Real Madrid – Numancia (Összefoglaló)

Ha van országos egyes, akkor ez az volt. (Írtam félidőben.) Látványos meccs volt, amelyet a Numancia szerény játéktudása okozott. A mieink nyugodtan nyargalászhattak, bődületes üres területeket hagyva szabadon. Mindezt a legnagyobb biztonság mellett, mert egy-egy eladott labdánál is lehetett tudni: a vendégek képtelenek megoldani a feladatot, élni a lehetőséggel. De a meccsen nem csak ennyi történt, hanem… 

Nos, az első bő 5 percben még megpróbált valamit elérni a letámadással a Numancia. De a 10. perctől már csak egy csapat volt a pályán, amelyben a fiatalok éltek a lehetőséggel és felszabadultan, nagy kedvvel fociztak – még ha nem is hiba nélkül, de bánja kánya. Talán csak a két középhátvédünk nem igyekezett egy-az-egy elleni szitukba bonyolódni, a többiek keresték a lehetőségét ennek. Mayoral bőrt adott, Ceballos bőrt akart adni, Asensio lendületben mutatta be a testcselt. Kellemes látvány volt mind.

A jobb oldalon több alkalommal láthattuk, ahogy Dani, Lucas és Asensio a létszám-azonos játékhelyzetet hogyan játssza ki: a végére Lucasnak tere és ideje volt beadni a labdát. Ehhez pedig annyi kellett, hogy a háromszögek közben egyikük a box irányába mozgott és csak ezzel elmozgatta a védőket, akik szabadon hagyták az oldal- és alapvonal felé mozgó Vazquezt. Már elsőre is feltűnő kombináció volt – mert ilyeneket nem látunk a „Nagyoktól”, másodjára pedig a labdafelhozatalnál ezt vártam a srácoktól. Nem is kellett csalódnom. A háromszögelést a tizenhatos előterében is többször megindították a srácok, de az első félidőben még nem jött össze tökéletesen. Ám sokkal inkább ezt nézzük, mint az (n+1)-edik beadást, ugye?

Külön élmény volt Llorente labda nélküli mozgását figyelni. Állandóan mozgásban volt. Nem egy brazil tank, na. A labdát a mozgékonysága, fordulékonysága és technikája miatt fedezi kiválóan. Igaz, hogy egy gyengébb ellenfél volt a pályán, de ne vegyük el tőle, hogy uralta a pályát, tudta, hogy mikor hova kell helyezkedni. S ha néha lemaradt volna, a ebessége miatt behozta a hátrányt. Folyékonyabb vele a játék, mint Casemiróval. A brazilnak is meg vannak a saját skilljei (pl. piros lap nélkül hoz le szezonokat úgy, hogy mindig, de mindig a határon billeg), de a fiatal spanyol a gyorsabb játékátmenetet (támadásból védekezés és fordítva) és a kis területen való kreatív megoldásokat egyszerűen jobban tudná segíteni. Sír a szívem, de nyugodtan írhatom a többi szerző nevében is, hogy sír a szívünk Llorente kezdőtagsága miatt.

Ó, igen. Ne felejtsük el, hogy kaptunk egy gólt a félidő végén. Ebben semmi meglepő nincs, Zidane alatt az a csoda, ha nem kapunk gólt egy meccsen. Nem rosszindulatból írom; a statisztika velem van.  😉

ReAlantos:

Mivel így a meccs után, éjféltájt (sőt, után) már nincs agyam saját gondolataimat a rendelkezésetekre bocsátani, így inkább a szerkesztői chatben leírtakból szemezgetnék nektek (lila lenni ReAlantos).

Először Theo került a figyelem középpontjába:

Majd következett az a helyzet, amikor Ceballos alapvonaltól visszapasszolt labdáját Nacho ellőtte Lucas elől:

Majd egy ritka egyetértés két szerkesztő között (amely amúgy is ritka, kettejük közt pedig csodaszámba megy  ):

Néhány nem feltétlenül összefüggő gondolatfoszlány:

Végül a csikócsapat beskatulyázása:

Csak egy gondolat a végére tőlem: a középpályánk nagy dolgokra predesztinál minket, a többi csapatész meg ezt próbálja ellensúlyozni.

Sultan:

Ahogy a fentebbi szakaszban is idézi ReAlantos a szerkesztőségi csetből, számomra megerősítést nyert, hogy ha a fiatalokat önmagában dobja be Zidane, akkor ez kevés. Nincs még akkora önbizalom, nincs még meg a meccsrutin, nincs meg az összhang. Ugyanezt kértem számon Zidane-on a legutóbbi összefoglalómban. Nyilván úgy gondolta a miszter, hogy egy Numencia ellen itthon nehogymá’ kevés legyen a juvenil, pláne, ha 3-0-ról indulunk, és ebben azért igaza is volt. Most is úgy gondolom, hogy a megelőző szezonban is úgy tudott időnként nagyon jól játszani elől Asensio, Morata vagy Lucas Vazquez, hogy mögöttük Kroos és Modric osztogatott és Casemiro szűrt. A teljes csapatot nem lehet lecserélni jelenleg, mert ez így nem működik. A legnagyobb bajom továbbra is az, hogy ez így, ebben a formában, nem a fiatalok beépítése, hanem azok elszeparálása a (Zidane szerint nem lézető) „A” csapattól. Értem én, hogy most a Villarreal jön (egyébként nagyon rossz passzban vannak), és oda kell tartalékolni, csak eszünkbe se jusson az ilyen meccseket a fiatalok beépítésének gondolni. Ez a tapasztaltabb játékosok pihentetése.

Ezen a kupameccsen Nacho és Carvajal jelentette a „tapasztalatot”, és láss csodát, Carvajal beadásából jött a vezetés.  Nagyon kellett volna középpályára is egy „oszlop”, vagy kettő, és akkor egészen más képe lett volna a találkozónak. De ha valamikor, akkor most megtehette Zidane, hogy így álljunk fel. Remélem a kívánt előny megmutatkozik majd a pihent játékosok jóvoltából a hétvégén!

A másik vonatkozás, melyre szeretném felhívni a figyelmet, egy új elem a Zidane kommunikációjában. Azt tudta mondani, hogy „Mindaddig bízom a rendszerben és a keretben, amíg el nem küldenek!” Ugye nem csak én hallom ki ebből, hogy hatalmas valószínűséggel megváltozott a hangnem a Real vezetőségében is. Ennek se lesz semmi pozitív hozománya. Ilyenkor szokott a mellőzött játékosok agyában dolgozni a vezérhangya, hogy hátha a következő edzőnél nem lennék ennyire mellőzött. Ez nagyon rossz folyamatokat szokott elindítani. A válság belül is eszkalálódik, és ha közbejön még pár kínos eredmény, annak az események felgyorsulása lesz a következménye.

Nem azt javasolnám Zidane-nak, hogy a könytárból már ne vegyen ki nagyon vastag spanyol könyvet, inkább azt, hogy találja meg a kulcsot ehhez a kerethez, mert a potenciál nagyon is ott van bennük. Nem tudom, hogy korbács kell nekik és/vagy cukorka, de Zidane-nak tudnia kellene.

Jose lezárja pár nyitott kérdéssel: 

Zidane szerint Mayoral lecserélése csupán taktikai okokra vezethető vissza. Emlékezzetek: 2-1-nél érkezett egy támadó helyett egy védekező középpályás a másodosztályú ellenfél ellen…. Bevált a változtatás? Szükséges volt ez?

5-1-nél tényleg Isco és Casemiro a két csere? Nem lett volna jobb a Castilla-arcokat beküldeni?

Fuenlabrada ellen a 2. meccsen, otthon, ugyanígy X lett. ZZ továbbra sem engedi el ezt a minimalista dolgot. Pedig nem működik. Mikor engedi el edzőnk ezt a felfogást?

Ti jöttök!

 

Jose

View Comments

  • szerintem ez változott azóta, megszűntek kb a hosszú passzok, védekezésben meg úgy van a csapat h majd case megoldja, aztán nem mindig. pont néztem egy guti összefoglalót, és akkor eszméltem rá, hogy most kb azóta döcög a szekér amióta nincsenek mélységi passzok, csak tili-toli cselezgetés majd ostoba mód beívelés felállt védelemmel szemben.
    https://www.youtube.com/watch?v=AJBApL5rxI4

  • Ránk fért egy könnyebb ellenfél most a kupában. Még mindig lehet egy +2 kupás szezon, ami azért nem rossz.
    De ami lényeg, hogy a fiatalokat sokkal többet kell használni ezután és nem csak a kupában.
    Elsősorban Vallejo, Ceballos, Kovacic és Asensio játékperceit kell drasztikusan növelni.

  • Leganes a CdR ellenfelünk. Espanyol-Barca is lesz, én a Barcát szerettem volna ide, de sebaj

      • Azt néztem, hogy a 3. gólt Benz úgy rúgta volna a kapusba, hogy csak úgy füstöl. Ha csak nem esik el, csak úgy spontán a fűben. :D Oh anyám, de szeretem a csapatomat! Nem játszunk jól, de legalább annyira szarul, hogy azon már tudok nevetni, miközben belül azért darabokra törik a szívem. T_T

        • Szerintem többünkben előtört ez a képzelet :D Bevallom, bennem is. Főleg azután, hogy megnéztem másodszorra, és látszott milyen finom bokamozdulattal - tudatosan! - emelte/pöccintette át a kapus felett.

          • Igen, látszott a tudatosság a gólban. De ez már nem divat, most már az izomból kapusba/kapu fölé a menő.

  • Remélem a csapat látta a Barca meccset, pl. a második gólt, Alba egyszerű passza, miért nem tud ilyet Marcelo? pedig jobb játokosnak tartom mint Albánál. na és a harmadik gól...
    Marci mutasd meg mit tudsz.
    Villareal ellen várom 3-4 gólos győzelmet!

    • Azért az a passz a 3. gól előtt nagyon ott volt. Én Kroos-tól esetleg Modrictól nagyon megörülnék egy ilyen passznak :D

      • úgy gondolom nekünk több olyan játékosunk van aki ilyen passzokra képes, miért nem látunk ilyet? sok elhibázott beadást azt látunk.

        • Baromi egyszerű, szerintem legalábbis. Az ilyen passzokhoz két dolognak kell megtörténni: a fogadó játékosnak ideális területre üresbe kell mozogni, a passzolónak pedig ezt észrevenni, és odatenni a labdát a jó ütemben. Nálunk előbbi dolog általában hiányzik, mert CR és Benzema bent állnak, mint két fasz. Meg lehet nézni a két hétvégi gólt, Bélus milyen szépen bemozgott üresbe, jött is egyből a két bogyó Kroostól és Iscótól. De összességében a szezonban baromi kevés ilyen látunk.

          • Szerintem is-is. Elég sokszor látom, hogy fut be adott játékosunk üres területre, de még sem megy a passz, sem Kroos, sem Modric, sem pedig Isco nem nagyon vállalkoznak ilyenekre. Néha Kroos áttolja Daninak, ami valami hasonlót eredményez, de az esetek többségében vagy nem veszik észre a lehetőséget, vagy nem akarják. Vagy passzolni nem akarnak már az oly nagyszerű támadóinknak, hisz már ők is tudják, hogy hiába. Benzema már védő segítsége nélkül is elveszíti a labdát, CR-t meg már a járókeretes, félvak nagyanyám is lefutja. így vagy úgy, de szomorú, hogy ideáig jutottunk. :(

        • Hát, ezt a focit tőlem jobban olvasók majd biztosan meg tudják indokolni, de szerintem speciel most nem nagyon van senki, aki szélről tudna indulni befelé a 16os környékén szabad területre, mert a taktikai repertoárban nincs ilyen szituáció :(

  • Ma délben sorsolnak a CdR-ben. Tuti befigyel valamelyik az Atleti, Barca, Valencia hármasból.

      • Jogos, ha rövid időn belül megint szanaszét lesz verve a csapat, plusz utána jön a PSG is, az már valószínűleg tényleg változásokat fog generálni.

        • Zidane ha behozza a 4. helyre a csapatot akkor marad. Szerinted mi változna akkor? Most se kellett senki neki. Marad minden a régiben valószínűleg. Vagy ha megy (nem alapember, az nem fog) vki akkor helyette veszünk és ennyi. Én ebben biztos vagyok hogy ha marad ZZ ugyanígy itt lesz a BBC. Jelenleg így álunk szerintem.

          • Én viszont abszolút nem vagyok biztos abban, hogy Zidane marad ez után a katasztrofális szezon után. Ha a PSG leszopatja a csapatot, akkor semmiképp.

          • Szerintem a BL duplázás miatt kapni fog még egy évet, hogy bizonyítson kijavítsa az idei évet. Viszont, hogy azt végigviszi-e az már kétséges, ha marad minden ugyan így. Az idei (2017-es) nyár is fontos lett volna, de a 2018-asra ez aztán főleg igaz.

            Nyáron okosabbak leszünk! ;) :D

          • Btw, ha Zidane maradása egyben Benzike maradásával is jár, akkor részemről c'est la vie.

          • Te kis durci kecske :D
            Amúgy szerintem erre van esély, hogy bekövetkezzen. Mármint, hogy marad Zidane. Mert abban biztos vagyok, hogy ha marad Yazid, akkor marad a kameraman is.

          • De azt te is tudod hogy akkor arra még egy szezonunk rámegy. Egyszerű játék a futball: a kezdő sípszótól 11-en játsszák. Te, mint matematika-kedvelő, biztosan hamar kiszámolod, hogy ha egy csapat egy szezonon keresztül 10 emberrel áll ki 11 helyett, akkor sok esélye nem lesz bármit is nyerni :D

          • Persze én ezt megértem, és tudom is, teljesen.
            Hát... talán az összedás még megy :)

          • Amúgy biztosra ezzel kapcsolatban nem nagyon mondhatunk semmit. Ancelotti esetében sem gondoltam volna, hogy azért elküldik, mert a 2. éve gyengébben sikerült. Nem kis idő eltelte után vele is megnyertük a BL-t, meg még egyéb trófeákat is. Ő is megérdemelte volna ezek után hogy maradhasson, és bizonyíthasson a 3. évében. Mégsem kapta meg erre az esélyt. Szóval én egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy Zidane maradhat a következő szezonra is. Szerintem ő csak akkor fog maradni nálunk, ha esetleg a BL-ben ismét jól fogunk teljesíteni.

          • " BL-ben ismét jól fogunk teljesíteni"
            Ez mit takar a Te értelmezésedben? Ez mindenkinek mást jelenthet, ez így túl szubjektív :D Vagy Perez szemében jól? :D

          • Az én értelmezésemben már az elődöntő odatartozik. Azt viszont tényleg nem tudom, hogy Perez papánál mi számít jó teljesítménynek. Lehet hogy neki csak a döntő, vagy annak a megnyerése az.

          • Technikailag egy kupát meg kell nyernie az adott edzőnek. Ha 0 kupa lesz, vagy elveszíti a csapatot menet közben, akkor azonnal reagál Papó.

          • Sokat nem is érdemes ezen filozofálgatni :) Nyáron kiderül :)

          • Erről van szó. :) Azonban én tényleg nagyon kíváncsi vagyok/leszek, hogy minek kell ahhoz történnie, hogy Zidane elveszítse Perez papa bizalmát.

          • kicsit hülye ez a helyzet, mert alapjáraton ideális a látszat, mármint Zidane, BL duplázás, minden adja magát, hogy ez így jó legyen.
            de hát ahogy a romantikus kapcsolatokban, így talán itt is inkább csak rosszat szül a halogatás és az esélyek.
            szóval nem feltétlen lenne jó, ha jönne pl. egy-több sztárjátékos, akivel/akikkel egy közepes szezont letolnánk és folytatódna, ami van

      • Szerintem sem. Teljesen mindegy hogy most esünk ki ellenük, vagy a következő körben. Ha meg esetleg jó játékkal tovább megyünk, annál jobb.

  • nemtudom, megfelelő-e ide ez a cucc - de szerintem releváns, mert ugyanaz az ellenfél, mint nekünk hétvégén, első félidő highlightjai. a harmadik gól előtti gólpassz a kedvencem. (egy full back fejezi be). Igazából nagyot megy Valverde pragmatikus focija, pedig első ránézésre -vagyis számomra- nincs ebben taktikai zsenialitás, csupán iparosság, de az megfelelően.
    https://www.youtube.com/watch?v=marAZRRxLgs

    • Zseniális gólok ! Valverde egy kibaszott nagy fogás volt nekik,Messi a toppon ott lesz Cou meg Dembelé. Szerintem megint pár évig minden fasza lesz a szomszédban.

    • ejha, ezt jó volt végignézni. nem bánnám már ha nekünk is jönne valami hasonló, mondjuk holnap!

    • A Barca taktikaja sem atomfizika jelenleg, de a legnagyobb kulonbseg,h amit ker toluk az edzo azt megvalositjak es elol valamint a kapuban hihetetlenul hatekonyak,igy nagyon egyszeru jatek tud lenni a foci. A Celta nagyon kimerult ebben a Barca-Real-Barca menetben.
      Zidane barmilyen kokler,meg továbbra se tud helyettük pontosan passzolni es helyettük berugni a helyzetet meg fegyelmezett védekezést produkalni. Meg a minimum taktikai elképzelést se valositjak most meg. Nem is tudom,h egy aprolekosan lebontott taktikával mit kezdenenek? Meddig tartana begyakorolniuk, sikerulne e? Egyáltalán elfogadnának e ilyet vagy tobb tavozo lenne? Benitez mindent kontrollalni akart, tudjuk az mennyire izlett nekik. Nem tudom meddig lesz Zidane, de nehez lesz a kerethez alkalmas edzot talalni,mert többnyire a nagy szabadsagot elvezik a sracok ami meg akkor mukodik ,ha motivaltak es jo formaban vannak.

      • A benítez v van gaal fele precizios hadmuveletes taktika soha nem fog igazán működni a két spanyolnál. Capelloe más tészta.

        • Capello legutolsó regnálása emlékezetes volt, úgyhogy simán bevállalnám még1x. Mármint, hogy ő legyen az edző, nem volt vele semmi kamerázni való témám. :)

        • Elkepzeltem a jatekosok arcat,ahogy bejelentik nekik,h Capelloval edzetek mostantól. :D

    • Ezt kínzás volt végig nézni... jelenleg fényévekre vagyunk az ilyen játéktól..

    • Hát, ami szép az szép. Viszont nem tudom meccsen hogy volt, de az összefoglaló alatt nem láttam egy árva Barca játékost sem a 11-es pontnál ácsorogni arra várva hogy majd befejeljen egy szélről érkező beadást. Taktika az ilyen? Ugyanmá!

      • Szerintem Semedo vagy Alba ha ívelni merne akkor Valverde 0-24-ben shemale pornóval bünteti őket. Mást nem tudok elképzelni.
        Egyébként Messi egy kibaszott zseni mást nem tudok mondani.

Share
Published by
Jose

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago