Categories: BeharangozóLa Liga

Futballmeccs a politika árnyékában

Mint arról valószínűleg értesültetek már, pénteken Katalónia kikiáltotta a függetlenségét. Mint focis blog, igyekszünk magunkat elhatárolni mindenfajta politikai véleménynyilvánítástól, de csupán a tényeket nézve, ez bizony a La Liga berkeiben is okozhat, sőt, okozni fog nem kevés bonyodalmat.

Hogy rögtön egy aktuálissal kezdjünk, a Real Madrid labdarúgócsapata a hétvégén pont egy katalán csapathoz, az újonc Gironához látogat. Mit várhatunk a mérkőzéstől? Kattintás után bővebben.

Először is, egyáltalán nem volt biztos, hogy a tervezett időpontban megtartják a meccset. A spanyolok ugyanis attól féltek, hogy a (spanyol) kormány intézkedései miatt zavargások, tüntetések törhetnek ki Katalóniában, és ilyen körülmények között nem biztonságos egy katalán futballklub és Spanyolország kirakatcsapata között mérkőzést rendezni. Bevallom, szerény véleményem szerint jogos és alapos a félelem, a meccs egy remek felület ugyanis a feszültségkeltéshez, politikai véleménynyilvánításhoz.

Azért reméljük, nem kell ennyi hazai drukkerre számítani a stadionban.

Végül a szövetség úgy döntött, hogy a mérkőzést fokozott biztonsági intézkedések mellett ugyan, de megrendezik az eredeti időpontban.

Öröm az ürömben, hogy az illetékesek nyilatkozatai alapján bármi is legyen jelen politikai helyzet kimenetele, az sem rövid, sem pedig hosszú távon nem érinti majd a katalán futballcsapatok La Liga-tagságát. Azért lássuk be, szurkoljunk is bárkinek, jelentősen szegényebb lenne a bajnokság a Barcelona és az Espanyol nélkül.

Természetesen a kommentfelületen ezzel a helyzettel kapcsolatban továbbra is szívesen olvassuk véleményeiteket, meglátásaitokat. Örömmel veszem azt is, ha a fenti, esetlegesen előforduló tévedéseimet kijavítjátok. Viszont örülnénk (azt hiszem, megengedhetem a többes számot a többi blogger nevében), ha emellett a fociról is szó esne, sőt, inkább az legyen a hangsúlyos, mégis csak focis blog lennénk.  🙂

Épp ezért én is rátérnék a futballal kapcsolatos vonatkozásokra a Girona elleni idegenbeli mérkőzéssel kapcsolatban.

A hazai csapatra irányítsuk először a figyelmünket!

Ha a tabellára tekintünk, láthatjuk, hogy jelenleg a 15. helyen állnak. Korán vagyunk még a szezonban, így ne ebből próbáljunk meg messzemenő következtetéseket levonni. Azonban talán a legvérmesebb Girona-szurkolók sem sértődnek meg rám, ha azt mondom, hogy csapatuknak az idény végén a bennmaradás a cél, és hogy jelenlegi helyzetük ezt figyelembe véve reálisnak mondható. Az idényt két meglepetés-pontszerzéssel indították, hogy aztán hat forduló alatt két pontot gyűjtsenek. A nyitó fordulóban az Atletico ellen elért döntetlen bravúros eredmény volt részükről, ahogy akkor még azt sem lehetett tudni, hogy a Malaga ennyire gyenge idén, így az ő legyőzésük sem számított papírformának. Bár egy újonc ki ellen számít esélyesnek egyáltalán? Ez után következett a már említett hatos nyeretlenségi sorozat, melyben a két pontot engedő ellenfél a Leganes és a Celta Vigo volt. Mellettük kikaptak a Bilbao, Sevilla, Barcelona, Villarreal négyestől. A legutóbbi fordulóban megszakadt a nyeretlenség, a Deportivo La Corunát győzték le idegenben.

Összességében tehát elmondható, hogy újonchoz képest biztató szezonkezdeten van túl, és ha összejön még egy-két olyan bravúrpont, mint az Atletico elleni, akkor a bennmaradás sem elérhetetlen számukra. Ha tartanák a jelenlegi kerek egy pont per meccses arányukat, akkor az a tavalyi bajnokságban a 16. helyre lett volna elég, van tehát okuk a bizakodásra.

Azért bízzunk benne, hogy azokat a bizonyos bravúrpontokat nem ellenünk kívánják gyarapítani. Azaz kívánhatják, csak ne sikerüljön.

A csapat keretére egy pillantást vetve azt láthatjuk, hogy a 24 játékosból 8 kölcsönben szerepel az együttesnél. Ebből a nyolc játékosból öt érkezett a Manchester City gárdájától, de ettől még talán nem kell Guardiola fejősteheneként tekintenünk az ellenfélre.

Amiért viszont annál inkább, az az a tény, hogy a katalán kiscsapat vezetőségében bizony igen nagy részesedéssel (wiki adatai szerint 44,3%-kal) rendelkezik a Guardiola-család, köztük is Pep bátyja, Pere, aki a Girona Football Groupon keresztül rendelkezik a részvényekkel. Másik szintén 44,3% a City Football Group tulajdonában áll, aki többek között a Pep vezette City tulajdonosa is.

A játékosállományhoz visszatérve: őszinte leszek, nekem nem tetszik, amikor egy csapat ilyen mértékben vesz kölcsön játékosokat. Persze, frissen feljutó csapat, meg korlátozott pénzügyi helyzet, és még sorolhatnám, de meglátásom szerint ez csak rövidtávon tud bármit is lendíteni a csapat szekerén. Érdemes megnézni az Alaves példáját: a tavalyi bajnokság egyik meglepetéscsapatától távoztak a kölcsönjátékosok, és jelenleg 9 forduló után 3 ponttal, egyetlen győzelemmel állnak az utolsó előtti helyen.

Az megint más, amikor valaki hiányposztra igazol kölcsönben egy-két játékost, ha épp nincs pénze megfelelő minőségűt venni. De az, hogy egy másik bajnokság csapatának nem feltétlen első osztályú keretéből érkezzenek labdarúgók ilyen mennyiségben, nekem kicsit visszás. Főleg, hogy közülük nem egy, hanem 3-4 játékos stabil kezdő lesz a csapatban. Ami azt jelenti, hogy jövő nyáron ugyanazt a 3-4 posztot kell majd betömni, várhatóan nem sokkal több pénzből.

Néhány ismerős név van a csapatban azért ettől függetlenül is. Ilyen a kapus Iraizoz, aki a Bilbaótól érkezett nyáron, vagy az uruguayi Cristhian Stuani, aki korábban az Espanyol játékosa volt, most pedig a Middlesbrough gárdájától érkezett vissza katalán földre. Rajtuk kívül még a volt barcás Muniesa, illetve a korábbi Castilla-játékos Borja García lehet ismerős korábbról. Bevallom, nekem utóbbi nem volt az, még csak a neve sem rémlik.

Ha a csapat felállását figyeljük, leggyakrabban a Spanyolországban amúgy ritkán látott, a spanyol focitól idegen 3-4-2-1-es hadrendben vonulnak ki. A Tottenham ellen láthattuk, hogy valami ehhez hasonló akár még használható is lehet a Real ellen, de azért ne számítsunk olyan kemény ellenfélre, mint a sarkantyúsok voltak.

Atletico elleni döntetlen ide, újonchoz képest biztató kezdés oda, ezt a Gironát bizony kis túlzással közvetlenül egy Nou Camp-beli 90+ perc után is illene elpáholnia a Realnak, ergo bármilyen, a győzelemtől eltérő eredmény óriási csalódás lenne. Nagyon remélem, hogy ezt a fiúk is így gondolják.

Kacsintsunk most át egy kicsit a vendégcsapatra, azaz hőn szeretett Realunkra!

Jó formában várják a srácok a találkozót, a Betis elleni fiaskó óta lejátszott hét meccsből csak a Tottenhammel vívott párharcot nem sikerült győzelemmel abszolválniuk. Eközben pedig Zidane is hódolhatott perverziójának, azaz rongyosra rotálta a kezdőket. Szóval úgy tűnik, hogy a csapat talán kezd kilábalni a szezon elején látott méretes gödörből. Talán.

Talán az egyik legjobb hír a csapat tájékán, hogy Carvajal és Kovacic is közel a visszatéréshez (pont egy héttel vannak közelebb, mint egy hete, hehe). Újabb sérülésről nem tudunk, tehát lassan végre elkövetkezhet az a pillanat a bajnokságban, amikor Zizu a teljes arzenált bevetheti. Nem, nem az Arsenalt…

Ritka látvány Madrid fehérebbik felén: üres orvosi szoba (a kép csak illusztráció, mert amúgy sokkal modernebb cuccokkal van felszerelve, mint az ábra mutatja).

Van még néhány apróbb probléma, amire megoldást kéne találni, mint pl. a gólínség, de személy szerint úgy érzem, végre a helyes útra lépett a csapat. Ha nem is szikrázó játékkal, de egyre többször sikerül magabiztos győzelmet aratni, és mintha Fortuna is kezdene kibékülni velük. Ennek ellenére azért tartsunk egy mustrát azokból a dolgokból, amiben fejlődni kéne a Realnak:

  • a már említett gólínség, a talán legnagyobb probléma
  • a már megszokott, koncentrálását a meccs derekán elveszteni hajlamos védelem és annak hibái
  • a támadásépítés dadogása, nem megfelelő módszerek ezzel kapcsolatban

Én nagyjából ebben a három pontban tudom összegezni azt, hogy miért nem látunk annyira domináns futballt a csapattól, mint ami talán elvárható lenne a tavalyi év eredményeit és a keret minőségét tekintve.

Ebből az első kettő az, ahol én a probléma forrását egyértelműnek látom. A gólínség egyértelműen főként a csatáraink sara, a védelem hibáiért pedig legtöbbször a védelmünk okolható. Azaz ebben a két pontban szerintem inkább az egyéni hibák és hiányosságok szolgáltatják az okokat.

A harmadikban viszont nem tudnék ennyire egyértelműen egy okozati tényezőt kiemelni.

Tény, hogy néha a srácok is hozzájárulnak ahhoz, hogy egy ígéretes szituációból ne alakuljon ki helyzet. Gondoljunk például az amúgy mágikus Isco labda iránti ragaszkodására, vagy Casemiro rossz passzaira, de szinte bárkit elővehetnénk hasonló módon.

A másik oldalon pedig ott van Zidane, akiről ezen aspektusban úgy érződik számomra, mintha nem tudná elmagyarázni a srácoknak, mit is akar látni. Néha felpakol három kreatív embert a középpályára, hogy aztán a szélről ívelgessen a szélsőhátvédekkel. Máskor a legcsekélyebb kreativitást magában hordozó középpályával próbál meg kis területen kreatív játékkal helyzetet kialakítani.

Hogy túlzok-e? Nyilvánvalóan. De így tudom a legszemléletesebben érzékeltetni, hogy mi is a problémám ebben a témában: a következetesség hiánya.

És igen, tudom, hogy ZZ a mindenkori minimumra törekszik a győzelemhez, de ettől még nem kéne a „villanyszerelővel felújíttatni a vízrendszert”.

Valahogy így érezhetik magukat a Real-játékosok a nem megfelelő szerepkörben

Hogy mit várok a holnapi meccstől? Azt tán le sem kéne írnom, hogy győzelmet, mert az a papírforma, és amúgy sem engedhetünk meg még egy botlást. Ezen kívül azonban azt várom, hogy a fentebb említett három problémakör valamelyikében elinduljon valami. A gyermeki lelkesedés azt diktálja bennem, hogy legyen gólzápor, induljon be CR7, meg lőjön hármat Asensio is, de annak is örülni fogok, ha a védelmünk nem vét elemi hibákat, és tényleg csapatrészként mozognak együtt, nem pedig domboldalba kiterelt bárányokként szédelegnek ide-oda. Ha saját észérveimre próbálok hallgatni, akkor pedig leginkább a harmadik pontban várnék némi javulást, azaz legyenek szép, szinte mágnestáblán megrajzolt támadások, amik, ha nem is góllal, de helyzettel fejeződnek be.

A mérkőzés vasárnap magyar idő szerint 16:15-kor kezdődik, és a magyar nyelvű adók közül a Sport1 TV közvetíti. Üdcsit-nasit-sört-bort-pálinkát-féldisznót bekészíteni, és szurkoljuk ki kedvenceinknek az újabb három pontot! Hala Madrid!

Ja, és persze Tippelde, mint minden bajnoki fordulóban. Határidő holnap (azaz vasárnap) 14:45. Jó tippelgetést mindenkinek!

ReAlantos

View Comments

Share
Published by
ReAlantos

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago