, ahogy egyre jobban tért magához Franciaország és Párizs, hiány kerekedett a fővárosban a saját csapat iránt. Ott voltak a nagy múltú francia csapatok, mint a Nantes, a Bordeaux, a Saint-Étienne és persze a Marseille, de a főváros nem büszkélkedhetett egy igazán nagy csapattal. Ez a vákuum, illetve a párizsi polgárok sóvárgása hívta életre azt a jelentős projektet, ami a PSG megszületéséhez vezetett. Az 1969-ben létrehozott Paris FC-t szerették volna összegyúrni az Yvelines megyei Stade Saint-Germain csapatával. A tervet számottevő és széleskörű támogatás övezte, híres párizsiak, politikusok és üzletemberek is melléálltak. A roppant jelentős  pénzügyi segítség és hatalmas médiakampány eredményeként 1970-ben létrejött a fúzió és megalakult a Paris Saint Germain labdarúgócsapata. A címer ugyan még messze volt a mai kinézettől, de már akkor is megjelent benne az a három szín, amik mai napig a PSG színei: a piros, a kék és a fehér. A fehér szín volt a colour of royalty, azaz a királyi szín. Mellette nem sokkal később megjelent a Eiffel-torony és a fleur-de-lis is, utóbbi pedig szintén a királyi vonalat volt hivatott jelezni. Íme, a címer fejlődése:

Azonban nem volt túl hosszú életű a házasság, mert több probléma is felütötte a fejét. Egyrészt a profi és amatőr játékosok alkotta csapatban kiütközött a két játékosállomány közti különbség, ami vitákat szült. Bár csatlakozott a csapathoz a francia nemzeti válogatott akkori kapitánya, Jean Djorkaeff. A neve többeknek ismerős lehet, hiszen a Djorkaeff névvel később is találkozhattunk, méghozzá a fia, Youri Djorkaeff személyében. A kígyó becenévvel is illetett csatár tagja volt a 1998-as VB és a 2000-es EB győztes francia csapatnak is.

Kissé elkalandoztam, tehát vissza a PSG debütáló évéhez. Dacára a problémáknak egész jó helyen zárt a klub, mivel megcsípték a 6. pozíciót.

Mégsem ez vezetett a váláshoz, hanem sokkal inkább az a “háború”, ami a párizsi hatóságok és a PSG vezetősége között alakult ki. Előbbiek követelték, hogy  úgynevezett több ‘parisian flavourt’ szerettek volna a  klubba csempészni, mindezért 800 ezer frankot kínáltak fel, ámde a vezetőség nem fogadta el, így egy hatalmas fiaskóként elkönyvelve szétvált a két erő. Az újraalakult Paris FC az első osztályban maradt, míg a PSG megtartotta nevét, de visszasorolódott a 3. osztályba. A PSG több helyen is kénytelen volt játszani, de ’72-ben visszatértek a Parc des Princesbe, ami mai napig is otthonuk.

A következő év fordulatot hozott, mert a PSG visszaküzdötte magát az első osztályba  – ahonnan azóta sem estek ki -, míg a Paris FC pont ekkor esett ki onnan. A PSG ezután elindult a rögös útján, hogy felérjen Európa trónjára. 1982-ben Francia ligakupát nyertek, ami az első trófeájuk volt. De nem álltak meg, mert a következő évben elhódították a Coupe de France-t. Majd pár évvel később megvolt az első bajnoki arany is, ami utat nyitott végre az európai porondra. Az évtized vége ellenben inkább nehézségeket tartogatott, mint örömöt. Példának okáért ismét belengte a klubot a visszasorolás lehetősége, nem más, mint a nagymértékű huliganizmus miatt. Rendőri fellépéssel és kőkemény kitiltásokkal, illetve annak köszönhetően, hogy 1991-ben a Canal+ kezébe került a PSG, sikerült ismét jó irányba terelni a klubot. Elkezdtek olyan fiatal francia és más nemzetiségű tehetségeket a csapatba hozni, mint David Ginola, Bernard Lama, Raí, George Weah és a már említett Youri Djorkaeff. 1993 és ’98 között minden bizonnyal a klub addigi legsikeresebb időszakát produkálta: egy Ligue1 arany, háromszor ismét megszerezték a francia kupát és az európai porondon 5 egymás utáni alkalommal is bejutottak az elődöntőbe. Európa trónjára azonban még mindig nem sikerült felülni, pedig időközben olyan  játékosok is megfordultak a csapatban, mint Jay-Jay Okocha, Nicolas Anelka, Ronaldinho vagy Pauleta.

A hangsúly viszont azon van, hogy csak megfordultak, jöttek és mentek a sztárok. Azonban 2011-ben az Oryx Qatar Sports Investments szerezte meg a fővárosi klubot, és egy roppant ambiciózus munka kezdődött meg. Ebben pedig az is szerepel, hogy nagy nevekkel töltsék meg a csapatot. Ennek legjelesebb példája a kissé szürreálissá váló legutóbbi nyári átigazolási ablak, amikor Mbappé és Neymar is a francia fővárosba igazolt. Emellett más fronton is jelentős változások zajlottak a csapat háza táján: himnuszt eszkábáltak, változott kicsit a logó, és 2012-16 között nagyjából 75 millió euró ment el a stadion fejlesztésére. A jelenleg 48000 létszámú stadiont évek óta növelni szeretnék 60000-re. Ezt segítheti elő, hogy a 2024-es nyári Olimpiát Párizs rendezi. A kérdés csupán az, hogy miként fog megvalósulni a bővítés, és vajon együtt jár a névváltással is?

Szóba került már Mbappé és Neymar érkezése, és utóbbival számomra azt tették nyilvánvalóvá, hogy fel szeretnének nőni a Real Madrid és a Barcelona szintjére (megint csak sportszakmai és gazdasági sikereket tekintve), hiszen kellett nekik egy gigasztár, de CR és Messi nem elérhető, ezért hozták a rögtön utánuk következő mozdíthatót. Sajnos nem sikerült megfelelő PSG fant szerezni, aki kifejtette volna, mit gondol erről – pedig elhihetitek, erőteljesen próbálkoztam -, pedig érdekes téma, amit megért volna feszegetni. Annál is inkább, hiszen a PSG-ben nem hemzsegnek a hazai, azaz francia játékosok. Jelenleg 8-an vannak: Ben Arfa, L. Diarra, Nkunku, Rabiot, Mbappé, Kimpembe, Aréola és Cibois. De ebből csupán csak 3-4 nevezhető igazán fontos tagnak a csapaton belül. Ezzel pedig a PSG közelít a nagyokhoz, a Business Insider és a Deloitte idei felmérése alapján már 486,2 milliónál tart bevétel terén a párizsi klub, amivel 7. helyen állnak. Érdekesség, hogy követlenül utána van a szintén külföldi kézben lévő, Chelsea, valamint kettővel előtte a Manchester City. (Ha érdekel, itt meg tudod nézni a teljes listát.)

Szóval összességében érdekes lesz figyelni, merre tart a PSG, és hogyan alakul a sorsa.

Zizou

View Comments

  • Szia Zizou, remélem, a suli is ilyen jól sikerült, mint a fenti anyag, gratulálok hozzá. :)

    • Szia! Szerencsére jobban sikerült, mint ez a poszt. :D :) Neked viszont még mindig tartozok egy étterem ajánlóval...bocsi.

      • Örülök és gratulálok. Az fontosabb...😉! Ráérsz azzal egyébként.

  • Érdekes - bár belegondolva még sem az -, hogy többen írták, hogy nincsenek ellen a futball legnagyobb változása ellen, ami az egész sportágra vetítve több negatívummal jár, mint pozitívummal. A megjelenő óriásbefektetőknek köszönhetően pont az történik, hogy kevesebb elit klub lesz, kevésbé lesz izgalmas a köztük zajló versengés. Csak hát persze ezek a klubok jobban ki fognak tűnni, és mivel ők vannak mindig szem előtt, ők folynak mindenhonnan, hajlamosak az emberek azt hinni, hogy a versengés közöttük izgalmasabb. (Ó, a média hatalma...) Az európai elit klubok listája szűkebb, mint valaha, és esélyük sincs a szakadék után kullogó "középcsapatoknak" felkerülni az elitek közé hosszú távon (külső óriásbefektetői forráson kívül). A sportág legtehetségesebb és legképzettebb játékosai sokkal koncentráltabban fognak ezekben a klubokban előfordulni. Ez nem tesz jót sem a sportágnak, sem a kluboknak, sem a játékosoknak, de összességében a szurkolóknak sem - feltéve, hogy egy izgalmas sportágat szeretnének követni, nem pedig 2-3 klubot, akik vetésforgó szerűen passzolgatják egymásnak a BL meg bajnoki kupákat. Ez persze nem azt jelenti, hogy utálni kell azokat a klubokat, amelyeket ide kategorizálunk - de megértem, hogy vannak, akik számára ők képviselik ezt a folyamatot, és emiatt ők lesznek a hibáztatottak. Még úgymond kis időtávlatokban gondolkodva, 5-10-15 év elteltével is sokat változott a futball. Egyre kevésbé lesz hangsúlyos a szakmai felkészültség és előtérbe kerülnek más kvalitások, amik eddig kissé a háttérbe szorultak. Innentől kezdve pedig a gazdagok játéka lesz, amiben mindig a nagyobb, szebb és fényes klub fog nyerni, nem pedig a szorgalmasabb, felkészültebb, alázatosabb csapat, amely megtestesíti a sportág valódi értékét. Az is igaz, hogy ezen fennakadni nem érdemes túlságosan. Az élet minden más területén is pontosan így működnek a dolgok - a pénz mindenhol átveszi előbb utóbb a hatalmat.

    • Érdekes kérdéseket vet fel az amit írsz, főleg az implikációk irányát illetően. Az vitathatalan, hogy egyre több pénz árad a fociba (szerintem a jobb elérhetőség miatt, hiszen most már bárki bármilyen meccset meg tud nézni) és ez a növekvő pénzösszeg aránytalanul oszlik meg a bajnokságok nagy részében. Viszont ez a folyamat az új kirakatcsapatok (Chelsea, ManCity, PSG) kialakulásától függetlenül kezdett el szerintem lezajlani. A Real és Barca egyeduralkodók Spanyolországban, a Bayern egyeduralkodó Németországban és egyik sem felpumpált kirakatcsapat. Vagyis szerintem azok a negatívumok amiket leírtál függetlenek attól, van-e PSG vagy nincs. Szerintem pont az egyre több pénz buzdította a befektetőket arra, hogy kirakatcsapatokat csináljanak, akár a ManCity-ből akár a PSG-ből, hiszen valószinű busás hasznot remélnek. Így valamilyen szinten lehet jót tesz a konkurencia szempontjából, hogy vannak ezek a csapatok. Hiszen pont arról van szó, hogy idén a PSG vagy a City megtörheti a Real/Barca/Bayern hegemóniát.
      Az már egy másik kérdés, hogy ezek a csapatok azzal hogy mekkora tőkét tesznek beléjük és mekkorák a lehetőségeik, vitathatatlanul felgyorsítják az inflációt a fociban és gyorsabbá teszik a szakadék mélyülését. A szakadékét, ami gyakran az egyes ligák pénzelosztása miatt is keletkezik. Azért nem lehet véletlen, hogy a laliban giga klub van, a bundásban lényegében egy de az angol ligában az elmúlt években mindig nagy volt a nyomakodás az első- helyen...

      • Ez a folyamat nem az újgazdag klubok megjelenésével kezdődött el. Én sem azt írtam, hogy azok a problémák akkor jelentek meg, hanem hogy egyre inkább jellemzőek voltak. Ez egy közgazdasági folyamat, ami nem írható le lineárisan. Itt sok párhuzamos történés együttes hatása bontakozott ki. Az, hogy léteznek klubok, amelyek nem ezt a hullámot ülték meg és így kerültek be az elit klubok közé, nem jelenti azt, hogy ők ezektől függetlenek lennének. Ennek ellenére nem igaz az, hogy ezek a negatívumok nem függnének az újgazdag kluboktól. Tovább növelik a kontrasztot. (Nélkülük is látható volt a folyamat következményei, de még nem voltak ennyire kontrasztosak) Ez egy folyamat, így a hatásait is folyamatként kell vizsgálni, mert nem ugyanazokat a hatásokat látjuk t0 és t1 időpontban.

        • Szerintem ugyanazt gondoljuk, csak lehet más a definíciónk :) Én azt állítom, hogy az általad leírt negatívumok léteznének kirakatcsapatok nélkül is, viszont a kirakatcsapatok felgyorsítják a folyamatot. A válaszodban lényegében leírtad ugyanezt. És természetesen mindezen változók (befektetők, pénzek, kirakatcsapatok, stb) endogén változókként vannak jelen a folyamatban, ebben is egyetértünk.
          Amire rá akartam világítani, hogy nem azért kezdett el nőni a szakadék, mert megjelentek a kirakatcsapatok, hanem azért jelentek meg a kirakatcsapatok, mert egyre nagyobb pénzek forognak a fociban. Ézért szerintem amit írtál, miszerint hogy a kirakatcsapatok megjelenése az óriásbefektetők miatt, mint a futball legnagyobb változása (még ha valószinű nem is erre gondoltál így, ebben a formában, a hsz-ből nekem ez érződik ki) negatív, nem teljesen fedi a valóságot.

    • Ez annyiban visszás helyzet, hogy a Real Madrid az a minta, amit az összes késōbbi felpumpált klub is követ. Puskásék csapata, majd a galaktikusok.

      • Egyrész értem mire gondolsz, másrészt viszont ez nem egy olyan folyamat, amelyet egy klub tevékenységeire vissza lehetne vezetni. Főleg nem Puskásék idejére. Itt most a globális futball gazdasági oldalának robbanásszerű fejlődéséről van szó, amelynek a klubok nem az (egyedüli) okozói, hanem elsősorban a kihasználói. Nyilván ebben a Real előkelő helyet foglal el, és persze inflálta is a piacot is.

    • Erre most rányomnék vagy 1000 up-ot, ha lehetne. Nem is feltétlen amit leírtál, hanem ami mögötte van.

      Kiegészíteném azzal, hogy igazából az egész sport a szurkolók kezében van, a tömeg kezében, aki eltartja egyfajta lélegeztetőgépként az egész focit. Ha a szurkolók azt követelnék, hogy legyen fizetési sapka vagy szabályozzák ezt az eszetlen költekezést, akkor hosszadalmas harcok után (bojkottálva a meccseket tv-ben és helyszínen) rendeződne a dolog, mert a klubok a szurkolókból élének közvetve és közvetlen.

      De míg a norma által leírt gondolkodás a szurkolók kisebbik részére jellemző csak - jelenleg (bár a gondolkozás is egyre ritkább tevékenység, úgy általában is) - így nagy változás sem érhető el.

      És egy nagyon jó példa a mi lenne ha esetre: Atletic Bilbao :)
      Soha nem esteik ki az első osztályból. Sőt pár éve oda-vissza verték a MU-t (talán az EL-ben nem a BL-ben). Én biztos nem fogom nézni a focit, ha leszűkül 2-3-4 klubra a BL is. Bajnokság hol izgalmas most? Február van és tétje sincs szinte. Mennyivel édesebb egy kupagyőzelem, ha azt szoros meccseken át, megküzdve nyeri el a csapat.

      Ráadásul, ha nincs ellenfél, vagy csak 1-1 ellenfél van, akkor az a fejlődést is visszaveti. Ha nincs erős rivális, nincs igazán fejlődés sem. Minél több a rivális, minél szűkebbek a különbségek, annál fejlődőképesebb az a terület. Legyen az foci, vagy bármi más.

      Közhelyekbű' ki. Normának meg nagy up!

        • Háttérben meghúzódó Gyurcsány szálra gondoltam, meg a Soros-tervre.

          Nem szeretem, ha elpoénkodnak egy komoly dolgot :(

  • szép munka, köszi! engem sem zavar az hogy több elit csapat lesz előreláthatólag, úgy izgalmasabb a foci. sőt egy időben lelkendeztem a nyári gigaigazolásoknak, mindig volt minek örülni :D
    aztán persze beláttam, hogy az állandóság, a csapatkohézió fontosabb minta random emberek összevásárlása, de most már szerintem kicsit túlzásba estünk a galaktikus éra kompenzálásával, úgyhogy Perez feltörhetné a perselyt (mármint a csaláson kívül)

  • Guti: The CL clash with PSG is Real Madrid’s last bullet this season. Whatever the result is, I hope there will be sanity and it won’t be Zidane’s last match, I hope he stays but if Florentino offers me Zizou’s job how can I refuse? I’ll say yes I’m ready. [@elchiringuitotv] https://t.co/XRXsdnwak9

  • Jó lett a cikk, köszi a befektetett munkát!
    Ami a felturbózott csapatokat illeti, kell szerintem egy kis idő hogy a közönség is elfogadja az új kirakatcsapatokat. Én teljesen pofa szerint lövöm be, hogy melyik szimpatikus melyik nem...pl. a Chelsea BL győzelmének anno tudtam örülni a Terry-Lampard-Drogba-Cech tengely miatt, a City viszont valahogy nekem nem ül, lehet Agüero vagy anno még Balotelli miatt. A PSG-t még nem tudom hova tenni, nár Neymar a negatív oldal felé billenti a mérleget :)

    Amivel viszont egy kicsit vitatkoznék, az a középosztály vs munkásosztály erőviszonya a sportban. Szerintem mivel ennyien szeretik a focit és majd minden férfiember nézi, soha nem lesz túlnyomó többségben a középosztály a munkásosztályhoz képest, egyszerűen azért mert a munkásosztály képviselőiből van alapból több. Ami viszont fejlődik/fejlődhet, az a középosztály érdeklődése a foci iránt illetve annak igénye arra, hogy megérste a játékot. Ebben viszont valószinű vannak különbségek az egyes országok között. Anglia/Britannia mindig is inkább az a hely volt, ahol a munkásosztály érezte jobban magáénak a focit, lehet ezért is vannak a berögződések az angol fociban és ezért is nehéz olyan változásokat eszközölni amik előrelendítenék az angol focit válogatott szinten. Más országokban viszont már az elejétől fogva megérintette a foci a középosztályt is, jó példa erre még a 2. világháború előtti időkre gondolni, amikor a Duna menti iskola már akkor vitatéma volt az osztrák és magyar kávézókban, itt már akkor is szervesen bekapcsolódott a középosztály (akkorra értsd főleg a zsidó értelmiség) a foci hogyanjáról szóló vitákba. Szóval szerintem nehéz általánosítani, na :)

    • Ehhez sajnos nem értek, soha nem komáltam annyira a szociológiát, higy igazán elmerüljek benne. Szóval csak azt tudom mondani, amit a hozzáértők.

      • Persze, én is csak abból indulok ki, amit össze(vissza) olvastam. Végtére meg, a lényeg úgyis az, hogy szeressük a focit és hogy írjatok nekünk még sok ilyen pöpec cikket :)

  • Fun fact:
    CR-nek 2-vel több (23) gólja van a mai dátummal, mint a tavalyi szezonban ilyenkor, ergo semmivel nem rosszabb a tavalyinál. Mégis mennyivel szarabbnak ítéljük meg így, hogy a csapatnak nem megy.

    • Jose knows, a magam részéről tavaly ilyenkor nagyjából ugyanilyen szarnak ítéltem meg, tavasszal volt jobb

    • Máshogy gondolom. Szerintem tavaly ilyenkor sem tartottuk a játékát v a góljait kiemelkedőnek: értsd ➡ nyerő vagy első góloknak.
      Sőt, konkrétan a tavalyi szezon azonos időszaka alatt a rossz teljesítményével hívta fel magára a figyelmet. Nem ugyanaz egy 5-0ás meccsen a 4. vagy 5. gólt szerezni, erre nála is lattunk már példát többször, legutóbb a Depor elleni meccsen.

      Szerintem az idei csapatszintu rossz teljesítmény fényében tűnhet gyors flashback mellett jónak a tavalyi szezonjának azonos szakasza.

      Még egyszer: nem a gólok mennyiségere értem ezt.

      • Az igaz, tavaly ősszel nem az ő teljesítménye miatt volt elsősorban jó a csapat, hanem mert sokan hozzátettek.

        • Igen így volt. Ha jól emlékszem a csapatból 1-2 kivétellel mindenki szerzett akkoriban gólt/gólokat, kivéve Coentrao-nak nem volt gólja a csapatból. És, ahogy az írva vagyon CR tavaly is ilyen teljesítményt futott és akkor is sokan letettük volna padra, vagy akár eladási listára. Csak akkor néhány hónapot kihagyott idegenben és cserébe nagyot ment tavasszal a Bl-ben. Most is pihentetni kéne a PSG meccs után...már ha lesz még értelme.

    • Na es, ha nem CR nev lenne a 23 gol mellett mar pletykalnanak, h 100milla. :D

      Igen mas, h volt Ramos, Isco, inform Bale télig, James, Morata.

  • Klassz cikk, jár érte a sör :)
    Sokakkal ellentétben, én nem vagyok ellene az ilyen PSG, Man. City, stb. jellegű klubfelturbózásoknak. Minél több nagy csapat van, annál érdekesebb a foci.
    A PSG nagy baja, hogy a bajnoksága nem tartja vele a lépést. Nekem rémlik, még az 1998-as vébé idejéből, hogy a tévében azt ecsetelték, hogy a franciák, a látszat ellenére, nem annyira fociőrültek, mint akár az angolok, spanyolok, olaszok, németek, és sokan mások. Szeretik a focit, de nem az a mindent elsöprő, csak a foci, és nincs más sport népek. Van valami golyós játékuk, a petanque, azért vannak oda.
    És ez valahol csak visszahat a foci életre. Ezért nincsenek a francia klubok olyan masszív erőben, mint a másik 3-4 rivális bajnokság. Az a nagy szerencséje van a francia focinak, hogy az utánpótlás kimeríthetetlen. Mindig jön egy halom tehetséges, jó francia focista.
    Szoktak sokan poénkodni azon, hogy a francia válogatottban alig vannak fehér franciák, többségben vannak a négerek. De hát, hol játsszanak azok az emberek, akik ott születtek, ott nőttek fel, ott tanultak meg focizni? 2014-ben, a vébén jól szereplő algériai válogatott tele volt Franciaországban születettekkel. Nekik valójában mi közük volt Algériához?

    • nem tudom pontosan miért, de az algír-franciák nagyon minőségi focisták : ]

  • örülök, hogy ismét írtál ide, Zizou!

    én a futballszurkolók egy részével ellentétben nem utálom, sőt egy ideig szimpi volt nekem a PSG, épp a tulajdonosváltozás nyarán voltam stadiontúrán a Parc des Princesbe. poén volt, ahogy ülök a metrón, és a végén már én vagyok az egyetlen fehér a metrókocsiban :D
    Jó kis meccs lesz, tök várom már, valentin napi haveri meccsnézés <3

    • Anyukámtól nemrég hoztam el a régi posztereimet, ott is vannak szép találatok, majd hozok róluk képet kommentben. :)

    • Mindig Retro érzetet keltenek bennem a 90-2000-es évek sztár focistáiról készült fotók.
      Pedig nem is volt olyan rég.

    • Még Guti sem volt kint, nem gondolod, hogy akkor más kikerült volna :D

Share
Published by
Zizou

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago