Categories: BeharangozóLa Liga

Bajnoki a gijotin árnyékában

A cím több irányból is értelmezhető. Egyrészről Zidane szezonbeli teljesítménye nem túl acélos, és lebeg a feje felett a bárd, minden újabb elvesztegetett pont a bajnokságban egy további szög lehet a madridi edzősködésének koporsójába. Másrészről pár nap múlva a francia PSG lehet Zidane végzete a királyiaknál, és bizony a szombati bajnoki felállását akár komolyabban is befolyásolhatja a jövő heti BL találkozó.

A Real Sociedad a Madridhoz hasonlatosan csapnivaló szezont fut. Csak 14. helyen állnak a tabellán, már 10 vereséget számlálnak, és az a tűz, az a harcosság, az a stabilitás, ami jellemezte őket az előző szezonban, az most nincs sehol. Nem igazoltak jól, meggyengültek és elvesztették az önbizalmukat. Ha lett volna idő kvízre, feltettem volna a kérdést, mikor nyert utoljára idegenben a baszk alakulat a Ligában? Ha mindenki tippelt magában, elárulom, hogy 4 hónappal ezelőtt. Hát, nagyon remélem, hogy a rossz sorozat nem a Bernabeuban törik meg szombaton. De kizárni most ezt sem lehet.

Van egy bravúr kapusuk Rulli, akit általában naggyá teszünk, és van vagy 5-6 igen jól képzett futballistájuk Xavi Prietóval az élen, akik komolyan megnehezíthetik a dolgunkat, ráadásul ott az átok is Illarra személyében.

Eusebio Sacristán a következő kerettel érkezik:

Rulli, T. Ramírez, Odriozola, Aritz, Llorente R., Raúl Navas, H. Moreno, Rodrigues, De la Bella, Illarra, Zubeldia, Zurutuza, R. Pardo, X. Prieto, Guridi, Canales, Oyarzabal, Juanmi, Bautista és Agirretxe.

Sérülés miatt nem valószínű a játéka Carlos Martíneznek, Adnan Januzajnak és Willian Josénak.

Talán jelent valamit számukra, hogy pont a legutolsó meccsükön alaposan megszórták a Deport – egy 5-öst hintettek nekik. Tehát jó attitűddel érkezhetnek erre a találkozóra. Velünk ellentétben.

Tudunk azért szépségdíjas gólt mutatni a múltból mi is, amire még Raúl is büszke volt. Hol vannak mostanában az ilyen csatárteljesítmények?

Persze Zidane pénteken a szokásos meccs előtti sajtótájékoztatóján ismét megnyomta a bullshit generátor gombját. Sokadjára mondja el, hogy nem érdekli még a PSG elleni meccs, csak a következő feladatra koncentrál, pedig nyilvánvalóan hosszú hetek óta azon jár az agya, hogyan tudná a párizsit letolni a királyi beteg torkán.

A Levante elleni pontvesztés egyébként dupla, vagy tripla katasztrófa, mert meggyőződésem, hogy azért játszatta a gála kezdőt, hogy játékosok további hasznos játékperceket töltsenek el ebben a formációban, és gyakoroljanak a most élet-halál BL meccsre. A megelőző két bajnokin mutatott értékelhető játék után a Levante elleni találkozó után megint magyarázkodnia kellett. A gálakezdő nem pihent, és a meggyőzőtől fényévekre volt a teljesítmény.

Sajnos az teljesen egyértelmű, hogy a PSG ellen a gála 11 fog a Bernabeu gyepére kifutni. Nem mer majd Zidane semmit változtatni. Most ezek fényében a Real Sociedad ellen az a kérdés, hogy kit szeretne, kit mer pihentetni. Biztosan lesz 2-3 komoly változtatás a múlt héthez képest, de most úgy gondolom , nem feltétlenül lesz könnyen megjósolható, kit fog a keretből is kihagyni, és kit ültet az „öregek” közül a kispadra kezdés helyett.

Az, hogy én pl. Modricot biztosan pihentetném, sajnos semmit sem jelent, mert Benzemát meg végig játszatnám, mert a PSG ellen max csereként számítanék rá. Szóval most ZZ fejével kellene gondolkodni, melynek fogaskerekei nem úgy forognak ebben az évben, mint a miénk. De legalább izgalmas lesz most a Tippelde.

Tekintve azt, hogy gyakorlatilag a dumán kívül semmi esélyünk a Ligában, ezt a szombati bajnokit teljes egészében „fel kellene áldozni” a BL oltárán. Ej, milyen jó is lenne, ha ZZ lerakta volna valamiféle rendszer alapjait, és abba beépített volna pár fiatalt az eltelt 7-8 hónap alatt. Ha azt fogja tenni, ami logikus lenne, hogy felküldi a fakót, akkor megint egy CdR-ben már többször látott fogcsikorgatóan nézhetetlen fos várható.  (Tudok én kedvet csinálni a meccshez!) Ha mindenképp fogadni kellene valamire, arra fogadnék, hogy a gála 11 jelentős része pihenni fog.

Motivációs oldalról a játékosok fejében is a PSG meccsnek kell járnia. Ez semmi jót nem vetít előre a Sociedad ellen. Az AS.com elég szépen összeszedte, hogy Zidane mellett nagyjából 10-11 Real játékos jövője is bizonytalan lesz a fővárosban ilyen, vagy olyan okok miatt. Ott vannak a kiöregedő tapasztaltabb játékosaink, mint Cé, Benzema, vagy akár Marcelo, és ott vannak a héttérbe szorult tehetségek, mint Isco (aki a BBC felvirágzásával megint mellőzve érezheti magát – joggal), vagy Kovacic, akiért sorba állnak top ligás csapatok, esetleg Asensio, akit nagyon komoly csapatok csábítanak. Persze említhetők azok a játékosok, akik nem igazán váltak be, vagy a képességeik hiányában (Theo, Achraf), vagy azért, mert Zidane alatt nem igazán mutathatják meg, mit tudnak (Llorente, Mayoral, Vallejo). Az biztos, hogy az öltözőben nincs rend a fejekben, a játékosok nem azzal foglalkoznak, amivel kellene, vagy nem csak azzal.

Kellenek a biztos sarokpontok, a teljesítmények reális értékelése, és ebben vétette Zidane  -véleményem szerint – a legnagyobb hibát. Az, hogy bizonyos játékosok érinthetetlenek, az, hogy a kezdőbe kerülés nem a teljesítménytől függ, az egyik legkárosabb méreg a csapategységre nézve.

Erre jön most rá a hír, hogy Cristiano a jövő évre már 30 milliós keresetet szeretne magának – miközben a mutatott formája csapnivaló, és a játéka, a gyorsasága alaposan megkopott. Ez megint egy olyan tényező, ami visszautalva az előzőekre, brutálisan el tudja venni a kedvét a feltörekvőknek ugyanúgy, mint az öregeknek. A Real Madrid egy vállalat, túl sok szempontot kell egyeztetni, és figyelembe venni a profit maximalizálása szempontjából, a játékos pályán mutatott játéka ebből sajnos nem a legfontosabb. Ez tragédia lehet egy olyan játékos szempontjából, aki imádja a focit, és élete a játék. Mert ez nem biztos, hogy elég a kezdőhöz. Így aztán ahhoz sem feltétlen elég, hogy Madridban maradjon.

Azt gondolom, hogy a Sociedad elleni találkozó most már egyértelműen a PSG meccs árnyékában zajlik majd, és nagyjából indokolható, miért lesz – eredménytől függetlenül – egy felejthető meccs. A minimális elvárás, a győzelem, most inkább vágy, mint magabiztos realitás. De legalább a szombati fő műsoridőben kerül sor a meccsre.

A Tippeldében szombat 19:30-ig voksolhattok:

A mérkőzés 20:45-kor kezdődik. HALA MADRID!

Sultan

View Comments

  • Zidane: "Nem tudom, hogy a szurkolók miért fütyülik ki Benzemát. Sokat futott. De a rajongók azt csinálnak, amit akarnak."

    • Pedig a megfelelő rendszerben ő is hasznos tagja lehetne a csapatnak. Kár, hogy amíg CR itt van, olyan rendszer csak elvétve lesz.

      • Hasznos lehetne de semmi esetre sem kezdőként vagy első számú opcióként

        • Az Eibar ellen volt egy 4-0-lal befejeződő meccs egy-két éve, amiben ő volt az egy szem ék a 4-1-4-1-ben, az a neki való. Van területe dolgozni, a kapus által felrúgott labdákat megtartani, visszafejelni, a védők figyelmét lekötni, amíg a szélsők/középpályások csatlakoznak az akcióhoz. Alkalomadtán még az akciók befejezése is sikerülhetne neki.

          És nem pátyolgatni akarom, mert néha a "szarok bele" hozzáállásától a falra tudok mászni. De azért még most is bőven vannak skilljei, amiket lehetne hasznosítani.

          • Nem a skilljei hiányát akartam vitatni egy percig se. Az igazán nagy probléma vele kapcsolatban az a bizonyos egy-két év amit te is írtál. Sajnos nem hiszem, hogy ezek az évek nála nyomtalanul elmúlnak. Nem is feltétlen a testi öregedésre, hanem a rengeteg sikertelenségre, füttykoncertre gondolok itt, nem hinném, hogy ő nálunk bármilyen formációban kezdő csatárnak kéne lennie..

          • Lenne az a meccs, és az az ellenfél, ahol én őt szívesen látnám a kezdőben. De nagyjából fordított arányban, mint most (90% játszik 10% nem helyett fordítva).

    • Ezen besz*rtam mikor olvatam. Ennyi erővel a kutyámat is felrakhatta volna a pályára az legalább a szaladgálás mellé még zavarja is a védőket.

  • Ehhez mit szólsz @LeeTaiPo:disqus ? :)
    (bekategorizálhatatlan - ami nem is baj - zene. de a csávó pure talent.
    ne múltból idézz kérlek, hogy ki hasonlít rá, meg ki jobb ebben, hallgasd meg :) )
    https://youtu.be/xih8aiacRSk?t=7m24s

    • Hááát...
      Most mit mondjak, nagyon vegyes.

      A harmadik és az utolsó szám qrva jó. A többi sem rossz, de valahogy azok nem tudnak lekötni. De ez lehet az én hibám. De az a kettő tényleg tetszett.

      Ami eszembe jutott még: mennyire magányos dolog a ti korosztályotokban a zenélés. És ez kicsit szomorú. Pedig ezt a srácot nagyon el tudnám képzelni valami jó kis kísérletezős zenekarban.

      (Az összehasonlítás meg az ilyen vénembereknek már automatikus. A kommentekben is emlegették Schulze-t, nekem a második számnál Jean-Michel Jarre jutott az eszembe. Ezért volt jó az a két szám. Ott nem kerestem hasonlót, csak hallgattam és élveztem.)

    • Ameddig én hallgattam, olyan, mint egy jobb Tiesto basszus nélkül. :D

  • Azért a PSG sem szarozott...
    Bár csak 1 góllal nyertek, a hatalmas fölény megvolt, a legkirívóbb a második félidő első 20 perce volt, mikor 96%-ban birtokolták a labdát és a passzok száma is konkrétan azt mutatta, hogy nem volt a pályán a Toulouse.
    A City hozta a formát, 5-1, de a legjellemzőbb az volt, ahogy ismét eljátszotta az Atleti, amit a tavalyi szezonban láttam tőle. Akkor is és most is szereztek egy gólt az 1 percben, akkor is és most is 100%-ig biztos voltam benne, hogy akkor ki is lehet kapcsolni a TV-t, mert több gól nem lesz.
    Így is lett, kivédekezték a maradék 90 percet a szokásos favágásukkal, a második félidőben a Malagának 10 kapura lövése volt, a Ticónak 1.
    Értem, hogy eredményfoci meg minden és biztos vagyok benne, hogy nem mindenki számára annyira undorító ez a fajta hozzáállás, játékstílus, mint nekem, de azt viszont nem tudom megérteni, hogy Griezmann, miért van ebben a csapatban és miért nem akarja, hogy CR-rel, Messivel, Neymarral említse a futballtörténelem egy lapon?...
    Számomra egy rejtély.
    Egy normális csapatban orrba szájba szerezné a szép gólokat és versenyben lenne az egyéni díjakért is, de így esélye sincs.
    De miért nem érdekli, ezt nem értem... Ha már oda eljutott a fociban, ahova és benne lenne a potenciál.

  • szépek ezek a félidők (sevilla, depor, soci) de a PSG ellen 4 is lesz belőle...

  • Feladvány - a világ két legjobb játékosa közül az egyik dél-amerikai, a másik portugál... utóbbi a csapatával EB-döntőt játszik a toronymagas favorit ellen, de meccs közben lesérül és nem tud tovább játszani, de a csapata nélküle is megnyeri a meccset a hosszabbítás második félidejében. Segítségül elárulom, az adott játékos neve R-rel kezdődik és O-ra végződik :)

    Melyik sportág, melyik év?

      • Nyert :)

        Ricardinho lesérült, az egész csarnok éltette (a spanyol szurkolók is), amikor elsántikált. Igaz, nem vedlett át edzővé, mint CR.

        Második hosszabbítás utolsó percében nyerték meg.

    • Asszem arra a csókára gondolsz aki konkrétan selejtezőktől a döntőig vitte a hátán hazája csapatát és aki másodszoros EB győztes lenne már, ha a görögök anno nem lepik meg a világot és nyerik meg a tornát.

      • Mondjuk az rettenetes nagy csúsztatás, hogy a hátán vitte volna a selejtezőktől a döntőig a portugálokat.

    • Fedettpályás csoportos nemesfémblankolás. Az esélyes a magyar színekben induló Kalányos Marlonbrándó, világírű nevén RicsiaNyócbó. Összeszokott csapat, sima győzelem. Forma1-ben nincs ilyen összehangolt csapatmunka amit a Kalányos família lenyom. Közben még szotyizni és káromkodni is van idő. Sőt sokszor még a tejeskanna és egy pár ezüstkanál is előkerül fokozva a ritmusérzéket.

      Ugye, erre gondoltál? Természetesen a sportág, ahogy írtam: fedettpályás nemefémblankolás, az év pedig 2017

Share
Published by
Sultan

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago